Bouterse: Suriname kan grote projecten betalen

25

PARAMARIBO, 23 nov – Suriname is wel degelijk in staat grote projecten te betalen. Dit zei president Desiré Bouterse in het parlement. Dat parlementariërs er hun bedenkingen over hebben, is begrijpelijk. Maar “we moeten groot durven denken.” De geplande investeringen van multinationals zijn een veelbelovende bron.

Goud, aardolie en water kunnen het een en ander opleveren. “Met de potentiële kracht van ons land en de vele bedrijven wereldwijd die deze potentie willen helpen ontwikkelen, zitten we met investeringen van drie en een half miljard dollar”, zei Bouterse. De regering verwacht van de opbrengsten minstens twintig procent te vangen. Ook is er nog altijd de mogelijkheid geld te lenen. Er is ruimte voor het opnemen van honderden miljoenen dollars.

Daar zal weliswaar zuinig mee worden omgegaan. “De regering zal niet toestaan dat zonder meer gebruik wordt gemaakt van de leenruimte”, aldus Bouterse. Ook de shift van loon- naar consumptiebelasting moet aardig wat opbrengen. “Hoewel het bijna onmogelijk lijkt, zal de overheid meer verdienen uit de belastingsfeer. Met het principe ‘wie koopt, die betaalt’ zal de overheid meer verdienen en de druk op de lonen wegnemen.”

Bekijk ook:


25 REACTIES

 1. Het zijn allemaal heel mooie verhalen, maar niemand weet hoe ze betaald gaan worden en hoeveel jaar de terug betaling gaat duren Groot denken mi Boi lenen maar maak schulden zet jou land en de bevolking als onderpand ze zijn toch dom ze snappen het toch niet.
  Deze woorden met je in het licht zien van een vervroegde verkiezing De NDP is nu al bezig op een zeer gluiperige manier propaganda aan het maken want ze weten dat ze met deze regering de rit niet af gaan maken.Bouterse praat niet namens de regering maar namens de NDP let goed op dames en heren.


  Maak melding

 2. Wie koopt die betaalt…….
  Ik heb met enige zorg kennis genomen van de voornemen van de president mbt het innen van belastingen. Het is jammer dat de feitelijkheid wordt omzeilt. Het probleem is namelijk dat de belastingdienst om redenen welke niet aan hen te verwijten valt, geen of nauwelijks belasting kan innen. Slechts de ambtenaren, nette ondernemers of werknemers in dienst van bonafide bedrijven betalen tot nog toe belasting. Ik denk dat de bron van de oplossing dient te worden gezocht bij een degelijke bevolkingsregistratie en controle daarop. Waar woont en werkt iemand !! Hetgeen thans wordt vorogesteld onder het principe “wie koopt die betaalt” zal slechts een enorme verhoging van smokkelen te weeg brengen en veel minder inkomsten voor het land. Op dit moment is een onaanvaardbaar groot deel van de bevolking nergens formeel woonachtig en niet bekend bij de bleastingdienst. Dit heeft grote ontwrichtende gevolgen voor de samenleving waaronder criminaliteitstoename, kinderen die niet naar school gaan, mensen die allerlei bezigheden erop nahouden zonder belastingen te betalen etc. Ik had gehoopt dat de vaker aangekondigde samenwerking tussen leger/ politie en andere diensten zodanig efficient zou worden benut en dat er een ontwikkeling wou worden ingezet om de ongecontroleerheid een halt toe te roepen. Het blijkt niet zo te zijn , ergo… we gaan het leven en metname de belasting inning er op aanpassen. Ik ben benieuwd wat de volgende aanpassing is en wat het effect zal zijn van ” wie koopt, die betaalt”. Wat mij betreft is het een zeer gevaarlijke beleidskeuze.
  Roy Bottse ( Curaçao)


  Maak melding

 3. Suriname bevindt zich bovenop het grootste olie reservoir van het westelijk halfrond,
  Even afwachten tot de tijd rijp is en dan gaat de kraan vol open(denk aan USA olie politiek)

  De ontdekte goud voorraden worden met de dag groter en we kennen onderhands de betekenis van goud in deze financieel barre tijden.
  (over bauxiet hoeven we ons niet eens meer druk te maken, laat alleen maar grote gaten achter.)

  We kunnen in onze energie behoefte voorzien middels duurzame energie.

  We bezitten gigantische zoetwatervooraden (De steeds schaarser wordende watervoorraden zijn mede debet aan de toestanden in het M.Oosten op dit moment)

  We bezitten grote oppervlakten goed Landbouw grond.

  Wat we nodig hebben is: Zelfstandig Daadkrachtig Visionair Beleid gericht op duurzame ontwikkeling van al onze bronnen,
  waarvan de opbrengsten ten goede komen aan land en volk van suriname.

  De eerste stappen hiertoe zijn /worden reeds gezet.
  Op dit moment heeft suriname de beste Cent.Bank pres. die we ooit gehad hebben, de juiste man op de juiste plek voor het overzien van de Staats financieen.

  Het is tijd dat wij als surinamer zijnde alle onderlinge niets-zeggende vetes overboord gooien en over onze schaduw heen stappen, we moeten als een man achter onze leiders-voorgangers staan en de ontwikkeling van ons geliefd Suriname ter hand nemen.
  De tijd van verdeel en heers moeten wij voorgoed achter ons laten.
  We zijn dit verplicht voor onze kinderen en klein-kinderen willen wij hen een welvarend Suriname achterlaten.

  Een voor allen, Allen voor een.
  Suriname Voorwaarts!!!!


  Maak melding

 4. Bout,
  k’ba nanga grap wan lesi.Stel dat er geld is,wie gaan dan moeten werken.Er is nauwelijks geschoolde werknemers te vinden.En het is steeds bewezen dat grote projecten juist minder blijvende vacatures opleveren.En dan heb je ook geen inkomsten uit de consumptie belastingen.Want a volk na monie foe bay.De chinese werknemers worden in China uitbetaalt.

  Cobie.


  Maak melding

 5. 750 miljoen in Surinaamse economie van IAMGOLD
  maandag, 21 november 2011 19:26

  Paramaribo – IAMGOLD heeft zijn nettowinst in het derde kwartaal van 2011 met 182% zien toenemen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In het derde kwartaal is een winst van 112,5 miljoen dollar gerealiseerd. In 2010 bedroeg de kwartaalwinst ruim 39 miljoen. Dit resultaat wordt vooral toegeschreven aan een toename in de goudproduktie en de forse stijging van …

  de omzet onder invloed van de recordprijzen, die de afgelopen 12 maanden voor goud golden. Hoewel er in de Rosebelmijn in Brokopondo een lichte terugval te bespeuren is, als gevolg van een lagere grade van het erts, richt juist hierdoor de Surinaamse dochter van IAMGOLD zich op plannen om de productiecapaciteit fors uit te breiden.

  Onderhandelingen met de Staat richten zich vooral op de extra energie, die voor de produktieuitbreiding nodig zal zijn. Volgens Tom Ohrling, General Manager van IAMGOLD RGM vormt het drukken van de onvoorspelbare brandstofkosten een andere belangrijke uitdaging. Met een goudprijs van ruim 1700 dollar per troy ounce vandaag de dag, ziet de toekomst er in Suriname goed uit. Sinds de goudproduktie zeven jaar geleden begon heeft het bedrijf naar schatting zo een 750 miljoen dollar in de Surinaamse economie gepompt.

  De overheid zag de afgelopen vier jaar de direkte belastinginkomsten en royalties toenemen van 12 miljoen naar 137 miljoen dollar op jaarbasis. Tom Ohrling staat sinds een maand of twee aan het hoofd van IAMGOLD Rosebel Goldmines. Hij zegt verder dat het in Suriname goed zaken doen is. Juist omdat het land zo een rijke mijnbouwgeschiedenis kent, wat dan ook terug te zien is op het nivo van zowel arbeidsmarkt als bij overheid. Goud noteert op de internationale handelsbeurzen vandaag een slotkoers van 1706,27 USD per Troy Ounce.

  Bij gelijk blijvende omstandigheden , kan Suriname met 5 goudmijnen een bedrag van meer dan een miljard dollar us verdienen per jaar . Verder is de samenwerking met China , waar suriname toegang krijgt om landbouw producten af te zetten op de Chineze-markt een goede vooruitzicht. Tevens wordt geprognosticeerd dat de BTW bij invoering genoeg zal opleveren om de Megaprojecten uit te voeren. Dus de bewering van de president is plausibel . Wat een spannende tijd zeg !!!


  Maak melding

 6. Niet Suriname maar het volk en de komende genereaties gaan deze komende megaschulden betalen. En de 500.000 zielen zullen niet in staat zijn dat te doen, noch de generatie die zal komen. Zie maar de afrikaanse en latijns amerikaanse landen waar dictators de macht werd gegeven. Pina teng, neem bv Guatemala, de misdaad is zo gestegen dat men nauwelijks meer de deur uit gaat.Misdaad zal verder stijgen en voornamelijk drugsgerelateerde misdaden.


  Maak melding

 7. “Dat parlementariërs er hun bedenkingen over hebben, is begrijpelijk. Maar “we moeten groot durven denken.”

  dat is het hele probleem. Vele Surinamers waaronder het meerendeel van de fronters, zijn kleindenkend eigenlijk gewoon primitievelingen, die al tevereden zijn met een aalmoes. groot denken zit niet in hun genen, met de fronters hadden we nooit een brug over de Suriname rivier gehad, ze zouden allemaal beren op de weg zien, of was het haaien als ze in de hun korjaal zaten.

  Suriname voorwaarts en ja, WE CAN, WE SHOULD and WE WILL.


  Maak melding

 8. Kasgeld!

  Een groot fenomeen in Suriname is “KASGELD!”
  Twaalf mensen leggen iedere maand elk bij voorbeeld 100 SRD in. Iedere maand ontvangt een van de twaalf 1200 SRD min 25 SRD handgeld voor de persoon die het geld verzameld. Tenminste, als iedereen eerlijk blijft betalen.

  Ik ken mensen die hun te ontvangen kasgeld in de maand october, al in de maand mei hebben uitgegeven.
  We moeten met het bovenstaande in het artikel voorzichtig zijn want Desi verkoopt de huid van de Beer voordat er een schot gelost is. In oude Surinaamse kringen zou men zeggen: BIGI HAI!
  Groot denken en de gemaakte schulden voor acnderen achterlaten om af te lossen. Dat noemt men groot doen en klein denken.


  Maak melding

 9. Van de laatste zin snap ik even iets niet. “Met het principe ‘wie koopt, die betaalt’ zal de overheid meer verdienen en de druk op de lonen wegnemen”. De huidige (bijna draconische) prijsstijgingen zetten wel degelijk druk op de lonen. Alleen als men overgaat tot de instelling van een zogenaamde BTW, zal de regering inderdaad meer in het laatje krijgen. Die shift zal men moeten accepteren.


  Maak melding

 10. volgens baas,als sme zelf de projecten kan betalen,waarom maken wij ons dan zo’n drukt,dan moet je geen lawaai maken en je eigen paradijs realisren,pas daarna naar buiten komen….


  Maak melding

 11. Behalve wat holle frasen bestaat het bericht slehts uit het volgende nieuws:

  Ook de shift van loon- naar consumptiebelasting moet aardig wat opbrengen. “Hoewel het bijna onmogelijk lijkt, zal de overheid meer verdienen uit de belastingsfeer

  M.a.w. de belastingen zullen nog verder omhoog gaan. Doe uw inkopen optijd, straks wordt het weer duurder. Waar kennen we die problematiek ook al weer van?


  Maak melding

 12. Hoe zwaar zullen volk maar nog meer de domme aanhangers het krijgen, die zware megaschuldenlasten. Stel je een koelie of neger voor in de koloniale tijd, bloodvoets,zweten zwoegend in de hete zon van s’morgens vroeg tot sávonds laat om zijn kroost te eten te geven. vrouwlief maakt hem een verwijt, ai na lobi soso poti mi so, mi beng tap mi jesi nangs ai gi sa mi pa nanga ma deng taki, mi waarskow joe, no trow nangan wang mang san no leri. Zo is het deel van de aanhangers, ze hebben niet willen leren sinds de jaren tachtig en stemden soso lobi, tap ai, tap jesi op onberechte mensenrechten schenders. Dit wordt hun lot, megaschulden betalen voor baas en co die als koning zich tegoed zullen doen met het geleend geld. Hahahahahahahahahahahahahahahaha.


  Maak melding

 13. Inplaats van te investeren in onderwijs en gezondheid verwordt het weer als na 1975. Een tweede investering in het bos om goud. Gevolg nog meer wantoestanden alla maripaston.


  Maak melding

 14. Geweldig Desié…….maakt het waar ! Megalomane woorden hebben wij al genoeg gehoord.Ik gun je al dit succes !I have a dream ….!!!! You too ????

  Groet,ram ram,goeda hafies (veel wijsheid)


  Maak melding

 15. Ik voel mij verplicht te reageren hierover. kijk goed uit ;de multi nacionals laten rotzoi achter.Kijk wat goud industrie aan rotzoi achterlaat KWIKVERGIFTIGING ! Het water is besmet . Met de olie industrie is het ook zo. Er komt een asfalt meer . Van alle uitlaat gassen krijgen mensen ademhalings stoornissen. Vraag compensatie.Laat ze alles goed schoonmaken , voordat ze weggaan Durga


  Maak melding

 16. Beste mensen;
  ’en dan met name ene zekere neus deterhupeldepup en dergelijke wikkisoorten’ lees dit effe:

  vanuit DWT:

  Betalingsachterstanden overheid weg

  door Ivan Cairo

  24/11/2011

  Paramaribo – De overheid is weer in staat aan haar dagelijkse betalingsverplichtingen te voldoen. De betalingsachterstanden die iets langer dan een jaar geleden werden overgenomen van de vorige regering zijn intussen weggewerkt. Dat zegt vicepresident Robert Ameerali aan de Ware Tijd.

  De financiële positie van de overheid is nog verre van rooskleurig, maar stelselmatig wordt er naar verbetering toe gewerkt. De bezuinigingsmaatregelen die begin dit jaar zijn geïntroduceerd als onderdeel van het zogenoemde Structureel Verbeteringsprogramma (SVP) werpen reeds vruchten af. De maatregelen van januari dit jaar, zoals verhoging van de government take in de brandstofprijs en de devaluatie van de Surinaamse dollar zorgden voor extra inkomsten, waardoor achterstallige betalingen konden worden ingelopen. “Ik heb het gevoel dat we in staat zijn onze dagelijkse schulden en lasten te betalen.

  Dit is een geweldige verbetering wat betreft de overheidsfinanciën”, zegt de bewindsman. Over enkele weken houdt de Centrale Bank van Suriname een presentatie voor de regering over de financieel-monetaire positie van de Staat. Inschrijving autohuur Momenteel wordt nagegaan hoe het inkoopbeleid van de overheid efficiënter kan worden gemaakt. “Er zijn nog wat bezuinigingsmaatregelen die in voorbereiding zijn”, zegt Ameerali. Op het huren van auto’s zal ook verder worden beknibbeld. In januari word een openbare inschrijving gehouden voor bedrijven die voertuigen aan de overheid willen verhuren. Het idee is om ‘all-inclusive’ deals af te dwingen, waarbij de verhuurders zuinige auto’s leveren en ook de brands tofvoorziening voor hun rekening nemen. Het heeft geen enkele zin, zegt de bewindsman, om goedkope auto’s te huren, die een hoog brandstofverbruik hebben. Zoals het nu is geregeld kunnen huurauto’s hun tank volgooien bij het ministerie van Openbare Werken. De regering heeft geen overzicht hoe efficiënt met deze brandstof wordt gereden. “Alle kosten willen we beheersbaar houden, zodat we niet voor verrassingen komen te staan.” Standaarden De regering werkt ook aan standaarden voor equipment die door de overheid gebruikt wordt. Als voorbeeld noemt de vicepresident het beleid dat de overheid propageert om het milieu zo min mogelijk te belasten.

  In haar ‘groen-beleid’ zal daarom bij het aankopen van airco’s voor overheidskantoren worden overgestapt naar milieu vriendelijke apparaten. “Die kosten dan misschien een beetje meer, maar door hun lage energieverbruik bespaar je op de stroomrekening van de Staat en draag je bij aan een lager uitstoot van broeikasgassen en vervuiling bij draaien van de generatoren van de EBS”, stelt de vicepresident. Efficiëntie Hij voert verder aan, dat soms simpele zaken kunnen maken dat de overheid enorm veel geld bespaart.

  Een goede bureaustoel voor kantoorpersoneel, wat misschien ook meer kost, zal maken dat de medewerkers minder lichamelijke klachten zullen hebben, minder vaak vanwege die klachten hoeven te verzuimen of de dokter te bezoeken. Dit zal leiden tot een hogere productiviteit en efficiëntie en lagere doktersrekeningen voor de overheid. “Voor de secretaresse of de medewerker die achter de computer zit, kan een goede stoel die vier keer meer kost vaak een bezuiniging zijn op de doktersrekening, want iemand die op een slechte stoel zit, gaat vaker naar de dokter, is vaker ziek en heeft rugklachten”, schetst Ameerali als voorbeeld. Het zijn “langzame transformatieprocessen”, die voor de voorzitter van de ministerraad niet snel genoeg gaan.-.


  Maak melding

 17. IAMGOLD 182% winst etc en andere multinationals boeren goed.Wauw .Wat houdt Suriname aan over??

  Ding mang vernietig oeng kondre.

  Waar zijn onze pientere Sranangmangs??
  Hoe de dingen zo moeten aflopen zeg al veel hoe het niveau is van onze”bestuurders”.

  Aboikoni
  Wang mang sa lobi Sranang.


  Maak melding

 18. Show me the money!

  #12 en #16, Marcel en Lal, mee eens.
  Als je zo zeker bent van je zaak, ga je gang, laat zien wat je kunt.
  Waarom al die verontschuldigingen en verantwoording afleggen?
  Ik zeg doe je ding.

  #5 Cobie, Oeps, ze hebben gisteren 6 chinezen hier vastgezet.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/10998454/__Smokkel_in_kiem_gesmoord__.html?p=21,2

  Diep triest dat het land wordt opgebouwd mbv moderne slaven, terwijl het gros van de
  bewoners zonder werk zit.

  #18, bribieman, Heerlijk hoor al die copy/paste Nederlandse maatregelen. Meneer de adviseur nu nog alle mini-sterretjes op de fiets naar de zaak.

  Geloof je nu echt dat suri als enige op deze aardbodem schuldvrij is, terwijl de hele wereld omkomt in de schulden.


  Maak melding

 19. Mr. DETERMINIST,

  U are Determent in your “worst case scenario”
  that u can only see desctruction,a whole lot of destruction and nothing but destruction.

  It is a real pity to read what Determenation
  can do to a Evil mind.


  Maak melding

 20. @Durga

  Ik herhaal het maar voor de zoveelste maal. Niet de multinationals maar de kleine goudzoekers vergiftigen het milieu ONHERSTELBAAR met kwik.
  Nog steeds is er geen goede wetgeving, geen goed vervolgingsbeleid en geen vervolging van deze ONHERSTELBARE misdaden.


  Maak melding

 21. Beste Bosje Bribiman,
  Jij gelooft nog steeds in sprookjes denk ik want als ik die lange L verhaal van jou leest kan ik niets ander concluderen.Ik kan mij nog herinneren dat een aantal van schapenkoppen die Bouterse aanbidden Front regering hier op dit net hebben verguist over die honderden miljoen als kasreserve nu gebeurt het tegenovergestelde Bouterse knijpt die arme bevolking uit voor zijn eigen belang en dat van zijn vrienden familie en loyalisten zijn vrouw die 8000 srd verdiend om lintjes te knippen al die commissies en geweldige adviseurs dure ambassade in Frankrijk DNA leden die om de haverklap naar het buitenland afreizen de zogenaamde snoep-reizen.Deze criminele regering is een mondelinge regering in de praktijk bakken ze geen ene malle moer van.


  Maak melding

 22. @Bosje Bribiman

  Heb je ook je hersens gebruikt toen je het artikel las? Verbaas je je dan niet om het volgende:

  -1- Blijkbaar was er niets waar van het geschreeuw een aantal maanden dat er enorm veel schulden lagen van Veni?
  -2- Krijgen we hiermee ook de garantie dat bv ziekenhuizen, schoolbussen, lijnbussen en veren optijd betaald gaan worden?
  -3- Waarom praten ze bij het SVP vooral over nieuwe belastingen? Waarom merken we niets van de zo noodzakelijke afslanking van het ambtenaren apparaat? Waarom presenteren ze geen cijfer over de groei/afname van dit apparaat?
  -4- Waarom houdt de VP zich bezig met een detail als groene airco’s terwijl het meer zijn taak is te zorgen voor een goede organisatie waarin verantwoordelijke dit soort zaken zelf signaleren. Waarin ambtenaren zelf voorstellen om iets te vervangen als het – zo als het heet – economisch niet meer rendabel is. (afschrijving, onderhoud en operationele kosten van vervanging zijn goedkoper).
  -5- Waarom praat de VP over buro stoelen terwijl het veel eerder zijn taak is om te zorgen voor goede arbeidswetgeving die de werkgever verplicht om werknemers goed materiaal ter beschikking te stellen en een toezichts orgaan ( Arbo dienst). Immers als dat er is kunnen alle typistes een goede stoel afdwingen. OOk degene die niet op zijn afdeling of bij de overheid werken. En ook voor andre beroepen.

  Kortom ik lees in het artikel toch echt vooral een popie-jopie verhaal van en VP die niet begrijpt waar zijn taken en verantwoordelijkheden liggen.


  Maak melding

 23. Projecten als bouw moet Suriname zeker betalen. Belangrijkste is dat Suriname een metamoforse moet ondergaan. Het hele land moet op de schop en omvormen tot een welvarend land. Je kan dit doen door Chineze financiers en projecten binnen te halen. Het hele wegennet moet hoe dan ook gemoderniseerd worden. Snelwegen naar Internationale maatstaven en alle vervallen woningen slopen en vervangen door nieuwbouw zoals moderne gezinswoningen en wolkenkrabbers en ook opzetten van een hypermoderne warenhuis en een overdekte shoppingsmale zoals in Dubai en Hong-Kong.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.