Neerlandici rekenen af met taalmethode

27

PARAMARIBO, 6 jul – Nu Shirley Sitaldin het veld heeft geruimd als minister van Onderwijs & Volksontwikkeling, mag ook haar nieuwe taalmethode op de schop. De Vereniging van Neerlandici in Suriname, VNS, wil dat de methode in de ban wordt gedaan. Het zou niet eens tot invoering mogen komen in het basisonderwijs.

De vereniging plant daarom het presenteren van een petitie aan president Desiré Bouterse. Het staatshoofd zal de invoering moeten stuiten. De grootste kritiek geld de milieuvreemde inhoud van de uit Nederland geïmporteerde methode Taal Actief. Volgens de VNS is het taalonderwijs zonder de methode al chaotisch genoeg. “Er is reeds veel verwarring in het veld over de curriculumvernieuwing bij het taalonderwijs, ook op andere niveaus.”

Aan die vernieuwing is al ruim driekwart miljoen dollar besteed, ‘maar tot nu toe is niets substantieels gerealiseerd.’ Er wordt daarom gepleit voor onderzoek naar de zwakten in de methode. Intussen kan de oude methode worden gehandhaafd. “Het is te voorzien dat er nog meer verwarring en weerstand zal ontstaan. Dit komt ons onderwijs en de maatschappij in het algemeen niet ten goede en zeker niet onze leerlingen”, aldus de VNS.

27 REACTIES

 1. Was het niet bouterse en zijn geweldige adviseur die miljoenen over de balk hebben gesmeten ? Eddy Jozefzoon is de zoveelste adviseur die slecht werk leverd, wanneer gaat de sameleving de straat op om deze criminelen te verjagen.
  RobG, gaat weer een romantische verhaal van maken let maar op.


  Maak melding

 2. weer driekwart miljoen USD naar de prullenbak en een paar ton voor het uitstapje van Die Dikke Brulboei.
  We verhogen gewoon het leningenplafond.
  Vooral blijven roeptoeteren dat het goed gaat met het land.


  Maak melding

 3. Met de nieuwe Surinamers ( Brazilianen en Chinezen e.a) zal de voertaal in Suriname geleidelijk aan moeten veranderen.
  Dit zal Spaans of Engels moeten worden.


  Maak melding

 4. Gmap zet’m op en ga gewoon door, MIJN STEUN hebje. En zeker dat van vele(n) anderen. En bij deze vraag en zeg ik tegen Who Cares laat merken dat je er bbbbent. We moeten niet verslappen. OOOOdddiiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 5. LET OP: GMAP HEET NU GAMP!! 6 juli 16.07 u
  Dat komt omdat hij ook onder een andere naam post.
  Dan moet je steeds je oude naam goed spellen als je die weer gebruikt!
  En dan kan je dus door de mand vallen…. zoals nu!


  Maak melding

 6. Over 10 jaar is de voer taal chinees. Suriname is als onderpand aangeboden bij de chinezen. Straks als de leningen niet meer terugbetaald kunnen worden komen de chinezen suriname bezetten. En dat gaat zeker gebeuren. Het inkt is nog niet opgedroogd en ddb zet zijn klauw op de volgende leningsovereenkomst. Wat een pannekoek is dat en het volk blijft hem steunen. i love su yeah right…


  Maak melding

 7. VOOR ALLE DUIDELIJKHEID:

  WETEN JULLIE NIET DAT DESI DELANO BOUTERSE AFSTAMD

  UIT CHINEES?????????
  WIE HET NIET WIST MAG HET NU WETEN.

  STERKER NOG IK KAN HET BEVESTIGEN EN STAVEN.

  ZIJN OPA VAN MOEDERS KAN IS EEN CHINEES GEWEEST DIE

  EEN WINKEL HAD IN BOVEN SURINAME.

  DAT WAS DE BIOLOGISCHE VADER VAN ZIJN MOEDER.


  Maak melding

 8. Ja okay maar waarom moet je dat met grote scheeuwende letters posten ? En maakt toch niet uit of hij Chinees bloed ook heeft… wat heeft het ermee te maken….


  Maak melding

 9. Trouwens dit land is al overgenomen door allerlei volken die hier geen oorsprong hadden dus wat er ook mocht gebeuren zolang ze maar van onze inheemsen afblijven 😉


  Maak melding

 10. @ VANITY,

  Dan moet er niet gepronkt worden met andermans veren.

  JE bent GEEN PJING INGI BOI doe gewoon en zeg hoe de vork in de steel zit. Want er zijn mensen die weten wie je bent maar zijn BANG om hun ……..open te trekken.

  Die je, dat gebruikt is, is niet persoonlijk bedoeld

  als je goed nederlands begrijpt.


  Maak melding

 11. Ik zou het een foute beslissing vinden indien men gaat stoppen met het gebruik van de Nederlandse methode.De Surinaamse Neerlandici zijn 20 a 30 jaren terug in Nederland opgeleid en zijn niet met de tijd meegegaan. De vele taalvernieuwingscursussen zijn aan hen voorbij gegaan.Ik denk eerder dat deze Neerlandici de moderne taalmethoden niet beheersen.Het kost ze teveel moeite om de verandering bij te benen.Studenten die nu uit Suriname in het Nederlandse onderwijs terechtkomen scoren zeer slecht met Nederlands.Ze hebben niet geleerd om abstracte vragen te begrijpen. Soms denkt men dat ze kort van begrip zijn omdat ze de vragen die gesteld worden de kinderen helemaal niet begrijpen.Ook schort er wat aan hun woordenschat.Suriname moet een grote inhaalslag maken op het gebied van de Nederlandse taalverwerving in het onderwijs.

  Verzonden met een Samsung smartphone.


  Maak melding

 12. 06 juli 2013

  VNS had de mogelijkheid om de methode via de uitgever aan te passen en/of te ontdoen van cultuur vreemde begrippen.Dit is niet gedaan.

  VNS werkt toch zo tegen.Waarom ontwikkelen ze dan niet hun eigen methode? Of is het: Nangmang no lobi nangmang.
  Srika


  Maak melding

 13. @VNS
  Jij snapt niets van taal.
  MEDUSA is geen man dus jij mag nooit zeggen:-
  “MEDUSA is de grootste Nederlandicus.
  Hij moet onze voorzitter worden”.
  Zoek je fout!


  Maak melding

 14. Zaterdag 6 juli 2013 om 19:52 uur, door Glenn Pengel

  Gmap zet’m op en ga gewoon door, MIJN STEUN hebje. En zeker dat van vele(n) anderen. En bij deze vraag en zeg ik tegen Who Cares laat merken dat je er bbbbent. We moeten niet verslappen. OOOOdddiiiiiiiii.
  Glenny.
  ———————————————————————————

  Glen …!! Who cares heeft waarschijnlijk een baan gevonden en is teruggekeerd naar de echte wereld.

  Nu jij en de rest van je virtuele kliekje nog.


  Maak melding

 15. Ik wordt MOE van die paarse blinde schapen die hier op WKN een domme incompetente massamoodenaar,dictator, drugs veroordeelde zien als de verlosser.
  RobG, hier ben ik weer, voor de jaren 80 kon een Surinaamse student,leerling makkelijk doorstromen hier in nederland,sommigen waren zelf verder dan hun leeftijdgenoten in nederland.
  32 jaar bouterse heeft suriname achteruit gezet, zonder bouterse was Suriname veel en veel verder in zijn onttwikkeling, er zijn teveel kader weggetrokken tijdens bouterse zijn militaire dictatuur, anderen zijn vermoord, kijk wie de slachtoffers van 8dec 1982 waren.


  Maak melding

 16. Hans,

  Moet jij je racistische vriendjes geen rugdekking gaan geven ?

  Je kunt me intelligentie niet beledigen aangezien ik me diploma’s en financiële successen al behaald heb.

  Echter jouw intelligentie kunnen we berekenen aan de hand van de 5 taalfouten die je hebt gemaakt in 1 zin.

  Hansje bedankt !


  Maak melding

 17. Het gaat nog steeds niet goed met het onderwijs in SME, dit omdat men niet naar eer en geweten handelt. Bijvoorbeeld kwantiteit gaat in dit land boven kwaliteit, dit in de vorm van nepotisme en voor wat hoort wat. Dus de paarden die de haver verdienen, krijgen hem niet. Zolang dit niet verandert zal het niet anders gaan. Een triest voorbeeld, in 2005 had je een minister van onderwijs die zich nauwelijks in goed Nederlands kon uitdrukken. Daar begint het mee, je zou verwachten dat deze autoriteit het beter wist. Ik dit vond ik respectloos naar die het beter weten. Het probleem is dat je verwacht dat een ensemblé-lid een samenhangend verhaal vergeeft, zelfs dat kunnen de meeste niet. En als je naar de samenstelling van de hoogste college van staat kijkt, zie je dat het erg triest gesteld is met de regeringsvorm in SME. De meeste hebben een strafblad, wat je volgens mij nergens op de wereld tegen komt, alleen in SME. Nergens ter wereld heb je een president die als drugscrimineel veroordeeld is. En dan te bedenken dat de SME president op wereld podia zijn apekool denkt te verkopen aan de toehoorders daar, een schaamteloze vertoning. Over de Nederlandse taal gesproken, als je naar de schrijvende pers kijkt, dàn zie je dit probleem duidelijk in de vorm van “kakografie”. Het is gebruikelijk dat de journalist de in woord en geschrift uitmuntend beheert, maar dat is helemaal niet zo. Bij sommige uitgevers is het om te huilen te lezen hoe onsamenhangend en stijlloos men het nieuws brengt. Wat erg jammer is, want hoe moet deze kranten serieus nemen, en niemand die daar op let!


  Maak melding

 18. MEBARYU BAKA loop niet achter nederlandse verhaaltjes,bouterse is bij verstek veroordeeld door de Nederlanders die hijde laan heeft gewezen in suriname.zij hadden en hebben nog steeds een apeltje met hem te schillen.ons grondstofen kunnen niet meer weg gedragen worden .ze zijn nu voor suriname ,en surinamers,wij hadden vroeger crissis nu hebben zij in holland crissis .bouterse is door 1 kroon getuige aangewezen ,bernard een bar man van een hoerenclub.die later zelf aangaf te hebben gelogen.op basis van 1 mondelinge getuige veroordeeld,is ook vreemd .later gaf hij aan gelogen te hedden in ruil voor geen straf geld en een andere identiteid,hij zit in duitsland nu.dus veroordeeld door de persoon die aangeeft gelogen te hebbeen.voor eigen bestwil.


  Maak melding

 19. Een groot probleem is dat sommige het nooit zullen leren, de mening van een ander te respecteren. Wat erg tegen ons werkt, is dat we geen lees cultuur hebben. Just, en daar wringt de schoen. Je ook kunnen stellen; “holle vaten klinken het hards”, en dat is evident. Hierdoor heb je veel napraters en die zijn juist in de meerderheid, wat erg jammer is. In deze gaat het niet om wat er hier geschreven wordt/is, maar waarover gaat het onderwerp. Als je naar de zinsbouw van sommige meelopers kijkt, dan kan je al voelen wie er achter zit. Dit omdat deze persoon het niet beter weet, want, om eerlijk te zijn: “zeggen is makkelijker dan schrijven, dus!


  Maak melding

 20. Met de onafhankelijkheid van 1975 is de kapitale fout gemaakt Nederlands als officiële taal te blijven voeren.
  Nu zitten we hier op een soort eiland met een taal waar niemand in de regio ook maar iets van begrijpt..
  Had gewoon Engels ingevoerd, nu 1,5 generatie verder had Engels zo ver ingeburgerd geweest dat het Nederlands geheel was uitgebannen.
  En sorry maar Sranang tongo is ook een taal waar je niet verder dan het eiland Suriname komt.

  Alhoewel gezien de huidige migratie golf, en wat er nog (zonder visum) aankomt, is Mandarijn of Kantonees misschien nog beter..


  Maak melding

 21. surinam is het eenige land in de regio dat nl spreekt moeten gwn engels praten.
  (en dat goud voor ons zelf houden 😉


  Maak melding

 22. @MEDUSA: zondag 7 juli 2013 om 05:15 uur
  “MEDUSA is geen man”

  Medusa en haar man posten onder dezelfde naam en verwachten dat wij, forumleden het moeten ruiken wie er gepost heeft, Medusa of haar man.
  Wat een idioterie!
  Wat is hierop je commentaar VROUW MEDUSA??
  En nu niet vluchten in taalfouten op te sporen, want dat doe jij altijd als je geen gepast antwoord weet! Vals tweekoppig monster!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.