Surinaamse luchthaven ‘midden in area of interest Iamgold’

70

PARAMARIBO, 9 apr – De Johan Adolf Pengel luchthaven maakt deel uit van de ‘area of interest’, het stuk land dat toegekend wordt aan Iamgold. Dit zegt ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS). De Canadese multinational heeft het speciale mijngebied bedongen in de aanstaande exploitatieovereenkomst met de regering. Venetiaan vraagt zich af wat er aan de hand is.

In de overeenkomst zou te veel toegegeven worden. Zoveel zelfs dat kennelijk niet is opgemerkt dat de Suriname’s enige internationale luchthaven ook ‘area of interest’ is. Deze term voor exclusief werkgebied biedt haast soevereine rechten. Zorgvuldigheid is dus geboden. “De vraag is of we als onafhankelijke republiek voor onze waardigheid kunnen aanvaarden dat onze enige internationale luchthaven in zo een gebied ligt”, zei Venetiaan in het parlement.

De oppositie en zeker de NPS vindt het allemaal veel te ver gaan. “De vraag is welke risico’s je moet aanvaarden voor het geld dat je erin stopt”, aldus Venetiaan. Suriname mag voor vijf en twintig procent deelnemen in de activiteiten van Iamgold. Eerder werd bekend dat bijna een half miljoen dollar nodig is om het aandelenpakket te kopen. Volgens de regering zal de komende twintig jaar minstens twee miljard dollar worden terug verdiend.

70 REACTIES

 1. Trouwens, alle gekheid… als dit waar is…

  Bouta kondigde onlangs toch vol trots aan dat hij ZELF een EIGEN goud-bedrijf ging beginnen?

  En waar was dat bedrijf gelokaliseerd? Exact! Bij de luchthaven…

  Aan alles had hij gedacht, want op die manier zou hij het goud direct kunnen exporteren, zonder een gevaarlijk transport over de grond…

  Als Venetiaan gelijkt heeft (en wie ben ik om daaraan te twijfelen; de beste man heeft zijn lauweren verdiend), dan heeft Bouta straks A). helemaal geen concessie [lijkt me stug dat zowel Iamgold als Bouta dezelfde concessie bij een luchthaven delen] en B). heeft hij geen luchthaven om de boel te verplaatsen.

  Straks land je in Suriname, zit je plots op Canadees grondgebied – moet je nog een extra visum kopen om van de luchthaven af te komen ook…

  Wellicht heeft Iamgold iets bedongen in de trend van een micro-economie; een safe-heaven binnen een conclaaf van een groter land, waar andere economische regels gelden. Dit zie je veel in beginnende Afrikaanse landen, omdat ze op die manier buitenlandse investeerders willen paaien [bv. de eerste 10 jaar geen belasting betalen, etc…].

  We’ll see…

  BTW. Bouta, pleur toch op – klootzak.


  Maak melding

 2. @redactie; “Eerder werd bekend dat bijna een half miljoen dollar nodig is om het aandelenpakket te kopen.”

  Dit moet zijn “een half MILJARD” (500.000.000 USD).

  Een half miljoen (500.000) heb ik nog wel op de bank voor jullie.


  Maak melding

 3. Ik zeg ,….luister naar Venetiaan !!

  Venetiaan is een echte Surinamer en denkt altijd in algemeen belang.
  Niemand kan zeggen of durft te zeggen dat Venetiaan zich verrijkt heeft al die jaren.
  Zijn vrouw heeft in tegenstelling tot mevrouw Bouterse nooit een toelage of salaris ontvangen.


  Maak melding

 4. Surinamers wat doen jullie , staan jullie op en laten samen dit land redden anders is het telaat en zullen onze nakomelingen in ellende leven.
  Waar kan ik me aanmelden, ben bered om alles op tegeven om deze parasiet uit te roeien.


  Maak melding

 5. ” KANNIE WAAR ZIJN , DET TROR JAG INTE, NO PUEDE SER LA VERDAD, I CAN’T BELIEVE IT’S TRUE, MI NÓ MANG BRIB’ A TORI DISI !!!!!!!!!!

  Vóórdat je een gebied ter beschikking gaat stellen t.b.v. één of ander projekt, ga je volgens mij tenminste éérst ná WAT er allemaal zich zoal in het gebied bevindt. ONDERZOEKEN en INVENTARISEREN kortweg.

  Is er nou echt GÉÉN ENKEL GOEDE KEIHARDE ONDERHANDELAAR in SURMARBO die aan deze BASISPRINCIPES gedacht heeft ???????

  Men moet toch weten wat men verkoopt, weggeeft,uitleent, verpatst,overdraagt of verpandt ,zelfs als dáár een GRIJPSTUIVER tegenover staat ???

  Hier word ik echt niet goed van !!!

  Bra, CHAVÉZ önskar dig en trevlig dag !


  Maak melding

 6. Kijk dit soort verwarringen krijg je met oudere bittere seniele mensen.

  Venetiaan het zou beter zijn geweest als je van het toneel was verdwenen, je had tenminste nog een beetje respect kunnen afdwingen als ex-President, nu maak je je zelf elke keer als je je mond opendoet belachelijk.

  ‘area of interest’ is lang nog geen consessie. Komt nog bij dat als IAM Gold ooit consessie wil aanvragen en gaat besluiten op het JAP gebied goud te delven en ze willen een modernere luchthaven ergens anders bouwen, die beter bereikbaar en dichterbij de stad is, zeg maar in Commewijne, mijn zegen krijgen ze.


  Maak melding

 7. Doe niet zo dom afvallige Kodjo! Als Johan Adolf in de belangstellingssfeer ligt dan komt er simpelweg een andere luchthaven punt uit. Wij moeten afstappen van dat dorpsdenken.


  Maak melding

 8. Venetiaan wil zich duidelijk profileren in deze kwestie. Hij weet heel goed dat een “area of interest ” niets anders is dan een aandachtsgebied om onderzoek uit te voeren naar goudvoorkomens. Laat de goud multinational maar het hele gebied in kaart brengen en onderzoek naar goudvoorkomens. Ze hebben de kennis en de apparatuur in huis. En als de luchthaven boven op goudaders ligt mogen ze Suriname m.i. schadeloos stellen voor het verplaatsen van de luchthaven. Er ligt ergens in een bureaula een plan om de luchthaven te verplaatsen naar Commewijne. Misschien moet dit werkelijkheid gaan worden.


  Maak melding

 9. @ Afu Sensie
  Venetiaan mag dan wel niet de meest dynamische leider (geweest)zijn. Het is hem echter wel toevertrouwd zorgvuldige en degelijk te lezen. Dement is hij zeker niet, laat staan seniel.

  Niet alleen Venetiaan leest rare dingen in de overeenkomsten, ook coalitie en voormalige coalitie genoten etc doe dat. Deze overeenkomsten zijn niet meer dan een galg waar Suriname zich zelf aan op hangt.

  Het is erger dan men logisch gezien had kunnen verwachten.
  Weg geven van rechten onder een vreemde noemer Area of interest. Weg geven van rechten voordat in overeenstemming met uitspraken (2007 en 2008) van het Amerikaanse hof voor de rechten van de mens met de binnenlandse bevolking geregeld is. “Area of Interest” een term waarmee men de mijnbouw wet met een factor 50 omzeilt met betrekking tot exploratie rechten (maximaAL 10.000 ha).

  Breedveld brengt naar voren dat er niets geregeld is omtrent herstel na de mijn periode. Surgold en Newmont zijn nergens aansprakelijk voor ten zij grove nalatigheid aangetoond kan worden.
  Toon grove nalatigheid maar eens in een rechtbank in London, in een juridisch systeem waar geen enkele Surinamer de weg kent en jurdische adviseurs snel $ 1.000/ uur kosten.

  Wie kan er zometeen handhaven in deze area’s of interest. Amerikanen zullen snel zeggen “See you in court” waarna Suriname gewoon mee betaalt aan de rekeningen van de juridische adviseurs.

  Ander gevolg is dat de mijnbouwers enorm gaan besparen op hun exploratie kosten door Porknockers dit vuile werk te laten doen. De porknockers moeten hun fors afdragen van hun werk waarna er weer meer goud met slachts een paar procent royalties uit Suriname verdwijnt.

  Van de tot 10 goudbelangen met betrekking tot het informele goud is er slechts 1 gelieerd aan het Front. Ofwel er zijn er 9 gelieerd aan de huidige regering.

  De goud inkomsten worden bij de volgende verkiezingen verbrast in een regen van biljets, etc.

  De officiele goud inkomsten (over 5 jaar) zullen nodig zijn om de financieringslasten te dragen en de gaten die nu al ontstaan te dichten en VERGEET HET NIET de milieuschade te herstellen (herstel duur 60 jaar).

  Er wordt nu een kuil gegraven om een kuil te kunnen vullen.


  Maak melding

 10. Het gedrag van de Regering Bouterse – Ameraali, schijnt Venetiaan doen ontwaken uit een lange seniele droom. Het kan verkeren, dat er toch een ontwaken plaatsvindt, dat meer weg heeft van een wonder.

  Geef daarom nooit alle hoop op, bij het Grave brengen van iemand, maar laat luid en duidelijk merken dat er wordt gewaakt. Dan kan het zomaar gebeuren dat de schijndode of seniele figuur wederom het levenslicht wil blijven aanschouwen.

  Dit is precies wat er in het geval van Venetiaan aan het gebeuren is. Die man ontwaakt uit zijn diepe roes en nirwana droomwereld.

  Bestaat er een ruil voor JAP vlieghaven in het gebied van de bijzondere interesse, is dat ergens vastgelegd in enige memorandum?

  @Afu Sensie:”Kijk dit soort verwarringen krijg je met oudere bittere seniele mensen”.

  Krijgen wij een nieuwe vlieghaven dichtbij Paramaribo, zonder vervuiling van de luchtkwaliteit en zonder verminderde geluidskwaliteit. Waar zal die worden aangelegd, aan de kustvlakte, of alweer ergens in een district

  Vele raadsel, die openbaar moeten worden gemaakt. Zoals eerder door mij geopperd, liever alles bij het oude laten, totdat Surinamers aan de vereiste kwalificaties en gevormde kaders kunnen voldoen, om met eigen bemensing en met eigen krachtinspanning en tempo indien nodig met het ontginnen beginnen.

  Suriname bezit meer dan genoeg middelen die kan voorzien in haar ontwikkeling en vooruitgang, indien die middelen overeenkomstig de ontwikkeling van haar burgers de inzet is. Hebzucht en hoogmoed komen anders voor de val.

  Mugabe van Zimbabwe is daar een sprekende voorbeeld van. Die moest o zo nodig, wederom het wiel uitvinden met als gevolg armoede onder het volk. Hij pakte het grondbeleid totaal verkeerd aan,waardoor velen hun land en eigendommen verloren.

  Zonder Ruimtelijke Ordeningsvisie, infrastructurele projecten, inpassingsprogramma, bestemmingsplannen, coördinatenregeling, juridische besluiten en procesdocumenten kom je er niet. Zonder deskundige autoriteiten op dit vlak, worden de kerven in de vingers steeds dieper.

  Een van die wonden, laten nu een steeds sterker wel riekende geur achter. Met een doorgewinterde planoloog, had men kunnen weten dat Zanderij in het gebied van de special interest ligt. Zonder tijdig raadpleging en betrekken van alle actoren die te maken zullen hebben met het problematiek erbij halen.

  Maar als een President en trawanten op de allerhoogste tonen van de daken willen roepen, dat zij in alles kundig zijn zal het blijvende brokkenmakers problematiek zich blijven etaleren. Hoogmoed komt voor de val!!!


  Maak melding

 11. Een van die wonden, laten nu een steeds sterker wel riekende geur achter. Met een doorgewinterde planoloog, had men kunnen weten dat Zanderij in het gebied van de special interest ligt. Zonder tijdig raadpleging en betrekken van alle actoren die te maken zullen hebben met het problematiek erbij halen, is het dweilen met de kraan open.


  Maak melding

 12. Jojo,

  Dat ook jij niet begrjpt wat area of interest betekend is duidelijk.

  verder zeg je “Deze overeenkomsten zijn niet meer dan een galg waar Suriname zich zelf aan op hangt.”

  Wat moet ik of moeten wij Surinamers nou hiermee, nochtans van iemand die niet eens weet wat area of interest betekend.

  Jullie zijn de intellectuelen, jullie zijn echt de slmiste op deze hele aardklootjammer dat het alleen achter de computer op waterkant.net uitkomt. Ik ben echt benieuwd wat jullie in het dagelijks leven uitspoken, welke hoge functies jullie allemaal niet bekleden en in welke onderhandelingsdelegaties jullie allemaal niet zitten.

  Weet je wat, geef mijn portie maar een fikkie.

  Tjauwa zegt,

  ” liever alles bij het oude laten, totdat Surinamers aan de vereiste kwalificaties en gevormde kaders kunnen voldoen, om met eigen bemensing en met eigen krachtinspanning en tempo indien nodig met het ontginnen beginnen.”

  Kijk tjauwa als jij mij kan aangeven hoelang we alles bij het oude moeten laten, wil ik met je meegaan in deze. Noem mij maar een termijn, 10 jaar, 20 jaar of gewoon over 50 jaar.Tot die tijd gaan we gestaag everder zaken te veranderen, wij hebben geen tijd meer te verliezen het is inmiddels 2013.


  Maak melding

 13. Vene:je hebt 15jaar je roest uit geslapen kom je nu auwe hoeren…ga je nederlandse slaap weer in.droom van beatrix of ga met je kleinkinderen spelen. .
  ..不能 更 便宜 我 就 不要 了!
  Bu neng Geng pian yi wo jiu bu yao le!
  in het chinees zeggen ze apengedrag!
  ..I LOVE SU WOON EN WERK……


  Maak melding

 14. Afu Sensi stelt:
  “Kijk tjauwa als jij mij kan aangeven hoelang we alles bij het oude moeten laten, wil ik met je meegaan in deze. Noem mij maar een termijn, 10 jaar, 20 jaar of gewoon over 50 jaar. Tot die tijd gaan we gestaag verder zaken te veranderen, wij hebben geen tijd meer te verliezen het is inmiddels 2013.”

  Het is niet aan mij om termijnen te temporiseren of aan te geven of wel vast te stellen, wanneer zaken moeten worden veranderd in tegenstelling tot hoe zij nu zijn. In mijn tijd beschikten de werknemers te Onverdacht van de Billiton Maatschappij over een eigen bedrijfswinkel voor het doen van hun dagelijkse boodschappen.

  Het was ook het arbeidersvolk die samen met de werknemers van Paranam de beste lonen opstreken in Suriname. Beschikten over een eigen recreatie centrum met bijbehoren sportvoorzieningen viel hen ten deel. Terwijl de rest van Suriname zelf uit hun buidel voor dezelfde kwalitatieve producten en voor vele sportvoorzieningen het dubbele moesten betalen.

  Toen ik Suriname verliet in 1972, zag de infrastructuur van Suriname zekerst 100 % beter uit dan toen ik in 1995 terugkwam om mijn zieke vader te bezoeken

  Wat ik ontdekte in 1995 is dat alles wat was opgebouwd in jaren toen ik er was, weg was. Het was en is een zekere kaal slag; De weg Moengotapoe naar Albina waar ik als jongeman van twintig mijn krachten hebt gegeven was en is helemaal vernietigd. In 1997, kwam ik terug om mijn vader te begraven, en schaamde mij voor de stank van de Dr Sophie Redmondstraat, de Zwartenhovenbrugstraat, Gravenstraat en vele delen van Paramaribo zien er gewoon niet uit, wat een vervuiling.

  De jaren daarna zag ik bij mijn komst geen opheffing van de verkrotting binnen Paramaribo, de ontwatering van percelen blijft een onaangepakte probleem merk ik op. Het water blijft gewoon liggen, hetgeen zorgt voor een ongezond leefklimaat. Slechte kademuren langs de alle kusten van Suriname.

  Hoe lang alles bij het oude blijft is dus een zaak van de huidige Surinaamse samenleving hun betrokkenheid te tonen, voor het willen oplossen van wat in hun ogen een obstakel is die ze opgelost willen zien. Zij zijn immers de actoren die de eisen moeten stellen die zij aangepakt en ingewilligd zien. Als de individuen blijvend passief blijven, dan ontstaat er niet vanzelf de noodzakelijke behoefte tot het mee willen doen. De tijd zal altijd dringend zijn voor degenen die geen oplossing zien, maar dat wel willen!!!


  Maak melding

 15. Stoppen met dat negatieve gedoe!

  Zanderij.. sorry, Johan A. Pengel Luchthaven, wordt THE HUB van het Caraïbisch -gebied.
  Niet als dorpelingen denken, kijk verder dan je neus lang is.
  De luchthaven wordt met behulp van draglines verplaatst naar Commewijne.
  Er komt ook nog een 2e luchthaven, met een rechtstreekse verbinding naar de fly-over.
  De planning voor de directe omgeving van de nieuwe luchthaven, is het opzetten van diverse hotels speciaal voor zakenlieden, ‘eendagsvliegers’ etc.

  Distr. Para wordt -de stad- voor de surineds, (eerst je paspoort inleveren), compleet met splinternieuwe woonwijken aan het water, parken en diverse malls.

  Volgend jaar is de vierbaansweg richting Brazilië afgerond.
  We krijgen namelijk gratuz voetbal-kaartjes van Blunsy voor het WK 2014.

  Doe effe normaal en kappen met het geklaag over suri…

  Zoooo en nu aan het werk!


  Maak melding

 16. Tjauwa,

  En nu effe serieus, lees ik dit goed

  “Toen ik Suriname verliet in 1972, zag de infrastructuur van Suriname zekerst 100 % beter uit dan toen ik in 1995 terugkwam om mijn zieke vader te bezoeken”

  We leven nu in 2013, ben je tussen 1995 en 2013 dan op zijn minst niet nog een keer geweest??????

  Mocht dat niet het geval zijn, ben je dus vanaf 1972 1 (een) keer naar Suriname geweest.

  Waar wil je met mij weer over praten?


  Maak melding

 17. Als morgen op het perceeltje van wie dan ook een olie spuiter wordt ontdekt is de volgende vraag, “welke wordt het vervangende adres? Zo simpel is dat. Het besturen van een land is niet hetzelfde als het dorpsbestuur van Vierkinderen of Tempoka!


  Maak melding

 18. Tjauwa oeps sorry, ik las je stuk nu verder en zag dat je na 1995 nog bent geweest. Ja ik was gestopt met lezen toen ik je gecopieerde stuk las.

  Tjauwa, momenteel wordt er alles gewerkt, het neemt gewoon tijd in beslag. We kunnen niet alles bij het oude laten, dat is mijn punt.


  Maak melding

 19. Lezen @Afu Sensi,

  Want 2 alinea”s verder staat:

  De jaren daarna zag ik bij mijn komst geen opheffing van de verkrotting binnen Paramaribo, de ontwatering van percelen blijft een onaangepakte probleem merk ik op. Het water blijft gewoon liggen, hetgeen zorgt voor een ongezond leefklimaat. Slechte kademuren langs de alle kusten van Suriname


  Maak melding

 20. typisch AFU EDE SENSIE kip zonder kop hij reageert eerst , dan lezen om te ontdekken dat ie fout zit.

  Eerst doen dan denken! NDP eigen!


  Maak melding

 21. Ja jullie hebben het van gemaakt, tegenwoordig hoef je je tijd niet te nemen om reacties te lezen, het is toch allemaal dom gelul van een stelletje gefrustreerde ex-landgenoten of van minderwaardige wezens zoals who cares.

  Bij Tjauwa nam ik tenminste de tijd om te lezen, daar mag hij trots op zijn.


  Maak melding

 22. @paraman,

  Baja sinds je in su woont schijn je erge last te hebben van apnue, slapeloze nachten, tenminste, gezien het tijdstip van je reacties!
  San ‘psa… beetje last van de hete zwoele tropische nachten daaro, of ben je je huis aan het bewaken, whahahahahahaha

  Je taalgebruik is ook enorm gedegradeerd. Su heeft een slechte invloed op je, mang.
  Kom maar terug, lekker in de PIJP, het is (bijna) lente, whahahahahahahahaha.


  Maak melding

 23. @Afu Sensie, Venetiaan is cumlaude afgestuurd op de universiteit in Nederland en weet ook waarover hij het heeft.
  =Wat heeft Bouterse met regering?????

  @surinam patriot, @Bakra Basi, en vele anderen jullie hebben groot gelijk.

  =Een ieder die schreeuwt dat het land Suriname meer gaat ontvangen zal vroeg of laat bedrogen uitkomen.

  =Vreemd genoeg heeft Bouterse met zijn aanhang het op de “blanke Nederlander” gemunt die het land Suriname hebben uitgebuit. Zie maar hoe “sommige” Surinamers zo dom zijn.
  =Zijn de Canadezen geen blanke?

  =Ik zou zeggen haal alle mijnen uit handen van Brunswijk en de zoon van Bouterse en breng alles onder bij de staat. Deze en nog velen hebben al een baan. laten de armen maar in de mijnen gaan werken voor de staat.


  Maak melding

 24. Ik merkte in 2012 dat de riolering hier en daar wordt aangepakt, maar vind het niet snel genoeg gaan. Die overheid moet ook de betrokkenheid van buurtbewoners als actor bij willen betrekken.

  Tijden lang liggen geleverde kokers te verrotten langs bermen van sloten tot de volgende sibi boesie. Omdat ze afhankelijk zijn van de tijdschema van een dito van de komst van een onwillige opzichter.

  Dit is alweer een uitvloeisel van een onbestaande ruimtelijke ordening waardoor de juridische kader en procesdocumenten bij zulke zaken niet geregeld zijn.

  Een duidelijke ordening, stelt de mogelijkheid aan de burger conform de proces en juridische documentatie veel zelf te kunnen doen!!!

  Dat geeft verplichting, snelheid en versnelling, zowel aan de burger als ambtenaren zaken conform de eisen te handelen.

  Er behoeft slechts uitgelegd worden wat te doen en hoe ze dat moeten doen, dan leren buurtbewoners bijvoorbeeld


  Maak melding

 25. Er behoeft slechts uitgelegd worden wat te doen en hoe ze dat moeten doen, dan leren buurtbewoners bijvoorbeeld op aanwijzing ook nog van elkaar hoe het aanleggen van kokers moet!!!


  Maak melding

 26. @ Afu sensie

  Ik voel mij vereerd dat u mij enige intellectuele eigenschappen toekent. Wellicht is het ironie. Ook indien dat laatste zo is, is het prettiger dan allerlei onaardige kwalificaties zonder enig respect.

  Ik heb genoeg kennis van internationaal zaken doen om te begrijpen wat “Area of Interest” betekend. Ik hoop dat je dat van mij wilt aannemen. Het is een vage term waarin vage rechten binnen vage grenzen met betrekking tot exploratie vergeven worden aan de contractpartij.

  Indien u een beetje op de hoogte bent met de Surinaamse “best practice” met betrekking tot exploratie (Brownsweg natuurgebied, Maripaston, Benzdorp, etc) zult u kunnen begrijpen hoe de exploratie rechten ingevuld gaan worden. Via Google kunt u kennis nemen van de termijnen en limieten die de mijnbouw wet stelt ten aanzien van exploratie en exploitatie.
  Ik heb voor een engels australische onderneming gewerkt en weet hoe delicaat men in het verenigd koninkrijk omgaat met hun taal. Nederlands sprekenden kunnen vanuit hun juridische systeem (Rheinlands en niet Angel Saksisch) zeer grote blunders begaan. Amerikanen maken daar zonder problemen grote winsten mee (I Sue You is standaard).

  Je vraagt je af hoeveel kennis van zaken ondergetekende heeft. Genoeg om te weten dat Newmont Suriname zonder problemen uit kleed. Hun hoofdkantoor heeft niet voor niets de bijnaam het “CASHREGISTER” (de kassa, het ziet er echt uit als een super kassa). Ik heb gezien een eigen belang heel wat actoren gesproken en moet onderkennen dat een gesprek van 5 minuten met Newmont meer inzicht en feiten opleverde dan 6 maanden contacten met Surinaamse onderhandelaars. De getallen en feiten van de laatsten zijn waren zeer dubieus (2.000% te hoog).

  Nu omtrent de tijd die we (u en ik) op Waterkant door brengen. Wij kunnen ons aan elkaar spiegelen (u bent er ook). Met dat verschil dat het voor mij in eerste instantie humor is en ten tweede er regelmatig informatie rondgaat waar ik wat mee kan.

  Neem een voorbeeld aan de onderhavige discussies. De meningen en de scheldpartijen geven inzicht in de wijze waarop de politiek deze zwaarwegende beslissing door de DNA haalt en hoe de bevolking verdeeld is (alleen maar voor / alleen maar tegen / geen nuance).

  Er moet iets gebeuren maar vertrouw aub op professionals en niet op goedwillende amateurs met diepe zaken (afdrachten zijn zeker onderdeel van het businessmodel en dan gaat het om meer dan 10%). Helaas kan zelfs u zeer gewaardeerde President ziet geen kans zijn eigen beleid vorm te geven.

  Afu sensie ga aub. in op de inhoud en server zonder inhoudelijke reactie niet maar zo af vanwege een vage term. Ga aub. in op de juridische implicatie, ga in op de grenzen die de mijnbouw wet stelt, ga in op milieu schade en herstel na afronden van de mijnbouwactiviteiten.

  Uw inhoudelijke reactie met belangstelling tegemoet ziende.


  Maak melding

 27. =Mensen zie hier delen van teksten:::Suriname in de uitverkoop aan de Canadezen.

  =Bouterse heeft geen geld dus neemt hij maatregelen om zo snel rijk te worden.

  =PARAMARIBO – Het marrondorp Pakira aan de Marowijnerivier is in een concessie voor goudwinning uitgegeven door de regering. Dit, ondanks protesten van de bewoners en een negatief advies van de districtscommissaris

  =PARAMARIBO – In het gebied waar goudbedrijf Iamgold volgens de nieuwe goudovereenkomst mag uitbreiden, liggen belangrijke nationale symbolen als de Johan Adolf Pengel Luchthaven, Cabendadorp en oud plantage Vierkinderen. Het gaat om een straal van 45 kilometer rond de huidige locatie van Rosebel Gold Mines (RGM) in Brokopondo.

  =Simons vroeg de regering met uitleg te komen omdat het volgens haar nooit de bedoeling kan zijn dat belangrijke objecten opgeslokt worden door een goudbedrijf.


  Maak melding

 28. jojo,

  Laten we elkaar geen mietje noemen.

  Momenteel wordt in de DNA het concept contract bediscussieerd, er is dus nog niets getekend.

  Wanneer gasten als Vene met dit soort berichten naar buiten komen, heeft het dus maar een bedoeling nl, politiek scoren.

  Dit zijn veels te serieuse zaken om politiek mee te willen scoren, dit gaat om landsbelang.

  Jij, ik en blijkbaar zelfs Vene weet niet wat met de term “area of Interest” bedoeld wordt, tenzij het beschreven staat in een addendum.

  Dit is de uitleg die hij aan wil geven ” Deze term voor exclusief werkgebied biedt haast soevereine rechten.”. Dit bestrijd ik en jij blijkbaar ook, want je noemt het een vage term.

  Het beste als ex-President zou zijn dat er een addendum komt waarin duidelijk staat beschreven wat met “area of interest” bedoeld wordt
  , alleen zou hij hiermee het gevoel hebben politiek niet te scoren, maar dit is voor mij weer verantwoord politiek bedrijven.

  Vene en de gasten van front bedrijven primitieve politiek, oftewel brokobana met serieuse zaken. Dat is triest.


  Maak melding

 29. VENE en de gasten van front bedrijven primitieve politiek,oftewel brokobana met serieuze zaken.

  Ai baja Look whos talking!!!!!!!!!!

  DDB zijn 40 struikrovers zijn de verpersoonlijking van primitieve achterbakse bananenrepubliek politiek ordinair vulgazir hufterig respectloos waar de Surinaamse zwerfhonden en rioolkakkerlakken geen brood van lusten!!!!!

  Steeltuig steeldieven asiocialen en hufterbrutalios, ontwikkelingszwak zijn het met een verstreken houdbaarheidsdatum.

  Schorriemorrie antidemocratische despoten, praatjesmakers met apenrotsgedrag, en een achterban bevolkt door volslagen totaalmalloten!!!!!!!

  Dat is nou pas triest!


  Maak melding

 30. @Afu Ede

  Hallo Afu Ede je schrijft zelf het volgende op;

  Momenteel wordt in de DNA het concept contract bediscussieerd, er is dus nog niets getekend

  Begrijp je het dan niet dat als bouta je baasje niet gestopt wordt ,Suriname dan onherroepelijk in de UITVERKOOP zal staan ,omdat je baasje die plannen al in zijn kop heeft?!En weet je wat zal gebeuren als Somo zijn handtekening onder zo een DECREET ZAL plaatsen ?!
  Het zal FATAAL blijken te zijn voor Suriname en de surinamers,herhinner jij je de bouta amnestie nog en de ‘gouden’ handtekening van Somo?!!!!


  Maak melding

 31. Tzt een luchthaven verplaatsen ? Hihihi Su is niet eens in staat om 18000 huizen op te leveren, een ziekenhuis in Wanica te bouwen, een fatsoenlijke weg aan te leggen naar frans guyana etc. Deze leiders lijden aan hoogmoed waanzin. Het ndp bestaat uit incompetente bestuurders, dat verklaard ook waarom de staat debet staat bij de Surinaamse Bank. Devaluatie munteenheid blijft op de loer liggen. Verplaatsen luchthaven wordt tzt een dure grap en zeker als je geen toegang meer hebt op de kapitaalmarkt. Wat nu als de goudmarkt in elkaar zakt ? Misschien moet een onafhankelijk bureau onderzoek instellen naar deze deal.


  Maak melding

 32. Afu Sensie

  Prima reactie met slechts een kritiek punt “net of het front het alleen recht heeft op het bedrijven van primitieve politiek”
  Ik heb ministers van beide regeringen aan tafel gezetten het maakt geen biet uit. Net als in Nederland is het hier of je nu door de hond of de kat gebeten wordt het doet pijn.

  Het klopt dat er nog niets getekend is. Echter de regering heeft deze plannen zonder te kunnen lezen overgenomen. De coalitie is heel enthousiast en heeft meer dan voldoende stemmen om het plan net als de regering door te laten. De commissie voorzitter is razend enthousiast.

  Politiek bedrijven doet men van beide zijden met het oog op het landbelang. Het vervellende in Suriname is dat het niet om politieke visies gaat maar om personen.Je bent voor of je bent tegen, nuance bestaat niet of ja alleen op feestjes.

  Bouterse zit in de zelfde klem als Venetiaan. Hij moet rekening houden met bondgenoten. Helaas wordt de drive van Bouterse gehinderd door het clientisme van zijn politieke bondgenoten.

  Verwijt Venetiaan aub niet poltiek te bedrijven over de ruggen van de bevolking. Hij heeft inzicht in hoe de onderhandelingen er in mei 2010 voor stonden. Hij kan zien wat er veranderd is en wat daar de consequenties van zijn.
  Luister naar zijn argumenten en neem er iets van over. Het lijkt mij dat de overeenkomsten voor verbetering vatbaar zijn. Vooral vage rechten en arbitrage in London zijn heel gevaarlijke zaken zeker in een markt waar de goudprijzen een neerwaartse lijn hebben en zeker kunnen dalen naar een niveau van $ 1.200 / troyounce. Ik ben bevreesd ten aanzien van de verlieslatende elektriciteit levering ($ 9.000.000 tot $ 10.000.000 jaar negatief) en de financieringslasten tot het moment van dividend uitkering en de wijze waarop het milieu beschermd wordt en eco schade hersteld wordt (in een aantal van deze aspecten heb ik interesses en oplossingen in het geding).

  Nuances kunnen heel belangrijk zijn terwijl er nu gesproken wordt over bijzaken (zoals 12 urige werkdag = wereldwijd op dit soort locaties normaal en wordt met salaris gecompenseerd).

  wij zijn het feitelijk niet oneens.

  Ten aanzien van uw opmerking over addenda etc. De informatie die mij bereikt heeft houdt in dat de status van de bijlagen en de onderbouwingen van de berekeningen onduidelijk is danwel ontbreken. Dat is natuurlijk wel heel ernstig (is er wel een volledige deal).


  Maak melding

 33. Reactie op Dinsdag 9 april 2013 om 12:11 uur, door @Ira

  Ten geleide….

  Bron Wikipedia

  Na het behalen van zijn Mulo diploma bezocht Venetiaan van 1952 tot 1955 de Algemene Middelbare School waar hij zijn VWO diploma behaalde.

  Daarna vertrok hij naar Nederland waar hij wiskunde en natuurkunde studeerde aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1964 behaalde hij zijn doctoraalexamen.

  Vervolgens keerde hij terug naar Suriname, waar hij werkzaam was als leraar wis- en natuurkunde.

  Vanaf 1969 was hij directeur van de Algemene Middelbare School.

  In 1973 werd hij voor de Nationale Partij Suriname minister van Onderwijs en Volksontwikkeling in de regering van Henck Arron.

  In 1980 kwam door de Sergeantencoup onder leiding van Desi Bouterse een eind aan het kabinet-Arron.

  Venetiaan werd docent aan de technische faculteit van de Anton de Kom Universiteit.

  Afgestudeerde wiskundigen en natuurkundigen dat zijn dromers.

  Dromers als Vene horen niet in de Regering thuis.

  Vandaar ik Venetiaan ook niet kwalijk kan nemen, want van die dromer wordt teveel verwacht.

  Dat is nou net het probleem met de Surinaamse politiek.

  Politieke problemen kan je niet vanuit een droom oplossen.

  Kijk maar wat elk jaar telkens plaatsvindt op het Oranje plein.

  Ik stond wel ff verbaas te kijken, wat het dromende volk daar afwaste.

  Bij thuiskomst is alles bij het oude, geen enkele vooruitgang!!!


  Maak melding

 34. tjauwa: “Afgestudeerde wiskundigen en natuurkundigen dat zijn dromers. Dromers als Vene horen niet in de Regering thuis”

  Wie volgens Tjauwa wel thuishoren in een regering zijn:

  corrupte ongeletterde veroordeelde criminele die hun eigen zakken lopen te vollen ten koste van de Surinaamse bevolking….

  Dat is het verschil


  Maak melding

 35. geen dromers in de regering. alleen criminelen? is ok als de criminielen zich laten amnestiseren, goudvelden op hun naam zetten, gooien met geld. in veel landen gebeuren ongeregeldheden. in suriname is het regel en niemand die er tegen optreedt, want degenen die dat zouden moeten doen, zijn zelf criminelen.


  Maak melding

 36. @Henk Molenaar, zeer agressief, spreekt boekdelen; krijg de kogel in mijn nek misschien….Oplossing gerichte denkers, die het politieke vak kunnen uitdragen. Niet iemand die het politiek handelen niet kan uitvoeren. Als @Henk Molenaar een eerlijke discussie, dan wil ik die wel op een fatsoenlijke toon voeren, want die lust ik wel!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 37. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de Suri’s in paalwoningen gaan wonen op de rivieren en de oceaan.Het land Sur.leent zich bij uitstek voor mijn activiteiten.
  Er komt behalve een diepzee haven ook een luchthaven er naast,waardoor in het gehele land naar delfstoffen gezocht en gegraven kan worden.Adieu China man.Wat jij vandaag bouwt, is morgen weer glad.Wij gaan op het water wonen.


  Maak melding

 38. Fatsoenlijke toon??

  IN één zin de woorden fatsoenlijke politici samen met de namen Bouta, Somo en Brunswijk……onmogelijk….

  Surinamers laten het toe dan onbeschofte corrupte criminelen in de top van de politiek zitten.


  Maak melding

 39. @Henk Molenaar, wil je hier een eerlijke discussie met mij, dan daag ik jou hierbij uit over elk normaal politiek onderwerp, met goed onderbouwde argumentatie, anders moet je kappen met het uitkraaien van onzinnige fratsen, waar geen touw aan is vast te knopen.


  Maak melding

 40. @Henk Molenaar, dat bedoel ik nou, je komt niet over de brug. Wat heb ik met Somo, Bouta of Brunswijk te maken. Jou toon beviel me gewoon niet,omdat ik het ongepast vind. Normaal antwoorden en reageren is het devies. @Henk Molenaar je klinkt dronken, maar niet als een Surinamer, nog een biertje???


  Maak melding

 41. TJAUWA: Met alle respect, als ik ergens geen touw aan kan vastknopen, dan zijn het wel je postings.

  Die van Henk Molenaar zijn luid, duidelijk en inhoudelijk!!!


  Maak melding

 42. This is a brilliant idea of having this Iamgold fund the airport modernization. This is not selling out the independence and sovereignty of Suriname. Good Brilliant move Bouta. Most of you are talking nonsense and should do some research also. Why not privitize the airport?


  Maak melding

 43. Tjauwa,

  “Dromers als Vene horen niet in de Regering thuis”

  Venetiaan heeft op grote dossiers nooit beloftes gedaan dit in tegenstelling tot DDB. Venetiaan had maar 1 taak en dat was de puinzooi van Wijdenbosch opruimen.

  Effect:

  – inflatie werd teruggebracht
  – goede rating bij S&P, Fitch en Moodys
  – toegang kapitaalmarkt
  – groei oliesector

  EN NOG VEEL MEER OP TE NOEMEN ! EN DAT ALLEMAAL ZONDER LENINGEN …

  Bouterse kwam in een gespreid bedje terecht. Tot op heden heeft Bouterse niets op eigen kracht bereikt. Door zijn toedoen stagneert de ontwikkeling van Suriname. Sterker nog het land staat debet bij de Surinaamse Bank. Waar is het geld gebleven ? Ambtenaren worden niet uitbetaald, ministers mogen niet op reis, departementen kunnen brandstof niet meer betalen en verzorgingshuizen zijn aangewezen op donaties omdat de subsidies zijn ingetrokken.

  Gebleken is ook dat het NDP verkiezingsprogramma 1 grote luchtkasteel is. Hoeveel % van dit programma is daadwerkelijk uitgevoerd ? Dus wie droomt er nu ?

  Met alle respect, ik zit postings te lezen, ik kan er geen touw aan vastknopen.


  Maak melding

 44. @Who cares, ik kan mij voorstellen dat in iets uitblinkt. Maar hersens…..ho maar…Wiskunde….Natuurkunde…..Mechanica…..Scheikunde….Aardrijkskunde….CivieleTechniek….Geodesie…Socialogie…Recht….Geschiedenis van Suriname en de Wereld…..Chinese en Russische Geschiedenis….Economie….Econometrie…..Bestuurskunde….Bestuursrecht…Politologische wetenschappen….Biologie….door debateren to the point en mateloos goed rekenen…kan je dat allemaal dan mag je met mij praten kl…..jo…jo. dat je bent!!! Knoop dat goed in slijmerige droomtoestand!!!


  Maak melding

 45. @Koos, ik beweer dat dromers als Vene, niet thuishoren in de Surinaamse Politieke Arena.

  Wanneer er geen fatsoenlijke of goede reacties komen op een stelling name, dan is het gevolg dat er maar los op wordt verzonnen.

  Die man is een wetenschappelijk gevormde man in die onoverbrugbare droom.

  Dat zijn aanwezigheid enige effect heeft gehad, zonder meer, want tegen zijn wetenschappelijk potentieel wordt alom tegen opgezien en dat is goed ook.

  Maar dat is voor de Surinaamse Politieke bedrijf veels te hoog gegrepen.

  Een wis – en natuurkundige aan het hoofd van zo’n uit elkaar gereten land is de lat van hoop te hoog gelegd.

  Derhalve horen dromers als Vene niet in de Surinaamse Regering thuis.

  Hij is geschikter om nieuwe wetenschappers te vormen!!!


  Maak melding

 46. Het hele Surinaamse luchthaven moet hoe dan ook Chinees worden, Chinees gesproken taal in woord en geschrift naast het Engels. Het Singapore, Shanghai en Hongkong model.


  Maak melding

 47. TJAUWA(HING): Met alle reespect ik kan nog steeds geen touw vastknopen aan je postings.
  En met mij schijnbaar nog vele anderen, but TJAUWA

  Have a nice day!!!!


  Maak melding

 48. @Tjauwa
  Waar studeren de kinderen van je ?!!Aan het ‘UNIVERSITEIT’ van SANTO BOMA MISSCHIEN?!!Wat is hun studie richting?!!Hoe amnestie te krijgen en het RECHTSSYSTEEM VAN SURINAME TE VERKRACHTEN ALA BOUTA STYLE DIE CUM LAUDE IS GESLAAGD DAAR?!!
  Wens je niet voor je kinderen dat ze titels behalen als de heer Venetiaan ?!!De naam Venetiaan zijn naam dwingt respect af en de ene afgestudeerde van Santo boma bouta,zijn naam al doet je al braken!!!

  SCHRIJF AUB GEEN DOMME DINGEN OP!!!


  Maak melding

 49. Tjauwa, met de wetenschappelijk benadering (zoals jij het noemt) heeft Venetiaan Suriname wel vlot getrokken na de drama van Wijdenbosch. Of was je dit al vergeten ?

  En als ik moet kiezen tussen Venetiaan en de Bruine Bonen politiek van Bouterse dan is de keuze ook heel makkelijk gemaakt.

  “Een wis – en natuurkundige aan het hoofd van zo’n uit elkaar gereten land is de lat van hoop te hoog gelegd” ???

  Dus heb jij liever een massamoordenaar en een veroordeelde drugssmokkelaar als president. Tjauwa Tjauwa waar zijn je principes gebleven. Iedereen met een beetje fatsoen zou dit afkeuren.


  Maak melding

 50. @Koos, ik kies niet voor een Bouterse dan wie ook; maar naar Surinaamse maatstven hoorde Venetiaan niet in de verziekte Surinaamse Politieke Arena is mijn standpunt.
  Ik kies ook niet voor het kip of eei model, dus ook niet tussen Vene en Bruine Bonen, zoals je het stelt.

  Ik zie niet in waarom, de Surinaamse Politiek zulke knappe figuren moet misbruiken.

  Het is een smerig stelletje die zo genaamd politiek bedrijven.
  Vene hadden ze nodig om de schandevlek van hun handelen te bedekken.
  Tegen Vene heb ik niets, maar hadden ze die man maar niet zo behoeven misbruiken!!!


  Maak melding

 51. Hhahahaa ik vindt het een goeie de bruine bonen politiek van paars hahahhahaa.
  Tjauw-Min bouterse heeft veel meer schade aangericht in Suriname dan welke politicus dan ook, als je dat niet kan inzien dan ben jij ook zo een garnalen paarse lummel.


  Maak melding

 52. Gmap!! joe nyang pinatjauw!! no tak dong dong sanie yeleh! Slanang soema boeng,sondlo slanangmang mi nyang no mang selie.Alamang wan soekoe libie na slanang 我做的咸肉粽 mao mek you soutoe metie!!


  Maak melding

 53. @tjauwa/Tjauw A Hin…

  …op ‘de kritische site voor mondige Surinamers’ *SURINAME STEMT* viel je ’n tijd geleden óók al door de mand (of op z’n Hollands: zakte je door het ijs)!!
  Hoe nu..??


  Maak melding

 54. Engel! joe na molo bigi slijmbal na bakla kondle,joe no sabie sa ding bakla e doe nanga joe.joe dee so poeslief en jaknikkel.maar if joe dee na sranang joe bek bigi van nickerie tot tokyo !!


  Maak melding

 55. Beste Tjauwa,

  Wees blij dat er mensen zijn zoals Venetiaan die tenminste een beetje rekenen kunnen.

  Natuurlijk had hij in zijn regeerperiode meer afdracht moeten afdwingen van deze Gouddelvers en natuurvernietigers.

  Maar de mensen van het onderhandelingsteam kunnen en niet rekenen en niet onderhandelen, ze hadden net zo goed op de stoel van de tegenpartij kunnen zitten.

  Die gasten van IamGold lachen zich helemaal suf over zoveel domheid en onbenul en al helemaal als ze ook nog eens 400 miljoen USD betaald krijgen voor het vernietigen van Surinaams natuurgebied.

  Zelfs een 4e klasser Atheneum Suriname had hier meer uitgesleept dan deze “Gouden Kerst” bestaande uit spiegeltjes en kraaltjes !!


  Maak melding

 56. @Tjauwa,..de grootste dromer is je baas Bouta. En nog erger,..toch zijn er domme mensen zoals jij die in zijn dromen nog geloven.
  Ik heb goed nieuws voor je “dromen zijn bedrog” en praten vullen geen gaten.
  Dankzij Venetiaan hebben nu “vrede”in Suriname.
  Weet jij misschien hoeveel Surinamers onnodig gesneuveld zijn van 1980 tot 1990? nee?


  Maak melding

 57. @Tjauwmin…
  …HUMOR en HUMEUR schrijf je écht anders hoor!!

  Maar serieus, beste forummers van Waterkant.net (en dit geldt zowel ’ter linker als rechter zijde’):
  …wanneer je deze discussies eens ’n paar maanden bekijkt: wat levert dit nu op, of wat voegt dit eigenlijk toe aan de dagelijkse (politieke) realiteit in Suriname?
  Verhoudt zich dat uiteindelijk niet tot een niveau(!) zoals bijvoorbeeld in de Nationale Assemblee, waar men elkaar alleen beschuldigd (of zwart maakt) en ‘eigen gelijk’ wil halen i.p.v. ‘volwassen’ te discussiëren of argumenteren?!

  Bestook liever dagelijks de politiek -en met name de regeringspartijen- en vraag (of eis dus) zowel transparantie als een DEMOCRATISCH dus publiek-debat…


  Maak melding

 58. Mooi dat zanderij nu tot Canada gaat behoren, het goud kan dan rechtstreeks naartoe gevlogen worden….

  En dat voor een paar spiegeltjes en kraaltjes…

  MOOI BELEID HEREN….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.