Hassankhan: Suriname verdient goede regering

15

PARAMARIBO, 3 jun – Suriname verdient een goede, verantwoordelijke regering. Dit zegt minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken, Biza. De nieuwe bestuurders moeten daar rekening mee houden. Het merendeel van de kiezers heeft immers niet gekozen voor de Mega Combinatie.

Die mag zich dan winnaar noemen, feit is dat het om Suriname gaat. Als het fout gaat, is dat merkbaar voor iedereen. “Je zou kunnen zeggen dat degenen die gekozen hebben voor een regering van Mega Combinatie het verdienen. Maar zeker zestig procent heeft gekozen voor andere politieke partijen”, zegt Hassankhan. Dus maakt het gros aanspraak op iets beters dan waar sommigen voor waarschuwen.

Met name in het Nieuw Front is het pessimisme niet te stuiten. “Ik hoop niet dat men weer overgaat tot het aanzwengelen van de gelddrukpers. Als het slecht gaat, zal het voor iedereen slecht gaan”, aldus Hassankhan. Toch verwacht hij geen problemen bij de uitvoering van loonaanpassingen voor ambtenaren. Die waren al afgesproken. Hoe, is wellicht niet meer de hoofdpijn van het huidige team.


15 REACTIES

 1. Nou die Hassankhan komt ook met een uitsmijter, wel een simpele, maar goed zijn mening, en toch ruik je iets naars bij zo’n mening of uitspraak, hij vindt het niet prettig denk ik, dat Baas aan het langste eind heeft getrokken, en dan gooit ie met uitspraken, Maurits mi boi, no span joe ede, oeng spang dape foe mek a torie lollo boeng. Drai wang kondre na tra koekoe, maar ik denk dat het zal meevalllen de komende tijd, ik hou tenminste de moed erin, en kijk uit
  wat er komen gaat.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 2. Hij heeft gelijk, want die hoofdpijn ligt nu werkelijk op het bord van de nieuwe regering!!
  Alleen de bijbehorende calpol ( geld ) hebben ze niet bijgeleverd!!
  Ze zijn stiekem al lang blij, want ze hebben achteraf in de gaten gekregen, dat ze overuren zouden moeten maken met de geldpers om hun verzinsel Fiso 1 en 2 te financieren!!


  Maak melding

 3. Het merendeel van de kiezers stemt al jaren niet op Front maar toch hebben die NDP-ers of anderen rond die partij altijd rancuneus geweerd, dus Hasankhan moet gewoon zijn mond houden. Nu zij op het punt staan aan de kant gezet te worden voor jaren, doen ze verontwaardigd. Front, ie lasi, hou je bek. MC, VA en zelfs ACOM hebben genoeg kader.


  Maak melding

 4. De TIJD ZAL HET LEREN of er in SURINAME verstandige keuzes zijn gemaakt, of de beloftes ingelost worden, of de nieuwe gezichten het menen met land en Volk, of er capabele lui aan het roer zitten, of wij de staatskas sterker gevuld of geplunderd terug treffen.

  Anyhow, afwachten en zien en niet bij voorbaat alles NEGATIEF benaderen.

  VOORDEEL van de TWIJFEL is ook OK.

  *** ALL THE BEST WITH SURINAME ***


  Maak melding

 5. Hassankan heeft een punt.
  Suriname verdiend de beste bestuurders.
  Wanneer de prijsen nu stijgen zal het puur toeval zijn.
  Wanner de cambios geen dollars meer beschikbaar stellen zal het te maken hebben met de crisis wereldwijd.
  Maar ik zie het anders, ik denk dat dit het gevolg is van de combinatie van partijen die graag in de plusch willen (MC ,AC, VA) zodat zij hun mannetjes kunnen zetten op strategische plekken staatsolie SLM enz. Ik hoor Bouta nog zeggen “the right man, on the right place”.
  Wij hadden in de omgeveing van Paranam een glas industrie net opgestart ( bouta had daar aandelen) heeft het niet overleefd. Ook een baksteen industrie bij Para ook niet gehaald zelfde aandeel houder.Een regering bestaande uit mc, ac,va, waarbij opgemerkt mag worden dat Somo claimed VP anders tekent hij niet Bruinsje claimed ook. Het gevolg kan zijn dat IMF Suriname op de vingers kan tikken, en dat suriname internationaal voor gesloten dueren komt te staan , kan de begroting niet op orde te brengen, heeft te weinig geld. Dit betekend dat de plannen van de mc niet uitgevoerd kunnen worden en dat gaat ten koste van de arme man die heeft gestemd op mc ten zij er hulp komt van de geld machine, Het gevolg de srd is niets meer waard en moet de volgende regering weer puin ruimen


  Maak melding

 6. En als het inderdaad niet goed gaat, wat voor maatregeen tref je dan???

  U zegt zelf:
  zeker zestig procent heeft gekozen voor andere politieke partijen en niet voor Mega Combinatie en van Abop. Opnieuw verzieking?? Medio December 2010???

  Het is schande voor VHP 8 zetels!!! Voorheen was het 20,24 of meer!!!! Geen stem meer!!!

  Go plan alesie nanga oerdie! A roti sweetie so teh!!!!


  Maak melding

 7. op zo een moment heb je bush nodig: there is evidence that MC and AC have connections with Al-Q.. surinam is a threat to stability in the region (and the world…) suriname has chemical and biological weapons…mr. bush? are you still there?


  Maak melding

 8. meneer hassankhan, als sme een goede regering verdient had de vhp daar voor kunnen zorgen, de vhp had met de bvd de verkiezingen in moeten gaan, los van nf, dan waren ze groot geweest. er zijn nu nog twee opties : 1. vhp doet mee met mc en eist dat somo naar huis of naar de bak gaat of 2. ze dienen een motie in om 8/51 = 16 % van het land (noordwestmidden suriname) af te splitsen. anders is er geen toekomst meer in suriname voor de achterban van de vhp, de bvd mensen kopen zich wel overal doorheen.


  Maak melding

 9. ddb moordenaar verdachte drugsdealer veroordeelde

  Ronny mie boi bankrover verkrachter maardenaar plunderaar veroordeelde enz enz

  somo alom bekend verkrachter grond dief veroordeelde

  Dit is de hoofprijs waar het volk op gestemd heeft..

  Het beloofd wat ,,de komende tijdperk

  Het land is prachtig machtig ,maar jammer dat er suris wonen,het verstand is verre van zoek..

  veel succes de komende tijd..

  lang leve sme..god zij met u..


  Maak melding

 10. Beste minister Hassankhan,
  Natuurlijk zal het geen hoofdpijn zijn voor de komende regering om Fiso2 uit te betalen, omdat jou regering ongeveer een maand terug weer een container heeft laten drukken. En u kunt het mij niet ontkennen omdat ik het persoonlijk heb zien leveren bij de CBvS,toen ik lekker aan de waterkant zat te chillen.

  En gelijk heb je als je zegt dat degene die op MC gestemd hebben het verdienen als het slecht gaat de komende tijden, net zoals NF het verdient heeft om nu in de oppositiebanken plaats te nemen. En dit hebben jullie te danken aan jullie arrogantie en koppigheid

  Het volk heeft bewust gekozen!!

  40%+60% is niet gelijk aan 40%+10%+5%+ etc

  Maar kwalijk neem ik u niet, want uw rekenkunst heeft u al laten zien bij implementatie van Fiso1. U bent zo goed in het rekenen dat u niet eens geld over had om onze hard werkende verpleegsters uit te betalen.

  En als AC en PL goed was voor jullie “wijze” mannen van het NF om mee te regeren, denk ik dat MC gewoon jullie voorbeeld heeft opgevolgd. Goed he minister?????!!!!!!!!!!

  Mvg.
  MC-lid


  Maak melding

 11. Tuurlijk verdient Suriname goede bestuurders, in ieder geval waren de fronters dat niet.

  Lees hieronder maar.

  “DE MEGA-COMBINATIE REGERING ERFT MEGA PROBLEMEN
  Naar aanleiding van het artikel in de editie van het ochtendblad De Ware Tijd van dinsdag 1 juni 2010
  met als kop: “Nieuwe regering erft dispuut met Alcoa” poog ik met dit ingezonden stuk het breder
  publiek toch wel te informeren over het nalatenschap van de komende Mega Combinatie regering.
  Het is goed om alvast vast te stellen dat het een pertinente leugen is dat de Nieuw Front plus regering
  “prudent financieel economisch beleid” gevoerd heeft. Zij heeft slechts enorme meevallers gehad in
  de gunstige prijzen van aluinaarde, aardolie en goud. Deze zijn namelijk de drie belangrijkste
  exportproducten van ons land en maken meer dan 90% van ons export pakket. Zo kreeg de Nieuw
  Front plus regering in 2008 en 2009 ongeveer U$ 410.000.000 ( SRD. 1.148.000.000) in de vorm van
  belastingen en dividend uitkering van Staats Olie.
  Naast deze meevallers heeft de Nieuw Front plus regering mogen bogen op 125.000.000 euro’s aan
  betalingsbalans steun van uit Nederland, de laatste resten van de middelen uit de NHAS en andere
  donor fondsen. Verder heeft zij ook voor U$. 100.000.000 aan trekkingsrechten van het IMF mogen
  ontvangen dit uithoofde van de steun die verstrekt werd aan lidlanden in verband met internationale
  krediet crisis.
  Ondanks deze meevallers die absoluut NIET toegeschreven kunnen worden aan enige inspanning of
  prestatie van de Nieuw Front plus regering zal de Mega Combinatie regering onder meer
  geconfronteerd worden met:
   Een overliquiditeit in de samenleving; deze overliquiditeit heeft de koersverhoudingen reeds
  doen verschuiven naar SRD. 3,45 voor de Amerikaanse dollar; een verhoging van 23,2 % ten
  opzichte van de officiële wisselkoers van SDR. 2,80.
   Deze overliquiditeit die in de tussentijd nog verder aangroeit vormt tegen de achtergrond van
  de thans tegenvallende deviezen ontvangsten en opgedroogde donorhulp een inflatie tijdbom.
   Een multiple wisselkoers regiem, want naast de straatkoers van thans SRD. 3,45 is er ook een
  brandstofkoers en een koers voor eerste levenbehoeften, baby voeding en medicamenten
   Een begrotingstekort van SRD. 1.100.000.000 over het dienstjaar 2010 dat zonder
  financieringplan door de Nieuw Front plus regeringscoalitie eerder dit jaar werd goed gekeurd.
   Een verdeeld en inefficiënt ambtenaren apparaat dat zich thans gemanifesteerd in etnisch en
  partij politiek verzuilde ministeries.
   Record aantal ambtenaren; dit aantal is in de afgelopen 16 maanden met ruim 20% vergroot is.
  Op 1 januari 2009 waren er 38.096 ambtenaren; in april 2010 is dit aantal opgelopen tot
  45.205 ! In 2008 was de loonsom voor ambtenaren SRD 759 miljoen en in 2010
  (goedgekeurde begroting 2010) wordt een loonsom voorzien van SRD 1.230 miljoen. Een
  stijging in 2 jaar van meer dan 60% ! En dat moet FISO II nog komen. Nu begrijpt u ook
  waarom er in ca 16 maanden ineens ruim 7000 ambtenaren zijn bijgekomen !
   Een werkloosheid van 32% van onze potentiële beroepsbevolking
   Een staatsschuld dat in 10 jaar tijd verdubbeld is en per december 2009, 1.000.000.000 U$
  bedraagt. Terwijl tegenover deze toename van de staatsschuld er niets concreets kan worden
  aangetoond inzake het doel waarvoor die leningen zijn aangewend.
   Een groot aantal onbetaalde rekeningen, omdat sinds de maand maart van dit jaar de overheid
  nauwelijks betalingen deed aan derden.
   Een terugval in ontvangsten uit de bauxiet sector welke voor 2010 lager zullen uitvallen dan
  2009 toen er slechts U$. 17 mln dollars ontvangen werd.
   Het laten liggen van de koop van de Afobakka krachtcentrale; deze installatie was tegen een
  aantrekkelijk bod aan de Nieuw Front aangeboden. Op het aanbod van de Suralco werd van de
  zijde van de Nieuw Front plus regering zonder enige vorm van onderhandeling helemaal niet
  ingegaan.
   De gevolgen van een vertrokken BHP Billiton en een amateuristische en halfslachtige afbouw
  van het vertrek van deze multi-national.
   Een concept overeenkomst met New Mont betreffende onze goudvoorkomens in het Nassau
  gebied waarvan de inhoud slechts bekend is binnen besloten en beperkte groep van
  regeringsgezinde personen.
   Een niet opgelost dispuut tussen de regering en de Alcoa dat ongemoeid gelaten is door de
  Nieuw Front plus regering.
   Het angstbeeld dat dagelijks dat door de medestanders van de Nieuw Front plus regering door
  de media geschapen wordt.
   Reeds aangekondigde acties gedaan door een topper van de CLO die thans reeds
  aangekondigd dat omstreeks januari 2011 er acties verwacht mogen worden. Deze
  aankondiging van deze CLO topper bevestigd het vermoeden dat de aanhangers van de
  huidige regering serieus van plan zijn om de regering van de Mega Combinatie het regeren
  onmogelijk te maken door o.m. eisen te stellen waarvan zij reeds weten dat deze onder de
  gegeven omstandigheden niet realiseerbaar zijn.
   Een onbekend aantal lijken die nog in kast te vinden zullen zijn; deze nog onbekende delen
  van het nalatenschap van de Nieuw Front plus regering zal pas na grondige inventarisatie
  kunnen plaats vinden.
  Ondanks dit alles is de Mega Combinatie vast beraden de ontwikkeling van ons land ter hand nemen.
  Zij zal woord houden en het aangeboden sociaal contract met de samenleving gestand doen. Het zal
  een ieder bekend zijn dat de Mega Combinatie geloof heeft in de potenties van ons land en ons volk.
  Het is een ieder ook bekend dat voor de leden van de Mega Combinatie ons Volkslied een enorme
  bron van inspiratie vormt. Met name wordt bijzonder veel kracht geput uit de volgende strofen uit het
  tweede couplet: “Stre de fu stre wi no sa frede, Gado de un Fisiman, Heri libi te na dede, Wi sa feti gi
  Sranan.
  Daarom gaat de Mega Combinatie onverschrokken de uitdaging aan om -ondanks het deplorabel
  nalatenschap welke de Nieuw Front plus combinatie o.l.v. Ronald Venetiaan voor haar achter laat- met
  haar regeringsprogramma voor land en volk welvaart en welzijn te bewerkstelligen.

  Sranan sa wini!!!!, Sranan mu wini!!!


  Maak melding

 12. Voorbeeld van goed bestuur onder front, de stront komt nu al boven drijven, eerst was het Telting met zijn mededeling dat de staatskas zo leeg is dat het iedere keer weer passen en meten om salarissen uit te betalen, nu dit. Trouwens ik vond het al vreemd dat alleen Sardjoe, Kanhai, Tokkie en de aannemer natuurlijk bij de eerste steenlegging aanwezig waren, de verdeelsleutel dus.

  “Open brief aan scheidend president Ronald Venetiaan
  Friday 4 June

  Excellentie,

  Onlangs zonden wij een brief aan de aannemer die werkt aan de bouw van het nieuw hoofdbureau van politie alsmede een brief aan het ministerie van Openbare Werken, waarbij wij de aanzegging deden om de uitvoeringswerkzaamheden aan het project stop te zetten aangezien de aannemer zonder de nodige toestemming wijzigingen heeft aangebracht op essentiële punten van ons ontwerp, te weten:

  1. De funderingsconstructie van het gebouw;

  2. De bouwmethodiek (prefab versus in het werk gestort);

  3. De maatvoering van het gebouw;

  4. Het ontwerp als geheel en dus de esthetiek van het gebouw.

  Wij vinden het nodig u hierbij nogmaals erop te attenderen dat de vele misstanden in de uitvoering van het project voornamelijk te wijten zijn aan de ernstige miscommunicatie tussen het ministerie van Openbare Werken als opdrachtgever en ons bureau als directievoerder.

  U begrijpt dat door deze handelwijze inbreuk wordt gemaakt op ons ontwerp, dat door alle betrokken partijen als basis van het project Hoofdbureau van Politie is overeengekomen.

  Naast de onrechtmatige inbreuk op ons geestesproduct constateren wij dat door deze werkwijze het bouwsel in technisch, financieel en artistiek opzicht essentieel afwijkt van hetgeen door ons geprojecteerd, is en met inachtneming van algemene contractuele regels bepaald is.

  Wij benadrukken dat met de voorwaarden voor de financiering, die hoofdzakelijk uit de Verdragsmiddelen geschiedt, thans een loopje wordt genomen.

  Ondanks alle geconstateerde wantoestanden bij de bouw, heeft de minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, gemeend om aan het dagblad Times of Suriname te vertellen dat er zich problemen voordoen tussen de aannemer en iemand die zich opwerpt als architect zonder daartoe opdracht te hebben. (dagblad Times of Suriname van zaterdag 15 mei 2010, voorpagina, artikel ‘Na 30 jaar weer hoofdbureau van politie’). Met deze uitlating heeft de minister van Justitie en Politie bewust en opzettelijk onze eer en goede naam aangetast, door als bewaker van wet en recht in het land te suggereren dat betrokkene, zijnde de directeur van het Adviesbureau van Architectuur en Constructie NV (AAC NV), de heer ir S.M. Mungra, zich onbevoegd als architect gedraagt. Tevens beweert hij dat betrokkene geen opdracht terzake heeft, niettegenstaande alle werkzaamheden die betrokkene in opdracht van de betrokken ministeries heeft verricht. Voor diverse werkzaamheden heeft ons bureau bovendien geen betaling verkregen, ondanks herhaalde aanmaningen onzerzijds.

  Wij concluderen, dat uw minister van Justitie en Politie ons bureau AAC NV en zijndirecteur onrespectabel en denigrerend heeft besproken, op basis van grove onwaarheden, waarbij bovendien de gevolgen voor de gemeenschap van de onjuiste uitvoering van het bouwproject verdoezeld zijn.

  Heer president, u dient erover te worden geïnformeerd, dat de bouw thans geschiedt in strijd met de comptabele regels, waardoor buiten de regels om grote bedragen onderhands een bestemming krijgen. In technisch opzicht worden voorts te veel afwijkingen gebracht in ons ontwerp, dat zoals gebruikelijk binnen de overeengekomen financiële grenzen is geproduceerd. De ministers menen echter de gemeenschap de feiten te kunnen onthouden.

  Ter bescherming van onze eer en goede naam hebben wij Santokhi aangezegd om zijn verontschuldigingen aan ons aan te bieden voor de ongefundeerde en beledigende opmerkingen welke hij heeft gemaakt tegenover de pers. Op onze aanzegging hebben wij tot op heden geen reactie ontvangen.

  Vanuit overwegingen, ontleend aan het algemeen belang, is het echter nodig dat u optreedt. Daar noch het ministerie van Openbare Werken noch het ministerie van Justitie en Politie oor heeft voor de vele misstanden bij dit project en zij de ongeschoolde aannemer zonder adequaat toezicht werkzaamheden met zeer verstrekkende gevolgen doet verrichten, zijn wij genoodzaakt u te benaderen, met het dringend verzoek, om het werk met onmiddellijke ingang te doen stopzetten, totdat de uitvoering volgens de geldende regels kan worden voortgezet. Zonodig zullen wij de kwestie voorleggen aan de rechter, echter met het logisch gevolg dat er vertraging komt in de planning.

  Gelet op de loop van de omstandigheden verzoeken wij u voorts dringend om de vele misstanden rondom onderhavig project met de betrokken ministers te bespreken en terzake maatregelen te treffen, zodat de bouw van het hoofdbureau van politie op de juiste wijze kan worden voortgezet.

  Heer president, wij spreken de hoop uit dat u het bovenstaande ter harte zult nemen.

  Hoogachtend,

  Adviesbureau voor Architectuur en Constructie NV

  Ir S.M. Mungra

  Managing director


  Maak melding

 13. Lang leve de criminaliteit in Suriname met Bouta en Brunswijk aan de macht, BB? hey Baby? weheeha hahahah wat een lachertje.Moordenaar, Verkrachter en Drugsdealers gaan verkondigen en bepalen wat NORMEN EN WAARDEN zijn hahaha ik kom niet bij van LACHEN! en trouwens heeft iemand ooit gezien een neger of een djoeka een winkel runnen? laat staan een LAND regeren en als ze dat doen, wil je dan weten hoe? haha kijk maar naar Afrika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.