Suriname’s vicepresident ziet begin instabiliteit

44

PARAMARIBO, 3 jun – De contouren van naderende economische instabiliteit zijn al zichtbaar. Dit zegt vicepresident Ramdien Sardjoe. “De prijzen in de winkels stijgen, dollars zijn schaars en wisselkoersen gaan omhoog.” De dagen dat stabiliteit in alle toonaarden werd bezongen, lijken definitief voorbij. Minister Clifford Marica van Handel & Industrie is wat praktischer.

Een beetje straffe wind betekent niet dat het weer omslaat. Bovendien is er nog altijd een regering. “Pas als de koersen niet onder controle zijn te krijgen, kun je spreken van instabiliteit. Maar zover is het niet”, zegt Marica. Waar mogelijk zal worden opgetreden. Vooral wilde prijsstijgingen hebben de aandacht. Aan de andere kant wekt de situatie op het koersenfront toch wel bezorgdheid.

Sardjoe ziet de trend doorgaan. En dat al helemaal nu het politieke klimaat is omgeslagen. Er heerst onzekerheid. “Mensen zetten hun geld om in dollars. We betreuren dat er een andere verkiezingsuitslag is dan wij hadden verwacht.” Eerder had president André Telting van de Centrale Bank van Suriname een waarschuwend geluid laten horen. Vooral de verhoogde ambtenarensalarissen vormen een addertje onder het gras.


44 REACTIES

 1. Sardjoe……deze man is machtswellust…voordat MC één artikel in de wet veranderd heeft…. voordat MC één SRD uitgegeven heeft.
  Nu moet de bevolking gaan begrijpen dat zij te doen hebben met een idioot of een behoorlijke domoor…maar een schurk nog wel.


  Maak melding

 2. Geweldig noh! Tijd voor verandering, schaarste, lange rijen voor alles.

  Maar wel gezellig, je komt veel bekenden tegen in die rijen. Hé, daar heb je THEO (zeker een eigen goudbedrijf). En daar heb je NDPFOREVER en daar BRIEPBRAB en daar die mijnheer van de KNIP/PLAK EDUCATIE en daar BRANTIMAKA en verrek, daar heb je PINTOP. En! Niet te vergeten BOZE OOM Goh! Wat kijkt die boos zeg!

  ndp voor verandering, blijvende armoede voor elke Surinamer, behalve baasje en zijn veertig rovers.

  Waar had hij het ook al over een asociaal contract. Jullie zorgen dat ik uit Santo Boma blijf en ik zorg dat jullie voor alles in lange rijen staan en blijvend pinaren.

  Hoera! ndp forever! Soso poti!


  Maak melding

 3. Ja iedereen moet kijken welk deel van de ontstante situatie, hij of zij verantwoordelijk voor zou kunnen zijn. De oplossing begint bij het toegeven dat men fout is geweest. Dat wil echter niet zeggen dat een Front regering niet goed was en niet goed is. Ook MC had in het verleden fouten gemaakt. Mensen maken fouten, mensen begaan misdaden, mensen corrigeren zich, mensen nemen verantwoordelijkheid voor hun fouten, mensen vergoeden de schade, mensen accepteren hun straf en gevangenis straf, mensen vergeven, rehabiliteren, staan op en gaan verder met beter voortbestaan !


  Maak melding

 4. Begin je Surinaamse dollar om te zetten in euro’s of us dollars.

  Als Bouterse president wordt, wat een hele domme zet zal zijn van democratische Suriname, zie ik wel onheil. Het volk krijgt de regering die het verdient. De MC was zeker geen slechte keus maar de coalitie vorming met wie ze aangaan stelt me zwaar teleur.

  Het volk wil verandering en verbetering maar ik zie nu, eerder een zware achteruitgang op komst, hooguit een voortzetting van ongeveer dezelfde lijn.


  Maak melding

 5. Deja Vu, Back to the ’80. Meer geld voor kinderbijslag en ambtenaren. Lekker productief. Nu al doen 5 ambtenaren het werk dat door 1 ambtenaar kan worden gedaan. Laat de geldpersen maar alvast warmdraaien. Koers binnen 1 maand 1 SRD voor 20 euro en de gewone Surinamer is de klos. Dan zien ze in dat ze alleen door de heren politici zijn gebruikt als stemvee. Het dynamische duo B&B gaat het land opnieuw over de rand van de afgrond duwen. En de opbrengsten van de Surinaamse bodemschatten verdwijnen ( weer) in de zaken van de nieuwe leiders. En de Surinamers laten het allemaal gebeuren. Dus het is hun eigen schuld


  Maak melding

 6. de landgenoten moeten oppassen om niet geïnfecteerd te worden door het asociaal gedrag van de haatzaaiend fronters.

  dit is ook een onderdeel van de ware democratie.en niet het zogenaamde front democratie.voorbarig ben ik niet,maar weet dat met de komst van de megacombinatie er zeker gewerkt zal worden aan de toekomst van land en volk.is een kwestie van tijd.

  wij surinamers hebben echt geen tijd voor praatjes,zoals de koningin gaat niet op bezoek komen of dat bouterse niet gewenst is op aruba.dit soort van aantijgingen beschouw ik meer dan minderwaardig aan het adres van mijn landgenoten.


  Maak melding

 7. “Suriname’s vicepresident ziet begin instabiliteit”

  Als deze man niet zo dom was, had hij de instabiliteit al maanden geleden gezien.

  Misschien moet hij vertellen hoe het komt dat het elke keer weer passen en meten was om de salarissen uit te betalen of hoe de regering al maanden bezig is dollars in de economie te stoppen om de koersen kunstmatig laag te houden en zodat de chinezen die konden opkopen en te exporteren de zgn. front stabiliteit die werd bezongen bestand alleen uit leugens en nogmaals leugens.

  Enne wat heeft front precies gedaan aan de productie. Wie heeft van Suriname een ongebreidelde import economie, door chinezen lukraak vergunningen te geven voor het openen van supermarkten.

  “Vooral de verhoogde ambtenarensalarissen vormen een addertje in het gras. ”

  Aha een addertje onder het gras noh, misschien dat Sardjoe ons kan vertellen hoe die verhoging precies gedekt is, wat zijn de inkomsten die hiertegenover staan?

  Wat ben ik blij dat we van deze uilskuikens verlost zijn.


  Maak melding

 8. ai daar komt de orkaan aan, nog veel erger dan van 1996-2000. Binnenkort kan men weer DRIE NULLEN, dus 000 achter de surinaamse dollar zetten,

  want ndp belooft de aov te verdubbelen, terwijl er geen geld is, daarna willen ze vast de ambternaren salarissen verviervoudigen, en nog meer spookambtenaren aannemen, om de suris voor de gek te houden willen ze vast nog een duur project uitvoeren zoals een brug van 5 km over te tapanahonirivier van ergens naar nergens…

  Met andere worden suriname is binnenkort FAILLIET ALWEER. goed bezig surinamers. wees maar trots op jullie achterlijk gedrag. ik schaam me diep. Het is tijd op suriname op te heffen, laat het met de 2 andere guyanas een land worden of laat brazilie het annexeren.

  ITS A HOPELESS CASE!


  Maak melding

 9. Het lijkt me dat die mensen achter die wisselkantoren bepaalde partij belangen dienen en door het verlies van hun partij nu de boel beginnen te destabiliseren in opdracht van de verliezende partij.

  Men moet nu niet hypocriet doen, want het mag niemand verbazen dat de nieuwe MC regering een lege geplunderde staatskas krijgt. De huidige regering heeft niet eens geld om de ambtenaren te betalen, m.a.w. de Front regering heeft Suriname bankroet gemaakt en de boel voorgelogen.

  Gek, dat pas na de verkiezingsuitslag Telting aangaf dat moni no de.

  Wie had er baat bij om deze informatie achter de hand te houden?

  MC krijgt het zwaar, want het land is bankroet en de wereld is in een economische crisis.

  Met doorzettingsvermogen en wilskracht zal MC de situatie wel kunnen herstellen.


  Maak melding

 10. Ik vrees dat Sardjoe gelijk zal krijgen. Alles wat de huidige regering moeizaam heeft opgebouwd, zal in één klap weer te teniet worden gedaan.
  De kiezer beseft niet dat het NF de afgelopen regeerperiode “afhankelijk” was van – relatief kleine – boeven als Somohardjo en Brunswijk, om de noeg grotere boeven Bouterse c.s. erbuiten te houden. Daardoor moest men de corruptieve handelingen van met name PL en de uitspattingen van Brunswijk wel door de vingers zien. Ertegen optreden zou het uiteenvallen van de coalitie hebben betekend, met alle desastreuze gevolgen van dien. Al met al heeft het NF met name gezorgd voor economische en monetaire stabiliteit maar kennelijk had 40% van de kiezers alleen maar oog voor de eerder genoemde onontkoombare randverschijnselen. Over 5 jaar zijn we weer terug bij af, vrees ik. Time will tell!


  Maak melding

 11. Meneer Sardjoe, je hebt niets gedaan om de verdiencapaciteit van Suriname te verhogen.De Suralco heeft haar productie moeten verminderen en de aliminium prijzen zijn gedaald,Biliton heeft zich teruggetrokken uit Suriname,de export van landbouwproducten uit Suriname is gedaald.Ra,ra,hoe kan dat.Vanwaar werd het buitenlandse geld gehaald in Suriname gehaald.Santokhi joe sabie toch.


  Maak melding

 12. Straks de koers € 1,– : Srd 400,–???

  De jaren 80??? Dan is het weer een ramp!! Wat jammer voor de burgers. Nog een keer kiezen voor Bouta!!

  Jammer???? Stelletje malloten!
  Jullie hebben toch zelf voor gekozen!!!! spijt achteraf??? Voortaan eertst denken dan doen ipv het tegen over gestelde!!! Koekie van je eigen deeg!! Lekker he??

  Ik hoop van harte dat het niet zover zal komen.

  SME Succes!!! Let wel!! wat niet is kan komen!!!!


  Maak melding

 13. Dit is een normaal fenomeen.
  In elk land is bij een overgangsregering sprake van onzekerheid.

  Sardjoe je hebt net nieuwe front niet verraden, maar wel je achterban. In het landsbelang had je de samenwerking kunnen kiezen.Hoe geloofwaardig ben je nu nog? de samenwerking met Lonny Brunswijk ( rebellen leider) ga je wel aan, maar dhr.Desire Delano Bouterse weiger je de samenwerking toe. En dit terwijl hij volks nummer 1 is.

  Triest ben jij Sardjoe. Probeer een keer een echte leider te zijn en te kiezen voor het surinaamse volk en niet alleen de Hindoestanen.

  afzender:
  Kissan GP


  Maak melding

 14. Den Haag – De onderlinge verhoudingen tussen Nederland en Suriname worden belast als Desi Bouterse president van Suriname wordt. Dat zei demissionair premier Jan Peter Balkenende dinsdagavond in de marge van een verkiezingsbijeenkomst van het CDA in Reijmerstok. Bouterse gaf eerder op de dag aan dat zijn Mega Combinatie hem zal voordragen als president …

  en dat hij klaar is voor die post. Balkenende voorziet problemen in de relatie, gezien het verleden van Bouterse. ,,Het maakt de onderlinge verhoudingen er niet makkelijker op”, zei de premier, die er nog niet al te diep op wilde ingaan. De Mega Combinatie van ex-legerleider Bouterse was vorige week de grote winnaar van de verkiezingen in Suriname. Demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zei toen al dat Bouterse niet welkom is in Nederland als hij president wordt of in de regering komt.

  Straks weer Hard times voor de Surinamers!!


  Maak melding

 15. Breaking news uit DBS
  Suriname krijgt, als de berichten kloppen, unieke leiders:
  President: Desi Bouterse
  VP: Paul Somohardjo
  DNA Voorz. Ronnie Brunswijk.
  Als dit juist is, dan wordt sur geregeerd door moordenaars, van drugshandel veroordeelden en een verkrachter. Dit kan toch niet waar zijn. Wij surinamers worden door het buitenland uitgelachen. Schande!


  Maak melding

 16. Heer Sardjoe,

  U bent de mening toegedaan dat Suriname alleen door u en uw politieke vrienden te regeren is. U begint nu al Suriname de vernieling in te praten. Een frisse wind de ruimte geven, is ondenkbaar voor het NF. Als de ontwikkelingen tijdens uw bewind positief waren, had uw van de kiezers geen afwijzing gekregen. Wat u nu doet, betekent geen respect hebben voor de kiezers. Simpelweg gezegd, is dat u afgewezen bent door de kiezers en dat u voorlopig in de banken van de oppositie plaats moet nemen en verder uw werk doen. Ook daar draagt u uw steentje bij. Wat u nu doet in paniek zaaien. Tijdens uw bewind was het niet anders. De grootste zooi die wij ooit hebben meegemaakt is tijdens de laatste regeringsperiode geweest. Geeft een ander een kans. Suriname heeft meer dan het Nieuw Front alleen. Wij willen vredelievend verder gaan. Laat geen situatie ontstaan die tot het ergste kunnen leiden. Het volk heeft gesproken en geeft ze verder een kans. Letwel heer Sardjoe; een regering moet nog gevormd worden. Nogmaals, geeft ze een kans. Hebt u ook gehad, maar weinig mee gedaan. Vandaar die duidelijke afwijzing.


  Maak melding

 17. Instabiel!

  Als er een ding al veertig jaar instabiel in Suriname is dan is het de ambtenarij. Dubbel bevolkt (d.w.z: twee mensen voor een funktie) levert dit apparaat traag en weinig werk. Productief is een vreemd woord bij vele ambtenaren. Hoogdoenerij niet!
  Ga maar voor een vergunning of paspoort of een uittreksel uit uw geboorteregister en zie hoeveel tijd en ergernis u daarin stopt.

  Juist bij deze club is het salaris met meer dan 100 Euro per maand gestegen voor het instabiel presteren.
  Salarisverhoging hoort bij prestatie en niet bij beloftes. Zeker als de staatskas niet voldoende stabiel is om deze last te dragen.

  Al twee weken waarschuw ik Iwan (n.a.v. zijn column) zijn huisbaas niet in valuta te betalen want die gaat hij hard nodig hebben.
  Wat nu blijkt is dat eenieder op zoek is naar valuta omdat dat de enige zekerheid is die je hebt om te overleven of te vluchten.

  Negen van de tien grote gambio’s in Suriname zitten in handen van rijke, VHP gelieerde Hindustaanse zakenlui. Handelaren, vroeger in Rijst, Kouseband, Manja’s, Awara, Karaila,
  Gele pesi, Dharoe, Rijstmeel, Soekwa, Bruine suiker en niet te vergeten het heel beroemde Gelegenheid tot vissen.
  Allemaal schone handel die nu is omgezet in nog schonere handel omdat je zittend rijk wordt in plaats van hele dagen ploeteren in de modder van een rijstveld te Kwatta.
  Tegenwoordig hoeft men geen vergadering te beleggen om de wisselkoersen aan te passen.
  De techniek heeft er voor gezorgd dat een SMSje of telefoontje voldoende is om sommige beleggers of ambtenaren rijk of arm te maken. Sluit je deze handelaren uit om mee te beslissen in de financiele handel en wandel van het land, dan wordt er geSMSt.

  In 85 moest ik hals over kop een ticket kopen naar SME, mijn geld daar van de bank halen en verstoppen in een stukje grond. Had ik dat niet gedaan dan was alles wat ik zeer zorgvuldig bij elkaar gespaard had een jaar later net genoeg voor een pakje Morello.

  Ik hoop voor niemand dat die situatie weer terugkeert. Niet voor Desi, niet voor Somo en niet voor Brunsi. Maar vooral niet voor de gewone man die MC gestemd heeft. Maar vele malen erger zou ik het vinden voor de gewone, hardwerkende man/vouw die zijn/haar stem en geld verloren ziet gaan.

  De grote profiteurs van zo’n situatie zijn de handeleren in Valuta. En toch neem ik ze het niet kwalijk, het is schoon geld. En ze doen het uit zelfbescherming. Dat heeft een groot deel van het Surinaamse volk nagelaten.


  Maak melding

 18. Meneer Sardjoe dan had je mee moeten werken met MC om instabiliteit te kunnen voorkomen. Het het jou jou gewoon eigenbelang, maar geen landsbelang. Bouterse heeft gevraagd voor samenwerking, maar die heeft hij geweigerd, VHP ‘rs zijn altijd kontlikkers.


  Maak melding

 19. meneer spong bedankt voor jou advies.
  dat president bouterse kan zijn land niet uit.

  wat willen de idioten ons hiermee vertellen,
  dat de a.s.president van suriname,niet naar het buiten kan reisen.

  hoe vaak reist een president naar het buitenland.dit is echt niet belangrijk,wat belangrijk is.is dat hij de armoede kan bestrijden en voor een beter bestaand kan zorgen voor de armen van dit land.

  tegenwoordig is er vele soorten van communiceren met het buitenland,en zie niet in waarom de president zijn land uit moet.er zijn optie zat.wij zitten ook niet te wachten op een uitnodiging uit nederland.
  echt niet.

  de klote landgenoten met minderwaardigheidsgevoelens kunnen beter in nederland gaan wonen en suriname uit vrije wil verlaten.want met zulke poepzak komt dit land geen stap vooruit.


  Maak melding

 20. front wil nu paniek zaaien onder de burgers; en wil zo wanorde scheppen in het land…als front zoo angstig is, kunnen zij allen liever zelfmoord plegen.. 3 regeer termijnen heeft front niets geleerd. wil je weer 1975 scheppen onder de burgers, waar moeten dan nu de mensen heen, zeker naar nederland. jammer front, de kas van 3,5 miljard is leeg geplunderd door jullie zelf.


  Maak melding

 21. Wat is deze man toch een ware hypocriet, kreeg hij het Vice Presidentschap, dan was Bouterse , goed.
  Wie is nu onbetrouwbaarder jij of Bouterse, echt jullie zijn ongelooflijk en onuitstaanbaar.
  Pas op tori, de fu tja kon na doro, zo onbevlekt ben je niet Ram, helaas is het zo dat hoe ouder de leugenaars hoe groter hun leger van trawanten


  Maak melding

 22. Dit soort berichtgevingen moet men verwachten van meneer Sardjoe.
  Had hij een coalitie kunnen vormen dan zouden wij hele andere stellingen treffen via waterkant.net Niet waar?


  Maak melding

 23. Bouterse for president!! Somohardjo for vice-president!!. Lonnie Bruins Brunswijk DNA voorzitter!!. Het wordt Hard Times in sur. God zij met ons surinamers.

  Pablo Gad


  Maak melding

 24. Amper acht dagen na de verkiezing verkondigt Ram Sardjoe al een begin van instabiliteit!!
  Er is nog helemaal geen nieuwe regering, president etc.!!
  Niets nada!!
  Nog geen enkele daad is er verricht maar er is al instabiliteit!
  Dat belooft weinig goeds voor de toekomst!
  Hij bevestigt hiermee, dat Bouterse geen spoken zag in 1982!
  Hij krijgt nieteens het voordeel van de twijfel, maar het gestook vindt al plaats boven de hoofden van het surinaamse volk!
  Nou het zal wel weer een gedoe worden waar de doorsnee surinamer de dupe van wordt!


  Maak melding

 25. Denk Ram Sardjoe, dat we allemaal achterlijk zijn?!
  Er is al maanden onrust op de valuta-markt en toen hadden hij en consorten de touwtjes in handen!
  Trouwens ze zijn nog steeds in charge dus ongebreidelde prijsstijgingen moeten zij aanpakken!!


  Maak melding

 26. wanneer is deze notoire bangmaker nou echt ‘verleden tijd’?.
  ik kan mij zijn eerdere verzinsels nog goed heugen : ‘pas op voor de creool, je ras/cultuur/geloof/dochter’, hield ie ons in de booitees voor…met als resultaat : een hele surinaamse kolonie in NL, w.o.ook zijn eigen gezinsleden !. nu de creool als booboolas heeft afgedaan, is het bouta en instabiliteit geworden, no sopilal ?!?.


  Maak melding

 27. Kunnen beseffen dat je niets meer betekent is aan enkelen gegund. Zeker geldt dit voor RAMDIEN SARDJOE. Dochter afgewezen als volksvertegenwoordiger. Ook geen vice-presidentschap voor dochter!!! Ram is ook geen volksvertegenwoordiger. Het lijkt erop dat de vernieuwers slapen. Asish Gajadien verklaarde onomwonden geen verraad te plegen. De VHP is voor hem heilig. Mijn respect. Maaaar…. een eigen fractie vormen is geen verraad. Eerder een teken van volwassenheid. Weten wat men doet, wat men wil en hoe te bereiken. Een Eigen fractie betekent ook niet dat men verraad pleegt tegenover NFpartners of het volk. Immers Sardjoe is met MC gaan praten in het algemeen Surinaams belang. Waarom kan dat niet gebeuren in het parlement door de huidige gekozen volksvertegenwoordigers.
  De stelling dat in een eventuele verbond met MC de VHP negatief beoordeeld zal worden is onjuist. Het beleid betreft het gehele land en volk. Dus bij goed beleid is iedereen gebaat. En bij slecht beleid lijdt iedereen onder. de kunst is binnen een coalitie oppositie te voeren om te3 komen tot een goed en gedegen beleid. En daarin zit de waardering.


  Maak melding

 28. Of men het leuk vind of niet, suriname moet gaan produceren. De ontwikkelingshulp uit nederland is op, dus wij moeten op eigen benen gaan staan. Bovendien komt Wilders waarschijnlijk in de coalitie in nederland en die wil zwaar bezunnigen op de ontwikkelings-
  hulp. Hierdoor zal suriname veel minder tot niets aan geld uit nederland ontvangen om de importen te betalen.

  Daarom is het van belang dat suriname serieus gaat produceren om gedeeltelijk zelfvoorziennend te zijn en voor het andere deel de noodzakkelijke importen te kunnen betalen uit eigen imkomsten. De tijd van ontwikkelingshulp is voorbij jullie moeten dat goed bezeffen.

  Ik heb zelf grond om te produceren en dat doe ik ook, dus ik kan van mijn eigen grond eten en hoef niet in de rij te staan om buitenlandse bakeljouw of zoutvlees vol zout te kopen die mij alleen maar hogebloed bezorgd. Ik koop liever surinaamse producten op de markt of gaat zelf vissen, genoeg rivieren en zee.

  Nu dat DD Bouterse en Brunswijk gaan samen werken, zal de kans op een binnenland conflict veel minder aan wezig zijn, en kan suriname zich snel gaan ontwikkelen om de rijkdommen die in onze bodem en op het land voorkomen te gaan benutten voor onze welvaart.

  Er zijn grote werken geplant voor suriname, die niet zonder inspanning geraliseerd kunnen worden. Maar de verbindingen met onze buurlanden zijn noodzakelijk voor de handel en het verhogen van de welvaart van suriname. Wij zullen dan in staat zijn met vrachtwagens makkelijk naar en van onze buurlanden te rijden en vracht te vervoeren, die de economie van de regio te goede zal komen.

  Waarom moeten wij zoutveels/ sardien/spijsolie/magie-blokjes/suiker/poedermelk/boter/kip/diervoeders,enz/enz.

  De magie plant kunnen wij bvb zelf planten. Verder kunnen al de boven genoemde producten zelf produceren zonder probleem. Dit alles vereist simpel een mentaliteits-om-slag.

  DD.Bouterse staat voor zoveel-mogelijk eigen productie, vandaar dat de handelaren van de VHP hem niet lusten. Bovendien wil de politieke tegenstanders; dat de MC de kip met de gouden eiren slacht, door DD Bouterse geen president te laten worden. Maar zij kunnen proberen wat zij willen, maar wij zijn zeker niet achterlijk, daarom hebben wij de verkiezing gewonnen.


  Maak melding

 29. Gajadien loopt natuurlijk het risico dat hij de partij uitgezet wordt, hij met zijn hele familie in de ban wordt gedaan en hij door de andere laffe partijleden met de nek wordt aangekeken. De partijtop zal verder in geen 10 jaar toegeven dat zij en niet de ‘rebellen’ het probleem zijn. Zijn voormalige partijgenoten zullen hun eigen belang en posities niet op het spel zetten voor rebellen. Dit is de historische bewezen politieke mentaliteit van de VHP en ook van de NPS. Als Atta Mungra en Dilip Sardjoe indertijd niet in de steek waren gelaten door hun laffe partijgenoten, zouden ze niet te boek staan als verraders en overlopers, maar als de nieuwe leiders en vernieuwers van de VHP. Dit gedoe speelt al sinds de Aktiegroep ’73 en zelfs daarvoor. We duimen, hopen en bidden dat de opstand deze keer wel slaagt en dat de oude aftandse uitgedroogde visieloze skeletten eindelijk opgedonderd worden uit het machtscentrum naar het bejaardentehuis.


  Maak melding

 30. Geachte redactie,

  Vice-president Ramdien Sardjoe van de V.H.P./NF ziet de trend van de prijsstijgingen en de wisselkoersen wat wij ’turbulentie’ noemen, doorgaan. Dit sinds in feite duidelijk werd dat de MEGA-Combinatie o.l.v. Desire Delano Bouterse de verkiezingen van 25 mei 2010 ruimschoots gewonnen had.

  “En dat al helemaal nu het politieke klimaat is omgeslagen. Er heerst onzekerheid. Mensen zetten hun geld om in dollars.”, zegt de heer Ramdien Sardjoe. Terwijl vertrekkende minister van Handel en Industrie Clifford Marica van de S.P.A./NF wat praktischer is.

  Echter vinden wij de uitspraak parlementlid Otmar Rodgers N.P.S./NF merkwaardig, die verklaarde dat de MEGA-Combinatie kan rekenen op een krachtige oppositie.

  En dit maakt het verhaal nou zo interessant. Omdat de N.P.S. binnen het Nieuw Front bij de verkiezingen van 25 mei 2010 jl. slechts vier zetels behaalde. Terwijl zij eerder tijdens deze verkiezingen samen met de president van de Centrale Bank van Suriname, de ‘stabiliteit’ van Surinames economie alom bejubelde. Het Surinaamsvolk trapte daar echter niet in, gezien haar eigen realiteit omtrent ontwikkeling, welvaart en stabiliteit. Die ook zij op 25 mei 2010 overduidelijk kenbaar maakte.

  http://www.youtube.com/watch?v=9ZwNaaJxw40&feature=related

  En nu spreekt het vertrekkend parlementlid Otmar Rodgers van een krachtige ‘oppositie’ tegen de MEGA-Combinatie o.l.v. Desire Delano Bouterse.

  Maar zou het niet beter geweest zijn, als de heer Otmar Rodger eerder in de afgelopen vijftien jaar (twee NF regeerperiodes) een krachtige coalitie had bewerkstelligd. In plaats van nu een krachtige oppositie te willen vormen. Zelfs alvorens het Nieuw Front een evaluatie gepleegd heeft t.a.v. de verkiezingen van 25 mei 2010 jongslede. Terwijl nota bene gesprekken met politieke partijen gaande zijn, om te komen tot een regeerbare meerderheid.

  Een houding die wij de’ WERKING VAN ZELFVERNIETIGEND GEDRAG’ noemen. Dit in tegenstelling tot hoe een nieuwe generatie Afrikaanse intellectuelen momenteel denkt, over ‘ontwikkeling’, wervaart en vooruitgang voor haar continent.

  http://www.youtube.com/watch?v=RfobLjsj230&feature=channel

  Surinamers, blijf daarom ALTIJD ‘doorwerken’ aan uw ‘zelfbewustwording’, maar tegelijker tijd ook aan de ontwikkeling van de onafhankelijke natie Suriname. Omdat alleen op die manier wij radicaal kunnen afrekenen met de ‘restanten’ van een ‘schuldenlast’ als gevolg van meer dan vierhonderd jaar kolonialisme en neokolonialisme. Welke nu nog onze samenleving hoe dan ook wil proberen te teisteren en beheersen. Dit ondanks de ‘richtingskeuze’ die jongslede op 25 mei 2010 uitdrukkelijk aangegeven is.

  Laat uw ‘richtingskeuze’ van 25 mei 2010 jongslede niet voor niets geweest zijn. Wees derhalve behoedzaam en alert jegens het neokolonialisme en haar handlangers in uw midden. Maar wees tegelijkertijd constructief en creatief, doch bovenal, denk ‘productief’. Dit in tegenstelling tot de ‘zelfvernietigende intenties ’ die sommigen in ons midden ons nu nog hardnekkig willen proberen te verkopen.

  http://www.youtube.com/watch?v=ZnepHUYFqgg

  De vertrekkende parlementlid van de N.P.S./NF Otmar Rodgers weigert het nu nog te willen begrijpen. Jammerlijk schijnt hij een week na de verkiezingen van 25 mei 2010 jl., de boodschap van het volk van Suriname zelfs NIET te willen ‘accepteren’. De ultieme belichaming van ‘Oude Politiek’.

  Echter zal het wel moeten. Het volk heeft gesproken.

  http://www.youtube.com/watch?v=1RhdD6og6ik&feature=PlayList&p=C8BAD7DE0007F706&playnext_from=PL&playnext=1&index=21


  Maak melding

 31. Sardjoe, opgepast want je weet dat Brunswijk, jullie rugdekking is geweest en dus dan ook veel documentatie heeft.
  Luku bun, er wordt sinds gisteren goed gebruik gemaakt van de informatie, dus u bent gewaarschuwd.
  Laat ik het zo zeggen mi ta, i wan sji Santo Boma, zo niet tapu ju mofo safri leki golden boy.
  Brunswijk heeft altijd geweten dat hij werd gebruikt als domme kracht en daarom kan hij nu als hij zou willen de aanstichters van de vuile oorlog aan de schandpaal nagelen.
  Ik zou al die haters hun ogen willen zien en in hun hoofd willen kijken, want wat er nu gaande is was mijn wens, vrede in SURINAME
  Ik zou de webmaster willen vragen mijn verzoek aan President Venetiaan, niet te onthouden aan de lezers van dit forum en zal het daarom wederom plaatsen.
  De schuld ligt namelijk bij de vice president en de president, te arrogant en te vijandig,dat no bun


  Maak melding

 32. Het enige wat ik wil zeggen is,

  laten we kijken wat de frontregering achterlaat.

  Loze kreten dat de staatskas leeg of behoorlijk vet is helpen ons niet.

  Ik vind het juist en heel erg goed dat de heer telting voor hij aftreed zwart op wit laat vastleggen wat hij achterlaat.

  laat zoals hij zegt desnoods door acounttens alles nagegaan worden wat hij achterlaat.

  Laat telting ook eisen dat de nieuwe bankdirekteur zelf ook laat onderzoeken wat hij erft en dan pas moet over gedragen worden.

  Hier de boel opjagen dat de staatskas leeg is heeft echt geen zin. Ik wil zwart op wit lezen waarmee de nieuwe regering begint zodat we over een tijd weten wat zij presteren.


  Maak melding

 33. @Theo #30
  Ik vind dat je een Genie bent en om de volgende redenen:
  1. Cassave en veevoer en Biodiesel. Een eerder geplaatst stuk bij waterkant.
  Eindelijk heb jij het door. Theo gaat rijst, mais en cassave gebruiken om vlees en biodiesel te produceren. De beide producten zullen met winst worden verkocht. Van de winst gaat Theo zijn familie en gezin onderhouden. Theo heeft dus eten nodig voor zijn familie. Theo gaat de winst gebruiken om Rijst, Mais, Cassave en vlees te kopen. Maar Theo toch, cassave was tot veevoer verwerkt en rijst/mais om biodiesel te maken. Veevoer en biodiesel aan je familie geven om op te eten? Goed zo Theo, jij bent een genie.

  2. Productie?
  Theo jij als een echte Surinamer( de douglas hebben gemengd bloed) weet als geen ander dat de nakomelingen van de slaven een hekel hebben aan hard werken en zeker meedoen aan productie. Neem nu de djoeka’s van Lolly Brunswijk en Ellendy. Hoe lang zitten zij niet al in dezelfde omstandigheden? 175 jaar? Weten de stadscreolen hoe rijst geplant wordt? Theo misschien ga jij het alleen doen.

  @32 Bewustzijn van het heelal # 32
  Om je bewustzijn nog verder te stimuleren het volgende:
  Er was eens een Indiaan in een hangmat aan de Suriname rivier lekker aan het luieren. Komt een zwarte op sexueel misbruik beluste Pater/Dominee (zieltjes winner van Lolly en Ellendy)langs en zegt tegen de Indiaan. Hier heb je een visnet en ga veel vissen vangen. Deze vissen kan je dan met veel winst verkopen. De Indiaan vraagt aan de Geestelijke:”Wat moet ik met de winst doen, Vader?”. Dan kan je op vakantie en lekker in een hangmat aan de Suriname rivier liggen luieren. Maar Vader, wat doe ik nu?

  Echte frisse wind en vernieuwing zal zijn als Suriname wordt opgeheven en op zal gaan samen met de andere Guyana’s in de regio onder de naam “El Dorado”. Ik hoop dat je hoogopgeleid bent en het vorenstaande begrijpt. Heel veel op mensen lijkende dieren begrijpen het niet.


  Maak melding

 34. IK DAT Vrees Mijn Voorspelling zAL uitkomen. Suriname wordt EEN “schurkenstaat”. Bouterse, Brunswijk en Somo, DAT brengt de Samenleving anno 2010 Voort. Dieper Kan EEN Natie niet zakken. Wanbeleid en EEN Totale Het gevolg isolement zullen zijn. EEN Groot Deel Van het Surinaamse Volk heeft bewezen Het denkvermogen van EEN randdebiel te Hebben. We Gaan Haïti en Zimbabwe achterna. Zullen de Surineds Weer de Helpende hand moeten bieden?


  Maak melding

 35. Ik sta helemaal voor verandering en vernieuwing.
  Maar ETHIEK staat voorop. En wanneer mensen geen persoonlijke ethiek kunnen uitoefenne, moet Justitie ingrijpen.

  Bouterse en Brunswijk mogen komen regeren zoals Chavez heeft gedaan. Maar please, heren, neem als grote mannen een beetje verantwoordelijkheid voor die rommeltjes die jullie niet zo erg lang geleden tegen je eigen volk, je vrienden en families of die van je families en vrienden, hadden veroorzaakt. Mensen hebben nog tranen die gedroogd moeten worden. DO SOMETHING ABOUT THAT TOO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 36. Nr 33 RMD.Leider.Sr Wil je svp nog een keer jouw reactie doornemen en pas overgaan tot oordeel?
  Als Brunswijk wist dat hij gebruikt werd, wie is dommer dan een domme? en hij heeft de stukken bewaard!! Hij kan werk van maken als hij dat wil, heb ik begepen. Is hij dan een
  verrader?? Hij moet toch eerlijk zijn? of niet?? Breng de waarheid naar voren!!!! Pas dan ben je een echte kerel!!!

  Praatjes vullen geen gaatjes!!!


  Maak melding

 37. Met NDP-ers valt toch niet te praten. Die hebben nu eenmaal geen verstand.

  Het enigste wat ons rest is hopen dat het ware gezicht binnen 2 jaar duidelijk is en dat de schade niet onherstelbaar is.

  Alleen dan is er een kans dat het SME volk tijdig deze dwaling inziet en “ten halve keert”.

  Alleen al het feit dat DDB nu dikke matie is met andere criminelen als Somo en Bruns heeft al vele het licht doen zien. Weliswaar laat want de verkiezingen zijn geweest, maar hopelijk niet te laat.

  Vele bidden nu dat Gado SME mag sparen voor de totale vernieiging die op komst lijkt.


  Maak melding

 38. geachte mensen mijn mening tegen mc is dat wij als surinamer voor hem heeft gestemd om de criminelen te bestrijden.en dat er goede regels in marowijne te handhaven.zoals we weten zijn er geen regels of wetten in het oosten.

  wij suriname moet hoop hebben.wie dan ook als president.

  oosten


  Maak melding

 39. Vice precident voorziet instabiliteit. mijn vraag is: Is Suriname onder vene en sardjoe ooit stabiel geweest?? Begin maar te denken aan de schooljeugd die onderwijs dienen te genieten; zij zijn het volk van morgen maar moesten met het nieuwe schooljaar wel zelf hun zitplaats en lessenaar naar schoolmee- nemen…das maar een voorbeeld en niet te vergeten de toescheidingsovereenkomst waar vene er nooit over heeft willen praten want hij wil, zo hij het zei,geen tweedeling in Suri.een rijke en een arm deel indien de deur zou worden opengezet voor Surinamers in Ned. om zich in Su. te vestigen. Elke KOE
  of EZEL weet dat als je ongeveer zo’n 30.000
  pensioengerechtigde Suri’s met een gemiddelde
  pensioen van Eu1000 per maand in Suri. terug
  krijgt dat je dan zo’n Eu30.000.000 per maand
  het land binnen krijgt, GOED voor de opbouw van de economie van het Land SURINAME maar vene wou daar niets van weten REKEN MAAR UIT OP JAARBASIS.


  Maak melding

 40. Tijdens het verkiezingscampagne had venetian (president)
  zich gebezigd met het woord destabiliteit
  Heden , na de verkiezingen houdt sardjoe( vice-president)zich bezigd met het woord instabiliteit
  Het zijn doelbewuste woord keuzen .
  Bedoelen deze beide heren hiermee het nieuwe front ( NF )of proberen ze een signaal te geven aan Holland voor een interventie ?
  Ik hoop dat ik aan het rechte eind heb , dat het maar symtonen zijn van desociatie bij deze heren , ook gezien de hoge leeftijd .

  STREE DE FU STREE
  WI NO SA FREDE
  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS
  VOORWAARTS RICHTING HET GELUK/OVERWINNING
  NIEUWE ORDE
  HET VADERLAND OF DE DOOD


  Maak melding

 41. Republiek Suriname heeft gekozen tegen het “Neo-Kolonialisme” , massaal
  voor de “Dekolonisatie” en is hard op weg naar de verwerkelijking van de nieuwe Surinaamse Mens ( ONE PEOPLE , ONE NATION )
  Speerpunten zijn;
  -De Politiek-Bestuurlijke Orde
  -De Sociaal-Maatschappelijke Orde
  -De Sociaal-Economische Orde
  -De Educatieve Orde

  Zichzelf helpen , dat is de sleutel om de deur te openen van het bereiken Uwer wensen , zowel voor eigen persoonlijke belangen , als voor de belangen van een volk
  dat op wil klimmen langs de trappen der natien
  Men moet leren op eigen krachten te steunen
  Voornamelijk moeten wij zelfvertrouwen hebben

  STREE DE FU STREE
  WI NO SA FREDE
  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS
  VOORWAARTS RICHTING HET GELUK/OVERWINNING
  HET VADERLAND OF DE DOOD


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.