Nederland wil ‘bredere’ samenwerking met Suriname

100

PARAMARIBO, 6 jul – De Nederlandse regering bekijkt mogelijkheden voor verbreding van de samenwerking met Suriname. Dit zegt de Nederlandse zaakgelastigde in Paramaribo, Ernst Noorman. Onder meer de samenwerking op het gebied van justitie en politie biedt goede vooruitzichten. Deze samenwerking is ondanks de politieke spanningen altijd voortgezet ‘op operationeel niveau.’

Dat legt dus een goede basis voor verder bouwen. Nederland wil dit graag, ook omdat er dringende redenen voor zijn. “Onze samenlevingen zijn intens verbonden, dat is positief, en die verbondenheid willen we behouden. Maar het intensieve personenverkeer en de grote geldstromen kunnen ook minder gewenste bewegingen met zich meebrengen, zoals verkeer van criminelen en misdaadgeld”, zegt Noorman tegenover de Ware Tijd.

Drugssmokkel, witwaspraktijken en geweldsdelicten behoeven een gezamenlijke aanpak. Nederland kan en wil helpen bij het verder versterken van het justitiële apparaat in Suriname. “We merken dat er bij het Korps Politie Suriname en het Openbaar Ministerie vraag is naar kennis op het gebied van cybercriminaliteit en financiële misdaad”, aldus Noorman. Samenwerking is dus in het belang van beide landen. De vraag is of Paramaribo er ook zin in heeft.

100 REACTIES

 1. NEDERLAND MOET NU DAADWERKELIJK ZICH OP BASIS VAN EERLIJK, OPRECHTE SAMENWERKING EN WEDERZIJDSE RESPECT SURINAME BENADEREN. IS DIT NIET HET GEVAL, DAN HEEFT HET WEINIG ZIN OM SAMENWERKING TE BEWERKSTELLIGEN.

  DE TIJD DAT NEDERLAND SURINAME ALS EEN WEESKIND BEHANDEL EN BESCHOUWD IS REEDS VOORBIJ EN WIJ HEBBEN ALLEEN RUIMTE VOOR SAMENWERKING ALS HET RESPECT AANWEZIG IS.
  DE KOLONIALE TIJD LIGT AL LANG GELEDEN ACHTER ONS EN ALS WIJ NU VOORUIT KUNNEN KIJKEN VERDIENT BEIDE LANDEN EEN HERKANSING OM DE SAMENWERKING TE HERSTARTEN.
  ANDERS HOEFT HET HELEMAAL NIET.

  HET ZAL SURINAME NOG AANTAL JAREN KOSTEN OM DAADWERKELIJK OP EIGEN BENEN TE MOGEN STAAN EN ZAKEN OP HET GOEDE SPOOR TE LIJDEN. MAAR ALS NEDERLAND ECHT SAMENWERKING OP PRIJS STELT KAN SURINAME DE INFRASTRUCTUUR EN DE AANWEZIGE KENNIS IN WEG-EN WATERBOUW VAN NEDERLAND HEEL GOED VAN PAS KOMEN.

  SURINAME IS MOMENTEEL ZEER KWETSBAAR ALS JE NA GAAT HOE DE LIGGING VAN HET LAND EN DE OPKOMENDE WATER VAN DE ATLANTISCHE OCEAAN RICHTING LAND. DIT MOETEN WE ONDER OGEN KUNNEN ZIEN ANDERS IS BINNEN EEN AANTAL JAREN OVER EN UIT MET SURINAME.

  WEL ALLEEN OP BASIS VAN WEDERZIJDSE RESPECT EN EEN OPEN MIND VISIE.
  ZOALS MEN WEET HEBBEN BEIDE LANDEN HEEL VEEL VERLIES GELEDEN DOOR DE WEDERZIJDSE STARRE HOUDING NAAR ELKAAR TOE. IK HOOP DAT HET GEZOND VERSTAND HET ZAL OVERWINNEN EN SAMENWERKING TOT EEN SUCCESVOLLE PERIODE EN ZEGEN MAG ZIJN VOOR DE VOLGENDE GENERATIE.


  Maak melding

 2. Als Nederland voor verbreding van de relatie tussen Suriname en Nederland wil hebben, dan zal men het over een andere boeg moeten gooien, gelet op de relatie tussen DDB met Nederland.

  Nederland zou het m.i. moeten proberen op:
  1.- sociaal, financieel-economisch terreinen;
  2.- afschaffing van het visum voor alle Surinamers die naar Nederland komen en de controle en visitatie moet anders, bijvoorbeeld scannnen/elektronische controle zonder schadelijke gevolgen op geen enkele gebied/mensenrechten in acht nemen voor de reizigers, enz;

  3.- de mogelijkheden van Surinaamse studenten in Nederland gemakkelijker en verbeteren enz.;

  4.- landbouwgebied, cultuur-techniek, veredelen van gewassen, plantenkassen, studenten hiervoor opleiden oa aan de universiteit van wageningen.

  5.- dijkenbouw, inpolderen, sluizen, pompen en gemalen en onderhoudt, infrastructuur in wegen, enz;

  6.Op elk gebied dat Nederland iets kan betekenen voor Suriname moet zij dat doen, gelet op de historische banden van deze twee landen en hun bevolking. Ook in Nederland wonen Surinamers en in Suriname wonen ook Nederlanders, de pensioenen enz.

  Kortom zaken die wel ten goede komen aan de bevolking en het land Suriname, met het oog dat DDB over enige tijd weg is en dat de relatie van deze twee bevolkingsgroepen en landen er was, is en zal blijven en dat dit ook goed moet zijn, nu en in de toekomst. DDB mag daar geen sta in de weg zijn, hoe moeilijk dit ook is. Hoe dit moet gebeuren is voor mij een vraag?,

  maar,

  als Nederlamd met Indonesie ook zaken deed tijdens de regering Soeharto en andere misdadige landen, mag DDB niet een sta in de weg zijn als het gaat om de relatie van deze twee landen en hun bevolking. Ook ik heb moeite met DDB, maar Nederland heeft het Surinaamse volk ook wat uit te leggen net als DDB.


  Maak melding

 3. Suriname zou die man een schaafijs en daarna een enkele reis Holland moeten aanbieden.

  Nederland kan zijn eigen problemen niet verhelpen en dan willen ze bemoeien in Suriname, Suriname het land die zij hebben gebruikt, misbruike, geplunderd en zwart heeft lopen maken.

  Laat deze man zijn hoofd breken van wat beter kan in NL.

  Holland wilt natuurlijk niet dat er veel euro’s richting Su gaan, want dat geldt gaat dan daar rollen en niet in NL, moeten ze maar niet alles duur en moeilijk maken in NL.

  Als Su er in trappen dan gaat Su een hoop ellende meemaken.

  Laat ze zich bezig gaan houden met de Oost-Blokkers die auto’s vol euro’s richting het Oosten rijden maar die ontvangen ze met open armen.


  Maak melding

 4. Nederland wil gewoon geld verdienen, op Suriname en Surinamers….

  Iets anders was het nooit geweest, is het niet en zal het ook nooit zijn….

  Nederland is momenteel bezig zijn volk uit te mergelen met zeer hoge belastingdruk op zijn volk, die nauwelijks hoofd boven water kan houden. Ten bate van de EU… Er is een enorme werkloosheid en begrotingstekort welk ergens vandaan gevuld moet worden…

  Dus gaat men kijken of er diasporas zijn die zwart geld hebben en welke ook uitgemolken kunnen worden. Alle beetjes helpen natuurlijk, om de corrupte grieken, polen, spanjaarden, Italianen, Portugezen, Cyprioten enz. enz. te steunen.


  Maak melding

 5. ik zeg,,in troebel water is het goed vissen..

  ddb weet geen raad met al de inkomsten die het land dagelijks binnen krijgt en dus verbrassen..

  na hem over twee jaar de zonde bok ,obiangoo staat te wachten..


  Maak melding

 6. Suriname heeft Nederland absoluut niet nodig om haar ’te helpen’, want nu lukt het toch wel in Suriname zonder enige Nederlandse hulp ?
  De tijd van hulp is voorbij ! Waarom denk je dat Nederland het saldo van 16 miljoen euro van Suriname mocht houden !

  Onze BUZA minister weet zeker wel raad met deze mensen, want eerst hebben ze gedreigd van; we gaan het geld niet verstrekken. Toen mochten ze het houden van onze Pres., en nu is Nederland weer van gedachten veranderd want ze willen opeens weer helpen !!!!

  En… Minister Lackin, ik wil u vragen om vooral die meneer Maxime Verhagen (binnenkort voorzitter van bouwend Nederland) goed in de gaten te houden, want deze vent heeft zeer denigrerende uitspraken over onze President gedaan !

  Jullie moeten Nederland hiermee om de oren meppen, want het is niet acceptabel om iemand eerst onterecht te criminaliseren en dit over de hele wereld roepen, maar nu schoorvoetend weer aansluiting zoeken met Suriname.


  Maak melding

 7. Ik zeg iedere hulp is welkom. Als Nederland de eerste stap maakt voor verzoening, wat is er daar mis mee? Meer dan 100.000 personen van Surinaamse origine wonen en werken in Nederland.
  Die band zal er altijd bestaan. Trouwens Nederland is ook niet van plan zich gaan bemoeien met Suriname.Dus ik begrijp de wantrouwen niet van sommigen hier op het forum.
  Als ik jullie was zou ik eerder Bouterse wantrouwen met zijn geheimzinnige acties.


  Maak melding

 8. Kennelijk gaat Nederland nu pas inzien dat de Surinamers hebben jaren geleden hebben ingezien dat de mooie band van 300 jaar Suriname geen moer heeft opgeleverd. Op basis van gelijkheid zal er zeker een win win situatie ontstaan.


  Maak melding

 9. @Henk Nederland heeft het ook moeilijk om zijn Eu begrotingsnorm in orde te krijgen ik zeg niet SU hulp van NED niet kan gebruiken maar nu zijn veel Nederlandse bedrijven zaken doen met deze regering die in jou ogen fout is, dus dan zijn de Ned bedrijven ook fout bv KMPG dus conclusie economische belang weegt zwaarder dan alles bij Nederland


  Maak melding

 10. De reactie van Nederland behoord niet toe aan een persoon maar wat duidelijk het geval is in Suriname. De huidige president heeft het over een veroordeling in Nederland. Hij heeft zich nimmer laten zien om zijn recht te behalen het zelfde vindt er plaats met de decembermoorden. Als je geen schuld heb omarm je geen amnestiewet maar verwerp je het. In de rechtbank heb je de gelegenheid om je gelijk te halen of je onschuld te bewijzen niet van een podium in een wijkgebouw een one man show opvoeren, of het accepteren van een amnestiewet.


  Maak melding

 11. Nederland is heel erg blij van Suriname af te zijn, neemt u dat maar van mij aan. Dat Nederland Suriname weer leeg wil roven geloven alleen sommigen op Waterkant, maar verder natuurlijk niemand. Het is 2013!
  Men wil zelfs ook graag afscheid nemen van de Antilliaanse eilanden, maar die zijn zelf nog niet zo ver.
  En wat die samenwerking met Surinaamse instanties betreft: met een grote groep Surinamers in Europa, is een bilaterale samenwerking natuurlijk wel logisch. En hierbij zal Nederland ook eerder komen brengen dan halen.
  Denk hierbij aan het door Nederland gefinancierde politiebureau Latour, de motorfietsen, de M.E.-voertuigen, de faciliteiten voor het bikersteam in Par’bo enz.
  Deze samenwerking dient het belang van beide landen want als de criminaliteit in Suriname nu eens vermindert, dan wordt die ook niet geëxporteerd naar Nederland en de rest van de E.U., dus alle partijen hebben hier voordeel van.
  Gewoon doorgaan hiermee, geen verkeerde emoties op dit onderwerp. Dat de Surinaamse president door zijn eigen misstappen een probleem met Nederland heeft, moet natuurlijk niet het probleem van de Surinaamse bevolking worden, dat is pas echt dom.


  Maak melding

 12. Paramaribo heeft niets te willen. De zaakgelastigde laat alleen maar zien hoe je met mensen moet omgaan. Met dat ontactisch/handelen en gedrag van dat ministerretje van Buza lachertje uit Su die lafing met een grotebek kom je niet verder nog met dat ondoordachte en onberekenbare houding van. diDiBrie. DiDiBrie is’t het zelfde ja; even stom/dom en gek,maar ze vertonen dit gedrag omdat ze ondanks alles tochnog aan de dingen kunnen komen die ze zelf willen. zie bv gezondheidzorg voor hun in ’t buitenland,mkaar met hun grotebek en ruziezoeken heeft ’t Su volk het heel moeilijk.deze beesten meoten een cursus leren spreken met anderen gaan leren. dus nogmaals dhr Noorman geeft heel subtiel aan hoe je op dit niveau/nivo moet acteren.Odi.
  Glenny.


  Maak melding

 13. Ala Nederland de eerste stap zet WHY NOT,ga er voor Bouta.

  Die SurNeds weer he,ze denken maar dat Nederland ze wil hebben, hahahah een goede samenwerking met Suriname kunnen ze al die leeglopers LOZEN.Nu al zitten een hoop SurNeds drugsverslaafden daar in Suriname.


  Maak melding

 14. Beste Glenn Pengel: Je hebt volkomen gelijk. Bouterse en zijn 40 roversbende denken alleen maar aan hun eigen belang en aan dat van de gemiddelde Surinamer.

  Die Lackin denkt dat Suriname het centrum van de wereldpolitiek is, Is volkomende weg kwijt


  Maak melding

 15. @Glen Pengel jou persoonlijke houding tegen Bouterse is niet relevant in deze discussie het gaat om dat Nederlandse bedrijven die zaken doen met deze regering en diplomatiek moet goed vertegenwoordig zijn daarom de toenadering van Nederland en ziet dat door de kiessyssteem en Suriname een paar kleine stapjes vooruit maakt de kans groot is dat Bouta en Brunsie lang nog niet uitgespeeld zijn economische belang telt en op diplomatieke verkeer belangrijke landen als USA en CHINA geen problemen hebben deze regering daarom zoekt NED toenadering Suriname heeft de Nederlandse ambassaduer nooit uitgewezen


  Maak melding

 16. @ MILTON FLEUR;

  Waar of hoe kom je aan je nieuws??????

  NEDERLAND IS NOG ALTIJD IN SURINAME BEZIG MET HULP BIEDEN.

  BEL JE MENSEN IN SURINAME EN VRAAG HET HUN.

  WAT EEN OEN BEN JE TOCH OM DAT NIET TE WETEN.


  Maak melding

 17. Ik vraag me af waarom deze Ernst Noorman steeds weer forceerd om een opening te krijgen in de relatie tussen Suriname – Nederland ?
  Staat zijn baan bij BUZA Ned op de tocht, en doet hij er alles aan om te scoren en/of uit te zingen om z’n pensioen te behalen ?

  Suriname lust de Hollandse politiek niet dus waarom steeds weer met deze kul verhalen op de proppen komen ?

  Ernst Noorman, laat Suriname aub met rust en vraag BUZA in Den Haag om jou elders (bv in Verweggiestan) te accrediteren.

  Sodemieter met deze man en Maxime Verhagen !!!


  Maak melding

 18. @ MILTON FLEUR;

  Waar of hoe kom je aan je nieuws??????

  NEDERLAND IS NOG ALTIJD IN SURINAME BEZIG MET HULP BIEDEN.

  BEL JE MENSEN IN SURINAME EN VRAAG HET HUN.

  WAT EEN OEN BEN JE TOCH OM DAT NIET TE WETEN.

  Ps, MILTON EN HAROLD;

  WAT VOOR TAAL SPREKEN JULLIE IN HET
  DAGELIJKS LEVEN??????

  NEDERLANDS TOCH??? OF NIET.

  ERG HEEL ERG MET JULLIE.


  Maak melding

 19. @, MILTON FLEUR

  DAAROM IS HUN A.B.N. OP 0(NUL)

  IK KA JE SKOPPEN. LET MAAR OP JE NEDERLANDS MI MATIE.

  NEEM MAAR EEN VOORBEELD AAN HET DNA TIJDENS VERGADERINGEN.


  Maak melding

 20. @ eye whitnes, Let wel, Nederland is bezig om hulp te bieden, maar Suriname heeft deze absoluut niet nodig !

  Nederland is bezig om haar status quo van voor Feb. 1980 voort te zetten, maar het gaat ze niet lukken !

  De Suri’s olv Pres Bouterse zijn wakker, dus kunnen we als gelijkwaardige partners verder of gaat Nederland haar snor drukken !

  De master & slave gedachte is er geweest en heeft Suriname niet om hulp gevraagd aan Nederland dus wil men geen spontane (Nederlandse) hulp in Suriname.

  Ik vraag me nu dus af wie werkelijk een oen of idioot is om dit niet te weten !


  Maak melding

 21. @ Henk Molenaar, ik ben altijd zelfvoorzienend geweest dus kom ik absoluut niet in de analen van enige Nederlandse uitkerende instanties voor!

  Daarom ben ik trots op mezelf en ook op President Bouterse !


  Maak melding

 22. Het is slim van Nederland om zo de bal te spelen.
  Nu ligt hij bij Bouterse.
  Ha Ha.
  Dus al de verhoudingen slecht blijven is het zijn schuld.

  Slim van die Hollanders


  Maak melding

 23. @ Tedje, ik ken jou kwaliteiten of insteek niet maar weet dat in de biz en/of marketing, dergelijke aktie’s in het voordeel zijn van de vrager !
  Nederland (als vrager en initiatiefnemer in deze) wil iets van Suriname hebben, dus zullen en moeten ze Suriname benaderen.

  Ik snap nog steeds niet welke slimheid jij in deze move van Nederland ziet om Bouterse te benaderen. Verklaar je nader beste Tedje, want van Nederlands slim de bal spelen heb ik nog helemaal niets gemerkt.
  (mbt voetbal bakken de Nederlanders er Internationaal er ook bar weinig van)

  Anyway onze minister Lackin zal van zich laten horen dus zullen we wel zien op wiens helft jou spreekwoordelijke bal ligt.


  Maak melding

 24. Slimme Surinaamse vrouwen kunnen geen slimme Surinaamse mannen vinden….

  Ik kom niet meer bij………………

  “Een slimme vrouw zoekt een man van haar eigen niveau, maar kan die in Suriname nauwelijks nog vinden.” Dit zei minister Edward Belfort van Justitie en Politie vrijdag op de persconferentie bij de afsluiting van zijn werkbezoek aan Marowijne.

  De bewindsman verwacht dat als gevolg van het tekort aan hoger opgeleide mannen, hoger opgeleide Surinaamse vrouwen een partner in het buitenland zullen moeten zoeken.


  Maak melding

 25. Ik was deze week bij diploma uitreiking HBO opleidingen.

  Voor elke 10 vrouwen die een diploma ontving stond er één man…….

  Surinaamse mannen hebben blijkbaar belangrijker zaken aan hun hoofd dan ene goede opleiding en een goede baan.

  Wachten op de herstelbetalingen van Nederland en tot die tijd lekker feesten


  Maak melding

 26. Mr.Dr.Prof.Ir. Milton Fleur.

  Als ik zo naar jou reactie kijk, dan is jou verstand net zo lang als je neus. En daar kan jij niks aan doen, daarom neem ik jou ook niet kwalijk.

  Het is niet anders, als je niet eens weet wat er met Suriname gebeurd, dan kan ik jou nooit verwijten dat je ongelijk of achterlijk bent, of je bent bekrompen en de schimmen in je hersens zij helemaal verstoord.

  Jammer genoeg, want je hebt een IQ van 55 en jou EQ is nihil.

  Wat kan er nog over jou gezegd worden ????


  Maak melding

 27. Iedere vorm van samenwerking tussen Suriname en het zwaar criminele justitie/politie apparaat van nederland, moet worden vermeden.
  De werkwijze met criminele infiltranten (zoals toegepast in dat land)zijn een unicum in de wereld, waar zelfs de Amerikanen hun neus voor optrekken.
  De zogenaamde gecontroleerde drugstransporten zullen weer in hevigheid toenemen zoals in het verleden, met alleen maar negatieve gevolgen voor Suriname.


  Maak melding

 28. Wat een hoop dom geroep weer.
  Su heeft een groot belang in nl.
  40% van het surinaamse volk woont en werkt in nl
  Zonder de regelmatige steun van familie uit nl kunnen veel families hier niet rondkomen. Goede wederzijdse verstandhouding tussen beide landen zijn vanwege die symbiose van groot belang en heeft helemaal niets met achterhaald coloniaal denken te maken.


  Maak melding

 29. Milton Fleur, wat heeft dat papiertje nou gekost?, trouwens ik kan wel meer sukkels maar jij spant echt de kroon, hoe dacht jij hoe Coronie (en Nickerie) er aan toe was als er geen Nederlanders aan het werk waren met de dijk, is nog maar een voorbeeld waar je die bakra’s voor gebruiken kunt, laat iedereen doen waar hij goed in is, maakt geen moer uit waar ze vandaan komen, alleen zal zoiets in jou vooringenomen en gefrusteerde brein wel niet opkomen, misschien is een hersenspoeling wel wat voor jou


  Maak melding

 30. Henk Molenaar,

  Zie daar het verschil. Dus Mini-Ster TIGRI BARBA werkt alleen met onopgeleide MANNEN wat een AFGANG voor die mensen om hem heen.

  HOE zit het met zijn voorzitter???? R.B.(BRAV0)?????

  Ik denk niet dat deze MINI-STER in de spiegel kijkt.


  Maak melding

 31. =Beste negatievelingen op deze forum die Nederland liever zien verdwijnen.

  =Waarom zijn jullie niet gaan protesteren voor het feit dat de waterkant heel erg MOOI is geworden???

  =Het zijn de Nederlanders met hun kennis die daar de dijken bouwen zodat suriname NIET verzuipt. Ook gaat het om de EU waar velen belasting voor hebben betaald.

  =Ik kan nog meer projecten opnoemen, maar laat ik in het midden.

  =Zodra suriname vooruit kan, heb ik niets tegen samenwerking.

  =Men praat over respect, terwijl Bouterse helemaal GEEN respect heeft voor zijn eigen volk!!!!!!


  Maak melding

 32. Ja blanke,daarom blijven ze lui he,zitten ze te wachten op een aalmoesje van hun familie die achteraf hier op dit forum steeds maar opscheppen hoe ze hun arme familie in Suriname helpen.Maar dat duurt niet lang meer,ook hier worden de druiven steeds zuurder.Strakkies valt er niets meer te sturen tenzij men met criminele activiteiten bezig is.Of treft de crisis de SurNeds niet?


  Maak melding

 33. Somo aanrandkunde en stelologie.Specialisatie jonge blaadjes

  Lonnie……bankroofkunde en vernietigingskunde,

  Bout….brulkunde en totale destruktie en liegelogie.

  Allen cum laude geslaagd aan de vrije gemeenschaps universiteit in boevenland.


  Maak melding

 34. Milton ik denk dat de voorstellen van de Nederlandse ambassadeur (regering) aan een goede analyse onderworpen dienen te worden.Alle voordelen van een goede samenwerking met Nederland moeten in kaart worden gebracht en ook alle nadelen.Vervolgens moet de Surinaamse regering een keuze maken en kiezen wat goed voor ons Suriname is.


  Maak melding

 35. Om iemand te gaan beoordelen op zij huidskleur of waar hij vandaan komt zonder hem of haar te kennen geeft in ieder geval niet veel blijk van intelligentie, wel van voor-ingegenomenheid en arrogantie, dus die opmerking van Lubberding , die ik overigens wel bewonderde als wielrenner, was op zijn zachts gezegd niet slim en kan hem kwalijk genomen worden


  Maak melding

 36. 06 juli 2013

  Nederland wil een verbreding in de samenwerking met Suriname.Althans het verlangen van dhr. Noorman. Hij zegt niet dat Nederland met de Surinaamse regering een verbreding in de samenwerking wenst aan te gaan.Misschien bedoeld hij te zeggen dat Surinaamse NGO’S hierin een rol gaan vervullen.

  Ook valt op hij(Noorman) de invalshoek van criminaliteit en illegale geldstromen gebruikt om de wens van Nederland zichtbaar te maken. Srika ziet hier een vorm van drogredenering.

  Een gekozen regering die niet door de Nederlandse regering erkend wordt, zal politieke druk blijven uitoefenen voor de erkenning als democratisch gekozen regering. Nederland begrijpt dat nu, maar voelt zich te verheven tegenover het Surinaamse volk.

  Uiteindelijk zal deze Noorman,waarschijnlijk, met de noorderzon uit Suriname vertrekken of er komt erkenning uit Nederland.

  Om over Justitie en Politie te praten als plaatsen waar zij kennis nodig hebben, is terug te brengen naar de denkbeelden van de VHP-leider. Wij gaan nog meer meemaken!!

  Aan de inlichtingen en advies dienst van Henk Molenaar,Special Director Suriname: Vergeet de minpunten niet en probeer ook niet in andermans computer te kijken.
  Srika


  Maak melding

 37. Een kabel van mij hier op dit forum zou zeggen; gggggaaaaappppppp en snurk verder.
  Oeng dong BEEST. En slik voor de restt alles wat DiDiBrie en Co je te vreten geeft.
  Mie dat de na aai. Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 38. @ isnietwaar
  Je heb helemaal gelijk, ik ken aardig wat surined er zijn er veel die terug willen naar su!!
  Als dat op grote schaal zou gaan gebeuren krijgen we echt een probleem hier in su.
  Voorbeeld: waar gaan ze wonen….. Dan is 18000 niet genoeg meer!


  Maak melding

 39. Ik heb helemaal geen bewondering voor een wielrenner als Henk Lubberding die racistisch is en die zijn wielerloopbaancarrière heeft kunnen continueren door gebruik te maken van anabolen, testosteron, insuline en misschien ook EPO.


  Maak melding

 40. Eberthart van der Laan, de Burgemeester van Amsterdam had eenzijdig de samenwerkingsovereenkomst met Suriname inzake justitiele samenwerking opgeheven. De reden was de benoeming van Bouterse tot president. Toen maakte van der Laan de opmerking: Suriname kiest zijn eigen vrienden dus wij ook. Geen slimme opmerking. Ondanks ik geen voorstander ben van DDB, vond ik deze eenzijdige stopzetting juridisch onjuist. Ten eerste betrof het een samenwerking tussen de Stad A’dam en toenmalige regering onder Venetiaan en voorts is er geen hardheidsclausule opgenomen dat bij eventuele regeringswisseling een opzegging tot de mogelijkheid behoort. Eberhart heeft hier de schade aangericht.


  Maak melding

 41. Een vraag die Surinamers aan NL kan stellen is het volgende;
  Wie had die bredere samenwerking tussen SU en NL verbroken?
  Het antwoord is NL.
  Hoe?
  1. Voor verkiezing van 2010 had NL de Voorzitter van de NDP met vieze politieke uitspraken onder druk gezet dat hij geen Pres van SU mag/kan worden.
  Terwijl Amerika SU constant verdedigd had met de uitspraken dat ze een democratische Regering door het volk gekozen dmv verkiezing 100% zullen accepteren.
  2. Toen de Hr DDB van de NDP de verkiezing in 2010 gewonnen had en gekozen was tot Pres van SU hadden een aantal landen de Pres DDB van SU gefeliciteerd, maar NL ondanks “Onze samenlevingen zijn intens verbonden, dat is positief, en die verbondenheid willen we behouden toch had NL SU geweigerd om te feliciteren.
  Opmerking:
  Deze 2(twee) boven genoemde punten waren de reden geweest voor de Pres DDB/Regering om de NL Ambassadeur niet uit te nodigen voor bijwoning van de Inaugiratie ceremonie.
  Had SU verkeerd gehandeld Ja of Nee?
  Nee, omdat NL zelf de aanleiding voor die stap had gegeven en dus daarom geen uitnodiging gehad en er was ook geen stoel voor de NL Ambassadeur gereserveerd.
  Tot slot;
  Het is niet laat.
  NL moet zijn eigen fouten inzien en correctie plegen.
  Simpel door acceptatie van de Democratisch gekozen Pres/Regering van SU.
  Dan pas is er sprake van samenwerking op hoog niveau.
  Samenwerking begint allereerst tussen beide landen Regeringen.


  Maak melding

 42. Wat een gezeur van Nederland,kunnen of willen zij niet begrijpen/accepteren dat het surinaamse bevolking en regering hen niet wil hebben en dat zij ook niet in onze binnenlandse zaken moeten bemoeien.
  Weg met die vent .


  Maak melding

 43. Nederland moet gewoon wegblijven aub!
  Ze hebben hier niks te zoeken en zorgen niet voor de welvaart die je graag zou willen zien in je land.
  Ik bedoel hier niet de particulieren maar de Nederlandse staat met hun zogenaamde beste bedoelingen.
  Bijv noem een land waar Nederland bezig is en waar de bevolking daadwerkelijk de volle mep hebben ontvangen!
  Dwz voor iedere miljoen die wordt omgezet dat het land minimaal 50% vangt!


  Maak melding

 44. Mijn inziens moet Paramaribo de samenwerking weigeren. Nederland heeft altijd een grote mond; en dan komen ze nu met hangende pootjes.Geen samenwerking a.u.b. het zijn spionnen, Suriname zal er alleen maar last van hebben.


  Maak melding

 45. Hoe kun je nu als Nl. staat iemand feliciteren, die in je eigen land veroordeelt is als drugscrimineel, hoe kunje nu praten over samenwerking op hoog niveau als er van die figuren in de regering zitten als ene Somo en een Brunswijk, hoe serieus moet je dat rariteitenkabinet nemen,
  Puur politiek gezien snap ik de beweegredenen van Ernst Noorman niet, humaan en zakelijk gezien misschien alleen de handreiking is er, het is aan Suriname en NIET ALLEEN DE POLITIEK wat ze er mee doet.
  Sra, het is maar goed dat jij niet alleen het Surinaamse volk vertegenwoordigt, ik ken daar gelukkig veel mensen die er normale redelijke mening op na houden, die wel inzien dat er wel belangen op het spel staan die niets met politiek te maken hebben en die ik wel serieus kan nemen


  Maak melding

 46. Hoe gaat nederland suriname helpen??

  Anno 2013

  – raken elke dag 100-den mensen hun baan kwijt
  – moet er steeds meer bezuinigd worden
  – willen ze zelfs de gevangenissen dicht gooien
  – is het zorg bijna niet meer betaalbaar
  – de benzine prijs nooit meer daalt en rond de 1 prijs wordt gehouden waardoor NL straks file vrij zal zijn
  – de voedselbanken zelfs problemen hebben terwijl er steeds meer mensen zich daar aan MOETEN melden
  – bejaarden / zorgverhuizen van plan zijn te sluiten
  – ouderen gekort worden
  – huizen niet meer verkoopbaar zijn
  – banken schijten
  enz enz enz.

  Terwijl in Su het juist de goede kant opgaat,

  -de criminalteit zou heel erg hard aangepakt moeten worden
  -waar in NL 1 winkel sluit er 2 zn deuren opent in Su
  -waar in NL de bouw zowat stil ligt wordt er volop gebouwd in Su
  – de ouderen en jongeren krijgen een gratis basis zorgverzekering in Su en in NL is zelfs dat al voor velen niet te betalen
  – de ouderen een verhogen krijgen AOV in Su en in NL de pensioenen waar mensen veel voor hebben betaald wordt steeds minder
  – in Su de benzine nog altijd veel goedkoper is dan in NL en als de prijs van een vat daalt dat het in SU nog daalt in NL hoor je zelfs dat niet meer
  – in Su file’s staan omdat er zoveel auto’s zijn, mensen kunnen dat betalen daar en in NL de autoverkoop daalt
  enz enz enz

  Dus ik weet niet zeker of NL SU kan helpen hoor als je het mij vraagt komt de tijd eraan dat SU NL gaat moeten helpen.


  Maak melding

 47. @Piet Paniek, je schrijft:::::Nederland moet gewoon wegblijven aub!
  Ze hebben hier niks te zoeken en zorgen niet voor de welvaart die je graag zou willen zien in je land.

  =Ik wil met je wedden dat als in Nederland een zekere persoon de verkiezingen wint en de uitstroom van geld naar suriname stop zet, kan je nu al weten dat deels van de economie van suriname letterlijk in een gat valt.


  Maak melding

 48. @1975,wat je nu schrijft, gebeurt straks ook in suriname. Waarom::

  -Suriname is lid van de Caricom en zie maar wat voor puinhoop anderen landen maken in eigen land. De Surinamers mogen ze ook straks gaan helpen hun puinhoop op te gaan lossen.

  =Niet Nederland bepaald wat er gebeurt, maar Brussel.

  =Vreemd genoeg hoor ik niemand praten over de periode dat velen die nu ook in suriname wonen geprofiteerd hebben van de goede tijden in Nederland. Ook van alle voorzieningen die Nederland heeft/had.

  =Wat denk je van al die kinderen die nog steeds illegaal geboren worden in Nederland en men ze laat erkennen en vervolgens naar suriname gaan voor de kinderbijslag????????


  Maak melding

 49. De lijn consequent doortrekken DDB.
  NL mag zich niet bemoeien met Sur aangelegenheden. Dus alle hulp van NL in welke vorm dan ook categorisch afwijzen.
  Waarom zou je anders die lastige moraalridders uit NL je laten helpen. Die komen altijd met alle andere soort randvoorwaarden.
  Weg met hun en gewoon bij de Chinezen blijven. Van hun krijg je trouwens bakken met geld. Hoe groter de onzin van het project waar je het aan gaat besteden, hoe eerder ze je geld geven. Niet voor niets hebben Suriname en China jaren besteed aan deze goede relatie.
  Dus opdonderen met NL en welkom China. DDB en friends houden van China.
  USD 235 milj voor 40 KM weg. USD 115 milj voor 10 km weg. Snapt toch iedereen. Kijk en dat is nu het verschil met China en NL.
  China geeft het gewoon en vindt het allang best. NL zou weer lastige vragen gaan stellen over de doelmatigheid en wetmatig en zo van deze besteding.

  DDB is heel goed bezig voor land en volk. De surinaamse methode.


  Maak melding

 50. HEle maal eens ….weg met NL.. Wanneer hebben ze opgebouwd,,400 jaar hebben ze tijd gehad Sur op te bouwen,,, en NU,,,,,W8t Europa Wordt een 3e Wereld Land..Westerse Economie bestaat uit alleen oorlog te voeren en plunderen……voor de rest niks….
  W8t als wij den ontwikling landen met zijn eigen Tablet en pc komen……..dan barst de bom


  Maak melding

 51. 1975
  Maak je toch niet belachelijk. Je wordt hoegenaamd niet gehinderd door enige kennis van zaken. Je gaat de stagnatie in een hoogontwikkeld land vergelijken met de ” bescheiden” groei van een 3e wereldland. Bovendien is deze groei uitsluitend te danken aan de wereldmarktprijzen van olie en goud. Wat hebben Bouterse en consorten daadwerkelijk gedaan om de economie te versterken? Volgens mij nada. Ik lees over meer ambtenaren en prestige projecten en de schuld geven aan anderen. De grootdoenerij met de megaprojecten zijn bedoeld om het domme volk zand in de ogen te strooien. Ik wil wedden dat over 2 jaar (einde regeerperiode) geen enkele van de grote projecten tot stand worden gebracht. Suriname zal op fronten fronten zijn terug geworpen. De staatjes van de VN zullen dit bewijzen. Wat nog belangrijker is dat het volk dat aan de lijve zal ondervinden. O, ja files, deze zijn een gevolg van slechte infrastructuur, openbaar vervoer en alternatieven. De meeste automobilisten kunnen zelf de benzine niet betalen of zitten diep in de schulden. Het aantal verkeersdoden (Suriname behoort tot de onveiligste landen op verkeersgebied ter wereld) zijn daar een gevolg. In heel de ontwikkelde wereld loopt het aantal verkeersdoden drastisch terug ondanks dat er meer voertuigen op de weg komen. De auto is in SU eenstatussymbool, terwijl dat in NL al lang niet meer het geval is. Steeds meer overheden in NL weren auto’s uit de binnensteden ten gunste van het openbaar vervoer of de fiets. In Suriname loop men zeker 50 jaar achter. Je levert zelf het bewijs.


  Maak melding

 52. @ Ira,

  Weet je wat ook vreemd is, dat NL op de rug van Su zo een ” geweldig en welvarend ” land is geworden en dat niemand daar over wat mag zeggen en die periode van profijt het liefst vergeten wordt maar sorry, ho maar!

  Jij geeft aan dat kinderen illegaal worden geboren en erkent worden om vervolgens in Su kinderbijslag te ontvangen, ok als dat zo is, is dat natuurlijk niet goed MAAR wat ik nog erger vind is dat een ieder die geboren is tot en met 23:59:59 uur 24 November 1975, geboren is als Nederlander.

  Ze hadden een andere benaming nl Surinamers, net als Amsterdammers, Rotterdammers, Hagenaars enz enz maar het waren Nederlanders, de Nederlandse vlag was er, de taal, de munt eenheid en ze hadden dezelfde koningin.

  Diegenen die naar NL vertrokken voor 25 November 1975 zijn dus nooit Surinamers geweest of geworden maar dan waarom werden / worden ze gekort op hun AOW?? Ze zijn als Nederlander naar Nederland vertrokken, hetzelfde als ze van de Waddeneilanden naar Amsterdam gaan, alleen een iets langere reis.
  Is toch vreemd daar je daar heel weinig over hoort??

  Je hebt wel gelijk wat Caricom betreft want dat is ook 1 van de redenen dat Europa momenteel problemen heeft, Suriname had nooit in zoiets moeten gaan want ze zullen de puinhoop van andere landen ook moeten oplossen op den duur terwijl er zelf nog veel moet gebeuren in Suriname.

  Enne Klodi For President!!!

  Je moet je eens afvragen hoe het komt dat Suriname 50 jaar achter loopt terwijl het Nederland aan de andere kant van de oceaan was, het land bestaat pas als Suriname 38 jaar. De ene land was goed om het andere mee op te bouwen, een donor land!


  Maak melding

 53. Other topic:
  Ondernemers boos op DC Commewijne ivm vergunningen beleid.
  Anti rook wet mag dan zogenaamd model staan voor andere landen in de Caricom, het vergunningen beleid zal dat zeker niet.
  Op Apintie tv een relaas van de DC inzake haar handelen.
  Wat treurig:
  • Ze komt heel slecht uit haar woorden (net als de Pres)
  • Schijnt een nw beleid te zijn in meerdere districten zoals ze zegt ivm met verkoop alcohol houdende drank, maar niemand is hiervan op de hoogte
  • Als er al nw beleid is dan moet het toch kenbaar gemaakt worden met op zijn minst daarin duidelijk aangegeven
  o De datum per wanneer dit ingaat
  o Zeker niet minder van belang de onderbouwing waarom er tot dit nwe beleid is overgegaan. Wat zijn de beweegredenen die hiertoe hebben bij gedragen
  o Duidelijk omschreven beroeps procedure
  o De criteria welke er met het nwe beleid van toepassing zullen zijn
  o Duidelijke motivering en onderbouwing van de conclusie als een aanvraag is afgewezen
  o Hoe zal worden omgegaan met eerder versterkte vergunningen en eventuele aanpassing op deze vergunning
  Maar zoals met meer zaken in Suriname leven we bij de waan van de dag. Ad-hoc maatregelen welke niet duidelijk zijn en alleen maar gefronste wenkbrauwen opleveren.
  Maar wat kan je anders verwachten van een lagere overheid in Suriname als de RvM en de President ook al regeren op basis van de waan van de dag.


  Maak melding

 54. @1975, denk even aan de Frans-Guyanezen die tot heden ook Frans-Guyanezen genoemd worden.
  Frans-Guyana is GEEN kolonie meer van Frankrijk, maar de mensen worden Niet gezien als Fransen. Ze mogen wel gebruik maken van alle voorzieningen en hebben daarom ook de euro.

  Nederland suriname is precies het zelfde.

  -Er was een overgangsregeling waar velen Surinamers mee konden doen of ze wel of niet gebruik willen maken van de Nederlanderschap. Velen hebben GEEN gebruik van gemaakt, dus is het niet de schuld van de Nederlanders.-

  =Hoeveel Surinamers hebben premie betaalt voor hun AOW?????

  =In Nederland maakt niet uit of een een uitkering ontvangt, je betaalt gewoon mee aan premie voor je oude dagen. Vele Surinamers hebben dat niet gedaan dus kun je ook niet verwachten dat Nederland het gat zal opvullen.


  Maak melding

 55. Oppassen!!!!

  Nederland heeft altijd een bij bedoeling wat betreft samenwerken met Suriname:
  Nederland wil met Suriname samenwerken alleen om de onschuldige mensen van Surinaamse komaf, die in de bijstand zitten, in Nederland hard aan pakken. Terwijl Nederland de Surinamers en Surinaamse mensen in Nederland altijd en flink heeft uit gebuid en het gaat steeds maar door. Kijk maar naar de AOW-gat van Surinaamse mensen die nooit Surinamers zijn geweest en gedwongen zijn naar Nederland te komen armoe leiden, kijk maar naar de AOW-bijstand aanvulling, mensen met bijstand aanvulling mogen niet langer dan 3 maanden vakantie hebben per jaar, terwijl ze best naar Suriname kunnen om te overwinteren. Nederland bespioneerd de onschuldige mensen die in de bijstand of een AOW-aanvulling hebben naar bezittingen (onoplosbare onverdeelde boedels) te zoeken om die mensen flink boete te geven en alles met terugwerkende kracht terug te laten betalen. Nederland op zijn beurt heeft Suriname flink uitgebuit en wil ermee doorgaan.
  Dus: heel voorzichtig met de samenwerking met Nederland.


  Maak melding

 56. Zo is het maar net Ram!

  @ Ira,

  Het gaat er niet om of je hebt mee betaalt of niet, het gaat erom dat ook de Surinamers voor elke jaar dat ze buiten Nederland hebben gewoond / ingeschreven staan 2% worden gekort vanaf hun 15e jaar.

  Het gekke daaraan is dat Suriname pas 38 jaar bestaat, dus eigenlijk zou elke Surinamer die in Su is gebleven tot 25 November 1975 AOW moeten ontvangen want ze waren Nederlanders en voor diegene die naar Nederland voor 25 November 1975 zijn vertrokken mag er helemaal niet gekort worden want die zijn altijd Nederlanders gebleven maar dan aan de andere kant van de oceaan.

  Ik ben benieuwd of de Hollanders die een periode buiten Nederland hebben gewoond zoals in Canada, Australie, Indonesie en natuurlijk Suriname ook 2% per jaar worden gekort, dacht het niet he!

  Kijk dat Turken, Marokkanen, Belgen enz enz gekort worden kan ik begrijpen, het is een Nederlandse regeling maar onze ouderen waren Nederlanders en velen zijn nooit Surinamers geweest, ze waren alleen in een andere ” provincie ” met een oceaan er tussen.


  Maak melding

 57. Ira: “Ik ben benieuwd of de Hollanders die een periode buiten Nederland hebben gewoond zoals in Canada, Australie, Indonesie en natuurlijk Suriname ook 2% per jaar worden gekort, dacht het niet he!

  Ik dacht het wel…..ik weet het zeker


  Maak melding

 58. Ram , dat je een bepaalde argwaan moet hebben naar de Nederlandse overheid klopt als een bus en dat je stelt dat de ouderen die tot 75 gewerkt hebben recht op een gedeelte A.O.W. moeten hebben klopt ook, wat voor mij een van de redenen is om in Nl. lid te zijn van de SP lid Harry van Bommel is een van de weinige Nederlandse politici die zich samen met de heer Janki hard voor maakt, knal je nu de deur dicht voor Ernst Noorman, maak je het voor de voornoemden alleen maar moeilijker, wel iets om rekening mee te houden. Dat de Nederlandse overheid mensen in de gaten houdt die bezittingen in het buitenland zouden hebben geldt voor iedereen en niet alleen voor Surinamers, ook wij moeten moeite doen met allerlei kunstgrepen om uit het beeld van die aasgieren te blijven alleen omdat we daar een klein stukje grond hebben gekocht om over een paar jaar daar van mijn A.O.W. te genieten als er tenminste nog wat van over is, maar ook de Surinaamse overheid haalt daar de strijkstok ook nog over heen, die zijn dus wat dat betreft geen haar beter en dat geldt dus ook voor de oudere Surinamers die in hun geboorteland van hun AOW willen genieten


  Maak melding

 59. Zeker weten dat de jaren dat je niet in Nl. gewoond hebt wordt je voor elk jaar met 2% gekort , mijn bedoeling was nl. op mijn 63e te emigreren naar Su, die twee jaar tellen dus niet mee voor mijn volledige rechten, moest dus die twee jaar zien te overbruggen met afkoop van opgebouwde pensioenrechten, feest gaat mooi niet door ,mag van de ned. overheid nog wat langer werken en het pensioenfondsen werkt niet mee wacht liever tot je er dood bij neer valt, hoeven ze helemaal niets uit te keren, zal ze goed tegenvallen, ik ben van plan heel oud te worden, maar wel in Su.


  Maak melding

 60. Voor alle profiteurs. Het is de bedoeling dat je in de toekomst per jaar minstens 24,000 Euro per jaar netto moet verdienen om voor een jaar AOW in aanmerking te komen. De kinderbijslag zal ook worden afgeschaft, want de Surinamers plannten zich voort als konijnen.


  Maak melding

 61. surinamers denken alleen maar aan geld ga werkemn en blijf niet steeds mopperen op nederland dit en su dat je bent verantwoordelijk voor je eigen leven en sparen is wat de surinamers niet kennen je werk jaren of zit jaren in de bijstand leg ook al is het moeilijk een tientje of wat dan ook op zij tel het jaren op maar nee alleen maar feesten hoogmoedig doen en strooien met geld en nu het minder gaat mopperen ze alle rassen in nederland je kent moeilijke tijden en goede tijden maar niet alleen maar je hand open houden en nog kankeren ook schaam mijn voor mijn broerders en zusters werken en denk nuchter je leeft maar eenkeer en geniet ervan hoe donker het ook mag worden geld en goud is niet alles


  Maak melding

 62. De meesten hier zijn er tegen dat NL zich met Suriname bemoeit. Ik ben er ook vel TEGEN! We moeten niets hebben van de slavendrijvers. Dit is een belediging voor de Surinamers en Suriname. Nederland probeert via achter deuren weer terug te komen om Suriname en de Surinamers weer leeg te roven met hun regels en wetten.
  Suriname moet dit terstond weigeren! Het gaat steeds back afwaarts met Nederland en ze willen snel weer aan winst komen voor het verder afdwaalt! Nee Nederland, dit gaat niet gebeuren! Laat Suriname met rust!


  Maak melding

 63. Beste Ferrel,

  Zullen we dan morgen direct alle uitkeringen van Nederland aan Surinamers stoppen hier in Suriname.

  Pleurt direct de Suriname economie in elkaar want die drijft op de uitkeringen van de SuriNeds.

  Ik ken gezinnen op het project waar ik woon waarvan 6 mensen ruim leven van de uitkering van de moeder die 1 jaar heeft gewerkt en de rest van haar leven een WAO uitkering ontvangt. En zijn er nog tienduizenden in SU. Breek me de bek niet open.


  Maak melding

 64. Nederland wil ….! Nederland heeft niets te willen mbt Suriname olv President Bouterse !
  Nederland zou enkel naar Suriname moeten luisteren hoe Suriname de relatie met Holland zou willen hebben, anders niet !

  Alleen als Nederland zou zeggen van; wij willen over herstelbetalingen aan Suriname spreken, hebben ze een punt anders niet !

  Hebben jullie gelezen wat de Caricom Staatshoofden overeen zijn gekomen mbt een vervolg traject inzake herstelbetalingen door de voormalige kolonisators !

  Ik denk dat Spanje en Portugal hun deuren kunnen sluiten want die gaan echt down the drain als deze Caricom landen hun zin krijgen.

  Ik denk dat de EU in deze moet inspringen en bv een generaal pardon vraagt voor al haar leden over hetgeen ze in het verleden hebben uitgevreten !
  Aan dit generaal pardon zal er ook een prijskaartje moeten hangen waar de EU de rekening van zal moeten betalen.

  Mensen, we leven nu in een andere tijd dus zal Europa moeten boeten (betalen) voor hun crimineel verleden.


  Maak melding

 65. Henk Molenaar, jij slaat de plank totaal mis met jou posting heden om 19:36 uur, omdat je (hoop ik) weet wat de Nederlandse wet zegt over het toucheren van o.a. een WAO uitkering !
  Indien 6 mensen ruim kunnen leven van de WAO van de moeder, dan heeft die moeder het goed gedaan in Nederland. Die mevrouw heeft dus jarenlang in Ned gewoond en allerlei sociale premies, belastingen en heffingen betaald dus heeft zij recht op (conform de Ned. wet) een WAO uitkering.

  Wat is jou probleem Henk Molenaar, of ben jij op latere leeftijd naar vertrokken, dus heb jij een WAO gat en voorts geen noemenswaardige pensioen opgebouwd.

  Jij ben gewoon jaloers op die mevrouw en haar mensen beste Henkie Panky, want die hebben het misschien beter dan jou !

  Jij kletst heel de dag over heel veel onzin op Waterkant.net, dus zou je eerder een bijbaan kunnen zoeken en niet met afgunst naar de mensen kijken.


  Maak melding

 66. Voor degenen die het niet weten. Op de AOW wordt je voor elk jaar dat je tussen je 15e en 65e niet in Nederland heb gewoond gekort met 2 procent ongeacht welke nationaliteit je bezit. Alleen personen die zich bij vertrek uit Nederland vrijwillig hadden verzekerd ( dus premie hadden betaald) ontkomen aan de korting. De AOW is op 1 januari 1957 in werking getreden. De territoriale werkingssfeer beperkte zich tot het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden in Europa. Suriname werd op dat moment geacht (zie het Statuut
  van 1954) zijn eigen zaken te regelen. Sinds 1954 had Suriname zijn eigen munt, politie e.d. Alleen defensie en buitenlandse zaken werden door Nederland uitgevoerd. Het
  enige wat in mijn optiek Nederland kan worden verweten is dat Nederland bij de invoering van de AOW de inwoners van Suriname en de Antillen niet voldoende heeft geïnformeerd dat zij zich vrijwillig konden verzekeren voor de AOW. Alle inwoners van Nederland die door de korting op hun AOW onder het bestaansminimum komen hebben recht op een toeslag. Deze toeslag heet voor ouderen aio en is niets anders dan aanvullende bijstand. Het is logisch dat eerst vermogen moet worden aangesproken. Vele Surinamers verzwijgen dat en zijn verbaasd dat de Nederlandse overheid daar onderzoek naar doet (bij een vermoeden)


  Maak melding

 67. Beste Milton Fleur: Ik heb nog nooit een euro cent aan uitkering omdat ik mijn hele leven al werk en weiger mijn handje op te houden.

  Ik heb niet zo veel respect voor mensen die plannen om 3 jaar te werken dan plotseling psychische problemen krijgen, gaan zitten janken bij de dokter en dan juichend naar Suriname vertrekken met een uitkering en dan Nederland aan het afzeiken zijn. En dan heel de grote Euro meneer en mevrouw uithangen.


  Maak melding

 68. @Henk Molenaar, ze worden ook gekort tenzij zij ook premie hebben afgedragen.

  =Mensen die geen WW premie betalen hebben ook geen recht op een WW uitkering.

  =Het gaat allemaal om een verzekering die je moet afsluiten. Of via je loon, of apart gaan betalen.


  Maak melding

 69. Beste Ira,

  Sommigen mensen hebben nog nooit in hun leven gewerkt/premie betaald waar eisen/willen toch een volledige uitkering. Zo werkt het niet in de wereld.

  En be real. As je een uitkering hebt in Nederland en gewoon ingeschreven ben in Nederland en meldt niet dat je 10 manden per jaar in Suriname zit kraait er geen haan naar.


  Maak melding

 70. Bijna mij hele Surinaamse schoonfamilie uit Nederland leeft en woon in Suriname met een uitkering ( WAO). Ze verklaren mij voor gek dat ik (nog) werk.


  Maak melding

 71. Nederland bouwt ook die uitkeringen netjes af.
  De aow wordt straks aangepast.
  De uitekringen stroom houdt op.

  Pas dan is Suriname onafhankelijk.
  Nu zijn ze nog afhankelijk van Nederland en de SuriNeds.


  Maak melding

 72. Tedje, Suriname is pas echt onafhankelijk als ze zelf de broek kan ophouden, en niet bij andere landen hoeft aan te kloppen om steun in welke vorm dan ook en zelf zijn bodemschatten kan exploiteren, zonder het halve land in de uitverkoop te doen, korte termijn gewin, maar op de lange duur?


  Maak melding

 73. @Henk Molenaar, dat was vroeger inderdaad wel zo, maar kan je verzekeren dat men heel erg streng is geworden.

  -Vele gemeentes hebben daarom huiswerk om af te ronden, dit vanwege de bezuinigingen.

  =Zie maar al het vermogen die sommige Surinamers bezitten en toen niet waren opgegeven tijdens het aanvragen van een uitkering.


  Maak melding

 74. molenaar en de rest , hebben jullie weer iets gevonden dat niets blijkt te zijn .
  nl is nu een buitenbeentje , aleen maar bla bla .
  ze hebben hun tijd gehad .
  straks worden ze weer molen en kluisenaar .


  Maak melding

 75. en henk mol als surinamers een uitkering ontvangen is het terecht , want de meeste hebben toen ook aarbeid vericht voor de onafhangkelijkheid van suriname , toen waren jullie nog heer en meester daar .
  toen werd er met hun kracht en zweet jou vader en moeder onderhouden en ook je grootvader en gr moeder .


  Maak melding

 76. @ ira,

  Nogmaals de nederlandse particulieren helpen Suriname.
  Een Nederlandsr politicus zal Suriname nooit willen helpen met de beste bedoelingen maar ten alle tijde voor hun eigen gewin!!!!


  Maak melding

 77. Beste Seng -sang

  We begrijpen dat jij zo type mens bent die er geen enkel probleem mee heeft anderen voor zich te laten werken en zijn hand op te houden omdat je denkt dat jij daar ‘recht” op hebt. Een verplichting om te werken en in je eigen onderhoud te voorzien zie je niet zitten.


  Maak melding

 78. ach heeren toch.. nederland gaat een zware tijd tegemoet er word overal bezuinigt.volgend jaar praten we verder over aow/ww/wao…etc dan zijn al die verschillende uitkeringen allemaal zozo van de elle lange bezuinigings lijst afgeschrapt. De rollen zijn omgedraait.ik kan u verzekeren dat dat een feit is. het is voor velen mensen onmogelijk om te geloven omdat ze verblind zijn door de schijn welvaart van nl.maar ik adviseer u een blik te nemen naar heel europa en nieuws te bekijken uit de heele wereld
  u zal waarschijnlijk tot u verbazing opmerken dat we ons in een WERELD CRISIS BEVINDEN!!!!!!!!!! maar dwars door de crisis in de bijbel in de tijd van jozef was er ook een egypte waar er eten en mogelijkheden toch in overvloed was de wereld mag mee delen van deze overvloed die suriname heeft de deur staat wage wijt open maar u moet begrijpen dat er zelfs in het wilde westen regels zijn bijde partijen moeten om tafel gaan zitten. de wereld is een andere plek dan een paar honderd jaar terug… we zitten nu in een tijd van diplomacie en strategies stappen zetten. er gebeurd meer achter de schermen…

  maar achjaa… ik las net nog een opmerking: waneer de nederlandse ww word stop gezet voor surinaamse nederlanders verblijvend in suriname, dan valt de heele surinaamse economie inelkaar…

  mensen weten waarschijnlek niet wat er in werkelijkheid gebeurd. zulke opmerkingen als deze zijn een bewijs van de ontwetendheid van veele misleide schapen.

  maar achjaa…. we kunnen niet bepalen waar we vandaan komen maar wel waar we naar toe gaan


  Maak melding

 79. Als DDB spreekt over vergeving, dan zou hij de handreiking van NL niet uit weg kunnen gaan. Doet hij dat toch, dan is hij ongeloofwaardig. NL kiest voor top-diplomatie omdat beschaafde volkeren nou eenmaal hun betrekkingen moeten kunnen onderhouden. Zelf denk ik dat een samenwerking op Justitieel wel mogelijk is, maar indien er over en weer verkeerde opmerkingen worden gemaakt over de Amnestiewet, de vlam weer in de pan zal opsteken. En dan zijn we verder van huis.


  Maak melding

 80. Zondag 7 juli 2013 om 23:47 uur, door hans
  Piet Paniek, wel eens van Harry van Bommel gehoord?

  Excuses Hans. Hem was ik vergeten.
  Hoe zeggen ze dat ook alweer in Nederland. O ja hij is anders!

  Als Nederlanders over een bruine klagen tov een bruine collega etc.
  Deze zin heb ik also vaak gehoord.

  Maar ik geef je volkomen gelijk maar wil je er nog eentje noemen?

  Je bent op een hand klaar in een land met 16 miljoen inwoners!


  Maak melding

 81. Dat klopt, uitbreiding van de samenwerking gewenst op het gebied van; drugssmokkel, witwaspraktijken en geweldsdelicten.

  Ik stel voor, om allereerst de doopceel te lichten, van degenen die het hardst protesteren.
  Hoogstwaarschijnlijk hebben ze ‘alles’ op hun kerfstok.

  Logisch dat de ‘paarsen’ niet gecharmeerd zijn van een samenwerking, omdat ze beseffen dat het nare gevolgen kan hebben voor hun criminele lijder.

  Zoals ik reeds eerder aangaf, de samenwerking is nooit stopgezet.
  Ook een prima samenwerking om de belastingontduikers, en uitkeringstrekkers, die in het bezit zijn van villa’s te beboeten.

  En ze stonden erbij en keken er naar.

  Niets, maar dan ook niets kunnen jullie doen, whahahahahahaha


  Maak melding

 82. Men heeft geen excuses aangeboden over het verleden aan Suriname. Men heeft wel min of meer toegegeven dat de Gouden Eeuw waar de rijkdom vergaart is, ook te maken heeft met het slavernij verleden.
  Nederland heeft Suriname in 1975 achtergelaten met een minimum aan infrastructuur. Toen al liep Paramaribo onder water bij een flinke regenbui.
  Ik vind dat er excuses moeten worden gemaak aan het Surinaamse volk. Ook vind ik dat Nederland het Surinaamse volk moet helpen met de verbetering van de infrastructuur, ophogen van dijken, onderhoud van sluizen en afwateringsinstallaties, uitdiepen van de rivieren, opknappen van de regeringsgebouwen.
  Dat alles zonder dat het Surinaamse volk daar voor moet betalen. Maar hoop doet leven! Ik hoop dit van ganse harte.


  Maak melding

 83. Nederland had zich toegelegd om als bruggenhoofd te dienen voor de internationale handel maar ook deze tak van de economie wordt door de Chinezen overgenomen. Er heeft een heroverweging van het Nederlandse beleid t.a.v. Suriname plaatsgevonden. Men voelt in Nederland de hete adem van China in de nek. Nederland wil weer vaste voet in Suriname krijgen. De race om het verkrijgen schaarse grondstoffen is begonnen. Nederland weet nu ook dat je als land verzekerd moet zijn voor de aanlevering van grondstoffen.Japan is thans ook begonnen met een economisch offensief in Afrika


  Maak melding

 84. als ze echt willen helpen waarom weigeren simpele dingen als een resept voor asfalt in plaats van de chineese rommel of onderwijs boeken om ons vooruit telaten gaan nee in plaats van dat gaan we regelen hoe we die surinamers beter kunnen opsluiten waarschijnlijk zelfs uitleveren of in eigen laat komen halen bedant voor de hulp


  Maak melding

 85. Zondag 7 juli 2013 om 20:29 uur, door Henk Molenaar

  WAO ???
  Wettelijk arbeids ongeschikt?
  Dat krijg je pas als je gewerkt hebt!
  Euh…….

  Henk leg mij uit wat jouw familie verkeerd doet?
  Ze kunnen misschien niet rondkomen door hard te werken in Suriname dankzij je vrienden in de regering?
  Nu kunnen ze gratis geld krijgen van de Nederlandse staat en dat is dan ook weer niet goed!
  Ik snap er niks meer van.
  Het is mens eigen dat je geld gaat halen op een zo makkelijke manier als je het anders niet kunt verdienen!
  Je familie steelt niet en berooft geen andere mensen.
  Of zijn ze te lui?
  Als dat zo is dan hoop ik dat je ze dat ook recht in hun gezicht durft uit te spreken.


  Maak melding

 86. NU willen ze een bredere samenwerking met SU, het verwonderd mij echt niet, ze reden het zelf niet , dus hebben ze onze grondstoffen, ons goud nodig om weer stabiel te worden, NEDERLAND is OP vandaar die zogenaamde samenwerking, wel DDB is niet gek, eerst wordt hij zogenaamd veroordeeld, beschuldig, en nu is hij plotseling zo goed dat ze met hem DDB willen samenwerken, WEES VOORZICHTIG, ER LIGT EEN ADERTJE ONDER HET GRAS OP DE LOER.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.