zondag, december 10, 2023
HomeOnderwerpenEconomieLoonpauze Surinaamse olieproducent moet kunnen

Loonpauze Surinaamse olieproducent moet kunnen

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 19 jan – Een loonpauze mag niet ondenkbaar zijn bij Suriname’s enige olieproducent Staatsolie. Dit zegt Marc Waaldijk, directeur van het oliebedrijf. Er moet rekening gehouden met de situatie op de wereldmarkt.

Die is er nu al niet naar. De dalende prijstrend zal waarschijnlijk nog enige tijd doorgaan. “We weten dat het voor de vakbond geen goede periode voor onderhandelen is. Maar hij weet alles van hoe zaken zich afspelen binnen het bedrijf. En als we uiteindelijk moeten zeggen, een jaar geen loonsverhoging, dan moet dat ook mogelijk zijn”, zegt Waaldijk tegenover de Ware Tijd. Hoewel traditioneel periodiek loonsverhogingen worden doorgevoerd, lijkt het nu lastig.

Het bedrijf is zelf al danig aan het bezuinigen op ander gebied. “We huren geen mensen in en voorlopig is er een personeelsstop. Alle zaken die niet direct noodzakelijk zijn, zetten we op stop. Wij zijn bezig de buikriem aan te halen”, aldus Waaldijk. De vakbond wil best rekening houden met de situatie. “Maar dan daar waar er bewijs is dat zaken effectief en efficiënt aangepakt zijn”, zegt vakbondsleider Lloyd Read.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

25 REACTIES
 1. Eddy Jharap, de eerste directeur van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., krijgt de Van Waterschoot van der Gracht Penning toegekend. Dit heeft het hoofdbestuur van het Koninklijk Nederlands Geologisch Mijnbouwkundig Genootschap (KNGMG) bekendgemaakt in een persbericht.

  De prijs wordt vrijdag uitgereikt in het eendaagse symposium ‘Economische Geologie van Suriname- toekomstige winning van Olie, Goud en Bauxiet’ in Den Haag. Dit is de hoogste onderscheiding in het vakgebied

  En met welk prijs werd bouta beloond door zijn even criminele partij ?!!
  Juist ja …het gevreesde BOUTA AMNESTIE award !!


  Maak melding

 2. 1) Ik dacht dat er per 01.01.2015 een nieuwe directeur was.
  2) Dit is het resultaat van het doen van grepen in de kas door de regering nu en de afgelopen jaren.
  3) Dit is het gevolg van het volhangen met schulden. Door $ 350.000.000 meer schuld dan beoogd moet er nu jaarlijks $ 31.000.000 meer rente betaald worden aan Zwitsers en Nederlandse banken. 7% terwijl het de banken zelf slechts 1% kost.

  Beste Surinamers dat de olie prijs lager is is jammer en een markt gegeven echter met $ 40/barrel is er nog steeds winst.
  Alleen door alle financiele grappen die de regering bij Staatsolie geparkeerd heeft verdampt de winst snel omdat de buitenlandse banken niet op hun geld gaan zitten wachten.

  Beste staatsolie medewerkers u bent slim genoeg om te weten wat de oorzaak is van deze slechte boodschap.


  Maak melding

 3. Vind het een wijs besluit van de President om de netto winsten van staatsolie te gebruiken voor investeringen ivm diversificatie van onze economische activiteiten.
  De staat Suriname is vooralsnog de enige aandeelhouder van staatsolie Suriname, dus is de president bevoegd opdrachten c.q. instructies te geven mbt de winsten van dit bedrijf ipv oppotten van dit geld !

  Geld moet rollen, maar wel in de goede richting zodat er een (financieele) sneeuwbal effect ontstaat, en dat begrijpt deze president heel goed !

  Had o zo gehoopt dat Telesur, SLM en andere overheids en Nutsbedrijven dezelfde insteek en output hadden als staatsolie, echter zijn deze bedrijven zwaar door de oude politiek verziekt met een eigen status quo cultuur !

  Waaldijk heeft gelijk wanneer hij zegt dat de vakbond ‘op de plaats rustig’ moet zijn, anders gaan er zeker koppen rollen in de vorm van ontslagen !

  Had begrepen dat de productie kosten van 1 barrel olie in Suriname ca 30 USdollar bedraagt, dus kan men vooralsnog vooruit met de huidige WTI prijs van 48,70 USdollar per vat.
  De prijs van olie zal zeker gaan stijgen in de 2e helft van dit jaar omdat de vraag zal toenemen in de nieuwe productie landen (Vietnam, Bangladesh, Filipijnen, Egypte & Oost Afrika, Turkije, etc.). De cijfers van weleer (140 USdollar/vat in 2008) zullen voorlopig out of the question zijn !


  Maak melding

 4. Milton
  Vind het een wijs besluit van de President om de netto winsten van staatsolie te gebruiken voor investeringen ivm diversificatie van onze economische activiteiten.

  Mag ik een kotszakje….?


  Maak melding

 5. Paarse Milton:

  De prijs van olie zal zeker gaan stijgen in de 2e helft van dit jaar omdat de vraag zal toenemen in de nieuwe productie landen (Vietnam, Bangladesh, Filipijnen, Egypte & Oost Afrika, Turkije, etc.).

  Ik pies in mijn broek van het lachen… Milton heeft persoonlijk nieuwe productielanden uitgevonden……Oost Afrika, Egypte, Bangladesh…..


  Maak melding

 6. Henk Molenaar
  Paarse Milton:

  De prijs van olie zal zeker gaan stijgen in de 2e helft van dit jaar omdat de vraag zal toenemen in de nieuwe productie landen (Vietnam, Bangladesh, Filipijnen, Egypte & Oost Afrika, Turkije, etc.).

  Ik pies in mijn broek van het lachen… Milton heeft persoonlijk nieuwe productielanden uitgevonden……Oost Afrika, Egypte, Bangladesh…..

  maandag 19 januari 2015
  ===================================================

  De prijs van ruwe olie olie zal naar verwachtingen van analisten zeker toenemen in de 2e helft van 2015 omdat er een productiedaling verwacht wordt van “Frackng Oil” . De productiekosten van dit winningsproces liggen rond de US $ 65,– per vat waardoor de productie bij een prijs van minder dan US $ 80,– per vat niet rendabel is. De VS is een grote producent met een productie van rond 4.000.000 b.p.d.


  Maak melding

 7. o.a. Milton: kijk ook even om je heen wat er in de wereld gebeurt. kijk niet alleen naar het strand van de noordzee:

  isis steelt olie en zal die goedkoop verkopen. dat vertikken de rijke olielanden, dus zullen zij hun olie ook goedkoop verkopen. zij moeten wel, anders koopt er niemand meer bij hun. en zij kunnen het maken en zij moeten wel, want grote olie slurper amerika lost zijn olieproblemen in eigen land op.

  dus nu hebben wij goud en zwart goud en wij blijven erop zitten, want meer gaat het voorlopig niet waard worden. maar laat bouterse met isis praten…. toch ouwe jongens krentebrood, bijna hezbollah, ……


  Maak melding

 8. @ Abaisa, thanks my man !. Ik zit niet in de olie, noch in goud maar ik hou deze items dagelijks sterk in de gaten en volg ook de informatie uit de oil, gas & mining industry wat er allemaal dagelijks gebeurd.

  @ Henk Molenaar & Koos. Jullie lezen enkel en alleen de Telegraaf dus lezen jullie wat jezelf wilt horen !
  Hebben jullie ooit wel eens gehoord van ‘ N-11,ofwel The Next 11’ ???
  Check dit op Google of op de website van Goldman Sachs ! En dan zal je misschien iets anders piesen in jou broek van het lachen Henky Panky (ik hoop geen bloed voor jou), want de wereld draait door !

  Met of zonder jullie hetze tegen onze President, maar er zijn reeds lang opvolgers van de BRIC landen !
  En hierna zijn er ook andere landen die zich internationaal economisch profileren, maar deze zijn nog niet allemaal in kaart gebracht !!
  Ik denk zelf dat Suriname ook in dit rijte zal staan en mark these words, Suriname wordt internationaal onder Pres Bouterse een subject matter !!!!


  Maak melding

 9. Milton: “Ik denk zelf dat Suriname ook in dit rijte zal staan en mark these words, Suriname wordt internationaal onder Pres Bouterse een subject matter !!!!”

  Inderdaad voorpagina nieuws: President en zijn zoon veroordeeld voor drugssmokkel en wapenhandel en ondersteuning van terroristen. Vinden ze in de VS leuk.

  Alleen mogelijk in Suriname


  Maak melding

 10. En als we uiteindelijk moeten zeggen, een jaar geen loonsverhoging, dan moet dat ook mogelijk zijn”, zegt Waaldijk.

  En dan heer Waaldijk, kun je dan ook zeggen aan de overheid en de handel in Suriname “dit jaar geen belastingmaatregelen en geen prijsverhogingen in de winkels noch de ziekenhuizen en EBS en SWM. M.a.w. alle verhogingen verbieden.

  Waaldijk als dit je al lukken dan sta ik achter jou plan om dit jaar geen loonsverhoging te geven.


  Maak melding

 11. @Milton, Abaisa, Sjang en gelijkgestemden,

  Hebben jullie nog niet door dat jullie als Bouta lovers in de minderheid zijn op dit forum.

  Ik stel voor dat jullie gehoor geven aan de oproep van die malloot om te gaan demonstreren tegen het vonnis die de Hoge Raad heeft geveld in de drugzaak tegen jullie baas.

  Misschien kunnen jullie hem op die manier een dienst en jullie eeuwige trouw bewijzen. Want….. 1 ding moeten jullie vergeten, vanaf het moment dat jullie voet zetten op Surinaamse bodem zullen de Bouterse lovers aldaar jullie wantrouwen. Alleen maar vanwege het feit dat jullie in Nederland wonen. Dus jullie vallen letterlijk tussen wal en schip en de desillusie, teleurstelling en verbittering zal groot zijn.

  Op dit forum hoef je ons niet te overtuigen hoe goed je baasje is, we hebben geen zaagsel in ons hoofd.

  Alvast succes toegewenst met jullie “million men march.


  Maak melding

 12. Deze problemen hebben ze aan regering bouta te danken!! Plotseling moesten participeren in de gouddeal voor honderden miljoenen US en daarnaast wil de regering ook nog een voorschot op belastingen en dividend!! Met als gevolg staatsolie heeft bijna geen financiele reserves meer!!


  Maak melding

 13. @Milton
  U heeft mij laten schrikken. De N11 zijn allemaal landen met minimaal 50.000.000 inwoners tot ongeveer 200.000.000 inwoners en deels al enorme economieen (Zuid Korea, Turkije en Mexico).
  Hoe kunt u denken dat nr. 150 van 180 met 500.000 inwoners ooit een zelfs maar een bij rolletje kan spelen in de wereld economie.

  Deze wijze van eigen waan is stuitend.


  Maak melding

 14. Volgens mij zit die Milton de onnozele in de hoek waar
  ons geld naartoe stroomt!

  Debiel. Drugsdealer. Bouterse (D.D.B.) alias keizer Bigi Mofo I,
  heeft na een snuif van de poeder met zijn keurmerk opdracht
  gegeven om USD 80.000.000 te storten.
  Dit geld gebruikt hij voor zijn zogenaamde lucratieve gouddeal
  met Newton. Weet u nog de gouden kerst.

  Milton de onnozele die USD 80.000.000 moeten de werknemers
  van Staatsolie nu betalen. Wijl jij aan de Kleine Waterstraat
  (beter bekent als de fossielenafdeling vanwege de gemiddeldeleeftijd van 103 jaar) de hele dag uit je neus zit te
  vreten.


  Maak melding

 15. Beste Milton:

  Nogmaals; In Amsterdam Zuid wonen meer mensen dan in heel Suriname.
  En jij denkt echt met die Paarse Kronkel dat Suriname een leidende economische positie kan innemen door het beleid van jou grote leider Bouterse?

  Uit welk ei kom jij eigenlijk?


  Maak melding

 16. Loonpauze Surinaamse olieproducent moet kunnen.
  Het bedrijf is zelf al danig aan het bezuinigen op ander gebied. “We huren geen mensen in en voorlopig is er een personeelsstop.

  En gelijk heeft Marc Waaldijk!

  Schlumberger schrapt 9.000 banen door daling olieprijzen
  16/01/2015 – Bron: Belga

  De Frans-Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Schlumberger gaat wereldwijd 9.000 banen schrappen als gevolg van de dalende olieprijzen.
  Het gaat om 7,5 procent van het personeelsbestand.
  De onderneming trekt voor het sociaal plan 296 miljoen dollar uit.
  De beslissing van Schlumberger is een antwoord op de daling van de grondstofprijzen, klinkt het in een communiqué van het bedrijf.

  De ontslagen zijn nodig om zich aan te passen aan de verwachte daling van de activiteiten dit jaar.
  Een vat olie kostte donderdag in New York 46,25 dollar, een prijsdaling van meer dan vijftig procent sinds juni.
  De daling van de olieprijzen zorgt ervoor dat oliemaatschappijen hun budgetten voor het zoeken naar nieuwe voorraden olie en gas op een lager pitje zetten, met directe gevolgen voor de activiteiten van dienstverleners aan de olie- en gasindustrie zoals Schlumberger.

  In december zag ook concurrent Halliburton zich al genoodzaakt om banen te schrappen: bij het Amerikaanse bedrijf gingen zo’n 1.000 jobs verloren buiten de VS.
  Schlumberger stelde tot hiertoe wereldwijd 120.000 personen te werk.
  Het is niet duidelijk welke landen en regio’s door het sociaal plan getroffen worden. Het Frans-Amerikaanse bedrijf kondigde tegelijk wel aan dat het zijn dividend met 25 procent gaat verhogen.
  De omzet steeg in het vierde kwartaal met 6,1 procent naar 12,64 miljard dollar. De nettowinst daalde voor diezelfde periode naar 302 miljoen dollar, tegenover nog 1,6 miljard dollar een jaar voordien.


  Maak melding

 17. Olieprijzen en Gas zijn wereldwijd gedaald.
  Zijn de prijzen van de Gasbommen ook verlaagd in Su. door de recente import uit een Caricom-land?
  Want ook de kleine man/vrouw mag hiervan profiteren.

  Wij houden het even dichtbij huis.
  Namelijk wat kort nieuws vanuit T&T.

  TT will buffer oil price fall:
  Sunday, January 18 2015 Bron-T&T newsday.com

  ENERGY Minister Kevin Ramnarine says the country will be able to buffer the fall in global oil prices and the outlook from local energy companies is positive.
  He was speaking with Sunday Newsday yesterday after the Petroleum Dealers’ Co-operative Society Limited symposium entitled “The Retail Petroleum Industry in Trinidad and Tobago: Forging Ahead” held yesterday at Hyatt Regency, Port-of-Spain.

  He noted the falling oil prices is a situation they monitor on a daily basis.
  “As the Prime Minister said so eloquently in her speech (on the state of the economy) there is no need to panic.
  Of course there is need for concern and there is a need for adjustment and we are concerned and we are adjusting,” he said.

  He continued’: “But the country has sufficient fiscal space in which we can buffer the impact of falling oil prices.”
  He explained the foreign exchange reserves are US $11 billion to US$12 billion and the Heritage and Stabilisation Fund is over US$5 billion.
  He also said all the oil companies have indicated that there would be no cuts in jobs and he personally has not received any report thus far.
  “And based on the feedback I have gotten from them and the feedback Newsday has gotten from them (in a recent article) thus far the companies have not indicated that they will cut any jobs,” he said.

  He noted it is a situation that evolves daily but for now “they have indicated that all is well” and have also indicated that they will continue their capital investment programmes for this year plans which would have been made a year or two years ago.

  “So the sector continues to be strong and we continue to monitor the situation on a daily basis,” he said. He noted that they saw “some slight improvement in oil prices last Friday with Brent crude per barrel going back up to US$50 and we continue to monitor the situation over time”.

  He reported that for the first quarter of fiscal 2015, October to December 2014, they have realised gas prices slightly above the budgeted price however they do not expect that trend to hold.

  “Gas prices follow oil prices globally so we expect gas prices will come down which is why we have adjusted the budget to (US) $2.25 (per mmbtu gas price) instead of the $2.75 which was the September budget price,” he explained.
  So I mean we are planning for it,” he said.

  He also responded to Opposition Senator and economist Dr Lester Henry’s contribution in Parliament last week in which Henry said this country was headed for a “perfect storm” of lower oil prices and lower gas prices and revenue as well as lower production levels.
  Ramnarine responded: “I listened to what he said. And I don’t know what he was talking about. He normally is very confusing to listen to. I don’t know what he was referring to.”

  He continued, “Oil prices are falling – the whole world knows that. Gas prices are falling too – the whole world knows that.”


  Maak melding

 18. Staatsolie gaat op bevel meedoen aan projecten buiten hun core activiteiten dus dames en heren werknemers van staatsolie jullie hebben jullie laatste loonsverhoging allang geleden ontvangen. Alleen als staatsolie uit de goud en EBS deal kan komen gaan jullie een loonsverhoging zien in jullie leven.


  Maak melding

 19. Beste Persoone van Surinaam Afkoms,

  Olie is nu goedkoop. Dus ik wil olie opslaan maar niet in faate, maar in poeder form. Soals se opslaan appelsap in poederform, als konsentraat. Dang van dese konsentraat van 1 kielo appel poeder je maak weer 10 duisent lieter appelsap. So ik wil ook konsentraatpoeder voor bensien en diesel. Welke PSA-man/vrouw weet hoe moet ik maken die poeder voor diesel en bensien? Graag u kun mei helpe.


  Maak melding

 20. @Zwakka,
  Long taim no sie; nog steeds gellukig niew jar fo 2015.
  Fo die konsentraatpoeder fo bensien en diesel is nie moejlek.
  Je neem 10 duisent kielo buskruid en 100 staafen dienamiet en je stop dese in een grote tenk. Dang je maak kort londje van 2 mieliemeter in dat tenk. Dan je stuur dat tenk met inhout naar Leonsberg. In dat handlijding je geef aan londje aansteken met aansteeker. Darnaa alle inhout in dat tenk zal verander in bensien en diesel.
  Darnaa we heb nie meer president maar insiedent.


  Maak melding

 21. Moni no de ! Wat kan er anders gebeuren? Staatsolie heeft geen geld meer.De regering heeft zelfs voorschotten genomen over 2015,want de staatskas is volledig beroofd! De loslopende criminelen worden niet eens vervolgd.Volk van dit land bedankt dat jullie zo’n regering hebben gekozen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES