Surinaamse reparatieactivist: monument niet genoeg

24

PARAMARIBO, 11 mei – Het opzetten van alleen maar een slavernijmonument is niet genoeg. Dit stelt Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatiecommissie. Dat op het Franse eiland Guadeloupe zo’n monument is opgericht, is zelfs veel te vroeg. Er moet vooraf veel meer gebeuren.

Toch staat op Guadeloupe nu keurig het Memoral ACTe ter herdenking van de slavernij. Caricom-leiders, onder wie minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, hebben positief geuit. Maar de gevolgen voor de nazaten van het tot slaaf maken van Afrikanen in de regio, worden niet belicht. “Dat moet worden gerepareerd”, zegt Zunder tegenover de Ware Tijd. Suriname is er nog ver vandaan.

De eigen slavernijgeschiedenis moet nog behoorlijk worden geschreven. Zunder vindt dat er nauwelijks aandacht is voor het feit dat de slavernij het wreedst was in Suriname. Gedurende de slavernijperiode zijn ruim driehonderd en vijftig duizend mensen naar Suriname gebracht om als slaaf te dienen. Aan het eind van de slavernij kwamen nog geen vijf en dertig duizend in aanmerking voor lijfelijke vrijheid.


24 REACTIES

 1. Een monument is niet genoeg?

  Nee, natuurlijk niet – geld wil hij zien.

  Ik weet zeker dat hij liever heeft dat de “blanken” roepen dat er nooit slavernij geweest is en hij daarvoor dan 1 miljard krijgt, dan dat ze oprecht excuses maken en hem geen cent geven.

  Hij is niet geïnteresseerd in oprechtheid en excuses, alleen in geld – persoonlijk geld.


  Maak melding

 2. =Zunder, een draadje van jou is nu echt los geraakt. Met jou stelling zal er dan nooit een monument komen, omdat al die landen in Europa die toen de mensen in Suriname als slaaf hadden gebruikt geen excuses zullen maken.
  Nederland is niet de enige schuldige.

  Ik vind het persoonlijk jammer dat men niet een monument kan opzetten om alvast het gevoel en die trauma een plek te geven.

  Wat de heer de Vries wilde opzetten vond met te duur!!!Zie al zijn werk op de wereld.
  Geld is toen in Nederland door Bouterse zijn neef opgehaald voor een monument. Ik vraag mij nu af waar dat geld is.


  Maak melding

 3. Elk land moet een eigen monument hebben dat staat voor mensenrechten, onderdrukten, slavernij, contractanten tijdens de koloniale periode, militaire dictators, kinderarbeid, vrouwen -en kinderrechten, enz, enz.

  Wat erin Guatemala tijdens de slavernij of koloniale periode gebeurd is en nog steeds zijn er landen, waar mensen in slavernij leven, onderdrukt worden, geen mensenrechten hebben, vrijheid, geen grondrechten. Op grond van deze zaken zal Suriname daarom haar eigen monument moeten hebben en een dag waar deze zaken herdacht worden. De jeugd, de toekomst moet deze zaken goed worden bij gebracht en het in stand houden.

  Vrijheid is een hoog goed en moet zich blijven handhaven. Geen angst, bang zijn voor een tiran, een dictator die boven de grondwet wil leven. DDB wil met de NDP, die weg opgaan en daarom heeft hij al enige tijd alle coalitiegenoten uit de coalitie weggejaagd. Suriname staat op de drempel om een dictatuur te worden. Het paarse volk is zo dom, dat die voor koek en sopie, een bordje linzensoep zich laten inpakken.

  Volk van Suriname/Surinamers, kiezers! laten mijn woorden een waarschuwing voor jullie zijn. DDB denkt aan zijn enige eigen belang en dat is uit de gevangenis in Suriname, Nederland en USA te blijven. Denk je dat het hem wat kan schelen dat sranan SKEER!. Denkt u dat? Hij heeft genoeg om te eten en te drinken in overvloed. U het volk leeft in grote armoede en het zal niet beter worden de komende jaren. Telkens wanneer DDB en de Gangsters, NDP aan het bewind zijn, SRANAN Skeer, of ziet u dat dan niet in!

  Srananvolk oe wikie! Stemt u daarom op 25 mei 2015, massaal op V7!

  V7 Dé Kon Djie Wan Betre Sranan!
  Stemt u V7!
  Chan(ge)!4Pres!, Chan(ge)!4Pres!, Chan(ge)!4Pres!
  Chan(ge)!4Pres!, Chan(ge)!4Pres!, Chan(ge)!4Pres!
  Fri!, Fri!, Fri!, Sranan Con Fri!,
  Freedom, Freedom, Freedom, Freedom, Freedom De Kon1
  De kracht, alle kracht berust bij U al Kiezers van Suriname en bij Niemand anders, niet bij een clown, die aan zichzelf denkt en u zand in de ogen strooit, a kil dé dring ing, black label whiskey, nanga nanga dringie boen, U heb volk dé Pina,

  Stemt u daarom op V7! Er is geen alternatief. V7 oema nanga man, jongoe wan nanga oewroe wan, people foe Sranan, Flogo/stemt u op V7.
  Stemt U Op V7!, Chan(ge)!4Pres!
  Chan(ge)!4Pres!, Chan(ge)!4Pres!, Chan(ge)!4Pres!
  YesWeC(h)an(ge!, YesWeC(h)an(ge!, YesWeC(h)an(ge!
  Stemt U Op V7!
  V7, V7, V7, V7, V7, V7, V7!

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede!

  God Zij Met Ons Suriname(r)s!


  Maak melding

 4. Volgens mij wordt die Armand Zunder steeds gekker zeg!

  Mémorial Acte op Guadeloupe (raadpleeg zelf de site).
  Prachtig.

  MEMORIAL ACTe

  “The challenge of ‘living together’ in our multicultural societies implies recognition of each person’s history and memory, and at the same time the sharing of a common heritage, in order to transcend past tragedies” Moussa Iye, UNESCO Chief of Intercultural Dialogue Section.

  On May 10, 2015, French President François Hollande and 19 heads of state will inaugurate Guadeloupe Islands’ Mémorial ACTe. Located in Pointe a Pitre, precisely on the Darboussier site, which used to be a sugar factory, it is a cultural center dedicated to the Memory and History of Slavery Trade.

  The Memorial ACTe is part of UNESCO’s Slave Route Project, a global initiative to promote the rapprochement of peoples through the shared legacy of this tragedy. More than 150 years after the abolition of slavery, there is still much untold about the difficulties and struggles of bondage in the Guadeloupe Islands.

  This cultural institution seeks to preserve the memory of those that suffered during slavery, as well as foster dialogue about the repercussions and begin to construct a historical conservation of the epoch.

  10644915_674414792656520_4138413161805740654_nRather than a museum, the Memorial ACTe will be a center gathering permanent and temporary exhibits, and it will host a wide range of art performances, as well as conferences.

  The permanent multi-lingual (French, Creole, English) exhibit will feature media content organized in six different sections:
  The Americas -Moving Towards Slave Trade – Slavery Period-Abolition Time -Post Abolition and Segregation-Nowadays.


  Maak melding

 5. MX
  Onze huisne gertjes en huiskoe lies staan weer in de rij om hun witte baasjes te beschermen. Hulde aan Armand Zunder voor zijn inzet de grootste misdaad tegen de mensheid te blijven bestrijden.

  Jij hebt zeker ook nog elke dag heeeeel veeeeel last van je slavernij-syndroom.


  Maak melding

 6. Ach,als de reparatie voorstelt dat wij onze geschiedenis moeten vergeten,dan hoeft het niet.Bij de krans legging op het plein,op 1 mei,keek ik naar het paleis en zag nog steeds een grote doek het vooraanzicht bederven.Alleen Zundert weet wat in de plaats van het W.I.C symbool komt.


  Maak melding

 7. Ik vraag me soms af wie op hier Surinaams is ,kijk maat goedbom je heen hoe 4 en 5 mei geviert word en komings dag .en wanneer er over slavernijverleden word gesproken zijn de foetoeboi,s aan de Noordzee het eerst die schreeuwen over zinloos en slavernij syndroom ,en dit soort wil vooruitgang voor sur .we hebben het over de wreedste slavernij periode van de Caraïben en de nazaten (wat ik betwijfel) die doen er lachertjes over geen wonder dat Surinamers ( stadsnegers) geen eenheid hebben .geen enkele Afro Amerikaan ,aborigal,inheemse zouvzo dom reageren om verzoening of reparatie .vraag maar aan Australië newzeeland,Nederlands indie .stelletje looser nep suri,s hier .


  Maak melding

 8. Zunder!!!!!!!!!!!…de recente geschiedenis van 8 dec 1982 hebben jullie willens en wetens uit de geschiedenisboeken verwijdert. Waar lul jij nou nog over dorpsidioot. Wie naar het verleden kijkt staat met zijn rug naar de toekomst, maar zover reiken jouw verstandelijke vermogens nog niet. Ga eindelijk eens een baan zoeken en normaal trachten je geld te verdienen i.p.v. jarenlang klagen, vragen, bedelen en huilebalken.


  Maak melding

 9. Wat is er eigenlijk gebeurt met al dat geld wat Zunder heeft verzameld voor het monument? Ik gegrijp nu dat het monument er pas komt als al het andere is geregeld. Dus dat monument komt er de eerste 50 jaar nog niet. Tegen die tijd is het geld dus opgegaan aan organisatie kosten…. Zunder speelt ook met getallen. 34000 slaven zijn uiteindelijk in vrijheid gesteld. Terwijl er 350.000 zijn aangevoerd. Maar de eersten zijn wel 300 jaar eerder in Suriname aangekomen. De kans dat die dus na 300 jasr nog zouden leven is niet zo groot.


  Maak melding

 10. Misschien moet de heer Zunder het boek: Alleen op de wereld (nog) eens lezen.
  Zo langzamerhand is deze man helemaal van de wereld vervreemd
  en wordt hij een soort Don Quichotte.
  Er is niemand meer, die hem serieus neemt.


  Maak melding

 11. “De spirituele verhouding tussen zwarten onderling en tussen blanken en zwarten is als gevolg van de slavernijperiode aardig verstoord. Om dat te herstellen en omdat de stichting Kunye Akata daarover een spirituele boodschap kreeg, heeft zij de Ghana missie die 5 juni vertrekt. Een deel van de groep die in Ghana en Nederland de spirituele rituelen hiertoe zal uitvoeren, wordt op vrijdag 1 mei gepresenteerd te Akata Kondre Republiek via een traditionele Kumanti prey.
  De Ghana Missie gaat eerst naar Ghana, daarna naar Nederland en sluit de driehoek af met een grote winti prey in Suriname. Dit alles om het spanningsveld, -de fyo fyo, die is ontstaan doordat Afrikanen hun broeders hebben verkocht aan blanken, die ze vervolgens mishandelden, op te heffen. Het is dus een verzoeningsreis.” (http://dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/05/01/presentatie-deelnemers-ghana-missie-via-kumanti-krachtmeting/)

  Het is wel opmerkelijk dat in Ghana kan worden volstaan met een prey als verzoeningsritueel ten opzichte van de Afrikanen die hun broeders de slavernij in hebben gedreven door hen aan de blanken te verkopen. Terwijl er van Nederland tientallen miljoenen euro’s wordt gevraagd voor het feit dat de Nederlanders destijds slaven hebben gehouden…..


  Maak melding

 12. Hr Zunder start NU met het verdedigen van ALLE
  MENSENRECHTEN van Srananman op dit moment !

  Helaas mag u dat als NDPer NIET, opdracht van Baas !

  Crimi als president !

  Grondwet geschonden door NEP-amnestiewet !

  Rechterlijke Macht gestopt door de Desi-fraktie !

  Geen vervolging voor Moiwana-moorden !

  Geen onderzoek naar misdaden DINO in Sranan
  en misdaden van DINO tegen de Staat en de Bevolking
  van Sranan !

  DUS…hr ZUNDER starten maar… of bent u een FAKE
  MENSENRECHTENACTIVIST !

  PS : Wanneer wordt er een Surinaamse ambassade
  geopend in de Islamitische Staat ?????


  Maak melding

 13. Kunnen ze de geschiedenis niet levend maken? Dat er een plantage komt waar enkele blanken slaven houden en ze die slaven ook echt afranselen? Zou ook nog eens aantrekkelijk zijn voor de toeristen. Een echte slaafbutler naar wie de blanke slavenhoudster vol met lust kijkt en die ook nog andere diensten aan haar moet verlenen. Echte rap en reggae als klaagzang van de slaven. Zo vergeten de zwarten hun geschiedenis nooit en de blanken vergeten ook nooit wat hun voorvaderen ooit deden.
  Als een plantage niet lukt (wetgeving), maak er dan een jaarlijkse spektakel van zoals ‘de passion’.
  Over de passion gesproken, die kruisiging van Jezus heeft een positief gevolg gehad: dat we 3 dagen vrij krijgen, elk jaar. Was Jezus een natuurlijke dood gestorven, dan hadden we niks!
  Overigens, hoe zou Jezus op natuurlijke wijze gestorven zijn? Ijlend in bed, door een bliksemstraal getroffen, aan een hartaanval, hoe? Of zou hij als een ballon ten hemel opgestegen zijn?


  Maak melding

 14. Fien Choles, bepaalde zwarten zullen nooit het verleden laten rusten, dan hebben ze nl. niets te klagen en hoeven ze niet uit hun slachtofferrol te komen, en kunnenze blijven bedelen


  Maak melding

 15. Moet je nou vele van die sukkels hierboven horen, ze hebben nog vorige week 4 en 5 mei met de Hollanders herdacht en gevierd.
  Zeker weten dat geen van allen nog jullie voorouders de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt!
  Jullie zijn de huidige slaven en de toekomstige slachtoffers van het facisme en racisme!


  Maak melding

 16. Zwarten moeten niet dom doen. Waarom verspelen ze hun kans om strakd de blanken te kolonialiseren en uit te buiten? Dan zul je straks aan hen ook zelf excuses moeten maken en schadevrgoeding moeten betalen als je dit nu van hen eist.


  Maak melding

 17. De obsessie van dhr. Zunder begint nu toch wel ziekelijke vormen aan te nemen. En blijkbaar is geen enkele oplossing of actie voor hem voldoende.

  Eerst moest er in Caricom-verband gezamenlijk worden opgetreden. Nu dit tot een gemeenschappelijk monument heeft geleid is dat niet genoeg, omdat volgens hem onvoldoende tot uiting komt dat het in Suriname veel erger zou zijn geweest dan in de overige landen in het Caribische gebied.
  En als dat wel was gebeurd zou hij natuurlijk hebben gevonden dat het monument in Suriname had moeten staan in plaats van op Guadeloupe…..

  In plaats van de eenheid te bevorderen, zaait dhr. Zunder nu verdeeldheid binnen de Caricom landen. Met zijn woorden start hij een hele nieuwe interne discussie, namelijk dat slavernij heel erg mag zijn geweest, maar dat daar een gradatie in kan worden aangebracht. Moet er soms een top 10 worden opgesteld van landen waar de slavernij het ergst zou zijn geweest?
  Dit is verwerpelijk, omdat hiermee het leed van de slaven uit landen die niet in de top voorkomen, wordt gebagatelliseerd.

  Of is dit slechts een strategie om straks voor Suriname een grotere hap uit de koek van herstelbetalingen op te kunnen eisen? Als deze er überhaupt zullen komen….
  Ook dit is verwerpelijk, want daarmee lijkt het gevecht om de verdeling al te zijn begonnen, terwijl nog niet eens bekend is of er wel iets te verdelen zal zijn.

  Hoe dan ook, met dit gedrag bewijst dhr. Zunder de discussie binnen de Caricom geen goede dienst, en speelt hij slechts de ’tegenpartij’ in de kaart!


  Maak melding

 18. De slavernij is door de ex slaven voorgezet kijk maar naar brunswijk hoe hij zijn eigen soort als slaaf gebruikt in brokopondo.

  Ik vind dat deze ex slaven niet moeten zeuren je moet het ook positief bekijken want anders liepen ze nog steed rond in hun blote reet. Gedenken een goede zaak maar blijf je ontwikkelen niet steeds in herhaling vallen. Hebben de contractarbeiders geen slaafse behandeling gehad? Hoor je ze zeuren?

  Als de weggevluchte slaven toentertijd niet gevlucht waren het bos in, hadden ze nu beschaving geleerd en onderwijs genoten.
  Zie nu wat de djoekas in de stad doen wie worden overvallen, verkracht en vermoord¿¿¿¿¿¿¿


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.