donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieKans op Surinamisering bauxietindustrie

Kans op Surinamisering bauxietindustrie

-

Does Travel

PARAMARIBO, 26 nov – De kans op het Surinamiseren van de bauxietindustrie is toegenomen. Volgens de Ware Tijd kunnen de besprekingen tussen de regering en multinational Alcoa leiden tot een overname.

De regering is al geadviseerd de operaties over te nemen van Alcoa’s dochtermaatschappij Suralco. Het zou betekenen dat Suriname alle bezittingen in handen krijgt, ook de waterkrachtcentrale te Afobakka. Suralco in Suriname nog actieve bauxietmaatschappij. Enkele jaren terug hield Billiton het voor gezien en verkocht al haar bezittingen aan Alcoa. President Desiré Bouterse heeft eerder al laten doorschemeren vooral interesse te hebben in de krachtcentrale.

Suriname betaalt per jaar ongeveer vijftig miljoen dollar aan Suralco voor stroomleveringen. Alcoa heeft de regering eerder dit jaar laten weten dat er geld nodig is voor het aanhouden van de mijn- en verwerkingsoperaties. Het zou neerkomen op ruim een half miljard dollar, waar Suriname een deel van moet ophoesten. Sindsdien wordt onderhandeld. De reserves waar Suralco nog op teert, zijn haast op. Alleen nog in West Suriname liggen winbare reserves.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

17 REACTIES
  1. Als er geen aluminiumertsreserves zijn wil dit zeggen dat alleen tbv de waterkrachtcentrale de overname gaat plaatsvinden. Is dit voordelig op de lange duur?


    Maak melding
  2. Als Suriname naar mensen wil luisteren die de Brokopondo overeenkomst goed kennen en hebben aangetoond dat Suralco in gebreke is ten aanzien van meerdere aspecten van die overeenkomst dan kan men heel goed scoren.
    Suralco genadeloos houden aan de overeenkomst maakt Suralco een lammetje in de onderhandelingen want dan gaat het haar substantiële verliezen opleveren. Hierbij te denken aan:

    1) Onderhoudsverplichting (vervanging en onderhoud afspraken zijn nooit ingevuld).
    2) Milieu schade herstel.
    3) Afbraak of blijvend onderhoud van de bestaande voorzieningen.
    4) Verkoop bestaande voorzieningen incl. aansprakelijk milieuschade.

    Het voorgaande resulteert in een enorme negatieve waarde.

    Overnemen met geld toe is de enige correcte uitgangspositie voor onderhandelingen.
    Overdracht om niet en in contanten de huidige contante waarde van het milieuherstel als mede de niet nagekomen verplichtingen.

    Door minder energie af te nemen van de Afobaka centrale neemt de waarde van die installatie ook nog eens sterk af zodat Suralco weinig tot niets te af te ruilen heeft.

    Helaas zijn er weinig mensen in de regering die op die wijze opereren.


    Maak melding
  3. “Helaas zijn er weinig mensen in de regering die op die wijze opereren.”

    Bovenstaande volgens jojo.

    jojo ja weten het al, de mensen die op deze wijze opereren zitten de hele dag op waterkant.net om de meest banale postings te plaatsen.


    Maak melding
  4. 26 nov. 2014.

    Interessant !

    Maar onder welke condities zal een eventuele overname plaatsvinden.

    Neemt Suriname alle lusten en lasten van Suralco over of zal Suralco eerst haar lasten aan Suriname moeten vereffenen, waarna Suriname de zo gewilde lusten overneemt ?

    Het spel is nog niet gespeeld !
    Srika


    Maak melding
  5. Oplossing is simpel, Het Brokopondo meer vertegenwoordigd een bepaald oppervlakte nodig voor het bergen van het water. Hef gewoon net als bij de bosbouwers belasting over het gebruik van het oppervlakte, en verreken dit met de energie rekening. Bepaal aan de hand van de Brokopondo overeenkomst vanaf welk moment deze niet meer van toepassing was en dat is het startpunt van de belasting heffing. Is dus 1,2 miljoen hectare maal 20 srd per jaar.


    Maak melding
  6. Alcoa lacht zich 3 slagen in de rondte. Suriname wordt weer een oor aangenaaid. Bouterse en zijn cornuiten denken goede zaken te doen. Wordt een zelfde drama als Goudenkerst.

    JoJo heeft het prima verwoord


    Maak melding
  7. Oh nee, oh nee laat dit niet gebeuren.
    In Nieuw Guinea ten zuiden van Indonesie wordt de bauxiet voor een kwart van de prijs in Suriname gedolven.
    Alle grote multinationals hebben hun core business allang verplaatst.
    Blijf verre van de Surinamisering van de bauxiet, want dat wordt een regelrechte financiele ramp.
    Alcao dumpt zijn hele handel aan de Surinaamse regering, wordt er zelf beter van en laat Suriname achter met de shit.


    Maak melding
  8. Beste Afu Sensie
    reken maar dat ik niet de hele dag op Waterkant zit. Ik moeyt ook mijn centjes verdienen. Nieuws is echter heel belangrijk voor mij dus ik volg het en dus ook Waterkant omdat Suriname en haar toekomst voor mij belangrijk genoeg is.

    De aanpak die ik geschilderd heb is die van een Surinamer (helaas kan ik de naam niet terug vinden) die de Brokopondo Overeenkomst aardig goed kende en een oplossing voorlegde. Een oplossing die deze regering gezien het getreuzel duidelijk negeert.
    Daarom vraag ik er aandacht voor. De oplossing wordt met de dag eenvoudiger aangezien binnen kort de energie opwekking min of meer onder controle zal zijn als alles goed is aangesloten en EBS minder afhankelijk zal zijn van Suralco.
    Het wordt nog eenvoudiger als Suralco binnen kort uitgemijnd is en het aan alle contractor boetes zal moeten gaan betalen als afkoopsommen voor contractbreuk.


    Maak melding
  9. Hallo,
    Ben opzoek naar een overzicht van alle gebieden die Suralco onder consessie heeft. Bestaat zoiets en waar kan ik die vinden?

    Is het al duidelijk gemaakt per wanneer Suralco uitgemijnd is?


    Maak melding
  10. Van wat ik allemaal lees aan commentaar is de oplossing dus: geen stroom meer afnemen van Suralco en hen aan alle aangegane verplichtingen houden. Dan wordt het erg kostbaar voor hen om te blijven en misschien dragen ze nog alles gratis over plus een extra bedrag erbij als compensatie voor het niet nakomen van de verplichtingen.
    Zou deze of de volgende regering dit spel durven spelen?


    Maak melding
  11. @Rinaldo
    In mei jl. heeft de president na chantage van Suralco de DNA geïnformeerd en er een nationale zaak van gemaakt. Nadien is er geen echte informatie meer gekomen:

    het kwam op het volgende neer:
    1) Om een nieuwe mijn/concessie te openen heeft men 4 jaar nodig. Er is nog geen beslissing dus het duurt nog minimaal 4 jaar voor er een nieuwe mijn locatie ontsloten kan worden

    2) Door mijnen in het toenmalige tempo (ruim 1 miljoen ton/jaar) zou er toe leiden dat men na 1,5 jaar zou moeten stoppen.

    3) Ofwel na 1,5 jaar zou men alle contractors (o.a. Boskalis) moeten afkopen (kosten $ 40.000.000).

    4) Alternatief zou zijn de productie te vertragen tot ongeveer 400.000 ton/jaar zodat men de operatie op een laag pitje kan doorzetten.
    Tot op heden niets van gehoord ondanks de urgentie.
    5) Om de nieuwe mijnlocatie te kunnen openen zou Suriname moeten mee werken met subsidies voor de periode van productie vermindering, een powerplant voor stoomproductie en goedkope HFO (zware stookolie).

    6) Suriname zou binnen 2 of 3 weken moeten antwoorden.
    Nadien niets meer gehoord over keuzen en scenario’s.

    Aangezien er al weer 6 maanden voorbij zijn en de besluiteloze regering iedereen in het duister laat tasten lijkt het aannemelijk dat men over 1 tot 1,5 jaar klaar is op de nu beschikbare locaties en dat het nog minimaal 4 jaar duurt voor dat er een nieuwe mijn locatie operationeel kan worden mits Suriname Suralco stevig gaat subsidiëren.

    Zoals reeds eerder gesteld is het een enorme blunder van Hok om geen 3 jaar geleden geen beslissing te forseren aangezien hij toen had moeten weten wanneer de mijnen leeg zouden zijn en er een vervangende mijnlocatie ontsloten zou moeten zijn en hoe lang een ontsluiting duurt.

    Helaas is heeft Suralco alle troefkaarten dicht tegen de borst en is zij proactief zodat de regering altijd op achterstand staat, tenzij zij hard gaat spelen op de punten waar Suralco faalt en in gebreke blijft. Aansprakelijk stellen voor slechtbeleid en haar medeplichting maken voor een goede oplossing kan best omdat het rechtsysteem van Suriname op het Rijnlandse model gebaseerd is en niet op het Angelsaksische. Suriname kan een thuiswedstrijd spelen als het het durft.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES