Brasa dey congres: “De kracht van Diaspora”

16

Het Platform Surinaamse Diaspora (PSD) organiseert op zaterdag 22 november een Brasa dey congres getiteld “De kracht van Diaspora”. Dit congres in het Van der Valk Hotel te Wassenaar heeft als hoofddoel de economische mogelijkheden en sociale potenties van de Diyaspora in Nederland te belichten.

Mondiale veranderingen en ontwikkelingen komen op deze conferentie aan bod waarmee aandacht wordt geschonken aan de kracht van de diversiteit en de meerwaarde van de Surinaamse Diaspora. Deze avond vindt plaats met inspirerende sprekers uit zowel Suriname als Nederland, vertegenwoordigers van diverse ambassades en experts uit de wereld van toerisme, onderwijs en het bedrijfsleven.

Het formeel gedeelte vindt plaats van 17.30u – 19.40u met sprekers als Grace Boldewijn, Josette de Goede, Rabin Baldewsingh en Lucretia Redan. Van 19.40 – 00.00u is er een informele bijeenkomst.

16 REACTIES

 1. Nederland en Suriname moeten een overeenkomst sluiten waarbij iedere volwassen Surined de mogelijkheid krijgt terug te keren naar Suriname en maandelijks van de Nederlandse regering netto 600 Euro krijgt. Zo is Nederland in een klap af van zo’n 250.000 mensen en Suriname zomaar 250.000 mensen met een vooruitstrevende mentaliteit rijker.
  Voor Suriname houdt dit in dat men veel economische activiteiten bijkrijgt vanwege het bouwen van een nieuwe grote stad en industriegebied, waar zowel Nederland als andere landen als de Surineds zelf flink in kunnen investeren. Veel werkgelegenheid dus.


  Maak melding

 2. Weer zo’n onzin. Met geld van de Nederlandse overheid worden er politieke bijeenkomsten georganiseerd. Met deze bijeenkomsten wordt niet het belang van de Surinamers in Nederland gediend. Want wat is de betekenis van de diaspora en welke meerwaarde heeft een PSA. Beiden nul. Het zijn loze begrippen. Het belang van de Surinamers in Nederland is verankerd in de Toescheidingsovereenkomst, waarin staat dat Surinamers onvoorwaardelijke toegang zou moeten worden verleend en dat ze daar als Surinamers wonenden in Suriname behandeld zouden moeten worden. Deze zaken worden bewust verzwagen door SIO en de vermeende jurist Venloo, beiden pleitbezorgers van de diasporapolitiek. Met mij willen velen dat de Toescheidingsovereenkomst wordt uitgevoerd en geen mensen blij maken met een dode mus. Geef de Surinamers in het buitenland de rechten die hen toekomen. En laten de belangenbehartigingsorganisaties van Surinamers in Nederland zich niet verschuilen achter oneigenlijke zaken. Sio zou zich hiermee bezig moeten houden. Ben benieuwd naar hun reactie.


  Maak melding

 3. Er is een nieuwe zaakgelastigde voor Suriname in Den Haag benoemd, in de persoon van mevouw Redan. Zij heeft de opdracht de PSA meer bekendheid te geven. Volgens de Conventie van Wenen zijn deze taken voorbehouden aan een consulaat en niet aan een ambassade.
  Het komt ervan als het land wordt bestuurd door een stelletje ongeschoolden, die geen kennis van zaken hebben.


  Maak melding

 4. -Grace Boldewijn, had of heeft misschien nog een partij in Suriname namelijk de PVRS. Dit wordt door de ex-militair de heer Mijnals gerund en is ook voorzitter hiervan.

  Deze mevrouw wil bij alles bij horen en ook naast toppers staan.Tijdens de PSA wet had zij zich zelfs uitgenodigd om ook erbij te horen. Zij had ook plannen om president van Suriname te worden.

  Deze dag is niet voor de kleine man bedoeld. Dit weet ik toevallig.


  Maak melding

 5. @Cees
  De mogelijkheid krijgt terug te keren naar Suriname en maandelijks van de Nederlandse regering netto 600 Euro krijgt. Zo is Nederland in een klap af van zo’n 250.000 mensen en Suriname zomaar 250.000 mensen met een vooruitstrevende mentaliteit rijker.

  Wat en prettig geluid maar tevens zo hol klinkt als een olievat.
  Dit kost Nederland dus 1,8 miljard per jaar.
  Vraag
  Wie zal dit op moeten brengen?

  Suriname zal Nederland dankbaar zijn want deze DIASPORA personen zullen dit bedrag in de economie pompen.
  Tegelijkertijd zal door dit besteedbaar bedrag van circa 2.800 SRD per persoon per maand de echte Surinamers tot 2e rang burgers maken.

  een pacht van een idee maar zo werkbaar als de PGB in Nederland.


  Maak melding

 6. Surineds/ ondernemers in Nederland

  Advies: boycot Brasa dey congres: De kracht van Diaspora

  Iedere Surined ondernemer in Nederland/EU en zij die een goede opleiding hebbem, kennis, ervaring en geld en de Surinaamse Mij, Surinaamse bedrijfsleven en cultuur kennen, de huidige coalitie/DDB heeft daar niets te zoeken. Zij weten waar hun kansen liggen en zitten niet op dit soort luitjes te wachten.

  DDB moet opzouten en laat hij enkele van deze gasten ook meenemen met het SLM-vliegtuig richting Cuba, Venezuela, Equatoriaal Guinee, Noord – Korea.

  Het zou wat moois zijn als Surineds op deze gastjes zou wachten.

  Opzouten!


  Maak melding

 7. @pokai tongo,

  Ik vind het een prima idee en denk dat het zelfs geen half miljard Euro kost. Trek alle toeslagen, uitkeringen, belastingvrijstellingen, kinderbijslag, kinderopvangsubsidie e.d. af en Nederland komt er heel goed mee weg.
  Bovendien, in Suriname verdienen ze ook niet zo weinig meer tegenwoordig. Ga maar een persoon zoeken voor wat timmer- of bouwwerk of ander arbeid en voor minder dan 100 Srd per dag (ca. 2300 Srd per maand dus) krijg je hem niet. Bovendien leveren ze vaak halfbakken werk af of komen gewoon niet opdagen.
  Daarnaast, de meeste Surinamers hebben al een eigen huis dus hoeven geen huur te betalen itt de Surineds.
  Voor Nederland het extra voordeel dat er heel wat huizen vrijkomen, de werkloosheid daalt, meer plaatsen op scholen, meer banen voor de rest, minder auto’s en dus minder milieuvervuiling etc.
  De nieuwe regering in Suriname (wie het ook moge zijn) zou zoiets zeker moeten voorstellen aan Nederland. Alleen moeten ze afblijven van die 600 Euro netto, want dan loont het niet meer voor de Surined, die het geld toch pompt in de Surinaamse economie, waar de Surisuris ook van profiteren.


  Maak melding

 8. @ Mujrim. Moeten dan de toekomstige investeerders in een hutje in het bos gaan zitten.

  @Ray. Diaspora heb je nodig met ongeschoolde personen bereik je niks.

  @ Cees, Denk je dat alle 250.000 zullen vertrekken met jouw idee.

  @ Ira,Deze dag is niet voor de kleine man bedoeld.
  Wil je dan werkelozen en uitkeringtrekkers uitnodigen om te investeren.

  @ Pokai tongo, De echte Surinamers tot 2e rang burgers maken.
  Mensen die de hele dag onder een boom zitten of ergens doelloos hangen of denken dat een straathoek hun eigendom is die bekijken het maar dan had je een degelijk opleiding moeten volgen.

  @ Peter Kleinbal, Mensen hebben het goed in Su alleen is het nooit genoeg en alles is geld geld geld.


  Maak melding

 9. de smurinaamse cultuur bestaat uit de gratie van subsidie door de staat / bedrijfsleven..

  zonder deze inbreng bestaat het cultuur patroon niet vooral niet bij een bepaald soort mensen….


  Maak melding

 10. @Cees!
  Wat een leuk idee met instemming van @ Peter Kleinbal.

  Jullie beiden mogen zo’n voorstel gaan doen bij Rutte & Samson.
  Op een heel subtiele manier willen jullie beiden die 250.000 Surineds uit Nederland laten verdrijven.

  Maar dat zal helemaal niet lukken.

  Want er komen nog meer nieuwe burgers naar Nederland vanuit Syrië, Irak. En ook uit Afrika via Italië met de zegen van de Paus naar Nederland.
  En binnen korte tijd heb je geen 250.000 nieuwe burgers bij, maar zeker ander half miljoen.
  Dus maak je borst maar nat met zo’n voorstel.

  @Peter Kleinbal!
  Trek alle toeslagen, uitkeringen, belastingvrijstellingen, kinderbijslag, kinderopvangsubsidie e.d. af en Nederland komt er heel goed mee weg.

  Vergeet het maar.
  De nieuwe burgers van Nederland, arriveren dagelijks.
  Dus het wordt binnen enkele jaren ander half miljoen ingezetenen.


  Maak melding

 11. Surineds zijn het beste export-produkt
  van Suriname . als deze groep naar
  Su vertrekt ,wat ik niet denk, dan zal
  ook de geld-en pakketten stroom
  richting Su ophouden en dan gaat het
  om vele miljoenen euro’s . er heerst al jaren een grote werkloosheid in Su en ook een tekort aan huisvesting ,
  hoe ga je deze groep dan opvangen
  en voorzien van werk ?

  diaspora is een niet vanzelfsprekend iets ,je moet goede voorbereidingen
  treffen als je deze stap wil doen . want hoe je het ook draait of keert in Nederland zijn de dingen heel goed geregeld en je hoeft geen tjoekoe te betalen om iets voor elkaar te krijgen . je moet wel voor alles betalen ,alleen de zon en regen is gratis,maar het zij zo.


  Maak melding

 12. =Als men letterlijk en figuurlijk aan alle disapora’s een uitnodiging zouden sturen om een bijeenkomst bij te wonen, waar men van te voren zijn standpunten heeft ingediend en er tijd gemaakt wordt voor een discussie, dan pas kun je zeggen dat men iets doet voor deze mensen.

  @SiMPel, onderschat niemand en vooral ook niet de persoon met een uitkering, omdat deze groep mensen van deze organisatie vaak genoeg naar de sociale diensten is geweest om mensen op te sporen met kwaliteiten.

  =”Een ieder is ooit klein begonnen”


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.