maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij'Geen Zwarte Piet meer op verpakkingen HEMA'

‘Geen Zwarte Piet meer op verpakkingen HEMA’

-

Does Travel - naar Suriname

Nederland is weer in rep en roer om Zwarte Piet. Aanleiding is een e-mail van een HEMA-directeur die geschreven zou hebben dat vrijwel geen enkele Zwarte Piet meer op de verpakking te zien zal zijn. Een actiecomité genaamd Malle Piet zegt de mail van de directeur aan een klant in handen te hebben.

Hema wil niet specifiek op het bericht reageren, maar stelt in een verklaring dat er dit jaar niets aan het sinterklaasassortiment verandert. “Voor 5 december is alles ingekocht en over volgend jaar kunnen we nog geen uitspraken doen”, staat op de site van de winkel. Volgens Het Parool zijn dit jaar nog wel chocoladefiguren van Zwarte Piet bij de Hema te vinden – de inkoop voor dit jaar is al gedaan – maar dit is volgend jaar waarschijnlijk niet meer het geval blijkt uit een intern schrijven.

De plannen van Hema leiden tot veel verontwaardiging. PVV-leider Geert Wilders liet weten niet meer naar de winkelketen te zullen gaan. Hij is niet de enige. Op Twitter worden onder de hashtag #boycotHema veel berichten geplaatst van boze klanten en dat levert reacties op als deze:

UPDATE:
Statement van HEMA: HEMA doet Piet niet in de ban. Er zijn nog steeds Pieten te vinden in het assortiment. We blijven de maatschappelijke discussie volgen en we respecteren de regelgeving die daaruit volgt. Voor 5 december is alles ingekocht en over volgend jaar kunnen we nog geen uitspraken doen.

rea

opening
Fernandes Express
Passion in concert

24 REACTIES
 1. Hoezo “Nederland is weer in rep en roer”? Door een actie van één winkel en wat Nederlanders die hun mening erover uiten, is niet gelijk het hele land “in rep en roer” hoor… Je kunt beter niet zo overdrijven in de berichtgeving. Want wat wordt er dan geschreven als er wel écht rep en roer is om iets? Niet zo negatief berichten jongens, wij raken in Nederland echt niet in rep en roer vanwege de Hema. Er zijn veel belangrijkere dingen gaande in ons leven dan over zoiets in rep en roep te zijn 😉


  Maak melding
 2. @Rashna,

  Wat een mooie naam heb je. Wat betekent het? Huiduitslag (rash)?
  Nederland raakt niet in rep en roer, maar is al lange tijd in rap&hoer.
  Dat hema geen zwarte piet wil uitbeelden moeten ze zelf weten toch? Waarom willen anderen hen dat wel voorschrijven?
  De PKN (Protestantse Kerk Nederland) vindt dat Bolle Willem, z’n LaTina en 3 konijntjes Azalia, Ahalia en Akalia te weinig getuigenis afleggen van Gods woord en dat ze bovendien ook nog op zondag erg actief zijn (waarschijnlijk tussen de lakens ook).
  Wat vindt je ervan Rashna? Moet die Bolle het kalmer aandoen op zondag en ons steeds met Gods woorden (wat u niet wilt dat u geschiedt, doet het een ander niet, oog om oog, tand om tand, wie niet werken zal, zal niet eten etc) om de oren slaan?


  Maak melding
 3. in rep en roer over onze nederlandse ouderen die gewoon moeten sterven, omdat zij niet naar een bejaardentehuis toe mogen. daarover moeten wij hier in rep en roer zijn. niet vanwege een uitgebannen stereotiype.


  Maak melding
 4. Hello,

  Ik ben me alvast aan het voorbereiden op het Sinterklaas feest. Dus ben ik alvast gedichten aan het schrijven. Alleen zit ik momenteel vast. Na al die berichten over Seedorf en het bericht over de familie Bouterse als staatsgreepplegers, zit mijn hoofd vol.

  Met mijn gedicht kwam ik tot zover: Sinterklaas is wit, Zwarte Piet heeft pit, de Sint wenste dat hij zwart kon zijn, opdat Piet bij de Hema………
  Verder ben ik helaas niet gekomen. Hebben jullie suggesties? Graag zie ik dat terug.


  Maak melding
 5. Maak er gewoon een witte Piet van, zoals het voorheen was, ergens in de middeleeuwen, toen er nog geen tot weinig gekleurde mensen in Europa waren. Gewoon witte Piet met een paar roetstrepen veroorzaakt door een klimpartij in de schoorsteen, dan is er niets aan de hand. Is een witte Piet niet interessant genoeg dan? Met een witte Piet kan het neppe Sinterklaasfeest (dat overigens een grote leugen is naar kinderen toe want Sinterklaas bestaat niet) gewoon doorgang vinden, want Sint is wit, Piet is wit en het Sinterklaasfeest is gewoon een oerwit Hollands feestje.


  Maak melding
 6. @Jesse, wat ben je toch lollig… Ik moest bijna lachen, maar toch niet.
  In ieder geval: Ik snap echt niet waar je het over hebt. Ik denk dat je mijn bericht nog een aantal keer goed moet doorlezen.


  Maak melding
 7. Het gaat niet om de Hema.
  Hier kan je zien wat voor reacties dit weer teweeg brengt.
  Ik kan alleen maar concluderen, dat de Nederlanders de zwarte medemens als tweederangs burgers beschouwd. Ze zijn en blijven racisten tot en met. Het zit in hun genen. Als de witte mens het maar leuk lijkt en plezier heeft over de ruggen van de zwarte mensen. De Nederlanders zijn gewoon parasieten en profiteurs. Als puntje bij paaltje komt leer je ze pas kennen, je krijgt zo een mes in je rug. Als zij het maar goed hebben.
  Kijk maar eens naar de achterban van hun opkomende geblondeerde leider Wilders. Ze zeuren wel over andere culturen etc… Maar ik vergelijk ze met de ISIS-terroristen.
  Het waren dezelfde Nederlanders die de joden hadden verraden aan de Duitsers. (Grootste verradersland tijdens WOII ).
  Het moraal van dit alles. Mensen van buitenlandse afkomst oftewel allochtonen, pas op voor de witte Nederlanders ze zijn niet te vertrouwen. Kijk maar om je heen, op de werkvloer, in het bedrijfsleven op scholen etc… Ze hebben altijd van de gemene streken naar allochtonen. In je gezicht doen ze leuk, maar in hun hart haten ze ons.

  Ik zeg dus weg met zwarte piet. Laten ze maar Sint vieren met een witte piet.


  Maak melding
 8. Hoe meer ik de Oer-Nederlanders leer kennen, hoe groter mijn teleurstelling in ze. In de jaren 60 had ik de keuze Amerika of Nederland voor mijn verdere toekomst. Ik koos voor Nederland omdat in Amerika zwarten werden gediscrimineerd en in Nederland niet, zei men toen tegen mij. Nu ben ik een andere mening toegedaan, temeer daar Amerika intussen een zwarte president heeft en Nederland nog steeds geen zwarte minister. Laten we eerlijk zijn: de zwarten in Nederland zijn het slachtoffer van subtiele discriminatie en daar is de zwarte Piet het overtuigend bewijs van. Mijn eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik blij ben dat ik naar Nederland ben gekomen. Ik heb de Nederlanders in ieder geval leren kennen.


  Maak melding
 9. Dan verlagen wij tegen die tijd toch gewoon onze Sinterklaasproducten met een cent.
  Reken maar dat ondanks het ontbreken van Zwarte Piet op de verpakking, het storm zal lopen bij de verkopen. Immers, daar zijn wij toch Hollanders voor.


  Maak melding
 10. 26 aug.. 2014

  Nogmaals mijn posting van 03 juni 2014.
  Nederland begint het te begrijpen dat geen enkele traditie in beton gegoten is!! HEMA is van plan dit ook na te volgen. Prima !! Als een schaap over de dam gaat (…) !

  Srika
  03 juni 2014

  Eindelijk begint de dag te gloren voor het begrip en de verschijning van “zwarte piet”.

  De wetgeving van de EU,overgenomen door de Nederlandse rechter, is duidelijk: zwarte piet is een belediging voor de gekleurde mens!!

  Let wel op, dat Sinterklaas hier niet in het geding is. Die is nooit aangeklaagd en die is ook niet door de rechter gevonnist. Dus Sinterklaas – de gebaarde man uit Turkije en nu wonend in Spanje – mag blijven. Alleen zal hij nu ander soort assistenten moeten zoeken.

  De voorgestelde grijze piet kan ook niet. Die kleur lijkt meer op zilver en de Spanjaarden hebben al een grote hekel aan die Piet (Hein), die van de Spanjaarden de zilveren vloot veroverde.

  En nu piet – alle pieten wonen en komen uit Spanje – een zilveren kleur aansmeren ziet Srika als oorlog zoeken met de Spanjaarden. Een zilveren piet uit Spanje! Hoe komt hij dan aan dat zilveren (grijs) gelaat? Dat pikken de Spanjaarden niet!!!

  Oplossing:

  Een traditie is niet in beton gegoten.(En toch is tegenwoordig beton makkelijk te verpulveren)

  Dus een traditie is te vernieuwen en te veranderen in de sfeer van de nieuwe werkelijkheid.

  Nederland is multicultureel. Laat Sinterklaas de zwarte pieten met dikke rode lippen met pensioen gaan en kies voor pieten die een afspiegeling zijn van de Nederlandse bevolking.

  Kies blanke pieten en getinte allochtone pieten, zoals Turken,, Marokkanen,Chinezen, Javanen, Creolen en Blakamangs, Hindoestanen enz., als medewerkers. En houdt het geheel ”naturel”.Geen schmink, maar wel vrolijke en gekleurde kledij.

  Koos de Jong en anderen, Srika verwacht op zijn posting een inhoudelijke reactie. Niet alleen qua minpunten!!
  Srika

  donderdag 3 juli 2014 om 14:01 uur Beoordeel Thumb up Thumb down +24
  Srika

  vrijdag 15 augustus 2014 om 17:49 uur Beoordeel Thumb up Thumb down +2
  Srika


  Maak melding
 11. Houdt deze flauwekul discussie nu nooit op ?
  Nederland is niet in rep en roer, zoals het artikel suggereert.
  Meer dan 75% van alle Nederlanders ergert zich kapot aan deze discussie, die is aangeslingerd door maar een paar mensen.
  Er wordt in het Waterkant-artikel een suggestief beeld geschetst.
  Laat een land vrij in het vieren van zijn eigen (kinder)feesten.
  We zeggen toch ook niet, dat de kerstman zijn rendieren niet mag slaan met een zweep ?
  Straks begint de dierenbescherming hiertegen een rechtszaak.
  Nog even en er zijn ook allerlei problemen met het Suikerfeest, gelet op de genetische aanleg van veel mensen voor suikerziekte.
  Zo langzamerhand bemoeien we ons naar mijn mening met veel te veel zaken, die ons helemaal niet aangaan.


  Maak melding
 12. Actie Actie Actie bij de HEMA

  AANBIEDING: 2 Kadaver-pieten voor de prijs van één.
  Alles moet weg vòòr 5 december!

  En zie hoe ze allen snellen naar …… De HEMA!!
  Weg principes!
  Want zuinigheid gaat boven alles!

  Lang Leve de HEMA!


  Maak melding
 13. @Jesse,
  Jesse aan je reactie te merken is waarschijnlijk genetisch vastgelegd hoe labiel je als mens kan zijn. Gelukkig zijn er Nederlanders die anders denken en eens zijn dat discriminatie gewoon niet moet voorkomen.


  Maak melding
 14. Zeker, lang leve de Hema! Hoop dat de andere grote ketens dit voorbeeld ook zullen opvolgen!
  Je kunt een volk niet jaar in jaar uit, blijven kleineren en belachelijk maken.
  Waarom worden de rollen niet omgekeerd, een zwarte Sint op het paard en witte kaaskopjes als knecht?
  Neen, dat zal niet gebeuren want het superioriteitsgevoel van de witmang moet zegevieren. Jullie zijn de knechten en wij de meesters. Heb niets tegen mijn witte medemens, maar wil wel een gelijkwaardige behandeling……
  Geen koloniale toestanden en geen racisme! Weg met het racistisch karikatuur zwartepiet!!!


  Maak melding
 15. Het gaat niet om de Hema.
  Hier kan je zien wat voor reacties dit weer teweeg brengt.
  Ik kan alleen maar concluderen, dat de Nederlanders de zwarte medemens als tweederangs burgers beschouwd. Ze zijn en blijven racisten tot en met. Het zit in hun genen. Als de witte mens het maar leuk lijkt en plezier heeft over de ruggen van de zwarte mensen. De Nederlanders zijn gewoon parasieten en profiteurs. Als puntje bij paaltje komt leer je ze pas kennen, je krijgt zo een mes in je rug. Als zij het maar goed hebben.
  Kijk maar eens naar de achterban van hun opkomende geblondeerde leider Wilders. Ze zeuren wel over andere culturen etc… Maar ik vergelijk ze met de ISIS-terroristen.
  Het waren dezelfde Nederlanders die de joden hadden verraden aan de Duitsers. (Grootste verradersland tijdens WOII ).
  Het moraal van dit alles. Mensen van buitenlandse afkomst oftewel allochtonen, pas op voor de witte Nederlanders ze zijn niet te vertrouwen. Kijk maar om je heen, op de werkvloer, in het bedrijfsleven op scholen etc… Ze hebben altijd van de gemene streken naar allochtonen. In je gezicht doen ze leuk, maar in hun hart haten ze ons.

  Ik zeg dus weg met zwarte piet. Laten ze maar Sint vieren met een witte piet.

  Wat de witte mens niet begrijpt, is dat eens ze weg zijn, we allemaal dezelfde as zijn geworden in de grond. Dus ze moeten ophouden met zich voor te doen als betere. Wij hebben tenminste een kleur. Zij zijn niet wit, want wit is melkkleurig. Nee ze zijn verlept


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES