woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijOntvangst van Inheemse Dorpshoofden in Nederland

Ontvangst van Inheemse Dorpshoofden in Nederland

-

Does Travel - naar Suriname

Vandaag, donderdag 9 mei, komt een delegatie van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden Suriname (VIDS) naar Nederland op uitnodiging van de Universiteit en het Volksmuseum te Leiden. De inheemse groepen in Nederland en een ieder die de inheemsen een warm hart toedraagt ontvangen hen ter gelegenheid van dit bijzondere bezoek.

Voor de inheemse gemeenschap in Nederland is hun komst niet alleen een unieke gebeurtenis, maar ook van groot belang voor hun cultureel erfgoed. Een netwerk van inheemse groepen in Nederland, waaronder Stichting Weyu, zorgt voor de ontvangst van deze belangrijke inheemse vertegenwoordigers uit Suriname. De ontvangst bestaat uit een begroeting bij aankomst op Schiphol op 9 mei om 07.20 uur.

Op zondag 12 mei 2013 wordt vanaf 15.00 uur tot stemming een welkomstparty gehouden voor deze delegatie van de VIDS op het terrein van FC Amsterdam (voorheem Amstel United). De pyaiman uit Galibi zorgt voor de traditionele opening. Ook zal de voorzitter van de VIDS de heer Lesly Artist een toespraak houden. Verschillende inheemse muziekgroepen zoals Shirityo Yare, Pawana en Wajonong luisteren het geheel op met traditionele sambura en karawasi liederen maar er is ook ruimte om flink te swingen op kawinamuziek. Lees hier meer over hun komst.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. Vreemdelingen dienst van Ned.moet er opletten dat er geen achter blijvers zijn in de groep.Hun gedrag is niet te voorspelen bij het zien van Fly-overs.Als onze pikin ingie boi aan woord is,schreeuwt hij steeds over Fly overs.Zal iets te maken hebben met het indiaanse cultuur en hun Totem.


  Maak melding
 2. De Universiteiten misbruiken die mensen voor hun onderzoekjes en voor hun prive-feestjes. Schande! Immers het toegekende budget moet op!


  Maak melding
 3. 09 mei 2013

  Goed, een feestelijke verwelkoming kan ik begrijpen.
  Met veel peprewatra met nuja of anjumara, kadekra, kasiri, wiskey en djodo’s.

  Op zo een moment is de informatieverstrekking naar de inheemse Surineds toe zeer minimaal. Want het is een feest!!

  Ik hoop dat binnen die twee weken van verblijf in Nederland er ook een zakelijke bijeenkomst gehouden wordt met naast de culturele onderwerpen, ook de ontwikkelingen t.a.v. de grondenrechten en andere ontwikkelingen binnen de inheenmse gemeenschap in Suriname.

  Inheemse platform Nederland, denk ook hieraan!!!
  Srika


  Maak melding
 4. Is geest van de Indiaan en ook bouterse want hij is ook een indiaan ook meegeriesd ?????hahahahahah Moet proberen als hij nog ballen heeft.hahahahahahah


  Maak melding
 5. Kan iemand mij uitleggen wat er Indiaans aan Bouterse is? Obama wordt ook als zwarte president aangemerkt terwijl hij toch voor 50% blank is. Vreemd!


  Maak melding
 6. Godallemachtig!!!!!
  Het is niet te geloven; het gekanker van veel mensen die hierboven zo nodig ook weer wat moeten zeggen!!

  Dit is nu typisch een afschildering van de mentaliteit van veel Surinamers en zo ziet het land er dus ook uit.

  De Inheemsen zijn de énige bevolkingsgroep die wat mogen zeggen over grondrechten.
  De ‘rest” is later gekomen en zijn nog steeds niet in staat om samen één samenleving te vormen.
  Er wordt wel eens gezegd: Suriname is net een hand met 5 vingers en iedere vinger vertegenwoordigd een bevolkingsgroep.
  Maar nog nooit is ‘de hand” in staat geweest om één vuist te vormen.
  Ik bedoel maar…….

  Gefeliciteerd jongens en meisjes.
  En veel succes verder


  Maak melding
 7. 11 MEI 2013

  @lon,
  Het moet toch mogelijk zijn, dat de Inheemsen in Nederalnd uit de eerste hand ook de informatie krijgen wat betreft de rechten op de grond?

  De voorzitter van de VIDS,Artist, moet toch naast het feesten een momentje over kunnen hebben om informatie te delen met de inheemsen hier in Nederland? Over de ontwikkelingen t.a.v. inheemsen zelf, de grondenrechten
  en hoe inheemsen in Nederland eventueel hieraan een bijdrage kunnen leveren.

  Ik vind, dat het zelf zijn plicht is dit te doen.
  Of zie ik het verkeerd?

  Hoe denken andere Inheemsen in Nederland hierover?
  Graag reageren!!!
  Srika


  Maak melding
 8. Er vallen hier bij dit bericht over ‘de VIDS in Holland’ enkele ‘reageerders’ weer goed door de mand!!
  En er is geen enkele aanleiding om dit initiatief van ‘Leiden’ negatief te beoordelen!
  Waar is het deze ‘reageerders’ nu hiér weer om te doen??

  Dat bijvoorbeeld @Srika zoveel ‘minnetjes’ krijgt, ondanks haar positieve suggesties richting de VIDS-bestuursleden, is onbegrijpelijk!
  En hierdoor is het boze commentaar van @lon WEL begrijpelijk…

  Of dit soort ‘reageerders’ nu uit Sranang of P’tatakondre komen: hier helpen jullie zowel jezelf als de beide landen niet mee!!
  Ik zou hier van deze mensen graag eens een gedegen of weloverwogen reactie op willen: op wat anonieme plusjes of minnetjes zit ik niet te wachten…
  Da’s te vrijblijvend en té goedkoop!


  Maak melding
 9. Niet te geloven dat sommige surinamers het nog steeds niet kunnen opbrengen zich oprecht positief op te stellen tegenover de andere medemens en wel de medemens die behoort tot de groep van de OORSPRONKELIJKE BEWONERS van Suriname en de Amerikas…SCHANDELIJK..SCHANDALIG!!! hun eigen woongebied wordt de indiaan afhandig gemaakt en ze worden verder verdreven. Hun economische, maatschappelijke positie is dusdanig verslechterd dat ze nu praktisch met lege handen staan. Ik gun het ze dat ze door iedereen waar mogelijk geholpen worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES