vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOppositie niet blij met pluimpje bankwezen

Oppositie niet blij met pluimpje bankwezen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 okt – Delen van de oppositie zijn niet te spreken over de tevredenheid van het bankwezen met de economie. Onder meer de Nationale Partij Suriname, NPS, wantrouwt recente uitspraken van Sigmund Proeve, directeur van De Surinaamsche Bank. Er zouden twee talen worden gesproken.

Enerzijds klagen bankleiders over de economische gang in het land. Maar dat gebeurt niet publiekelijk. Aan de andere kant zijn er de loftuitingen. “De individuele financiële instellingen doen er alles aan dat er geen paniek uitbreekt. Maar wanneer ze achter gesloten deuren met ons praten, horen we andere dingen. Men gaat in het belang van zijn onderneming geen verkeerde dingen zeggen”, zegt NPS-leider Gregory Rusland tegenover de Ware Tijd.

Dus lijkt Sigmund Proeve goede reden te hebben gehad om het beleid de hemel in te prijzen. Volgens de bankdirecteur is het economische klimaat uitstekend. Er is ruimte zat tot investeren. Zijn bank wil daarom het eigen aandelenpakket verruimen. Dit moet geld opleveren voor investeringen. Rusland heeft voor zichzelf kunnen vaststellen dat het bankwezen niet bepaald gerust is op sommige plannen van de regering.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

28 REACTIES
 1. De Doorson dossiers zijn gewoon uit de kluis van deze bank verdwenen.Al ben ik dan client van deze bank maar mensen let op.Op een dag kan alle geld verdwenen zonder dat iemand weet wie het meegenomen heeft.


  Maak melding
 2. Wie moet je geloven. De centrale bank van Suriname publiceert al tijden geen duidelijke getallen en roept maar dingen.

  heel duidelijk is dat:
  1) De deviezen voorraad heel hard afneemt.
  2) De inkomsten uit goud heel hard kelderen.
  3) IAM gold en Surgold hun investeringen vertraagd hebben.
  4) De begroting van 2015 extreem hard geexplodeerd is (plus ruim 30%) ofwel veel harder toeneemt dan de economische groei.
  5) In USdollars gemeten er sinds 2012 al geen economische groei meer is.
  6) De dekking van de begroting van 2015 voor een enorm deel bestaat uit nog niet bekende bronnen (fantasie).
  7) De investering in Surgold is, na veel roepen dat er genoeg geld was, overgedaan aan Staatsolie, Gevolg is wel dat Staatsolie opgeschept wordt met een op dit moment zeer on aantrekkelijke investering.
  8) Aannemers en Leveranciers worden niet of slecht of heel laat betaald.
  9) De begroting 2015 zal zeer waarschijnlijk nooit in de DNA behandeld worden en de sloten van 2010, 2011, 2012 en 2013 worden ook niet behandeld.

  Niemand weet wat deze regering in nu 4 jaar gedaan heeft en wat het gepresteerd heeft.

  Wie gaat het echte antwoord geven. Genoeg redenen voor een gezond wantrouwen ten aanzien van iedereen die zegt dat het goed gaat.


  Maak melding
 3. Het gaat zo goed:

  Even ter herinnering over 1 maand worden er volgens de president een snelweg (de doorsteek) vanaf Pengel International geopend als mede een brug bij Carolina.in gebruik genomen.

  Ik ben benieuwd of we daar van iets gaan vernemen.

  beste mensen over een jaar kan iedereen met de tram naar Onverwacht.

  We zullen zien


  Maak melding
 4. Bouterse belooft snel nog even van alles voor de verkiezingen maar hij bakt er helemaal niets van en de staatskas is helemaal leeg.

  Dat wordt SRD’s drukken de komende maanden.

  Koers wordt 1 op 8


  Maak melding
 5. Sigmund Proeve, directeur van De Surinaamsche Bank, denkt dat de mensen in Suriname alleen maar een Mavo diploma hebben en dus niet door kunnen denken.

  Wat hij doet noemen ze in de politiek een rookgordijn opwerpen.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding
 6. Ik ben er ook niet gerust op, beschouw het idd als een ROOKgordijn…. wie willen ze in de maling nemen , ai het volk…. maar nog een 5 jaar met deze regering a no bun gi Sranan werkelijk niet hoor…. Deze regring weet niet met het geld om te gaan…. neem een normaal huishouden waarbij men het krap heeft, dan kan je wel lekker spullen op afbetaling nemen enz enz en tuurlijk het OOGT alsof het denderend gaat maar tussentijds wordt er een heel diep graf gegraven…

  schijn bedriegt 🙁


  Maak melding
 7. Probleem met de front aanhangers op waterkant is niet allen de Surinaamse bankwezen zeggen dat het goed gaat met Suriname, de Surinaamse mensen zeggen het gaat goed ze zien eindelijk voorruitgang. Buitenlands investeerders en economisten zijn positief over het beleid van Bouterse en zeggen het gaat goed met Suriname. We begrijppen dat dit niet het nieuws is dat de Front aanhangers op waterkant wilt horen. Front aanhangers op waterkant schrijven het gaat altijd om landsbelang maar ik denk dat het in hun belang is dat het slecht met Suriname moet gaan. Ray zal het drukkrijgen, hoe gaat hij/zij de feiten omdraaien nu het goed met Suriname. het gaat goed met Suriname betekent weer 5 jaar Bankje voor VHP en NieuwFront in het parlement. Nu is het wachten op hoeveel VHP topmensen de VHP zullen inruilen voor NDP, in Ray woorden hoeveel VHP verraders zullen overstappen naar de NDP! Link http://drimble.nl/dossiers/multicultureel/suriname/21445814/the-economist-bouterse-wordt-herkozen.html
  Desi Bouterse wordt herkozen:
  Desi Bouterse wordt na de komende algemene verkiezingen opnieuw gekozen als president. Dat verwacht de Economist Intelligence Unit (EIU), de afdeling van de in Londen gevestigde The Economist die analyses maakt en voorspellingen doet over de economieën van de verschillende landen. “Onze centrale vooruitblik veronderstelt dat meneer Bouterse zal meedoen en een tweede zittingstermijn zal winnen bij de verkiezingen die voor mei 2015 gepland zijn”, staat in haar jongste rapport over Suriname.
  De verwachting is dat de verkiezingsstrijd opnieuw zal gaan tussen een door de Megacombinatie geleid politiek blok tegen het Nieuw Front. Bouterse zal de verkiezingswinst volgens EIU te danken hebben aan de populariteit van de coalitiepartijen als gevolg van de economische stabiliteit en groei in het land..
  In de ‘outlook’ voor 2014-2015 wordt verder aangegeven dat, ondanks dat de coalitie flink is verzwakt, Bouterse populair blijft. Vooral vanwege de economische stabiliteit en groei die hij heeft weten vast te houden en een toenemend vertrouwen in zijn leiderschap sinds hij in 2010 aan de macht kwam. “Ondanks corruptieschandalen die zijn gezin rechtstreeks treffen en de bezorgdheid van de VS over drugssmokkel en corruptie in Suriname, bevindt meneer Bouterse zich in een gunstige positie om herkozen te worden bij de verkiezingen van mei 2015”, aldus de Economist Intelligence Unit.


  Maak melding
 8. Ik geef het toe. Ik amuseer mij nogal met de frusties hier op WKN en elders die al 4 jaar en 5 maanden opstaan met de hersenspinsels dat het slecht gaat in het land. Internationale organisaties zoals IMF, Wereldbank moeten jullie niet geloven ze zijn omgekocht door Bouta. O ja ook de banken en de bevolking zijn omgekocht door Bouta om te zeggen dat het goed gaat. Hier nog een bericht om de bloeddruk te laten stijgen.Grassalco viert mijlpaal: 1400 ton steenslag export naar Guyana. EN. Staatsmijnbouwbedrijf Grassalco begint in november 2014 met haar eigen goedbedrijf 100% Surinaams. Veel leesplezier.


  Maak melding
 9. “Oppositie niet blij met pluimpje bankwezen”

  Ja mensen lees die titel van het artikel maar weer op na. “Oppositie niet blij ”

  Maar natuurlijk 4 jaar lang schreeuwen dat het economisch slect gaat, 4 jaar lang hopen dat het economisch slect gaat en nu dit bericht van de Bankiers zelf dat het goed gaat, het gaat niet in je koude kleren zitten, ik zou ook niet blij zijn als ik de oppositie was.

  Hun hoop wordt hiermee nogmaals de grond ingeboord, letterlijk en figuurlijk.


  Maak melding
 10. @pongosaqoui

  ik ben blij dat je denkt dat een economie gestoeld op een pijler een gezonde is en niet verder hoeft te worden uitgebreid.
  daarbij ben ik ook blij voor je dat je gerust bent met alle leningen en dat je je geen zorgen maakt over de aflossingen. dat geeft mij ook weer moed. dank je wel.


  Maak melding
 11. Dre,

  Waar maak je je druk om.

  Het gaat toch slecht met Su volgens jullie? En dat is goed volgens jullie. Over welke economie heb jij het dan? Heeft Suriname een economie? Vertel.

  Herhaling bericht:
  Staatsmijnbouwbedrijf Grassalco begint in november 2014 met haar eigen GOUDbedrijf 100% Surinaams.


  Maak melding
 12. “Staatsmijnbouwbedrijf Grassalco begint in november 2014 met haar eigen GOUDbedrijf 100% Surinaams.”

  Dre heeft hiervan een loopbuikje gekregen, die man z’n onderbroek zit nu helemaal vol.


  Maak melding
 13. Even een ander bericht.

  “Binnen de Nationale Partij Suriname (NPS) zou er commotie zijn ontstaan over de aanwezigheid van Kensenhuis bij een activiteit van de regering.”

  Ja zo denken de fronters nou eenmaal, ze zijn de oppositie en alles wat met de coalitie te maken heeft is niet goed, de coalitie doet niets goed in hun ogen. Nogsteeds een politiekvoering van de jaren 60 en 70 en dit anno 2014.

  DNA lid Kensenhuis was dus aanwezig bij een activiteit van de REGERING en NIET een activitiet van de NDP, een activiteit in een district waar hij gekozen is tot DNA lid, een district die hij vertegenwoordigd in de DNA en dit valt heel erg zwaar binnen de NPS. I rest my case.


  Maak melding
 14. Over Staatsmijnbouwbedrijf Grassalco gesproken wat mij betreft moeten ze op termijn de aandelen van Staatsolie overnemen binnen Surgold. En daarna moeten ze een partner zoeken om het resterend bauxiet zelf te ontginnen.

  SML moet ook een goede doorstart krijgen,dan is het plaatje helemaal compleet.


  Maak melding
 15. Sabidieiri
  U zegt terecht een activiteit van de regering die echter geheel ten onrechte door een politieke partij geclaimd wordt.
  Heeft u dan gezien hoe schaamteloos de NDP een claim legt op een activiteit van de regering door overal hun partij vlag over te hangen.

  Het hele volk betaalt voor deze daden en niet slechts 1 partij.


  Maak melding
 16. Sabidieri

  Mie plata helemaal. Mensen AUB geen plusjes. Ik wil het aantal frusties tellen. Eentje heeft al gezegd zijn schoenen op te eten na 25 mei 2015. Ik kan niet wachten.


  Maak melding
 17. Hahahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!

  Sigmund Proeve Drs vakman
  Jim Bousaid Drs vakman
  Gilmore Hoefdraad Drs vakman

  Die zeer goede economen.

  Jogi met een milo
  Randjietsingh advocaat hahaha
  Girjasing gaw poetre
  Premenat Rotipal.lala man
  Azijnkoemar Gajadien a man e fatoe ala dei

  En die voorman dala scowtoe.

  Zyn zyn de schreeuwers van deze tyd die een land willen overnemen.

  Hahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!

  Vol van Suriname denk vooral na!!


  Maak melding
 18. No spang prof Kedongo wijst alles naar rijk der FABELEN !

  Zie de West inzake sterk DALENDE reserves :
  http://www.dewest-online.com/?p=33226

  Het gaat zeer goed ??? Deze econoom voorspelt vrije val van
  de SRD ! Teki yu ai loekoe !

  Veel teveel lenen, uitkeringen etc verhogen en onze inkomsten dalen ! Dan hoe dan ???

  Te hoge werkloosheid en een veel te grote overheidsdienst
  en dan sociale wetten gaan invoeren die veel geld zullen
  kosten !

  Staatsuitgaven stijgen nog steeds en het meeste geld gaat
  naar naar NIET-productieve zaken !

  Adviseurs zijn BANG om Bouta met de werkelijkheid te confronteren !

  Dus is het wachten op NOG een NDP – DEVALUATIE !!


  Maak melding
 19. De sector worstelt volgens Hoost met een aantal misvattingen over het vak psychologie. “Het is geen teken van zwakte als je om hulp vraagt en een psycholoog is geen law man datra”
  Mensen schamen zich volgens haar nog te vaak voor een bezoek aan een gedragsdeskundige en houden te veel rekening met hoe de omgeving hierop zal reageren.

  Zou deze kanttekening misschien Proeve over de streep helpen trekken om toch naar een psycholoog te gaan waardoor hij wellicht wat genuanceerder conclusies zou kunnen trekken uit interne en openbare berichtgeving door ze in de juiste perspectief te plaatsen.


  Maak melding
 20. SU zou geïsoleerd worden,
  De economie zou instorten,
  De bevolking zou stenen vreten,
  Het buitenland zou SU binnenvallen,
  enz enz…,

  Dit allemaal door de oliedomme paarse aanhangers die paars gestemd hadden.

  Hoe anders kan de werkelijkheid zijn…. hahahaha.

  De f(st)ronters hebben het er maar moeilijk mee,


  Maak melding
 21. @ Abaisa

  “SU zou geïsoleerd worden”,
  Waar is de president geweest en waar is hij echt welkom. Frankrijk zou hem met open armen ontvangen.
  Nu met hangende pootjes terug naar Nederland.

  “De economie zou instorten”,
  me dunkt de deviezen verdwijnen als sneeuw voor de zon en in begroting jaar 2015 moet naast het begrotingstekort van ongeveer Srd 700.000.000 nog eens Srd 3.000.000.000 gevonden worden. Er is een ongedekte begroting ingediend Abaisa en dat zegt genoeg.

  “De bevolking zou stenen vreten”,
  Laten het geen stenen zijn maar velen bijten op een houtje en hebben enorme financiële problemen.
  Alle niet betaalde rekeningen van de overheid vinden uit eindelijk hun weg naar niet betaalde salarissen en/of inflatie.

  “Het buitenland zou SU binnenvallen”,
  Waarom zou men er is niets te halen behalve rekeningen. Dat is te veel eer. Suralco, Newmont, IAMgold, etc. bepalen toch wel wat er gebeurt. Gegeven is wel dat de president als sinds vorig jaar augustus niet meer buiten zuid amerika en latijns amerika geweest is behoudens de begrafenis van Mandella waar hij als verstekeling met Roussef mee mocht.


  Maak melding
 22. Geen enkele Surinaamse bank komt door een stress-test. Ik waarschuw al tijden voor een default van Surinaamse banken. Als kredieten niet meer terugbetaald kunnen worden, dan komen ze allemaal in moeilijkheden.

  De grootste boosdoener is de kredietverlening aan de particuliere sector, waarbij domeingronden als onderpand dienen voor verkavelingsprojecten.

  Men speculeert op een massale terugkeer van Surineds door de intrede van de PSA wet, hoewel geen aanwijzingen daarvoor zijn.

  De commerciele banken lenen geld tegen percentages ver boven de 10 procent en vullen zo hun kredietportefeuilles.

  Op deze portefeuilles wordt grof geld verdiend door de banken, terwijl het kredietrisico wordt verwaarloosd.

  Als er straks een kopersstaking komt door veranderende politieke omstandigheden, bijv. na de volgende parlementsverkiezingen, is het hek van de dam. De kredieten kunnen niet meer terugbetaald worden en het bankwezen komt in de knel te zitten.

  Aangezien de kopers van kavels in Suriname voornamelijk Surineds zijn, zit juist daar het gevaar voor de Surinaamse banken. Als hier de klad in komt en de PSA-wet een doodgeboren kind blijkt te zijn, dan worden deze kavels onverkoopbaar, wat uiteindelijk leidt tot waardedaling van de kredietportefeuilles.

  Surinaamse banken hebben oogkleppen op en doen niets aan financial risk management, terwijl juist daar behoefte aan is.

  Hebzucht en kortetermijndenken draait niet alleen de Surinaamse banken, maar ook het land binnenkort de nek om.

  Quote

  ‘Bankwezen slijmt regering’

  22/10/2014 DWT Online

  Mahinder Jogi en andere leden van de oppositie geloven niet dat het monetair-economisch beleid van de regering in gezonde staat verkeerd,in tegenstelling tot wat de Surinaamsche Bank de vorige week liet weten.

  Beweringen van toppers in de bancaire- en financiële wereld zijn slechts bedoeld om bedrijfs- en persoonlijke belangen veilig te stellen. Door positief te reageren op het monetair-economisch beleid proberen ze ook te voorkomen dat er paniek in de samenleving zou ontstaan, wat een funeste invloed zou kunnen hebben op de nationale economie. Dat zeggen NPS-voorzitter Gregory Rusland en VHP-assembléelid Mahinder Jogi in afzonderlijke gesprekken.

  Tijdens een persconferentie vorige week zei directeur van De Surinaamsche Bank, Sigmund Proeve, dat de monetaire autoriteiten een prudent beleid voeren. Hij merkte op dat problemen in de financiële sector zoals zich in andere landen hebben voorgedaan aan Suriname zijn voorbijgegaan mede vanwege het beleid van de governors van de Centrale Bank van Suriname, André Telting -nu wijlen- en Gilmore Hoefdraad. De DSBbank-directeur die ook voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging is, zegt met bewijzen te kunnen staven dat het monetair beleid prudent is waardoor Suriname een gezond bankwezen heeft.

  “De individuele financiële instellingen doen er alles aan dat er geen paniek uitbreekt. Maar wanneer ze achter gesloten deuren met ons praten horen we andere dingen”, zegt Rusland. “Men gaat in het belang van hun onderneming geen verkeerde dingen zeggen,” voegt hij er aan toe. Volgens de partijleider bestaat er momenteel enige ongerustheid in de bankwereld vanwege bepaalde plannen die de regering zou willen uitvoeren.

  Volgens Jogi zijn de toppers in het bankwezen en de grote parastatale bedrijven die positief praten over het financieel-monetair beleid en andere economische ontwikkelingen “onderhevig en onder invloed” van de regering. “Als alles zo rooskleurig en goed was, waarom heeft de Centrale Bank het afgelopen jaar voor circa US 300 miljoen dollar, bijna één miljoen per dag, geïntervenieerd,” werpt Jogi op.

  Unquote


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES