Goudzoekers bijten zich vast in mijngebied multinational

18

PARAMARIBO, 22 jan – Honderden goudzoekers weigeren te vertrekken uit het mijngebied van multinational Iamgold. De goudzoekers uit onder meer het nabijgelegen dorp Nieuw Koffiekamp, negeren afspraken. Rosebel Gold Mines, het dochterbedrijf van Iamgold, is ten einde raad.

De goudzoekers dragen niet alleen het edele metaal weg, ze gaan ook onverantwoordelijk te werk. Het kleinschalig mijnen in de zogenaamde Romapit is levensgevaarlijk. Aanmaningen leveren niets op. “Dit is echt vervelend, de mannen gaan maar niet weg, terwijl wij het gebied nodig hebben. De inkomsten uit de Romapit zullen minder worden, waardoor ook de staat minder zal verdienen”, zegt managementlid Sharmila Jadnanansingh tegenover de Ware Tijd.

Van de kant van de overheid wordt weinig actie gemerkt. De goudzoekers hadden eerder afgesproken dat ze zouden vertrekken als ze ergens anders mogen mijnen. Hoewel dit intussen in orde is gemaakt, blijven ze de Romapit belagen. De commissie Ordening Goudsector wil wel optreden, maar kan het niet op eigen houtje. “De opdracht moet nog van de leiding van de staat komen”, zegt commissievoorzitter Gerold Dompig.

18 REACTIES

 1. Ernest Grep, vicevoorzitter van de Stichting Collectief Overzee Suriname, zei op een druk bezochte bijeenkomst bij stichting trefpunt Wi Masanga Rotterdam, dat president Desi Bouterse de welvaart en welzijn van generaties veilig heeft gesteld door het onderteken van de twee goudovereenkomsten met Newmont en Iamgold.

  Heer Ernest Grep,
  Jou opmerking , zoals een bekend spreekwoord zegt, kant noch wal.
  Letterlijk dat jou opmerking gedoemd is te zinken in het moeras.
  Hoezo welvaart en welzijn van generaties veilig gesteld.
  Allereerst welvaart:
  Deze word gemeten door verschillende punten
  Welzijn:
  Deze word het beste benoemd in de piramide van Maslow.

  Vele Sranang mangs lijden onder armoede. Vele kinderen hebben nauwelijks te eten waardoor de naschoolse opvang in het leven is geroepen, welke meer een njang patoe is geworden (letterlijk en figuurlijk) in plaats van kinderen op te vangen en te begeleiden totdat de ouders hen kunnen ophalen.

  Hoezo welvaart en welzijn van generaties veilig gesteld.
  Geef me een brik met de (zaad)loze kreten van je want die komen niet tussen de oren vandaan.


  Maak melding

 2. Ik hoop zo op een natuurramp voor zowel de goudzoekers,de goudmijn bedrijven en de mensen in het parlement die deze natuurroven bewerkstelligen.
  Ik hoop zo dat er dodelijke slachtoffers gaan vallen. De natuur is er bij gebaat, geen ontbossing meer, geen kwikvergiftigingen meer, etc… Lust naar geld word jullie ondergang, geld ook voor de commissie goudverordening. Generaties lang hoop ik dat de straf pijn zal gaan doen. Ook voor jullie kinderen en kleinkinderen . Wie rooft van de natuur en deze kapot maakt, zal de natuurdood treffen, daar zal ik voor bidden.


  Maak melding

 3. Beste Pero, Sabidieri, Abiasa, Afu Sensi en co.
  De president maakt in februari 2014 afspraken met deze mensen.Het waren er toen nog een paar. Nu zijn het er heel veel.
  Het duurt al heel erg lang voor dat de toezeggingen van de President gerealiseerd worden.

  1) Hoewel ik kan begrijpen dat mensen in de strijd om te overleven vechten voor hun bestaan, moet ik wel vaststellen dat wat de porknockers in de Romapit doen niets anders is dan diefstal. IAMGold betaald concessie rechten, royalties etc voor dit gebied en anderen slepen er het goud weg.
  2)Het is niet leuk dat de uitvoerenden de aller krachtigste en grootste leider van Suriname voor scheut zetten door zijn beloften/afspraken niet per omgaande uit te voeren of met de President achter zich afdwingen.
  3) Het is niet leuk dat na de gemaakte afspraken er niets gehandhaafd word en de populatie porknocker kan verveelvoudigen. Ofwel er wordt door Dompig en co oogluikend toe gestaan dat er misbruik gemaakt wordt van de afspraken met en beloften van de president.
  4) Het is schandalig dat er ondanks de stevige uit spraken van de sterkste president en grootste Surinaamse leider ooit gewoon op zijn hoofd gescheten wordt door een stelletje Proknockers.

  Beste fans van de Sterkste en Grootste Surinaamse leider ooit hij heeft modder, poep en boter op zijn hoofd en weet het niet eens.


  Maak melding

 4. Ik geef ze groot gelijk. De rijkdommen van onze natuurlijke hulpbronnen zijn niet alleen voor die gestoorde Brunswijk en Bouterse……..IEdereen heeft het recht op.

  Komen er na jaren weer criminelen aan de macht en zullen zijn het even bepalen voor de armen.

  De gelden die de regering ermee verdient komt nauwelijks het land ten goede omdat iedereen een bodemloze zak heeft.


  Maak melding

 5. @Pokai Tongo, je hebt groot gelijk en ik denk dat deze meneer Ernst Grep zeker al voorzien is van een baan.

  Waar blijft mevrouw Poki, terwijl er geen belasting voor het goud wordt betaald?


  Maak melding

 6. ezeltje jojo ik snap dat jij de meest basale zaken niet kan begrijpen, je tekortkomingen spelen je parten.

  Ter informatie, Suriname is nogsteeds een Democratie, in Noord-Korea had de President gewoon militairen gestuurd en het probleem was voor altijd opgelost.

  Je bent duidelijk een kruising van een koe en een ezel.


  Maak melding

 7. Met de massale import van de chinezen staat de vernietiging van Suriname vast.De vraag is ,in hoeveel tijd, het gaat gebeuren
  Rosebel heeft 3 keuzes.

  S avonds de mijnen van de porknokkers opblazen.
  Of stilletjes de machines van de porknokkers opblazen.
  Of de goudzoekers samen met hun werktuigen opblazen.

  Zachte heel meesters hebben ons tot nu toe alleen boeven opgeleverd.Zelfs gronden die niet verplaatst kunnen worden,worden gestolen.Dat is alleen in Sur.en Zimbabwe mogelijk.

  En OGS van Dompig is maar een schijn.Die organisatie zorgt er voor dat de grote illegalen niet lastig gevallen worden in het binnenland..Als het wat oploopt,wordt zo een djoeka ter verschrikking neergeknald en keert de rust terug.
  Rosebel moet een voorbeeld nemen aan de OGS.


  Maak melding

 8. Hoe anders was het bij de Sarafina mijn waar de illegalen met de harde hand werden verwijderd door de OGS. Is het omdat er daar andere belangen spelen? Juist ja, de belangen van degene die de hoogste functie in het land bekleed.


  Maak melding

 9. Beste Afu Sensie
  In een democratie worden de rechten van mensen maar ook van ondernemingen door de staat beschermt.
  Wat ik stelde heeft niets met het sturen van een leger te maken. Het heeft te maken met Respect.

  1) respect voor andermans eigendommen.
  2) respect voor de rechten van anderen en hun bestaan.
  3) respect voor gemaakte afspraken en aangegane verplichtingen.
  4) respect voor de president en de toezeggingen die hij gedaan heeft.

  Op alle punten wordt gefaald omdat er geen gezag is en iedereen zich verschuilt.

  1) Mensen die beter moesten weten hebben de president beloften laten doen (ontsluiting nieuwe locatie) die niet te realiseren waren. Uit respect had men dat moeten voorkomen. De president kan immers niet alles weten.
  2) Na de gedane beloften zou Dompig 24/7 zich moeten inspannen om de beloften van de president te realiseren en niet op zijn handen moeten gaan zitten tot dat er iemand weer iets beslist.
  3) De staat heeft het geweldsmonopolie en moet gemaakte afspraken uit eindelijk afdwingen als de pork nockers niet redelijk zijn. Dit heeft helemaal niets met Noord Korea te maken.

  De president laat zich in zijn hemd zetten en doet niets omdat hij bang is voor de electorale gevolgen.


  Maak melding

 10. @Kruwa en Afu Sensie

  U weet toch wel wie het voor het zeggen heeft bij Safrina.

  Afu Sensie de kans is groot dat de mannen van Linscheer het Safrina probleempje opgelost hebben.
  De president hoeft het leger niet te sturen. die mannetjes zijn veel effectiever. Ik weet het uit ervaring. Ze vragen niets, zijn zeer snel en hebben allemaal littekens op hun knokkels.


  Maak melding

 11. “De opdracht moet nog van de leiding van de staat komen”. zegt Dompig. Hahahahaa. Je denkt toch niet dat de direct belanghebbenden de kip met de gouden eieren gaat slachten? DDB en co. hebben alle belang bij de illegale goudzoekerij. Daardoor worden ze beschermd. Die schaamteloze rovers denken niet in ’s lands belang, alleen in eigenbelang. Dat is nu wel helemaal duidelijk. Ook al komen er door de illegale goudzoekers minder staatsinkomensten omdat Rosebel minder produceert, interesseert ze geen moer. Het geld komt gewoon via de illegaliteit in de zakken van de belanghebbenden.


  Maak melding

 12. Het is publieksgeheim dat Sarafina bezit is van de familie Bouterse. Dus de arme paarsen die het niet breed hebben in Suriname, weet dat jullie president de rijkste man in Suriname is en de OGS er is om zijn belangen in de goudsector te beschermen. Voor de OGS kan het een worst wezen wat de goudzoekers in het Iamgold gebied doen.
  Het is puur eigen belang, gooi die paarse bril eens weg en bekijk de zaak nuchter.


  Maak melding

 13. Net als in zuster staat Venezuela, ook met het economie-
  model van de Gratisstaat = ” Nieuw Communisme”, komt er
  GROEI vd WACHTRIJEN voor de winkels om de schaarse levensmiddelen te bemachtigen !

  Zie CNN – Money over zusterstaat Venezuela :

  “Shortages of basic goods like flour and diapers are affecting consumers, with scuffles breaking out daily throughout Venezuela. President Maduro, on a tour of oil-producing countries, blamed the shortages on ‘an economic war’ waged by the opposition.”

  Sranan regering weigert nog steeds bezuinigingen door
  te voeren, de staatsschuld is MEGA en stijgt nog steeds !

  Alle reserves nemen drastisch af, door het smijten met geld
  voor ONPRODUCTIEVE zaken ! BOUTA is nu al bezig de
  eventuele toekomstige afdrachten uit de reserves van
  Staatsolie te halen (op te EISEN) en te verbrassen !
  Datti o tja GROEI, baja !

  Ik denk eerder dat er groei komt van de lange RIJ
  WACHTENDEN bij de winkels, plus gevechten om meest
  noodzakelijke levensmiddelen !


  Maak melding

 14. Afu Sensie,

  Je bent altijd heel goed in het strooien met complimenten, maar niet heus.
  De mensen op dit forum, die het niet met je eens zijn, worden nogal eens uitgescholden voor zwakbegaafd.
  Ik vraag me af of je eigenlijk wel weet, wat dat inhoud, want zo’n term gebruik je niet.
  Nu wordt JoJo weer uitgemaakt voor een kruising tussen een koe en een ezel.
  Ik denk, dat jij een kruising bent tussen een kakkerlak en een mier.
  Beide dieren worden maar al te graag vertrapt.
  Sorry hoor, maar je vraagt er zelf om.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.