Standbeeld Henck Arron naar Onafhankelijkheidsplein

55

Het standbeeld van voormalig premier Henck Arron wordt verplaatst naar het Onafhankelijkheidsplein. Dit zei president Desiré Bouterse bij de afsluiting van Suriname’s negen en dertigste onafhankelijkheidsdag. Het standbeeld van de ‘vader van de Surinaamse onafhankelijkheid’ krijgt een speciale plaats.

Het wordt een centrale plek, volgens Bouterse. Bij de herdenking van veertig jaar republiek moet het al zover zijn. Arrons standbeeld staat aan de Kleine Combéweg, om de hoek bij het plein. Het lustrum moet een bijzondere aangelegenheid worden. Binnenkort al wordt een commissie benoemd die het een en ander moet voorbereiden. In elk geval wordt de officiële plechtigheid met defilé volgend jaar in Paramaribo gehouden.

“Het moet niet alleen een feest worden van eten en drinken. Er komt een prijsvraag waar Surinamers en onze mensen uit de diaspora mogen deelnemen voor het ontwerpen van een nationaal symbool zoals de Amerikanen met hun arend en Nederland met zijn leeuw”, zei Bouterse. Een andere prijsvraag is voor het ontwerpen van een meer Surinaams aandoend uniform voor gezagsdragers.


55 REACTIES

 1. Gekke Henkie krijgt promotie na z’n dood, wegens een verrichtte wandaad (onafhankelijkheid). Tijdens z’n leven kreeg hij een verschrikkelijk schop op z’n achterwerk van de huidige president. Die hem vertrouwde voor geen cent.


  Maak melding

 2. Goed zo, daar hoort het ook thuis.

  Een grote Surinamer, jammer dat vene & co die man door de politie van grun dyari hebben laten verwijderen. Maar goed, zo zijn de NPS’ers, deng e njang deng egi pikin. Hebben ze ook gedan met die andere grote Surinamer Essed.


  Maak melding

 3. Triest dat men van het onafhankelijkheidsplein een beeldenplein maakt, afgezien wat de betekenis van deze personen is.

  Een beeld dat nooit daar geplaatst moet worden is van DDB en als die er ooit komt, moeten mensen erop gaan plassen.


  Maak melding

 4. Echt een voorbeeld van Soort zoekt Soort.

  Twee landverraders bijelkaar , de ene bij de naam Arron en de andere bij de naam Bouta.
  De ene die Suriname onafhankelijkheid bracht zonder dat hem gevraagd was zo te doen en de andere die kwam met een coup zonder dat hem gevraagd was zo te doen
  Wat heeft de onafhankelijkheid voor ons gebracht,
  Laten wij het opsommen
  -het heeft het recht voor uitbrengen van onze stemmen in 1980,de eerste verkiezingen na de onafhankelijkheid , bestolen
  -coup
  -telefoon coup
  -Dec moorden
  Moiwana oorlog
  -bouta amnestie
  -kogelbrief
  -Moordenaars en medeplichtigen van bouta zijn ministers,ambassadeurs,lijder,parlementariers

  Echt de onafhankelijkheid heeft meer kwaad dan goed gebracht..
  En heden zitten wij opgescheept met al het kwaad ,dankzij bouta en arron. !!


  Maak melding

 5. 26 nov. 2014

  Nobel !!

  Maak / Plan dan direct om of nabij het Onafhankelijkheidsplein een Avenue of Statues. Goed voor de historie van Suriname en voor het toerisme.
  Srika


  Maak melding

 6. Henk Arron moet komen in geschiedenisboek. Boek van Management. Als case. Case hoe iets niet aan te pakken. Case hoe alles verkeerd is aangepakt. Case van succesvolle mislukking. Zelfs de vlaggenmast ging stuk tijdens hijsen van nieuwe vlag. Daarna was regering helemaal kluts kwijt. Binnen 3 jaar. Twee jaar daarna volgde coup. Van Bouterse en 15 ontevredenen. Waarvan zijn nog maar enkele in leven. Sommigen mysterieus overleden. Anderen op zijspoor. Eentje maar op hoofdspoor. Met hulp van letterlijke en figuurlijke grootbekken. Herrenberg, Abrahams, Samdien en Wiejoyo.
  Ga Suriname, ga lekker vieren 39 jaar verandering.
  Bos regeert stad en stad regeert district. Goud, hout en olie ligt op straat. Buitenlanders met lange vingers zijn paraat. Eigen bevolking is kwijt draad. Zijn mensen geworden zonder ruggegraat. Die leven van de vraat. Puur is nu maar 12 karaat.


  Maak melding

 7. Suriname het land van Njang, Dringi en Priserie. Voor iedere scheet wordt er een standbeeld opgetuigd alleen enkel om te feesten. Mark my words over 5 jaar is deze beeld onder gescheten door papegaaien en duiven. Niemand die zich bekommert om het onderhoud. Puur geldverspilling.


  Maak melding

 8. Deze Mr.dibrie kruipt langzaam richting N.P.S. heeft iemand anders ook dit gevoel.Slimme dibrie de vos heeft altijd een uitweg. Ik hoop dat de n.p.s. niet erin trapt.


  Maak melding

 9. Bouterse wil vanuit het presidentieel paleis elke dag kunnen zien en dus kicken in welke gezelschap een pikien ingieboy zich mag plaatsen. Ipv in de spiegel te kijken kijkt hij naar die beelden en denkt Aai Mie Boi, Loekoe Fa Mie Kong A Mang. Mie Na A Mang. A Mang Foe Sranang. Mie No Abie Nodoe Wang Kang Kang. Mie Ei Gie Alla Soema Njang. Mie Kang Kiesie Alla Pang Pang. Mie De Hoogste In Rang. Mie Na Sranang!


  Maak melding

 10. 26 nov. 2014

  Ernst of Luim !

  Een nationaal ‘Symbool’ of nationaal ‘Wapen’ ? Maar wacht even !!

  Wat gebeurt er dan met de Inheemsen (Indianen)?

  Srika heeft al jaren vooruit gekeken !! Een SRIKA, als nieuw symbool !! Moet toch kunnen ?

  Nee Ray, een olifant kan echt niet !! Komt of kwam nooit voor in Suriname of op het continent Zuid-Amerika !!
  Srika


  Maak melding

 11. Srika,

  Er groeit iets in Suriname die naar de hemel rijkt, altijd groen blijft, eens in de 13 jaren zich vermenigvuldigt (discipline), voor duizend en een dingen kan worden gebruikt en ook nog eetbaar is ook (de scheuten): de Bamboe! Een prachtig symbool of wapen. Ook letterlijk te gebruiken als wapen (speer). Van Marron tot Hindoestaan, ieder gebruikt het.


  Maak melding

 12. @Srika

  Waar over heb jij het !!
  Of moet Surriname gekend worden als STANDBEELDEN LAND DER CRIMINELEN ?!!
  Ps
  Niemand vraagt om de olifant tot nationaal symbool te verheffen. Het is gewoon een partij Symbool.


  Maak melding

 13. Bouta is gewoon weg bezig de stemmen van de resterende familie leden van Arron ,te winnen.
  Je geef pop Arron een fantastische standplaats gewoon zomaar,want, trots op Arron zijn wij niet,hij heeft immers ons land naar de klote geholpen, en dan gaan de familie Arron dit gebaar zien als een soort verering van papa Arron de verrader en dan zijn bouta en familie arron blij,bouta met de stemmen en familie arron met een plaats voor papa die hij helemaa lniet verdiend.


  Maak melding

 14. ene kogelvanger reageert, lees mee

  “bouterse is een hypocriet, was hij niet degene die Arron had opgesloten te Santo Boma?

  En nu is Arron vader des vaderland?”

  Deze zwakzinnigen kunnen niet eens begrijpend lezen, ze lezen brouwen daarna hun eigen verzinsel en reageren daarop.

  Het staat duidelijk “Het standbeeld van de ‘vader van de Surinaamse onafhankelijkheid’ “


  Maak melding

 15. @Dwaas

  Nee absoluut niet !!
  De NPS moet dit niet zien als een soort van heldenverering,maar gewoon als OMKOPERIJ door bouta zien. Geheel Suriname heft het al lang door dat bouta bezig is zijn Amnestie te redden ,want als Amnestie weg is is het ook gedaan met hem. Hij zal tot het uiterste gaan om zijn huid te redden.
  HET ZAL HEM NIET LUKKEN !!!


  Maak melding

 16. 26 nov. 2014

  Ernst of Luim !

  @dwaas,

  Jij lijkt al een concurrent te worden !!

  De wedstrijd is bij dezen begonnen.

  De voorlopige keuze : SRIKA of Bamboe.

  Wie volgt ??
  Srika


  Maak melding

 17. @Afu Ede

  De vader van de surinaamse onafhankelijkheid?!!!
  Zeg maar gewoon de duivel die ons land naar de VERDOEMENIS heeft geholpen !!

  En niemand kijkt meer raar op want nu zijn wij het gewend van je baasje bouta dat hij vriend en vijand aan het eren is.


  Maak melding

 18. As je fraag mei dang ik seg dat Arron was niet man van Surinaam onafhangkelijkheit, maar hei was vader van Surinaam staatsgreep.
  Arron was niet soon goede bestuurder, hei was goet in deebateere, maar met debateer alleen lant gaat niet voor uit.
  Arron heef rusie gemaak met soldaat dang soldaat heef hem verjaag en heef sein polisie verjaag en is baas geworde in Surinaam.
  Dang soldaat begon mense af te sweepe en mense mogt in nacht niet naar buite en was tekort van alles en diefe verkogt poep as pindakaas en uriene as speisoolie en mense in hollant moest groote pakkette stuure voor famirie in Surinaam en dang soldaat nam helf van pakket in beslag en moengo en paramribo waren in gevegt en mense werd vermoort, burger maar ook regeringverdreifer soldaat werd opgehange in gefangenis en veel landen gingen Surinaam noeme melaats en veel soldaatleider werd heel erg reik plotseling en mense had buik vol van soldaat en toen kwam verkiesing en burger regering ging eerst eekoonomie herstelle en toen daarna recht herstelle en befolking vint het gaat niet snel dang se kies weer soldaat hoofdman en dan weer oude gewoonte van corrupsie en verduistering en so.
  Dang Moder Surinaam heef gesien heele veele slegte daage in die 39 jaar en hoopelijksei gaat sien veel mooie daage in volgent 39 jaar. Maar eerst moet sien befolking dat Moeder Surinaam is haar moeder, anders wei gaan haar niet geefe respek.


  Maak melding

 19. Ray het zielig gehuil van j zogenaamd medeleven tonen met de 8 dec en de moiwanna slachtoffers deze vlieger gt niet meer op,vene die vol haat zat kon niet inzien dat het een afleidingsmanoeuvre was jullie om het land leeg te plunderen


  Maak melding

 20. Laat deze moordenaar ophoepelen wie denkt hij zand in de ogen te strooien. Het is tijd dat hij verkast naar een gevangenis in New York voor zijn drugsdelicten.
  Deze man heeft zoveel in Suriname kapot gemaakt dat het er helemaal niet meer toedoet wat hij zegt. Hij wil ongestraft en boven de grondwet van ons land zijn en zijn van ons buitgemaakte geld kunnen genieten. De man die zoveel haat en verderf heeft gezaaid in ons land,meer dan 300 mensen liet vermoorden en nu respectabele president speelt. Wat hij ook doet berecht zal hij worden, waarschijnlijk ziet deze grootste vloek over Suriname ooit hoe in Argentinie zijn soortgenoten voor het gerecht verschijnen.
  Bouterse heeft heel veel bloed aan zijn handen en dat probeert hij
  via allerlei luchtkastelen schoon te wassen maar dat zal niet helpen.
  Hij waant zich al president voor het leven om zo berechting te ontlopen maar dat zal niet gebeuren.
  Bouterse zei een paar maanden geleden dat een hindostaan geen president van Suriname mag worden, doelend op de heer Santhoki.
  Bouterse staat de ontwikkeling van ons land in de weg.
  Alcoa zou er goed aan doen om Suriname te behoeden voor een grote ramp door de dam niet te verkopen aan deze boeven bende in Suriname. De dam zou weleens een chantage middel voor Bouterse en zijn maffia kunnen worden.
  Suriname is beteraf zonder deze moordenaar en zijn maffia bende.


  Maak melding

 21. Van jullie was om het land toendertijd leeg te plunderen, was een goede zet van jullie, al die krokodillentranen op een rijtje gezet, wat hebben jullie in al die jr vr de binnenland bewoners gedaan op economisch gebied.


  Maak melding

 22. Bouterse en zijn handlanger Abrahams hebben Arron weggeschoten nadat hij hen voor padvinder uitmaakte. Ik zie Abrahams nog met groot misbaar verkondigen hoe corrupt Arron was, hij liet ter ondersteuning van die bewering zien dat Arron (de president!) zelfs een mobiele telefoon in zijn auto had laten installeren (wat een geldverspilling!). Het eerste wat deze ‘corruptiebestrijder’ Abrahams deed toen hij minister werd, was ons geld aanwenden om zijn toilet te pimpen, het zal me niet verbazen als hij een flat screen T.V. liet installeren op zijn toilet. Tegenwoordig vliegt diezelfde Abrahams rond in een helikopter met satelliet telefoon, gekocht van ons belastinggeld, dat bestemd was voor de aanleg van de weg met fly overs. En nu laten deze heilige schurken het standbeeld van dezelfde, in het verleden, voor alles wat vies en vuil was, uitgescholden Arron, plaatsen op het onafhankelijkheidsplein? Wie denken Bouterse en zijn ‘futu boi’ voor de gek te houden?

  Als Arron nog leefde en hij maakte een grote kans om bij de komende verkiezingen gekozen te worden tot president, dan zou Bouterse hem nog steeds voor alles wat vies en vuil was uitmaken en als dat niet hielp om hem van het ambt af te houden, dan had hij er ook geen bezwaar tegen gehad om Arron contant te betalen, met behoud van het kleingeld, om hem te verhinderen om president te worden.


  Maak melding

 23. @Perkash

  Een van jou geliefde moest neergeknald worden door dezelfde CRIMINEEL die je ‘grote zoon ‘ noemt !
  Niemand vraag jou om medeleven te betuigen met de nabestaanden van de 15 vermoorde surinaamse broeders.
  Ga jij je ‘held’ bouta eren misschien kom jij ook in aanmerking om als standbeeld naast de standbeeld van je ‘held’ te staan’.
  En ik maak een park voor jou soOrt en noem het de PARK VAN DE WAARDELOZE ZONEN VAN SURINAME !!!


  Maak melding

 24. Henck Arron verdient volgens mij, absoluut géén bijzondere plaats in Paramaribo.

  In West-Suriname zou zijn standbeeld beter op zijn plaats zijn.
  Hij was de gene die West-Suriname ging idealiseren.

  Loeser van één Surinamer.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 25. @perkash

  Beste perkash, ben jij de gene die regelmatig bij radio Sangeetmala bij Tante Joyce zijn mening geeft?

  Als dat zo is; dan heb ik één en ander met je te bespreken. Wie weet, kunnen wij elkaar helpen….:P

  In het belang van Suriname én de Surinamers. Ik denk alleen maar in vooruitgang vóór ons én de volgende generaties.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 26. Ik kan me nog herinneren ten tijde van het militaire regime.
  Toen de militairen op zoek waren naar Arron en dachten dat deze zich had verscholen in de winkel van omoe snesie.

  Militair; “Pe Arron de?”
  Omoe snesie; “Allong, a long.


  Maak melding

 27. Srika,

  Volgens mij woon je in Nederland en je reageer je op berichten, die 7.500 km zuidwestelijk gebeuren in Suriname.
  Dat is uiteraard je goed recht.
  Maar een standbeeld van jou vanuit het verre Nederland, nee, toch maar niet.
  Dan veel liever iets van bamboe.


  Maak melding

 28. Jopie Pengel standbeeld hoort niet op het Onafhankelijkheidsplein. Hij heeft niks gedaan voor de onafhankelijkheid van Suriname. Zijn beeld moet daar weg en beeld van Arron, Bruma en Lachmon moet daar komen.


  Maak melding

 29. Beste mensen,

  Indien er een nieuw wapen/symbool moet komen, dan kan er maar een zijn die dat verdient: moeder de Koe.

  De Koe is symbool van ontwikkeling, leven, goedheid, zachtaardigheid, opoffering, zuiverheid.

  Wie van jullie kan beweren dat hij niet groot is geworden met koeiemelk? Je moeder heeft je met haar melk gevoed, maar daarnaast heeft zij een beroep gedaan op Moeder Koe om je aanvullende melk te geven zonder welke je nu onder de graszoden zou liggen. Tot 6 maanden kan een baby slechts 2 dingen naar binnen werken: melk van een mensenvrouw of melk van Moeder de Koe.
  Dus daarom: nieuwe symbool/wapen van Suriname moet zijn: Moeder Koe, Gau Mata.
  Zij moet een staatsrechtelijke bescherming krijgen en exact dezelfde rechten krijgen als mensen, dus met ouderdomspensioen, kinderbijslag voor de kalveren, minvermogendenkaart voor de dierenarts enz.
  Hopelijk zien jullie in dat dit moet. Zo niet, weiger dan je babies en kinderen melk te geven of voeding op basis van koeienmelk te geven.

  Vriendelijke groet,
  Mede namens jullie Tweede Moeder, de Koe.


  Maak melding

 30. aah… de vernedering van de NPS op subtiele wijze ingezet door de reclame makers van de clan. Wat vindt Ruth er van?
  Ja Gregory je lantentietijd is me te lang.

  ja. en voor de clanleider ..elke dag kijken naar een beeld van een man die jouw 15+ grootste fouten van je leven markeren is niet mis.
  Nachtmerries?


  Maak melding

 31. “Een andere prijsvraag is voor het ontwerpen van een meer Surinaams aandoend uniform voor gezagsdragers.”

  Een op dit moment passend uniform voor “gezagdrager” is een STREEPJES PAK, naar analogie van de zebra. Het soort uniform die gedragen wordt door de beruchte “Daltons” uit het stripfiguurboek: Lucky Luke en zijn hond Rataplan.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 32. meneer ronnie balbahadoer uit de chittoe straat(kwatta) ik ben benieuwd hoeveel geld de surinaamse regering van henck arron uit de pot van de allereerste uitbetaling in begin 76/77/78; toen nederland begon te betaling van de 3,5 miljard guldens, achterover heeft gedrukt en zichzelf hebben verrijkt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nog steeds zullen sommige familie leden van toendertijd een rustige leven leiden zonder zich te bekommeren over hun financiele status,,, welke journalist wil dit uitzoeken en ja, de nabestaanden van heb weten dit ook…het geld was bedoeld voor ook de wederopbouw van suriname. na de verkwistingen van henck arron greep de macht(25 feb 1980). als dat niet het geval zou zijn, dan was bouterse nu ook geen president. daar ging het fout… met de restant werd de brug gefinancierd en ook nu werden de zakken gevuld..


  Maak melding

 33. 26 nov. 2014

  @Vijay,

  Moeder Koe wordt dan ook op de lijst geplaatst.

  Dus hebben wij nu : SRIKA, Bamboe en Koe.

  @Rudinho, wat wordt jouw inbreng?

  Oh ja, SRIKA’S komen ook in Nederland, India, China, Indonesië voor.@Henk Molenaar denk aan zijn Parbo fles, als symbool. En @Esmeralda? Misschien aan haar tatoe, aan haar schouder. Ook mooi als nieuw symbool ! Straks ook inzenden !!
  Srika


  Maak melding

 34. Srika,

  De beste stuurlui staan vaak 7.500 km noordoostelijk van Suriname in Europa aan wal.
  Dat is, wat ik met mijn vorige posting wilde uitdrukken.
  Als je echt wilt bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname kom je hier naar toe en doe je dat, waar je goed in bent.
  Mijn voorstel voor een standbeeld: geen enkel voorstel.
  Paramaribo staat al barstensvol met allerlei standbeelden, de een nog lelijker, dan de ander.


  Maak melding

 35. Er is een mooie plaats voor de standbeelden van de politici: de palmentuin. Zo wordt deze tuin misschien een trekpleister voor toeristen, beter onderhouden en veel veiliger.


  Maak melding

 36. aron heeft ook zijn buitenvrouwen niet goed onderhouden, die ene verpleegster in Domburg waar hij na de coup schuil hield is ook arm achtergebleven, haar dochters waren wel heel mooi.


  Maak melding

 37. Ik wil graag een standbeeld van Balesar, Gilds ,Abrahams, Brunswijk zien in het centrum van Paramaribo.

  Deze mensen zijn vaders des Vaderland. Maakt niet uit dat ze nog steeds leven.


  Maak melding

 38. op zich vraag ik me af wat het voor zin heeft om op arron af te geven. ten eerstre is hij al enige jaren geleden overleden. ten tweede hadden er ook verkiezingen kunnen komen. die stonden gepland.
  maar goed, soms moet het?

  zouden wij wellicht iets constructiever kunnen doen of is dit reflectie? is goed hoor!


  Maak melding

 39. Als u niet in het land Suriname woont, en misschien in een land waar de economie op dit moment ‘stabiel’ is, reageer zinvol en laat je goed informeren voor u uw mening uit. De ontwikkelingen in Suriname zijn nu beter dan 5 jaren geleden. Sla nooit op je borst dat je trotse Surinamer bent want elke echte Surinamer weet dat het nu beter dan ooit gaat in Suriname. Geen hulp meer nodig van nederland want er zijn genoeg potentiele investeerders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.