Suriname leunt zwaarder op leningen IDB

14

PARAMARIBO, 6 jan – Suriname leunt zwaarder ooit op leningen bij de Inter-Amerikaanse Bank, IDB. Dit meldt de Ware Tijd. Volgens de bank is in 2011 een recordbedrag besteed aan projecten, namelijk tachtig miljoen dollar. De bank is dik tevreden en ziet zijn rol als ontwikkelingspartner steeds scherper afgetekend.

De klacht was de laatste jaren steeds dat Suriname er niet in slaagde aangevraagde leningen volledig te besteden. Er was altijd een achterstand. “Nog geen jaar nadat de president van de Centrale Bank van Suriname, de minister van Financiën en de vicepresident van de IDB, overeenkwamen om de samenwerking nieuw leven in te blazen, zijn al veel goede resultaten geboekt”, meldt de bank. Onder meer wordt geïnvesteerd in versterking van de financiële sector.

In de komende jaren valt ongeveer driehonderd miljoen dollar te besteden. Dat is al vastgelegd in de ontwikkelingsstrategie 2011-2015. Modernisering van het onderwijs en uitvoering van civiele werken maken deel uit van de strategie. Er komt ook een subsidieprogramma voor kwetsbare groepen. “In het kader van de ambitieuze agenda van de regering om de economie structureel te transformeren, is de IDB bereid om een ontwikkelingspartner van grotere betekenis te worden”, aldus de IDB.

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. Het is altijd een goede zaak wanneer organisaties bereidt zijn met Suriname samen te werken aan de opbouw van het land . Dit gebeurt wanneer het beleid goed bevonden wordt door de partners van betekenins .
  Let wel : de tegenstanders hoeven het gevoerde beleid niet goed te keuren , maar dat maakt niets uit , want zij hebben toch geen kit te makken . Zij kramen alleen maar holle woorden uit . Money talks bull shit walks


  Maak melding

 2. Suriname leunt zwaarder op leningen IDB.
  Suriname zit voor 20 jaren vast aan venezuela ok zo een lening.
  suriname wil miljarden lenen uit china.
  Suriname wil miljoenen uit India lenen.
  TTheo hoeveel generatie zal het duren voordat deze Mega schulden betaald worden ???? 4miljard euro


  Maak melding

 3. Geld geleend ter ontwikkeling van het land betaald zichzelf altijd terug!!
  En reken maar dat IDB dit zeker goed in de gaten houd alvorens goedkeuring te geven.


  Maak melding

 4. @ wikileaks. Om te ontwikkelen en investeren moet je durven op een verantwoorde manier te lenen. En rente, tja. Ken je vast wel. Alleen de zon gaat voor niets op.


  Maak melding

 5. Lenen niet slecht!

  Lenen op zich, is niet slecht. Het geleende voor de juiste projecten gebruiken is een zwaarder iets. En als dat niet geschiedt, dan kan terug betalen heel moeilijk worden.

  Het geleend geld dient projecten te financieren om zo arbeidsplaatsen te creeeren. Hierdoor krijgt de Staat economische groei omdat de salarissen gehouden zijn om belastingen af te dragen. Worden deze belastingen niet geind of verkeerd gebruikt dan kunnen we fluiten naar economische groei.
  Veel gefinancieerde projecten in het verleden liggen te verpieteren en zijn door de wildernis opgevreten.
  Veel machines uit Apoera staan in Noord Paramaribo op militair terrein te roesten. Zonde!

  En hou me alsjeblieft ten goede: als ik zie dat fraude bij Surpost zo gemakkelijk is en wie daarbij betrokken zijn, dan heb ik weinig hoop op terugbetaling van deze leningen.


  Maak melding

 6. wie garandeert jullie dat deze investeringen terug verdiend gaan worden vertel mij dat ??
  Jules Wijden Bosch had ook zo een mooie verhaal over tol heffing weten jullie dat nog ?? nu staan die bruggen daar 100 miljoen euro geinfesteerd de enige die wijzer zijn geworden zijn degene die tjoekoe hebben ontvangen.
  Wie ka mij vertellen of die Mega plannen van die Mega schurken zijn doorberekend door de reken kamer in suriname ? hebben de gekozen volksvertegenwoordigers in het parlement een blauwdruk van al deze plannen ontvangen?
  Wie Van de NDP kan deze vragen beantwoorden we bene benieuwd, EM misschien jij??


  Maak melding

 7. Amerika is geen Nederland.
  Amerika zal dit geld dan ook als een lening zien en zal terugbetaling vragen.
  Geld uit Nederland werd altijd gezien als een recht! Suriname zal nu hard moeten werken om dit geld om te zetten in zaken die ook geld genereren om zo de schuld te kunnen aflossen.
  Een heel nieuwe manier om tegen (geleend) geld aan te kijken.
  Maar of de overheid nu het goede voorbeeld te geven, zoals ze nu met deze absobitante bedragen omgaan??


  Maak melding

 8. Met deze regering is er minder capaciteit om een lening van die omvang te besteden.Wel hebben de machthebbers langere strijkstokken.Alle bevlekte en veroordeelden zijn aangetrokken als adviseurs en of leidinggevenden in fincieele sectoren.Niet verwonderlijk dan dat zo een bedrag opgenomen kan worden zonder dat er enig positief resultaat te zien is.De bank juicht een beetje vroeg.

  Cobie.


  Maak melding

 9. 25.000 ton rijstproducten klaar voor Venezuela
  zaterdag, 07 januari 2012 05:29

  Paramaribo – Suriname heeft tienduizend ton witte rijst en vijftienduizend ton padie gereed om te verschepen naar Venezuela onder de PetroCaribe-overeenkomst. Het gaat om een mechanisme voor ruilhandel waarbij onder andere olie-importen door Suriname betaald kunnen worden in natura. Het zal echter aan Venezuela liggen hoe groot de behoefte is aan het Surinaams product, omdat …

  Guyana voor een groot deel al invulling geeft aan de Venezolaanse behoefte aan rijst doordat het land zich al in 2006 aansloot bij PetroCaribe.

  Foto: Badrisein Sital, coördinator van het presidentiële Rijstorgaan en lid van de commissie

  “Waren we begonnen in 2006-2007 dan waren we samen met Guyana binnen, maar nu heeft Guyana alle profijt”, zegt Badrisein Sital, coördinator van het presidentiële Rijstorgaan en lid van de commissie die invulling geeft aan de PetroCaribe-overeenkomst. Desondanks heeft Suriname de boot nog niet gemist, omdat er uit gesprekken met de Venezolaanse autoriteiten blijkt dat er nog een markt is voor Suriname.

  Vorige week is het schema opgestuurd naar Venezuela van wat de leveringscapaciteit van Suriname is. Een reactie wordt over twee maanden verwacht wanneer de behoefte is berekend door Venezuela. “Zij produceren zelf en uit de productie wordt jaarlijks bekeken wat de nationale behoefte is”, zegt Sital.

  Het tekort wordt opgevangen door importen uit landen binnen de PetroCaribe waaronder Guyana. De vooruitzichten zien er goed uit volgens Sital voor wat betreft de behoefte aan Surinaamse rijst. “Voor de periode mei tot eind juni kunnen we dat leveren”, zegt hij over de 25.000 ton rijstproducten.
  (B.Chandralall)

  Surinamers moeten stoppen zich te gedragen als pieterbaas . Volg de strategie van deze president , al mag u hem niet . De tegestanders moeten begrijpen dat niet alles zwart wit is . Let op deze stelling : Al verlies de vos zijn haren , maar zijn streken verliest hij niet . Terwijl de bijbel zegt , dat de mensen veranderen als de bladeren der bomen .


  Maak melding

 10. Van die driehonderd miljoen verdwijnen meer dan 25% in de zakken van regeringsparasieten en poepvliegen. Zgn voor lobby,advies, werkloon etc. De domme aanbidders zullen de schulden betalen. Ook de valse zgn bisschop Stefanus likt srd 6.000,-.Ongeloofelijk men domme gelovigen geld aftroggelt met oud testamentische wetten. Soort zoekt soort, allemaal een moordenaars-boevenbende die de macht is gegeven. Wedden dat na zittingsjaar de srd op hetzelfde niveau wordt als toen opa Juleceasar in 1996-2000 de macht nam. Ma kut de oliedomme aanhangers verdienen deze misleiders met hun valse profeten…Stefje en Mi Sjie k’ba en co


  Maak melding

 11. Kritish zijn is zeer gezond.
  Doem denken brengt ons echter nergens heen.
  Onbegrijpelijk dus dat zo velen hier slechts doem denkers zijn.
  Het lijkt erop dat zij slechts gebaat zijn bij een ondergang van Suriname, what a big shame………


  Maak melding

 12. Wat ik heel erg vreemd vindt aan die blinde ezels die achter deze megabendeleider aanlopen is de manier hoe deze gasten alles geloven wat uit die koker van megabendeleider Bouterse komt.
  Als je zoveel miljarden gaat LENEN moet je een plan hebben van jou inkomen en jou uitgaven en je moet jou plannen laten doorbereken door rekenkamer of een onafhankelijke bureau zolang dit niet is gebeurd zie ik die plannen van deze regering als broodjeaapverhalen om zand in de ogen van de samenleving te strooien.
  Hoeveel moet suriname maandelijks aflossen aan banken of landen waar miljarden worden geleend hoe zien de afspraken, contracten eruit wat is de rente wat je moet betalen? ze hadden een grote mond over transparantie, zelf over de onderhandeling met Imgold doen ze geheimzinnig.


  Maak melding

 13. Beste TTheo ,
  Je zou toch inmiddels moeten weten dat je de berichten vanuit de kamp van de NDP met een hele grote korreltje zout moet nemen. TTheo als we geen militaire dictatuur hadden in Suriname dan waren wij vandaag verder in onze ontwikkeling dan Guyana dus kom ons hier geen propaganda verhaaltjes vertellen.
  Het zal niet niet lang duren voor jij gigantisch op jou bek gaat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.