Moestadja: Divali goed moment voor natievorming

22

PARAMARIBO, 2 nov – Het Hindoefeest Divali is een gelegenheid bij uitstek om verder te werken aan natievorming. Dit zegt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken. In zijn toespraak bij de formele start op het Onafhankelijkheidsplein gaf hij aan dat het feest veel meer bergt dan alleen maar plezier.

Het plezier dat de overwinning van licht op donker en van goed op kwaad met zich meebrengt. “Tijdens het Divalifeest staat centraal het verdrijven van het kwaad. Maar ook maatschappelijke waarden, zoals gemeenschapszin en sociale cohesie. De leefomgeving wordt gereinigd, evenals het eigen lichaam. Voor ons allen zou het goed zijn om de waarden van Divali over te nemen om ons land rein te houden. Onreinheid wordt beschouwd als het begin van alle kwaad”, zei Moestadja.

De gedachtegang ligt dieper dan het feesten alleen. “Divali biedt de mogelijkheid om het gevoel van verbondenheid tussen de burgers te versterken als moment voor natievorming. Dat het feest velen mag stimuleren om ook gedurende de rest van het jaar meer oog te hebben voor elkaar, zodat we kunnen werken aan de versnelde ontwikkeling van Suriname en voor een ieder een rechtvaardige verdeling daarvan”, aldus Moestadja. Hij verving president Desiré Bouterse die verhinderd was.


22 REACTIES

 1. Een gelukkig diwali feest aan een ieder toegewenst. Neem een moment om meer goed te doen dan in het verleden en dat is goed genoeg. Ai mi boi ik herinner mij de fakkeloptocht van Palmentuin naar jaarbeurs.


  Maak melding

 2. Het is niet aan een ieder om de betekenis in essentie te kunnen begrijpen wat DEPALI betekent.Als wij leiders gehad zouden hebben die DE BETEKENIS VAN DIVALI ZOUDEN HEBBEN zou het land Suriname er heel anders hebben uit gezien dan zoals het nu voor staat.De NPSers hebben het land naar de verdoemenis gebracht.Suriname moet een NATIE WORDEN de NPSers mogen nooit meer aan de macht komen.Gezegend is hij die de betekenis van DIPAVALI kan inzien.


  Maak melding

 3. Natievorming in Su??????????????
  In Su is er sprake van een erosie van het wij-gevoel, een erosie van normen en waarden, een erosie van het democratisch gevoel, een erosie van solidariteit, een erosie van het respect voor andermans eigendom, een erosie van de persvrijheid, een erosie van het welbehagen, een erosie van het veiligheidsgevoel. Deze paarse paradijs erodeert op alle fronten. Dan komt een idioot ons zeggen dat we divali tot natievorming moet leiden. Alle aspecten die zouden moeten leiden tot natievorming hebben ze in het paradijs aan de filistijnen geholpen.
  Ik hoop dat deze idioot het licht mag zien tijdens Divali, en dat hij zich van bewust is dat hij de drager is van één van de meest destructieve kabinetten van Surinaamse geschiedenis. Moesta , history en big brother is also watching you. De geschiedenis van Su moet nog geschreven worden, maar ik denk niet dat idioten als jullie die het land te grabbel hebben gegooid een prominente plaats erin zullen nemen. Geschiedenis kan wreed zijn. Geschiedenis zal je nazaten confronteren met de naakte werkelijkheid.


  Maak melding

 4. Natuurlijk was de pres verhinderd, en dat is te begrijpen. Dit omdat hij de personificatie van het kwaad zelve is. Deze misdadiger zou zich nooit op zijn gemak kunnen voelen, bij het deelnemen aan dit feest. Het meest vreemde in deze is dat een minister de minister van BiZa de pres vertegenwoordigde. Dit is nergens en nooit gebruikelijk, omdat dit te alletijden door de vice-president gedaan wordt. En niet door een minister of was de vice-pres ook ziek.


  Maak melding

 5. En niet zeggen : het is een koeli feest , neen het is een mooie dag om even ,al hoe slecht of kwaad je bent, even tot jezelf tekomen en na te denken hoe je het beter kan doen. Immers in het donker kan je niks doen maar met een klein lichtje kun je al heel ver komen.
  Dit geld voor ieder volk, en vooralsnog een Shub Divali aan iedereen.


  Maak melding

 6. Dat de pres verstek laat gaan (bewust of onbewust), laat duidelijk zien dat deze pres geenszins van plan is aan natievorming te doen. En om eerlijk te zijn is Suriname nog nooit zo verdeeld geweest als nu. Juist dit religieusfestijn dat van algemeen belang is en maakt niet uit wie je bent, vooral wanneer het gaan om het kwaad te verdrijven, door het reine te accepteren. Het vertoonde gedrag van deze anti-president noemt men; “res mali exempli”, deze eigenzinnige pure anti-vaderland lievende nonvaleur schaamt zich nergens voor. Het wordt tijd de het volk hem; een sigaar uit eigen doos aanbied. Maar, dit volk kennend snel vergetend en ook zeer aphatisch, laat makkelijk over zich heen lopen. Omdat men te licht gelovig is, en geen assertiviteit toont, maken zij misbruik van de gelatenheid van volk.


  Maak melding

 7. Suriname ontwikkelde zich als natie in de rij van staten en telkens als de paarse partij zich aandient worden we teruggebracht naar een veel lager niveau.
  Wij zouden het beter kunnen stellen nationaal en internationaal zonder deze regeringscoalitie waaronder deze idioot.


  Maak melding

 8. Een grote lichtpunt van divali zou zijn als het LICHT zou brengen in Su.
  Het LICHT dat men niet leeft in het paarse paradijs.
  Het LICHT dat de leider en de dienaren (ministers) van het land structureel de boel aan het belazeren zijn.
  Het LICHT dat men leeft in een grote nachtmerrie.
  Het LICHT dat met deze leiders het land terug geworpen wordt in het donkere Middeleeuwen.
  Het LICHT dat met deze leiding het LICHT VOORGOED ZAL UITDOVEN. Dan zal het trekken worden aan een dood paard.

  Voor al degenen die het LICHT hebben ontdekt en gezien, wens ik alsnog veel vooruitgang en humaniteit.Het geloof in het menselijke voorbij geloof, politiek en cultuur. Het geloof dat wij als mensen onderling meer gemeen hebben en dat meer ons mens-zijn een bindende factor is. Dit terwijl het geloof, politiek of cultuur ons van elkaar scheidt.


  Maak melding

 9. Al deze praatjes en waarschuwingen helpen niets.Als DDB zich weer lekker voelt gaat hij gewoon door met dealen en stelen.Ons volk is blij met deze moordenaars familie. Mijn subsidie aan vrienden in Su heb ik beëindigd. Ga maar bij DDB bedelen of ga maar dealen.


  Maak melding

 10. Moestadja, op welke wijze geven jullie als regering c.q ‘leiders’ inhoudelijk invulling aan deze Divali boodschap?? Zie je dan niet dat je uit je nek zit te kletsen man?


  Maak melding

 11. Hetzij zo Minister Moestadja!!!!
  Waaren en normen ??? Waar hebben wij het over eigenlijk. De hele Surinaamse samenleving inclusief de Divali propagandisten kennen geen waarden en normen. Als dat hun waarden en normen zijn, dan hoef ik het niet over te nemen.

  Het is triest voor woorden om over waarden en normen te spreken als allen die zulke evenementen organiseren en propageren wat Devali betekent en daarnaast elkaar opvreten en elkaar kapotmaken, waar zijn hun waarden en normen.

  Alles wat je doet moet overeenkomen met je doelstallingen.

  Niet alleen de mooie woorden over waarden en normen maar ook je daden.

  Gisteren sprak je over waarden en normen en vandaag de dag houdt je je weer bezig met allerlei onreinheden.

  Ophouden met propaganda over waarden en normen.
  Ik kijk ook naar de daden van de mens die over waadren en normen spreken en niet alleen de woorden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.