Corruptie rond grond roert staart in Suriname

23

PARAMARIBO, 29 jun – Corruptie rond de uitgifte van gronden lijkt weer de kop op te steken. Dit stelt parlementariër André Misiekaba (Mega Combinatie, NDP). Dit keer is het in eigen kring. Juist de hoek van waaruit ooit zoveel kritiek werd uitgestort op Paul Somohardjo & Co., verkneukelt zich. Fout, vindt Misiekaba.

Dat is niet wat de kiezer in het vooruitzicht was gesteld. “Wij hebben beloofd af te stappen van het bestaande beleid. Maar nu al zet ik vraagtekens bij bepaalde aanvragen”, zei Misiekaba in het parlement. Vooraanstaande figuren uit de coalitie gedragen zich onbeschaamd grof. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, wordt er op ingericht.

De betreffende personen zijn uit op fikse lappen grond en bellen als het ware vanuit hun bed. Alleen al om morele redenen, zou je zulk gedrag niet verwachten. “We hebben te veel ellende gehad met RGB en het gronduitgiftebeleid. We willen nu transparantie”, aldus Misiekaba. Minister Simon Martosatiman van RGB zegt voorlopig geen grond aan burgers te verstrekken. Hij is bezig te “evalueren.”

23 REACTIES

 1. Goed zo André Misiekaba maak ze te schande, als ze zo door gaan, noem je naam en toenaam.

  Het moet een keer afgelopen zijn, met het roven van Surinaams grond.

  Het bericht hieronder staat op starnieuws, het ging ook om aanbevelingen vanuit NDP hoe zaken aan te pakken.

  —————————————–
  NDP-fractie “totaal ontevreden” over RGB 29 Jun, 01:00

  Er is veel kritiek op het ministerie van minister Simon Martosatiman (RGB). Coalitiepartner De Nationale Democratische Partij (NDP) is ontevreden over de productiviteit van het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond en Bosbeheer inzake grondaanvragen, gronduitgifte en grondoverschrijvingen.

  Rabin Parmessar, die de gevoelens van zijn fractie dinsdag als eerste verwoorde tijdens de begrotingsbehandeling zegt: “We zijn totaal ontevreden. We hebben tijdens de verkiezingscampagne de kiezer beloofd dat we dit ministerie zo transparanten efficiënt mogelijk zouden maken. Maar we merken er niets van.”
  De ernst van de onvrede werd pas goed duidelijk toen zijn partijgenoot André Misiekaba tijdens zijn spreekbeurt aangaf dat in het verleden al te veel ellende is geweest op dit ministerie. “We gaan dit niet meer pikken. De gemeenschap moet dit alles ontberen.”

  Parmessar zegt dat overschrijvingen maanden tot jaren duren. Mensen die al 30 jaar of langer op een terrein wonen, horen plotseling dat hun terrein is aangevraagd en worden geconfronteerd met nieuwe eigenaren. De NDP wil dat dubbele uitgifte van gronden tot het verleden gaat behoren.
  De fractie van de grootste coalitiepartij laat een waarschuwend geluid horen aan minister Simon Martosatiman. “ik heb al een gesprek gehad met de minister. Er zijn ambtenaren en structuren die deze situatie bewust in stand houden, omdat zij er baat hebben. Laat de minister de zaken goed nagaan.”

  Misiekaba, die met stemverheffing het ongenoegen van de NDP aangaf, wil van de regering weten waarom het voor “normale mensen” nog altijd moeilijk is aan een terrein te komen. “Het zijn de politieke personen die het probleem vormen. Er moet een spreekuur komen bij het ministerie waarop we de duizenden problemen met dit ministerie kunnen bespreken”, meent hij.
  Parmesssar vindt ook dat de RGB-minister zijn administratie op het ministerie moet omgooien en vaste omlooptijden moet vaststellen voor administratieve stukken. Zo zouden stukken zoals inschrijvingen niet langer dan 5 dagen na binnenkomst bij een ambtenaar mogen blijven liggen. Gebeurt dat toch, dan zal de bewindsman met strenge maatregelen moeten komen.
  De NDP-ers kregen ondersteuning van zowel de oppositie als de coalitie.


  Maak melding

 2. Als de hele grond registratie behoorlijk wordt ingericht en gekoppeld aan een kadaster die ontdaan is van onrechtmatie toegeeigende gronden. Dan is Suriname al een grote stap verder. Men kan op deze manier werkgelegenheid creeeren want op den duur gaan de opbrengsten voor grondbeheer stijgen.


  Maak melding

 3. Trouwens ik ben van mening dat RGB nooit naar de KTPI had mogen gaan, RGB had gewoon weer onder NH ondergebracht moeten worden, zodat alles beheerd kon worden vanuit de Palu/NDP.

  Front heeft ons met deze lelekoe ministerie opgezadeld en nu plukken de Surinamers de zure vruchten van.

  Front heeft een nieuw ministerie gewoon opgericht om PL te kunnen accomoderen.


  Maak melding

 4. Bezig te evalueren ??
  Gewoon zsm zorgen dat GLIS en Kadaster volledig operationeel en toegankelijk zijn voor het publiek.
  Tevens maandelijks in de staatscourant publiceren welke percelen aan wie zijn uitgegeven.


  Maak melding

 5. Het moet mij toch van het hart dat er geen land te bezeilen is met sommige volksstammen.

  Blijf toch potverdorie af van datgene wat niet van jou is!

  Deze gasten moeten opgesloten worden en de sleutel? Dumpen in de Nickerierivier!

  Als je ze niet betrekt heet het dat de regering geen weerspiegeling is van de samenleving.

  Betrek je ze wel dan is dit het resultaat.


  Maak melding

 6. “Evalueren” dat zei de vorige rogb-minister ook terwijl hij bezig was te tekenen voor vrienden.
  Dus ik neem thans gevoeglijk aan dat deze Mini-ster ook zijn (eigen)zaken aan het regelen is. De President gaf onlang een waarschuwing en uitleg aan ondermeer KTPI (VA/PL),aangaande het verschil tussen een ontwikkelingsvisie en het accomoderen van loyalisten. Op het kabinet, in het DNA, en onder het volk wisten sommigen al wat daarmee bedoelt werdt. Maar de oppositie moest echter nog nadenken. Nu weet de oppositie het ook. Je hoeft je niet af te vragen of delen van de coalitie het wisten. Ze zitten zelf met hun handen in de snoeppot van rogb(landroof).
  ROGB MOET PER DRECEET ONDER DE PRESIDENT. Dan mogen al die parlementariers, loyalisten in de rij gaan staan naast de rest van het volk. En alle aanvragen openbaar maken!!!


  Maak melding

 7. Het zeer interessant om het woord transparant uit de mond van misiekaba te horen.
  Begin bij jou baas misiekaba dan praten wij verder.


  Maak melding

 8. Neks no fout.

  Men had het kunnen weten en is toch in de boot gestapt en meer nog: het ministerie weer onder de vleugels van die corrupte bende gesteld.
  “Birds of a feather flock together”: for the love of money and power.

  “Suriname Qua vadis”


  Maak melding

 9. Maak je niet druk wie grond wil en en nog erbij grootgrond…..moet BELASTING>>>>BETALEN EN BEHOORLIJK OOK….BELASTING en nogmaals BELASTING…en snel invoeren…..b.v 2 SRD per vierkante meter..p/j……en dit moet men 30 jaar lang betalen.


  Maak melding

 10. Eindelijk een goed geluid uit het DNA. van André Misiekaba & Rabin Parmessar.
  Ik hoop dat het binnenkort ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd door die luie 7 (even) landsdienaren op het Domeinkantoor afd. Hypotheekregister.
  Het is reeds jaren een Ramp op die afdeling.
  Volgens berichten in pers, zou het GLIS sedert december 2010 te raadplegen zijn.
  Dat is nog steeds niet gerealiseerd.
  Wat men ook niet moet vergeten is het gebouw van Domeinkantoor.
  In geen 40 jaar is het gebouw onderhouden of gerenoveerd.
  Verschrikkelijk vies & smerig.
  Als je die toiletten in het gebouw ziet, is niet om over naar huis te schrijven.
  Je moet ook de gehele dag wachten, voor dat je aan de beurt bent om eventueel geholpen te worden.
  En probeer die gasten ook niets uit te leggen anders krijg je nog een onbeschofte grote mond van ze.
  Misschien is dat ook de oorzaak, dat die luie 7 (even) landsdienaren niet echt hun werkzaamheden naar behoren uitvoeren en steeds op die (tjoekoes) wachten om een simpele hypothecaire uittreksel te verstrekken aan de burgers.

  Dus wij wachten de ontwikkelingen van het RBG. af.


  Maak melding

 11. Wat lees ik nu?! Krijgen de ndp groupies alweer grond!

  Hoe vinden jullie deze uitspraak?

  “Alleen al om morele redenen, zou je zulk gedrag niet verwachten.”

  Met de nadruk op “morele redenen”!

  Wat doe je dan in een partij waarvan de capo di tutti capi, hoofdverdachte is van mensenrechtenschendingen.

  Morele redenen?!


  Maak melding

 12. #9,
  Dat zal nooit gebeuren, aangezien zowel de coalitie als de oppositie boter op hun hoofd hebben. Er wordt ontzettend veel lawaai gemaakt, maar echte actie ho maar.
  Het zou al die “hoge” heren en dames teveel treffen in hun eigen portemonee.
  Om met de woorden van Sardjoe te eindigen:
  Over my death body.
  Terwijl het eenvoudig is:
  Om de kleine man te sparen, begin je boven de 350m2 te innen.
  Er kan een liberaal systeem op losgelaten worden. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.
  Types zoals Jogi/Somohardjo zullen dan 2x nadenken voordat ze zoveel hectaren grond willen inpikken.
  En vooral voor stichtingen GEEN uitzoondering maken.
  Van de opbrengsten kan heel makkelijk de AZV bekostigd worden.


  Maak melding

 13. simpel gedacht maar kan de overheid niet ervoor zorgen dast domeingrond niet doorverkocht mag worden (bv zonder toestemming van de staat) de grond is mn interessant vanwege het geld wat ermee verdiend kan worden. hierdoor kunnen de mensen die erop willen wonen en werken er niet aan komen.


  Maak melding

 14. Ik zie geen verschil tussen zij die in de regering zitten en zij die in de oppositie Het schijnen grote dieven te zijn.Waar blijven de belangen van het volk de AOV die de oude arme mensen niet mee kunnen uitkomen,de kinderbijslag die ontzettend klein is voor een moeder met drie kinderen.


  Maak melding

 15. Eindelijk een goed gebaar vanuit de coalitie. Echter ben ik bang dat het niet lang stand houdt. Andre Misikaba is een awarie domrie. Hij zegt nu iets, is kritisch om over een paar dagen weer 180 graden om te draaien. Inplaats van deze diskussie positief te beinvloeden zijn er lieden die het over de front regering hebben. Er waait een “nieuw wind”, Front is al afgestraft en deze regering heeft gezegd en beloofd het “beter”te gaan doen. Laat nou eens een keer een kritisch geluid horen of zeg liever niets. Onze vertegenwoordigers hebben er baat bij, dat we eerlijk en oprecht reageren. Zij weten dat ze scherp in de gaten worden gehouden en hopelijk maken ze zo min mogelijk fouten. Nogmaals, heel goed dat coalitie haar mensen blijft volgen en niet schroomt om aan te geven waar het fout gaat. Eerder hebben ze ook een geluid laten horen (deze zelfde misikaba) toen het salaris van de first lady bekend werd. Binnen afzien bare tijd was hij 180 graden om gedraaid. Misschien is hij op zijn vingers getikt door de kerk???? Hij is toch voorgqanger?? Een van de geboden luidt: Gij zult niet stelen en een ander zegt: Gij zult geen valse getuigenis spreken. Andre, je weet beter. Blijf krities maar probeer ons geen zand in de ogen te strooien. Ik wil weten waar ik aan toe ben wat jou betreft.


  Maak melding

 16. A no fu kot ding go gjen?? Stelletje mongolen allemaal bijelkaar en dan een LAND WILLEN REGEREN!1

  NA SOSO POPKIE PATOE!!

  De ene weet beter dan de andere en komt geen bal verder!


  Maak melding

 17. Overal waar pae is zijn er grondproblemen.
  Wie zegt dat het ooit nog goed komt en wie zegt dat DDB hem hierover durft aan te spreken.Pae is de baas. Zonder hem is DDB niks en nergens.Hij kan alleen maar eerder Santo Boma bereiken.
  Wij blijven deze clowns volgen.

  Danitia


  Maak melding

 18. Nr 17 Truster,

  Daar heb je een hele goeie punt. Omdat domeingrond geen eigendomgrond is. Moeten de mensen het niet kunnen doorverkopen, maar teruggeven aan de regering, indien er binnen bijv. 2 jaar blijkt dat ze er niets mee doen. (landbouw, bedrijf). Er zijn mensen die honderden tot duizenden hectaren bezitten. En er niets mee doen. Waarom vraag ik me af????? Terwijl andere mensen geen geld hebben om 100 vierkante meter te kopen.

  Waarom zou men er geen wet voor kunnen maken die voor iedereen moet gelden, dit lijkt me moeilijk. De mensen die deze wet moeten maken zijn juist die mensen die het meeste domeingrond bezitten, die puur dienen om te speculeren en winst te maken op de vastgoedmarkt. Het stelen van domeingrond moet onaantrekkelijk gemaakt worden door aanpassingen in de wet.


  Maak melding

 19. Essentie!

  Misiekaba bedoelt dat er nog steeds met grond gesjoemeld wordt. Dat is de essentie van dit bericht. En dan nog door huidige regeerders vanuit hun bed die de grondstront hebben aangekaart.

  Roy Coco heeft gelijk! Niemand zal zich druk maken om een strafrechterlijke vervolging van de grondpikkers. Want dan moeten ze allemaal de bak in; opositie en coalitie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.