‘Wan Pipel Prodo Waka’ voor alle bevolkingsgroepen

12

In het kader van de herdenking dit jaar van 140 jaar Hindoestaanse immigratie, 150 jaar Keti Koti en 160 jaar Chinese immigratie, organiseert Afrique-Carib Breathtaking Foundation de ‘Wan pipel prodo waka’. Deze zal plaats vinden als onderdeel van de negende editie van het Festival Afrique-Carib willen op zaterdag 29 juni 2013 in Almere.

Het doel van deze Prodo Waka voor alle Surinaamse bevolkingsgroepen, is behalve herdenking en viering, een groot publiek deelgenoot te maken van een deel van het Surinaams erfgoed waarin de creativiteit, kracht en religieuze beleving van de voorouders tentoon wordt gesteld. Slogan van de dag is ‘Memre Wi Afo'(Gedenk onze voorouders).

Tijdens de Prodo Waka is er aandacht voor zowel het heden als het verleden. Met zang, dans, muziek, attributen, diverse klederdrachten uit de tijd van onze bigi sma’s en de nodige fanfare, zal vertrokken worden vanaf Almere Centrum (station) om 15:30 uur richting Esplanade. Bent u geïnteresseerd om mee te doen? Wilt u de Surinaamse cultuur goed op de kaart zetten? Meldt u dan aan de email adressen m.kitaman@hotmail.com of sheilalandveld@gmail.com.

12 REACTIES

 1. lijkt mij een mooie vertoning. Wel ben ik voorstander van dat de koto’s zoals door de meesteressen of wordt weg gelaten of dat deze afschuwelijke drachten worden getoond i.h.k.v. de vernederende omgang met onze Afo’s ten tiojde van de slavernij.


  Maak melding

 2. Huh …. 140 jaar Hindoestaanse immigratie,150 jaar Keti Koti en 160 jaar Chinese immigratie, ?

  Waren de Chinezen er voor de Hindoestanen in Suriname?


  Maak melding

 3. Medusa, ik wist vroeger niet dat er Chinese contractarbeiders naar Suriname zijn geëmigreerd. Toen ik dat feit vernam, was ik verbaasd.

  Ze waren inderdaad eerder dan de Hindoestanen naar Suriname geëmigreerd. Dit is de volgorde: Chinezen, Hindoestanen en Javanen.


  Maak melding

 4. Ik bedoelde de volgorde van contractarbeiders uit de drie verschillende bevolkingsgroepen Chinezen, Hindoestanen en Javanen. Ik weet dat de Afrikanen voor die drie bevolkingsgroepen naar Suriname kwamen, maar ik heb hen niet in het rijtje geplaatst vanwege het feit dat ze niet als contractarbeiders naar Suriname zijn gebracht.


  Maak melding

 5. Ik denk dat de keti koti vrijheid van de slavernij er eerts was en daarna had je de immigratie. Het is een vorm van het land te verkopen door de geschiedenis te verdraaien.


  Maak melding

 6. Ja, de komst van de eerste Chinezen naar Suriname dateert van 1853. In 1853 vreesden planters in Suriname een tekort aan arbeidskrachten wanneer tot afschaffing van de slavernij zou worden overgegaan. Zij vroegen het gouvernement steun bij het werven van andere werkkrachten uit het buitenland.
  Het gouvernement van Java wierf een groep Chinezen voor contractarbeid op de gouvernementsplantage Catharina Sophia in Saramacca, Suriname.


  Maak melding

 7. Stilte je ziet het verkeerd, slavernij en contractarbeid zijn verlengstuk van racisme en niet omgekeerd:
  Stilte, eerst had je HEBZUCHT waardoorEuropa bereid was/ertoe overging andere mensen uit te buiten, om de uitbuiting goed te praten bedacht men allerlei racistische theorieën (ze zijn lui, het is om hun eigen bestwil, ze zijn geen volwaardige mensen, ze zijn vervloekt door God, onder onze leiding wordt hen beschaving bijgebracht), de uitbuiting manifesteerde zich in slavernij en contractarbeid. Slavernij en contractarbeid zijn dus uit racisme gekomen en niet omgekeerd. Bovendien kennen de huidige ‘beschaafde’ Europeanen slavernij en contractarbeid (in theorie) niet meer, maar racisme bestaat nog steeds.


  Maak melding

 8. Merkwaardig: ze willen alle Surinaamse bevolkingsgroepen herdenken maar ze benoemen slechts 150 jaar Keti Koti, 160 jaar Chinese immigratie en 140 jaar Hindoestaanse immigratie. Waar staat iets over de eerste bevolkingsgroep van Suriname: de indianen? Over de tweede bevolkingsgroep staat al helemaal niets. Shame on you!!


  Maak melding

 9. Hes,

  Ik wil de geschiedenis niet verdraaien, hoor. Ik weet dat de slaven er eerst waren. De immigratie van de Hindoestanen, Chinezen en Javanen gebeurde naar aanleiding van de afschaffing van de slavernij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.