Lening voor betere dienstverlening energiebedrijf

16

PARAMARIBO, 20 dec – Een verbeterde dienstverlening. Dit is het voornaamste doel van de ruim dertig miljoen dollar die voor energiebedrijf EBS wordt vrijgemaakt bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

Het geld wordt in de vorm van een lening beschikbaar gesteld. De lening heeft een looptijd van vijf en twintig jaar en het terugbetalen hoeft pas over vijf jaar te beginnen. EBS krijgt zo de ruimte te investeren in informatietechnologie en kritieke infrastructuur in het nationale energiesysteem. Volgens de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank groeit de energiebehoefte in Suriname met ongeveer zes procent per jaar.

Het bedrijf is al lang niet meer in staat het bij te houden. De afgelopen jaren zijn afnemers regelmatig geconfronteerd met een uitvallende voorziening. Buurten worden zo nu en dan uitgesloten van stroom als bezuinigingsmaatregel. Volgens de bank kan dit euvel tot het verleden behoren met de lening. Het bedrijf klaagt al jaren over te lage tarieven voor geleverde energie. Momenteel wordt met het bedrijfsleven overlegd hoe de tarieven aan te passen.


16 REACTIES

 1. Een verbeterde dienstverlening. Dit is het voornaamste doel van de ruim dertig miljoen dollar die voor energiebedrijf EBS wordt vrijgemaakt bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. EBS krijgt zo de ruimte te investeren in informatietechnologie en kritieke infrastructuur in het nationale energiesysteem. Volgens de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank groeit de energiebehoefte in Suriname met ongeveer zes procent per jaar.

  Ik hoop, maar denk dat dit een vergeefse hoop zal zijn, dat er eindelijk sprake zal zijn dat deze lening voor de volle 100% word aangewend voor het doel waarvoor hij is aangegaan en dat er geen 80 20 regel word gehanteerd namelijk 80% van de lening gaat naar de top (tjoekoes en verduistering) en 20% gaat naar echte investeringen.
  Dan pas is Suriname geholpen met deze lening.
  Had ook graag het rente percentage willen weten.


  Maak melding

 2. De afdeling Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Handel en Industrie(HI) is een samenwerking aangegaan met het ministerie van Openbare Werken (OW) om malavide handelaren aan te pakken.

  Laten wij de hoop uitspreken dat Ministerie van Financiën gaat samenwerken met OW en CLAD inzetten om misverstanden en verspilling bij deze investeringen van de EBS beter in het oog te houden voor een juiste aanwending.

  Ik vraag mij af of er wel tussen de diverse ministeries word samengewerkt.
  De overheid schijnt een groot kippenhok te zijn waar dagelijks word gekakeld, wie het hardst kakelt krijgt alle vrouwtjes, waardoor communicatie misloopt. Ieder kakelt voor zich.


  Maak melding

 3. “Het terugbetalen hoeft pas over vijf jaar”.
  Elke paarse ezel van zondag kan zo een lening aangaan en de aflossing overlaten aan een toekomstige regering, onze kinderen zullen met de aflossing opgescheept zitten. Zo heeft deze regering meerdere van zulke leningen afgesloten. Na mij de zondvloed.


  Maak melding

 4. Wil de volgende regering aub helderheid geven over het aantal leningen, het doel, in hoeverre deze toegepast is voor het doel, wat het rendement eruit is, of het rendement gehaald wordt en wanneer en hoeveel wordt afgelost en wat de rente bedraagt.


  Maak melding

 5. Ik heb ook geld! Suriname mag ook wat lenen als men wil.Mooi land! het is elke dag lachen met jullie.Elke dag lees men lening hier lening daar.Vooruit Suriname leen maar lekker breng het land maar naar de mallemoer.


  Maak melding

 6. =Mensen moeten zich ernstige zorgen gaan maken wat er in Suriname gebeurt.
  Zie de branding:::::::::Staatsschuld opgelopen. Een schaarste aan Amerikaanse dollars die niet meer te vinden zijn.

  -Ik hoop niet dat men straks weer in rijen moet gaan staan om levensmiddelen te gaan kopen.


  Maak melding

 7. Daar gaan we weer.
  De ene lening is nog niet afgesloten of de andere lening wordt al weer aangegaan.
  Dit is wat ze noemen: de rekening van ontzettend veel leningen de afgelopen 4 jaar doorschuiven naar de toekomstige generatie.
  Wat in de afgelopen 4 jaren is gebeurd op financieel gebied kost een volgende regering 10 jaar om dat weer te herstellen.
  Deze regering heeft er financieel een rotzooi van gemaakt en wil zich nog steeds niet verantwoorden, hoe het geld de afgelopen 4 jaar is uitgegeven.
  Dat kan in geen enkele andere westerse democratie.


  Maak melding

 8. Die $ 30.000.000 verdampt per direct in een enorm gat van schulden met een omvang van SRD 1.500.000.000 of wel ongeveer $ 450.000.000.
  Het is een druppel op de gloeiende plaat.


  Maak melding

 9. Zonne-energie en windenergie zou ideaal zijn, want er is volop zon.bv district Commewijne kunnen windmolens geplaats worden er is volop wind van uit de zee, zo ontlast je energie van uit Paramaribo.


  Maak melding

 10. Een verbeterde dienstverlening. Zo vaag als maar kan en zo kun je dus de miljoenen lekker weg sluisen. Ook had DDB blijkbaar nog het plan en de (wan)hoop om nog 5 jaar president te zijn want pas in 2020 begint het terug betalen. Inclusief rente is de schuld an bijna verdubbeld.


  Maak melding

 11. de volgende regering of hoe je dat mag noemen,,is verplicht al die figuren die nu aan de macht zijn voor het zeggen hebben,,,

  alle bezittingen te confisqueren en alle middelen dus geld waar dan ook gestald op wiens naam dan ook op te eisen terug te storten in staats kas.

  alle gronden op eisen levens lang terug te betalen..


  Maak melding

 12. Nu wel slim met inkoop worden en niet inkopen via bevriende kanalen die alles voor de dubbele prijs verzorgen.
  Dus niet alleen slim met stroom maar ook slim met kosten!


  Maak melding

 13. de i am gold goud bedrijf heeft zelf zone energie aangelegd en draait op volle toeren zonder te betalen wat het bedrijf 150000 US$ per jaar bespaart..

  nu heeft de s b s dus minder inkomsten,,waarom kunnen de mensen zelf in sme dan ook niet zelf voor energie zorgen..

  of zijn te ze te dom er voor..


  Maak melding

 14. Die 30 miljoen is een drup op een gloeiende plaat. Zelfs de rente percentage noemen ze niet. De EBS heeft een achterstallig schuld van anderhalf miljard SRD, ussen de staat, Suralco, en staatsolie. Tijd om de tarieven te verdubbelen maar dat durven opeenvolgende regeringen niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.