Surinaamse president: Brunswijk wel, Bouterse niet

61

PARAMARIBO, 15 mei – Er is een wezenlijk tussen Ronny Brunswijk en Desi Bouterse. Dit zegt president en NPS-leider Ronald Venetiaan. Dit verschil is bepalend bij het kiezen van politieke partners. Weliswaar is zowel de ene als de andere veroordeeld voor drugssmokkel.

Tegen beiden loopt een internationaal opsporingsbevel. De vergelijking houdt daar op. “Ik heb er geen moeite mee om met A Combinatie-topper Ronny Brunswijk samen te werken. Wij hebben een samenwerking met A Combinatie en Brunswijk is deel hiervan”, zei Venetiaan in het radioprogramma Negentig Seconden. Dus zijn er geen principiële bezwaren. Met Bouterse is het radicaal anders.

Er spelen twee principiële argumenten. “Bouterse heeft in de jaren tachtig een coup gepleegd en daarmee een legaal gekozen regering naar huis gestuurd”, aldus Venetiaan. Hij was toen zelf minister van Onderwijs & Volksontwikkeling. En dan zijn er nog de executies van december 1982. Burgers zijn toen “zonder vorm van proces afgemaakt.” De dubbele klap werkt tot vandaag door.


61 REACTIES

 1. klopt. DDB heeft SME meer schade toegebracht in enkele jaren dat 100-de jaren daarvoor door wanbestuurders is gedaan.

  Niet alleen talloze martelingen, verdwijningen en moorden.
  Ook alle intelligentia weg gejaagd of vermoord.
  Alle kritische instellingen die misbruik moeten bewaken lamgelegd en/of vernietigd: de media, de rekenkamer, etc.
  De gehele economie kapot gemaakt.
  SME veranderd in een narcostaat waar FARC vrij in en uit liep, ook recent nog zijn FARC leden ontmaskerd en het land uitgezet.
  Etc. etc. etc. et. etc.


  Maak melding

 2. Beste lezers,
  met alle respect vor de huidige president Ronald venitian,
  het verschil tussen Bouterse en brunswijck is

  Bouterse beeft gevochten voor de democratie in suriname in opdracht van een europese land.helaas is het anders geworden.
  Maar wie is de opdrachtgever van heer Brunswijck,en wat heeft hij gedaan voor de algemene Surinamers en suriname
  Het is een kwalijke zaak dat de president van suriname zo een vergelijking maakt
  ik denk dat de president wel een gevaarlijke spelletje speelt.
  hetuurvan de waarheid
  reactie Shivan.B


  Maak melding

 3. “Hij Die Zonder Zonde Is Werpe De Eerste Steen”

  Waar Bouterse verantwoordelijk voor is heel erg ja. Maar dat maakt hem niet meer of minder dan Brunswijk. Men noemt hem wel moordenaar voor de decembermoorden maar de moorden in Moiwana waar hij als opperbevelhebber ook verantwoordelijk voor is wordt hem niet verweten.
  Bouterse had alle recht om een revolutie te beginnen. De toenmalige regering was al corrupt net zoals de huidige die ook naar huis gestuurd moet worden. Dat is nou het nadeel van een democratie. De vrijheid die het biedt wordt op grote schaal misbruikt.

  Met Brunswijk zou men dan ook NIET mogen samenwerken. Alleen in corrupte landen kunne nveroordeelde drugshandelaren met een internationaal opsporingsbevel in de poltieik blijkbaar. En Suriname is jammer genoeg 1 van die landen. Vind het nogal schokkend dat Venetiaan er zo makkelijk over praat. Maar tegelijkertijd is Venetiaan ook iemand die Suriname niet vooruit brengt dus wat goeds kan je van die man nou verwachten.

  Ik schaam me als Surinamer dat drugs steeds meer en meer geaccepteerd word in onze Surinaamse samenleving.
  Drugs mag maar moord niet.

  Net zoals Suirnam Airways laatst. Ze vonden dat het artikel in de Ware Tijd schadelijk voor hun imago maar zo heb ik ze nooit horen praten over al die medewerkers van ze die drugs smokkelden en nog steeds smokkelen.


  Maak melding

 4. Vaak duurt staatszaken lang,voor dat het volk
  door heeft wat de motivatie is van een bepaalde handeling. Nu dat duidelijk is geworden dat de strijd van de toenmalige militairen, een gerechtvaardigde strijd is krijgt de partijen die de revolutie ondersteuen steeds meer aanhang.

  Het gedrag van de front-partijen gaat maken dat zij langzaam gaan dood-bloeden, omdat alleen moraal geen maagden vult en geen ontwikkeling brengt. Het moraal moet ook gelden voor de surinaamse belangen; die beschermd moet worden voor het surinaamse volk.

  Als het moraal van het front is 5% voor surinanme en 95% voor een buitenlands bedrijf, dan is dat een verwerpelijk laag moraal,waar het volk niets aan heeft maar alleen ellende.

  Het is wel bedenkelijk dat degene die wordt beschuldig van moord;het front tot de orde moet roepen om niet nog eens uitverkoop te houden van surinaamse bodemschatten, zie NEW MONT DEAL.

  Dus zonder de revolutionairen had het front surinaamse bodemschatten reeds vele malen verkocht voor een stuiver aan rijke blanken. Daarmee had het front suriname beroofd van zijn toekomst van vrijheid en ontwikkeling.

  Dat wat hier boven staat is een zware ingreep waard, waar zelfs doden kunnen vallen om de landverraders te weer houden suriname uit-te buiten en uitverkoop te houden.

  Wanneer het aankomt om de surinaamse belangen die in de bodem van ons land zitten te verdedigen, moeten wij niet schromen geweld te gebruiken, om welvaart voor ons volk te behouden.

  Wie kan zulke leiders begrijpen die alles van het volk weg-geven aan rijke blanken. voor zulke mensen is maar een ding wat goed voor hun is, levenslange gevangenis-straf met dwang arbeid.

  IK vind dat surinaamers moet afstappen van de slappe mentaliteit waar iedereen maar komt halen en de surinamers zitten maar te kijken. HET HELE BINNENLAND WORD VERGIFTIGD met kwik maar Santokhi en Venetiaan zitten maar te kijken hoe het goud wordt weg-geroofd.

  Is goed dat er nog hoop is voor de toekomst van suriname MET DE MEGA-COMBINATIE. Stem op 25 mei 2010 Mega-Combinatie voor rechtvaardigheid voor suriname.


  Maak melding

 5. Deze uitspraak van Venetiaan is kenmerkend en duidelijk dat deze man aan het dementeren is.
  Een bankrover, crimineel en naderhand een terrorist die een oorlog is begonnen te laten prevaleren boven het toenmalig gezag in Suriname !!!!

  Sorry hoor, maar ´El Vene´ is helemaal de weg kwijt en lijkt zelf seniel te zijn geworden.

  Maar goed, judgement day (25 mei 2010) is coming dus denkt El Vene de stemmen van de marron broeders/zusters wederom te zullen pakken om hen daarna uit te lachen en te negeren !

  Brothers & sister, wise up !!!!


  Maak melding

 6. Een ( ongecivilisseerde ?? )president van een land is bereid samen te werken met een verkrachter, bankrover, moordenaar, drugsveroordeelde, geweldenaar, respectloze half analfabeet. Wat zegt dat over zo een machtsdronken bekrompen figuur als venisniks ??


  Maak melding

 7. qua karakter is bouterse veel en veel beter dan brunswijk,over veroordeling gesproken deze man venetiaan
  moet zich dood schamen om met deze politieke veroordeling van bouterse zich te distantiëren van de gehele achterban van bouterse n.d.p.wat hij met tak en wortel wilt uitroeien of probeert deze waanzinnige monster tweedracht te zaaien binnen
  de mega combinatie.dit is te doorzichtig en dom.

  hij zegt ook dat hij geen moeite heeft om met a combinatie topper brunswijk samen te werken.en brunswijk is een deel hiervan.dus zijn er geen principiële bezwaren.
  volgens mij praat deze man met gespelen tong,soms als voorzitter van de nps en dan weer als fronter en dan terug als dictator venetiaan.

  er spelen twee principiële argumenten,
  bouterse heeft een coup gepleegd en daarmee een legaal gekozen regering naar huis gestuurd.hij was toen zelf minister van Onderwijs & Volksontwikkeling.hier spreekt de
  man op persoonlijke titel en niet op bases van een politieke organisatie.En dan zijn er nog de executies van december 1982.Burgers zijn toen “zonder vorm van proces afgemaakt
  De dubbele klap werkt tot vandaag door.is deze man een bruggen bouwer of is hij op wraak uit.

  is deze man de daden van brunswijk vergeten,de vele dienstplichtige militairen dat hij op vreselijke wijze heeft omgebracht.
  waren deze ook geen surinamers die bezig waren om hun beroep als militairen uit te oefenen.

  monster wat is hierop jou mening.

  de bankroof op alkmaar tamanredjo en de vele vliegtuig kapingen in het binnenland en het neerhalen van een heli.hoeveel onschuldige burgers heeft de bankrover en de lust moordenaar brunswijk niet om zeep gebracht.wat is op moengo gebeurt met het warenhuis van paul indiaan.

  venetiaan neem mij niet kwalijk,maar je bent een levende monster.


  Maak melding

 8. mijn god hoe kan een president zo denken roni heeft politie agenten gedood ,bank over vallen mensen verkracht ,drugs beleid overtreden ,mensen mishandeld ai mi gado ,desi heeft een coup gepleegd ,mensen vermoord dat moet bewezen worden ,gehandeld in drugs


  Maak melding

 9. mijn god hoe kan een president zo denken roni heeft politie agenten gedood ,bank over vallen mensen verkracht ,drugs beleid overtreden ,mensen mishandeld ai mi gado ,desi heeft een coup gepleegd ,mensen vermoord dat moet bewezen worden ,gehandeld in drugs ZE ZIJN EN BLIJVEN BEIDE VEROORDEELDEN MIJN GOD FENI WORDT WAKKER TOG


  Maak melding

 10. Venetiaan moet deze fluwekul aan de achterban van de NPS gaan vertellen.
  Toen NF op zich zelf een regering kon vormen,dan vertelde deze meneer een andere verhaal.Dan zei deze zelfde meneer dat hij niet met veroordeelden kan en gaat samen werken.Nu praat hij een ander verhaal.Hij denkt dat alle Surinamers domme mensen zijn.Misschien de NPS’ers,maar niet alle Surinamers.


  Maak melding

 11. May 15th, 2010 at 9:06 pm
  Ronny Brunswijk, voorzitter A-Combinatie en Desi Bouterse, voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) zijn beiden veroordeeld voor betrokkenheid bij drugs in Nederland. Het Nieuw Front heeft er geen moeite mee om met Brunswijk samen te werken, maar met Bouterse wel. President Ronald Venetiaan legde in ’90 seconden’ op Radio 10 uit wat het verschil is. Bouterse heeft een staatsgreep gepleegd in 1980 en een legale regering naar huis gestuurd. Venetiaan was toen minister van Onderwijs. In 1982 zijn onder verantwoordelijkheid van Bouterse 16 personen gepland opgehaald en 15 keerden niet meer naar huis terug. “Ze zijn zonder vorm van proces afgemaakt”, aldus Venetiaan. (Noot van de redactie: Het lijkt er dus op dat het Nieuw Front geen bezwaar heeft tegen bewezen criminelen. Bouterse is in dit proces nog verdachte. Kennelijk is dat het verschil. Nieuw Front werkt wel met veroordeelde criminelen samen)

  Hebben de hypocrieten misleiders het begrepen.??? Mensen die jou zodanig haten, moet je niet mee samen werken. Omdat zij uw organisatie altijd gaan ondermijnen, waardoor de doelen niet bereikt zullen worden. Vergeet niet: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  Soms moet je keihard in hakken om hun aan hun verstand te brengen, zonder pardon de oppositie in werken. en niet bang zijn voor de vakbonden en oproerkraaiers. Een goede organisatie weerstaat elke vakbond omdat alles feilloos verloopt.

  Daarom moet de toekomstige regering snel de verdien capaciteit verhogen in alle sectoren van de economie. Te denken aan de visserij/ goudsector/Biodiesel/rijsaanplant/tourisme/transport/ veeteelt/waterhandel/bosbouw/bauxiet verder verwerken tot aluminium en daaruit verschillen producten vervaardigen; zoals aluminium gaas/draad/blikjes/folie/dakbedeking/schuttings-onderdelen enz enz. Kort om : er moet snel geld verdient worden om de doelen te finacieren. Dus keihard werken om te slagen.

  Stem Mega-Combinatie voor echte ontwikkeling van suriname.


  Maak melding

 12. En het bloed dat er aan de handen van zijn comparant kleeft van die vuile oorlog neemt ome kodjo maar voor lief.

  Hoe naief kan een mens wel zijn.


  Maak melding

 13. Deze politicus is voor alles en iedereen dat/wat tegen Bouterse is.

  Als je maar tegen Bouta bent, ben jij de man/vrouw.

  Over haten en wreken gesproken.


  Maak melding

 14. Zo zie je maar weer dat onze president geen normen en waarden kent.
  Als een heel land moet stil staan om deze vergelijken van Vene
  Zal het lang duren dat wij als volk van SU met elkaar gaan samen werken voor een betere SU


  Maak melding

 15. Geachte redactie,

  Aan het eind van zijn betoog zegt Venetiaan, dat de “dubbele klap tot vandaag door werkt”. Doelend op zichzelf in relatie tot het ‘Geregisseerd Buitenlandsproces’ tegen de Leider van de Nationale Democratische Partij van Suriname en de ‘December Gebeurtenissen’ in het kader van de Surinaamse Revolutie.

  Het eerste namelijk het Geregisseerd Buitenlandsproces, is intussen een mislukt Nederlands scenario gebleken, welke in principe juridisch nog geformaliseerd zou moeten worden. Maar of dat ooit zal gebeuren blijft een vraag. Voor velen in ieder geval intussen een grote leugen gebleken.

  Niet anders als hoe het aantoeging bij de totstandkoming van het illegaal naakt object van Cornelis Gerard Anton de Kom op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost op 24 april 2006.

  http://www.youtube.com/watch?v=pYupfrdEGyw

  Desire Delano Bouterse moet volgens Nederland gestraft worden, omdat hij bij het plegen van de staatsgreep in 1980, gebruikt gemaakt heeft van Nederlandse militaire knowhow. En vervolgens geweigerd heeft, om daarna de Onafhankelijke Republiek Suriname ter herkolonisatie wederom aan het Koninkrijk der Nederlanden over te dragen.

  En zoals het met President Manuel Noriega van Panama geschiedde, zo wil ook Nederland de principes van de grote kapitalistische jongens in de wereld hoog in het vaandel houden. Echter schijnt dat in de Republiek Suriname niet zo goed te willen lukken.

  Desire Delano Bouterse koos na de staatsgreep van Suriname in 1980 NIET voor het Nederlands belang, maar voor het ‘Nationaal Belang van de Republiek Suriname’. Dit tot ergernis van Nederland, die zich genomen voelde. De voormalige Nederlandse kolonie Suriname met nog geen half miljoen inwoners, behoort namelijk tot het zeventiende rijkste land van wereld.

  En terwijl het met de eerste minister van de Democratische Republiek Congo (Congo-Kinshasa) Patrice Lumumba totaal anders verliep, blijkt nu voor Nederland het ene land niet het andere te zijn.

  http://www.youtube.com/watch?v=HrcX3XUm7eA

  Ronaldo Venetiaan als huidig president van Suriname met zijn Frontcombinatie, behoren volgens Nederlandse neokoloniale principes tot de ‘lange arm van het kolonialisme’.

  In 1980 moest deze Venetiaan als toenmalig Minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, gedwongen het hoofdgebouw van Onderwijs en Volksontwikkeling aan de Verlengde Molenpad verlaten. Dit in opdracht van de toenmalige Militairen Raad o.l.v. Desire Delano Bouterse, Leider van de Surinaamse Revolutie.
  Als enige autoriteit weigerde deze minister dit, omdat hij stellig van mening was, dat de Militaire Raad niet legitiem was.

  De militair Paul Bhagwandas werd vervolgens erop afgestuurd. En eenmaal het kantoor van de minister aan de Verlengde Molenpad te zijn binnengetreden, sommeerde Bhagwandas de minister het gebouw te verlaten. Nogmaals weigerde Venetiaan hardnekkig.

  Vervolgens greep Bhagwandas de minister aan de achterste zijde van zijn broek met riem vast, en sleepte hem in bijzijn van het toeziend personeel tegenstribbelend het Onderwijsgebouw uit. En het is dit voor Venetiaan beschamend voorval, die deze voormalige conservatieve minister van Onderwijs en Volksontwikkeling nimmer heeft kunnen loslaten. Waarbij hij publiekelijk gezworen heeft ‘hen’ met ‘wortel en tak’ uit te zullen roeien.

  Intussen heeft hij zich door de jaren heen, wel over diverse beschamendere situaties binnen zijn frontcombinatie kunnen verenigen. Die hem als president ook direct en in sommige gevallen indirect betroffen.

  http://www.waterkant.net/suriname/2010/01/23/somohardjo-laat-president-suriname-vierkant-staan

  Zelfs in het Surinaams Parlement keek hij ongestoord toe, hoe zijn parlementsleden zonder enige schaamte doch op nogal plezierige wijze, de verontschuldiging in ontvangst namen. Vanwege een eerder uit de hand gelopen vechtpartij in het Parlement Gebouw. Dit ten overstaande van burgers op de publieke tribune.

  http://www.youtube.com/watch?v=XWRsKFqMd-U&feature=related

  Wat men noemt de ‘gespleten persoonlijkheid’ van een verbitterde oude man, die zijn tegenstanders desondanks steeds meer het vertrouwen van het volk zien winnen. Mede vanwege zijn ‘haatdragendheid’ opgrond van zijn ‘persoonlijk’ ervaring ten tijde de Surinaamse Revolutie. Maar bovenal vanwege zijn politiek ‘wanbeleid’ en zijn ‘onvoldoende vertrouwen in eigen kunnen’.

  http://www.youtube.com/watch?v=T9FfIU7jG4A


  Maak melding

 16. Venetiaan, Met welke maten meet jij?

  WIl je een goedvoorbeeld zijn en duidelijk maken dat landsbelang voorop staat, dan dient u geen 1 crimineel toe te laten tot het politiek arena van Suriname.

  Duidelijk is dat je liever je eigen “ass”gecovered hebt dan dat van het land. Immers bent u niet presidentwaardig.

  Regeerders kiezen voor zuiverheid en niet voor corruptie.


  Maak melding

 17. “Is goed dat er nog hoop is voor de toekomst van suriname MET DE MEGA-COMBINATIE. Stem op 25 mei 2010 Mega-Combinatie voor rechtvaardigheid voor Is goed dat er nog hoop is voor de toekomst van suriname MET DE MEGA-COMBINATIE. Stem op 25 mei 2010 Mega-Combinatie voor rechtvaardigheid voor Suriname.” (van THEO)

  Deze zinsnede kan helaas nog geen hout snijden “MC combinatie & rechtvaardigheid” zolang dat bekende hoofdstuk niet op een FATSOENLIJKE wijze is afgesloten lijkt mij.

  Ik heb absoluut geen probleem met de partij NDP op zich, maar de voorzitter moet wel een keer MANS GENOEG zijn om als een VOLWASSEN kerel de consequenties te aanvaarden van hetgeen waarvan hij zelf glashelder beweerd heeft dat hij verantwoordlijk voor is/was.

  Ondanks al zijn grootspraak op menig podia heeft hij helaas nooit het fatsoen kunnen opbrengen de rechstgang te respecteren, en nog niet eens de MOED kunnen opbrengen te verschijnen en de nabestaanden in de OGEN AAN TE KIJKEN. Staat dat model voor “een grote Surinaamse leider”? Wordt daar blind achteraan gelopen in SME ?

  Qua partij sla ik momenteel de organisatiestructuur en de doelstellingen van de NDP (als het gemeend is, en NIET HANDELEND zoals ten tijde van Wijdenbosch, Alibux, en de toenmalige President van de Centrale Bank) veel hoger aan dan de oude politieke structeren (NPS, VHP, PL,etc.) die veelal varen op ETNISCHE sentimenten, hetgeen juist een partij als de NDP in SME doorbroken heeft (qua aanhang).

  Van de huidige regeerders (FRONT)weetmen dat niet de meest slagvaardige koers zal worden gevolgd om SME in een sneller tempo tot ontwikkeling te brengen(Hoezo PARTIJPROGRAMMA ??), en bij een evt. winst (regeermacht) van de NDP(MC) is het sowieso in den beginne zorgelijk afwachten wat de daadwerkelijke bedoelingen zijn, en of het land weer gestort wordt in een gygantische devaluatie van de munteenheid, en het weer buitenspel zetten van bijv. DE REKENKAMER (Dus geen controle gewenst).

  Uiteraard heeft men in die periode het land ontsloten (bruggen) en moest men (het volk) door een zure appel hebben bijten, maar geen enkele Surinamer zal vandaag de dag betreuren dat de bruggen er zijn en wij de veerboten kunnen vergeten.

  Desondanks zijn er toentertijd wel cruciale fouten gemaakt en verkeerd GEDRAG vertoond door de politici. Ook DAT moet men niet vergeten.

  DDB zou het land in elk geval een heel GROTE DIENST bewijzen om nimmer de fout te maken zich op de voorgrond te plaatsen als President of andere hoge functie binnen het SME staatsbestel, omdat hij daarmee enkel SME Internationaal schade zal berokkenen.
  Hopelijk bezit hij wel die SLIMHEID.

  Verder zou het hem sieren het hoofstuk december 1982 op een volwassen wijze af te sluiten, de consequenties te aanvaarden, en SURINAME EINDELIJK RUST TE LATEN VINDEN.

  Volksstammen vinden ,die blind achter elke groepering of leider aanlopen in de hoop na een evt. winst er wijzer van te worden, vindt men overal ter wereld ,dus wat dat betreft is een bepaald deel van de aanhang van de NDP niet anders dan in de rest van de wereld gebeurt.

  Als de Tammenga en Flora aanhang werkelijk denkt dat zij na 4 of 5 jaar MC het plots beter zullen hebben (waarom dan niet in 1996- 2000 gerealiseerd?), dan zullen die ook na een volgende periode een ILLUSIE armer zijn. (Idem evt. FRONT aanhangers in Tammenga of Flora).

  That’s politics. They(politici) just need you WHEN TO VOTE om hun eigen stek en zaken verder de komende jaren te regelen.

  Anyhow, keep on hoping and GOD BLESS SME.

  P.s. Ik pleit dus niet voor het FRONT of MC, en houd mij in deze afzijdig.

  Voor het volk van Suriname is te hopen dat men een VERSTANDIGE keus maakt op 25 mei a.s.


  Maak melding

 18. hahahahah bouterse koos niet voor de belangen van nederland maar voor de belangen van de republiek suriname dit zij precies de retoriek waarmee je ezels en koeien kan vangen.
  als suriname zo belangerijk was voor nederland denk jij echt dat ze zouden mee werken aan de onafhankelijkheid van suriname denk nou een beetje na.bouterse heeft nooit gekozen voor de belangen van suriname maar voor zijn eigen belangen, voor zijn veroordeling in nederland wist bosje niet hoe snel hij bouterse moest benoemen tot adviseur van staat bouterse is gedwongen om in de politiek te gaan om zijn veroordeling in binnen en buitenland een politieke staartje te geven en om die ezels in suriname en ook in nederland achter hem te krijgen en dat is hem goed gelukt. @ pinto en de rest van de kudde je kan de waarheid en de feiten niet BEDOTTEN is onmogelijk.@ teo hoe ga jij die mega plannen van jou betalen wat gaan jullie deze keer als onderpand zetten bij die bruggen moest al dat beetje valuta dat nog binnen kwam gelijk naar balast nedam weet jij dat nog dit nog teo in een tijd waar alle banken in problemen zijn wil ik weten waar de ndp geld vandaan gaat halen op zijn zogenaamde mega plannen te financieren.EBU moet ik jou vertellen over de beschamende situaties van de ndp en bouterse of ben jij die bewust vergeten , een minister van defensie dwarka panday die het deed met minderjarige,alibux de de staat voor 500000 dollar heeft opgelicht , bosje en bouterse die elkaar voor vies en vuil publiekelijk hebben uitgescholden,bosje die met onze belasting geld prive inkopen heeft gedaan in ht buitenland, dure advocaat voor bouterse betalen terwijl er geen faluta in het land was om medicijnen voor het volk te kopen lege winkels niets was verkrijgbaar in suriname maar bouterse en zijn kliek hadden alles wat hun hartje begeerd.dit zijn feiten die er niet op liegen bouterse heeft mijn land kapot gemaakt hij mag nooit meer de macht in handen krijgen anders is het gedaan met onze mooie land iedereen gaat suriname de rug toe keren als de slager van paramaribo aan de macht komt.


  Maak melding

 19. de president heeft gelijk om niet met bouta te werken.een moordenaar is en blijft een moordenaar.als dez man suriname moet gaan regeren wordt het een ramp voor het land.ik hoop dat die mensen zo verstandig zijn om zo iemand niet te kiezer.gevaar voor het land en hij vult alleen maar zijn zakken niets anders.


  Maak melding

 20. Denken en zeggen!

  De president van een land mag sommige dingen denken, maar niet zeggen. Dat is oliedom!

  OK, de verkiezingen naderen en zo hoopt hij de volgelingen van Ronny te paaien zodat ze Front stemmen omdat AC op enkele plaatsen niet mee mag doen.
  Maar hoe ver kun je gaan als hoogst geachte persoon in het land door te zeggen dat je met een grote drugsbarron en pleger van allerlei andere strafbare feiten wel wil samenwerken? Dit kan niet in een zichzelf respecterend land. Neem het terug! Vene, alsjeblieft! Het ontsiert je en tast al je geloofwaardigheid en trots aan en die van mij ook omdat ik op je stem op 25 mei.

  Dat je niet met Bouterse wil samenwerken is begrijpelijk en je aangeraden ook. Niemand heeft het recht om voor eigen belang een gekozen regering ten val te brengen en er op los te moorden, jatten, martelen, ontvoeren, toeeigenen, onteigenen en de economie van een land tot aan de grond te vernietigen.

  Mijn voorstel Vene: Bouterse niet, Brunswijk niet en Somo ook niet. Doe het op je eigen kracht en waardigheid. Dan kun je nog altijd zeggen dat je brandschoon bent gebleven en op een nette en gepaste manier tzt met goede normen en waarden afscheid nemen.

  De president van een land zet de norm waar de waarde begint.


  Maak melding

 21. Geachte Priet Pangi e (reactie #9),

  Wat hier toevallig het geval blijkt te zijn, is dat Venetiaan met dit item politiek wil proberen te scoren.

  Niet anders als het jongetje dat ergens in de bosjes met zijn cellulaire een “onschuldige” opname maakte. Hoe hij met zijn vriendjes “viese dingen” deed met een buurmeisje. Eigenlijk bedoeld als grapje. Het filmpje plaatsten zij vervolgens doodleuk op youtube. De volgende dag echter worden zij thuis opgehaald en door hun ouders aan de kinderpolitie overgedragen op verdenking van ‘verkrachting’. De ouders en vooral de jongetjes waren stom verbaast.

  Deze huidige president van Suriname Ronaldo Venetiaan, is in feite zeer naïef en neokoloniaal in zijn opportunisme, zonder zich waarschijnlijk ook van bewust te zijn. Vandaar dat wij eerder ook terecht spraken van een ‘neokoloniale’ president.

  De stelling die hier voor ons ligt, is niet ‘slechts’ een ‘eenvoudige’ vergelijking tussen Desire Delano Bouterse en Ronny Brunwijk slechts vanwege ‘partij politiek gewin’, doch veel en veel meer dan dat. Namelijk gaat het hier eveneens over de reële overeenkomsten en/of verschillen tussen Ronny Brunswijk en Ronald Venetiaan zelf. M.b.t. Desire Delano Bouterse komen wij vanwege het gemak voor de lezer en met alle respect voor partijen straks weer op terug. Echter kunnen wij u geruststellen, dat Ronny Brunswijk en Rinaldo Venetiaan in principe uit het zelfde hout gesneden zijn.

  http://www.youtube.com/watch?v=hscmWvtnxkg&feature=related

  Het verschil zit ‘m echter in de karakteristieken van deze beide Afrikaanse- Surinamers Ronny Brunswijk en Rinaldo Venetiaan. Welk een gevolg is van de loop van een geschiedenis van meer dan 400 jaar Afrikaanse Holocaust oftewel Slavernij. Waarbij tijdens de tewerkstelling van de slaven op de Surinaamse plantages, een deel van de slaven vanwege de onmenselijk behandeling die zij moesten ondergaan, voor de vrijheid kozen in het woeste binnenland van Suriname. De broers Brunswijk en Venetiaan werden let wel WEDEROM van mekaar gescheiden. Eerder was dat in Afrika reeds ‘onvrijwillig’ gebeurd.

  Want terwijl families in Afrika d.m.v. slavenhalers eerder reeds op gruwelijke wijze uit mekaar gerukt werden, om via de diverse slavenforten aan de Westkust van Afrika (de bekendsten zijn Fort Elmina en Cape Coast Castle) aan diverse slavenhandelaren overal ter wereld ‘verspreid verkocht’ te worden; gebeurde dat bij aankomst in de slaven koloniën waaronder Suriname NOGMAALS. En pas dan wist de Afrikaan tot welke eigenaar hij of zij (tijdelijk) behoorde als slaaf.

  http://www.youtube.com/watch?v=CsdosE10EjU&feature=related

  Tenslotte was het WEDEROM de ene broer RONNY BRUNSWIJK die in ‘vrijheid’ het woeste binnenland van Suriname zijn nieuwe thuis maakte, zonder noemenswaardige koloniale bemoeienissen van buitenaf, Marron genaamd. Echter verstoken van allerhande moderne elementaire mensenrechten, zoals gezond drinkwater, goede gezondheidszorg en vooral gedegen onderwijs. Terwijl de andere broer Rinaldo Venetiaan, zich in de stad en plantages in ‘onvrijheid’ staande moest zien te houden in het racistisch bolwerk van brute plantage – en slaveneigenaren.

  Echter voorheen zonder en door de jaren heen gelijkmatig voorzien van de hier eerder boven vermeld elementaire mensenrechten. Waarbij ‘onderwijs’ de spil vormde tot de verdere‘vernegering’ van vooral deze laatste groep Afrikanen. Slechts in het belang van zijn Europese meesters. De scheuring tussen de beide broers was ‘praktisch als mentaal (psychisch)’ nu compleet geworden.

  http://www.youtube.com/watch?v=JvGvxhhBgH0&feature=fvsr

  M.a.w.: De ene broer Rinaldo Venetiaan werd gezien zijn VOLLEDIGE OVERGAVE’ aan het ‘racistisch’ Westers georiënteerd onderwijssysteem, mede als gevolg van zijn woonachtige locatie de ‘stad en/of plantage’ als bolwerk van het kolonialisme en vervolgens zijn jaren lange Studie in ‘racistisch’ Nederland, t.o.v. zijn andere broer Ronny Brunwijk, gezien diens traditioneel oraal onderwijsverleden (semi-Afrikaans en non-Westers), een ‘opmerkelijk’ andere persoonlijkheid in zijn ‘zijn’ en omgekeerd.

  HET ‘ONTNEGERINGSPROCES’ VAN ‘MENTALE SLAVERNIJ’ NAAR ‘MENTALE BEVRIJDING’ ZAL HEEL VEEL TIJD VERGEN.

  En u van het hierboven vermelde bewust te zijn geworden, nu de vergelijking tussen de beide broers Ronny Brunswijk en Rinaldo Venetiaan t.o.v. hun andere broer Desire Delano Bouterse. Waarbij de laatste Desire Bouterse, zijn ‘bewustwording’ van de Geschiedenis van Suriname door de jaren heen dusdanig opschroefde, dat deze mentaal (psychisch) de twee andere broers Brunswijk en Venetiaan, intussen ver achter zich gelaten heeft.

  Hij Desire Delano Bouterse blijkt op haast ‘wonderbaarlijk’ wijze zeer goed op de hoogte te zijn geworden van de mentale conditie (oorzaken en gebreken) van zijn beide broers. En dit ondanks dat ook hij Bouterse eerder ook ‘intensief’ de beïnvloeding , door het racistisch koloniaal Westers systeem. Zowel in Nederland als in Suriname.

  Niet merkwaardig dat van deze broers, Desire Delano Bouterse de ‘enige’ van de drie is geweest, die de moeite genomen heeft het land van zijn voorouders, zijn afkomst en waar het allemaal eens begonnen was ‘Afrika’ te bezoeken. Alwaar hij met een Surinaamse delegatie uit respect voor zijn geschiedenis bovenal, de toenmalige slavenforten Cape Coats Castle en Fort Elmina aandeed.

  Vandaar ook dat hij Desire Delano Bouterse, geboren op 13 oktober 1945 in de Republiek Suriname, momenteel een wezenlijk verschil aan het uitmaken is als leider van de grootste politieke partij van de Republiek Suriname. Dit t.o.v. zijn ander broers.

  Trouwens, de jongetjes wisten niet beter.

  http://www.youtube.com/watch?v=VbBvt_nOtd0


  Maak melding

 22. Ik weet dat dhr Bouterse zijn militairen tot orde riep als ze uit de maat deden.
  Maar Brunsie die verkrachte de boel en deed nog veel meer.
  Venetiaan die heeft het persoonlijk tegen de heer Bouterse.Hij helpt hiermee alleen ons land naar meer ellende. Van Somo en Brunsie pikt hij alles.
  Hij doet daar alleen zich zelf mee,schaad alleen zijn eigen imago.


  Maak melding

 23. Die Vniksaan is toch behoorlijk dom uitgevallen.
  Wat moet een land met z’n figuur als President.
  Er komt nooit iets goed in het land, door Vniksaan zelf allemaal labiel gedoe.
  Straks hoor jij buitenlanders hebben het gedaan maar u ziet het zelf hij smeekt er zelf om.


  Maak melding

 24. Vene is een racist. Hindoestanen heeft hij nooit gemogen. Toen VHP jaren terug met Joopie pengel aan de macht was heeft deze vene flink uitgehaald naar de hindoestanen. Daarom is Brunsie belangrijker voor hem voor de samenwerking. Waarom heeft hij nooit een goed woordje voor Nananpanday het voormalig bestuurs lid van de VHP.


  Maak melding

 25. #27
  niet te vergeten wijlen frans sewbarat misser van saramacca.door deze man z`n liefde voor land en volk is jopi terug gekeerd in de toenmalige staten van suriname.

  sabi diri-dit is geschiedenis.


  Maak melding

 26. Het buitenland is blij met een domoor als Opa Ronald Vniksaan.
  Daarom zeemijlen weg als domoor no hebzuchtig so…….Goud voor broodje brug weg………… gratis weggeven.
  Hij moet ons geen rotzooi komen vertellen over Bouterse laat hij ons nu komen vertellen hoe lang die rotzooi van hem en I’am Gold gaat duren. Su. heeft geld nodig.
  WONINGBOUW ZIEKENZORG KINDERBIJSLAG BEJAARDENZORG.enz.enz.

  En juist dat wordt nu op zeer wrede wijze weggedragen door Chinezen en Canadezen incl. Brazilianen.
  Dit alles hebben wij te denken door zijn labiel gedrag ik zou zeggen Stabiel Rand Debiel is hij meer bekend als SRD.
  Alles wordt door de buitenlander weggedragen en hij staat als Hoofd Pieterbaas te kijken.
  En komt ons al te vaak rotzooi vertellen.


  Maak melding

 27. Helaas,helaas,
  Met wrok zal Suriname niet worden opgebouwd en nu zie ik meer dan ooit een herhaling van 1980 eerdaags opdoemen.
  Het zal dan geen, D.D.Bouterse, zijn maar mensen die harder zijn en genoeg hebben van die haatzaaierij, ik zeer zeker!!
  Helaas moet ik ook stellen dat ik zijne exxellentie meerdere malen schriftelijk om verbroedering heb verzocht,helaas.


  Maak melding

 28. Op deze forum hebben veel mensen een verstand van een peuter.Ze zijn zo doorzichtig,hoe ze aan het fantaseren zijn
  Zijn we die avondklok vergeten?
  Zijn we vergeten, dat we in de rij moesten staan voor de eerste levens behoefte zoals brood etc.
  zijn we vergeten, dat we in de rij moesten staan voor benzine
  zijn we vergeten, dat we een dictator hadden
  zijn we vergeten, dat we een volksmilitie hadden, allemaal afgekeken hoe die sandinist ortega van nicaragua het deed
  zijn we vergeten, dat hij,de moordenaarbouterse zijn rechter hand roy horb heeft vermoord
  zijn we vergeten, dat die moordenaar, drugsmafia,drugsveroordeelde het land economisch totaal had vernietigd
  misschien weten jullie niet hoeveel grond aan hem destijd is toegewezen,zoals eilandjes etc.
  zij we vergeten, dat we 1/5 van een rol toilet papier moesten kopen om ons reed te vegen
  zijn we vergeten, dat we totaal geisoleerd waren van het buitenland, doordat deze crimineel aan de macht was
  Beste surinamers,laten we met z‘n allen ervoor zorgen, dat deze moordenaar,drugsveroordeelde,nooit en te nimmer aan de macht komt


  Maak melding

 29. Bouterse heeft waarschijnlijk 15 man vermoord of laten moorden, hoe schadelijk en kwalijk dat ook is, hij was toen militair en is als militair met zijn vermeende tegenstaanders om gegaan. Ik wil zijn handelingen niet bagatelliseren of goed praten, het blijft een walgelijke zaak maar het blijft ook een feit wat ik hier stel!
  brunswijk was een rasechter criminieel toen hij aan het roven, verkrachten en vermoorden was, ik ben nu arts en was ten tijde van brunswijks oorlog med. student. DAGELIJKS kwamen bij het mortuarium van AZ er meer aan flarden geschoten burgers binnen dan bouta in zijn hele carriere geschoten heeft. DU en Vene ik nodig jullie uit om dit te ontkrachten.
  Door de binnenl. oorlag en daarop volgende malaise nen financ achteruitgang en slappeloosheid van toenmalige frontregering zijn meer zwangeren en kinderen en ouderen direct tgv brunswijk en front overleden, honderden en misschien wel duizenden.
  Vene je huichelt en strooit je eigen volk zand in de ogen, maar ja dat is weer typisch front.
  Ik hoop van harte dat iemand gelieerd aan vene of brunswijk of deze heren zelf dit lezen.
  Ik hoop dat zoveel mglk mensen van suriname dit lezen en niet op front en alles wat met brunswijk te maken heeft stemmen. brunswijk heeft nieteens iets gedaan voor zijn eigen soortgenoten die nu merg en been klagen over hem laatstaan iets voor de totale sur. gemeenschap.
  Ik zeg hiermee niet perse dat je op MC moet stemmen maar opo joe ai if je go stem, anders moet je niet klagen over half afgebouwde bruggen want je hebt dan zelf om gevraagd.


  Maak melding

 30. De heer Pengel(NPS) zei: ontvolking van het binnenland kost wat het kost. Hij zal wel zijn redenen hebben, maar……als bijvoorbeeld, het water van het binnenland vergiftigd wordt door het gif dat gebruikt wordt bij het ontginnen van goud. De binnenlandbewoners ( surinamers) drinken het water, leven van visvangst en jacht. Dus die mensen gaan langzaam dood, maar wat we vergeten is dat water stroomt van hoog naar laag, en dat het verdamd, condenseert en komt terug als neerslag, dat verspreidt zich over heel het land. DUS….op den duur, wordt heel het land Suriname vergiftigd, kloppen we bij de blanke man aan, maken ze niet open nadat ons land een woestijn en gif gebied is geworden, ze gaan dan vragen naar visum, ziekte testen enz. Dus ze laten je hun land niet binnenkomen, omdat wij onze mineralen gratis hebben weggeven aan hun, en we zijn dus niet meer interessant voor ze.

  Maar aan de anderkant begrijp ik de machthebbers, want ze moeten vrienden maken zodat ze na hun regeerperiode ergens veilig kunnen verblijven, maar ze begrijpen dan niet, dat ze hun land niet daarvoor hoeven te offeren, er zijn andere manieren om dat probleem op te lossen. En dat die blanke ze gebruikt zolang ze interresant ( president) zijn, en daarna gooien ze hem in de bak of maken ze hem af als hij alleen staat.
  Alle NATIES erkennen GOUD als het meest waardevolle metaal ter wereld en is de basis eenheid voor de nationale MUNT en dat horen wij surinamers ook te doen denk ik. Goud is bovendien de enige substantie ter wereld die onvergankelijk is en niet aanslaat. Het kan door ophoping van vuil op de oppervlakte dof worden maar het metaal zelf, anders dan zilver of ijzer, ondergaat geen chemishe verandering of ontbinding en roest niet, gaat eeuwig.
  En als wij als volk ( President) dat gratis weggeven of ontvangen papier gedrukt met inkt (buitenlands geld) in ruil daarvoor, terwijl als wij het goed managen, WIJ GOUD als land kunnen gebruiken als garantie voor onze nationale munt in omloop, in plaats van gratis weg te geven aan de blanke man. En als de blanke man zegt dat wij dom zijn dan worden we boos, DAT IS TOCH DOM OF NIET SOMS??
  En nog iets, geld ( papier gedrukd met inkt) zonder dekking is papier zonder waarde ?? of niet ??.
  Door (ONWETENDEN) pakken die blanken door construkties onze mineralen af en vergiftigen ons land, 2 vliegen in een klap dat is toch triest of niet??
  Als geboren Surinamer, maakt het me niet uit wie het land tot ontwikkeling brengt, als het maar ontwikkeld wordt dat is belangrijk, en zolang ik mijn kennis kan bijdragen vindt ik het goed. Dus het maakt niet uit. Al is die Kat zwart of wit, zolang die kat muizen vangt is het een goede kat, en als die kat geen muizen kan vangen is het een slechte kat, want dat is zijn biologishe, natuurlijke en cosmishe roeping.
  Peter


  Maak melding

 31. Geachte Flexara (reactie #27 ),

  Nogmaals. Gelijk heb je wanneer je stelt dat de man Venetiaan een racist is. Racisme is GEEN geboren afwijking. Maar dat is niet het ergste van alles. Hoe kom je er weer van af.

  Ir. George Dewinderpersad Hindori (1933-1986) die de Republiek Suriname mede naar de Onafhankelijkheid leidde in 1975, was zelf tot die tijd opgegroeid in een racistisch VHP bolwerk. Zijn partij de VHP heette zelfs de Verenigde Hindostaanse Partij. En is het in principe nu nog.

  Maar hoe komt het, dat een mens als George Hindori, die in politiek Suriname opgegroeid is in een racistisch nest. Afgestudeerd is in het buitenland in een racistische land en in een racistische omgeving. Terug naar Suriname opgevangen door zijn voormalige racistisch partij leider en zijn racistische vrienden. En het toch ziet te presteren, om op een gegeven moment het racisme ‘radicaal’ overboord te gooien.

  En met gevaar voor eigen leven, zijn gezin en familie op te offeren, zijn verdere carrière te laten schieten voor wat het is. Om een eigen verklaring buiten zijn‘vooral’ geliefde en gerespecteerde partij leider en vrienden op te stellen. Waarmee hij nota bene naar zijn “aardvijand” de creool Henk Arron reist, om deze verklaring ongedwongen aan hem Arron te overhandigen met de woorden, en ga hier eens goed over nadenken, hoe Gods wegen wederom ondoorgrondelijk blijken te zijn:

  “IK WIL ‘SLECHTS’ IN RUIL, DAT JE JE VANAF VANDAAG ALS EEN ‘NATIONALE LEIDER’ GAAT GEDRAGEN.”

  Terwijl deze boodschap van George Hindori ‘spiritueel’ bekeken, NIET slechts voor hem Henk Arron en de totale Surinaamse gemeenschap bedoeld kan zijn geweest. Maar in feite voor de totale wereldgemeenschap in z’n algemeenheid.

  Een boodschap afkomstig van een doodgewoon mens. Geboren in een doodgewoon milieu. Afkomstig uit een dood gewoon land Suriname. Een land met nog geen half miljoen inwoners. Met een boodschap vervolgens die zo ‘UNIVERSEEL’ als maar kan, dat menigeen verbaast van opkijken. Ben je daar Flexara?

  Ken je nog het verhaal van de slavenhaler John Newton, die de hymne schreeft ‘Amazing Grace’. En die van het een op het andere moment afstand van nam van de Afrikaanse Holocaust oftewel de Slavernij. En er zelfs tegenstander van werd?

  http://www.youtube.com/watch?v=JmhqszfmLu8

  George Dewinderpersad Hindori heeft in werkelijkheid ‘wereldgeschiedenis’ geschreven. Omdat wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de machtigste man van de wereld, de President van de Verenigde Staten van Amerika Barack Hussein Obama. En de wijze hoe hij Barack Obama zich tot ‘werelds grootste en machtigste politiek leider’ heeft laten verkiezen. Dan zul je het met mijn eens zijn, dat het ‘niet’ anders kon, dan ‘Nationaal Leiderschap’ te tonen aan de totale gemeenschap van de Verenigde Staten van Amerika.

  Daardoor hebben gekleurden zowel niet gekleurden hem ook het vertrouwen gegeven en hem verkozen tot President van de Verenigde saten van Amerika. Ondanks dat hij zelf van Afrikaanse afkomst was, woonachtig in het economisch grootste en werelds machtigste en meest racistisch land ter wereld.

  http://www.youtube.com/watch?v=jJfGx4G8tjo

  En de vraag die wij als Surinamers waar ook ter wereld woonachtig, ondanks welk ras, geloofsovertuiging of huidskleur dan ook, mekaar behoren te stellen is, waar wij met de Republiek Suriname in relatie tot ‘economische welvaart’ en ‘waarachtige vrijheid’ voor allen over 25 jaar willen zijn.

  En zolang wij daar geen adequaat antwoord op kunnen geven, zullen wij als gemeenschap al die leiders en al die boodschappers zoals George Dewinderpersad Hindori, welke ons daarheen zouden moeten leiden, altijd misverstaan of niet voldoende willen of kunnen begrijpen. Laat staan om hen te waarderen.

  Hen misschien op de koop toe voor gek willen verklaren en zelfs ten onrechte willen vermoorden. Met of zonder de medewerking van buitenlandse machten. Zoals dat o.a. ook gebeurde met Jezus van Nazareth, Mohammed Anwar al-Sadat, John en Robert Kennedy, Mohandas Karamchand Gandhi, Stephen Bantu (Steve) Biko, Malcolm (Little) X en Martin Luther King Jr.

  Niet omdat een ‘Hoger Wezen’ niet het beste met ons voorheeft. Maar omdat een ‘meerderheid’ mentaal daar waarschijnlijk nog niet klaar voor is.

  http://www.youtube.com/watch?v=CxIN79n4jVo&feature=related


  Maak melding

 32. Harry, dit is een waarheid als een hele kudde.

  Maar de haat is stekeblind en Jantje wilt niet zien.

  Ik heb maandenlang gemiddeld elke week gestaan aan de graven van twee jonge militairen, die door de J.C. om zeep waren geholpen.

  Eens zal de naakte waarheid naar boven komen drijven.


  Maak melding

 33. Beste jihaatzaaiers,
  The war is over, go home!

  De kaarten zijn al geschud. Als je door alle volksbuurten rijdt moet je blind zijn om het niet te zien.

  Nu alleen nog maar op 25 mei a.s. de daad bij het woord voegen.

  Alle gelieg en gedraai ten spijt.


  Maak melding

 34. Wat Suriname nodig heeft is leiderschap van mensen die verstand hebben van financien, no-nonsens politiek bedrijven, sociaal geengageerd zijn en nopotisme allergie hebben. Alleen dan zal het land eindelijk worden wat het wil zijn: rijk, fier, natuurrijk, geweldig, divers, gewoon mooi!

  Maar de werkelijkheid gebied dat er nu eenmaal een Bouterse is, en dat hij aanhangers heeft. Er is een Brunswijk, en die heeft ook aanhangers. Wat beiden gemeen hebben is dat ze een gemeenheid in zich hebben, bloed aan hun handen, militair zijn opgeleid en gezocht worden wegens criminele daden. Verschil is dat Bouta als dictator in amper zeven jaar het land naar de Filistijnen heeft vergalt, terwijl Lonnie (eerst nog bejubbeld opponent van Bouta) een crimineel is die zijn ware aard verhuld in een mooi pak. Ook Wijdenbosch en Goedschalk zijn misbaksels die wandaden jegens het Surinaamse volk hebben gepleegd. Venetiaan en de regering van de afgelopen 14 jaar kun je hooguit kwalijk nemen dat ze slappe knieen hebben en de werkelijke problemen van het land niet of volstrekt onvoldoende hebben aangepakt. Immer de interraciale partijenstrijd, is wat mij betreft niet meer van deze tijd.

  Ik hoop dat de echte Surinamers onder ons gaan inzien dat het niet alleen anders kan, maar vooral dat het anders moet. Geen rassenpartij, geen boslandpartij, en zeker geen NDP. Wat dan wel? Inderdaad, wat dan wel, blanco stemmen als je geschikte kandidaat er niet bij zit. Of een nieuwe, onafhankelijke partij, die alle bevolkingsgroepen vertegenwoordigd.

  Wi e wins alla Sranan sma nanga uma: soso lobi.


  Maak melding

 35. De gidsen op Bali praten er normaal niet over met hun Nederlandse gasten. Ze hebben geleerd dat geld boven geschiedenis gaat. Geld verdien je met de toerist, geschiedenis houd je in je eigen gemeenschap en je hart.
  Als je de tijd en moeite neemt om hen niet als een product, maar als een mens te zien met een geschiedenis en een identiteit waar ze trots op zijn, dan komen de verhalen los.

  Ik had er nooit van gehoord, maar mijn gids vertelde me vol trots over het ritueel Perang Poepoetan. Toen de Nederlandse kolonisator de eilanden van Indonesië veroverden, ging dat gepaard met veel geweld en terreur. In de Nederlandse geschiedenisboeken gebruiken ze de term “pacificatie”; dat klinkt minder erg.

  Bali bestond indertijd uit een aantal Hindoeïstische koninkrijken. De Nederlanders kwamen met grof geschut: kannonen en machinegeweren. De vorsten wisten dat ze daar niet tegen opgewassen waren en besloten liever te sterven dan als slaaf te leven. Ze hadden een ritueel bedacht om dat kenbaar te maken: perang poepoetan.

  Dat ritueel hield in dat het hele vorstenhuis tot de laatste man en vrouw zou vechten. Letterlijk tot de laatste man of vrouw betekende dat iedereen –mannen, vrouwen, kinderen, zuigelingen – strijdend gaan sterven. Ze kleden zich volledig in witte gewaden en traden de vijand tegemoet. Vrouwen met hun kleine kinderen in de armen trokken met krissen (Indonesische dolken) en lansen naar de militairen in de wetenschap dat zij en hun kinderen door kogels zouden worden doorboord. Kinderen en mannen storten zich in hun witte kleding op de kanonnen en mitrailleurs en werden bij bosjes doodgeschoten. De koning liet zich in zijn crematiegewaad op een draagstoel naar buiten dragen. Op een teken van de koning stootte een priester een dolk in zijn hart. Hij wilde liever zelfmoord plegen dan gedood worden door de Nederlandse kolonisator. Een Perang Poepoetan kost al gauw duizenden levens.

  De gids vertelt dit luguber verhaal met een zoete lach van voldaanheid. Het voorbeeld van onverbiddelijk verzet van zijn voorouders was hem dierbaarder dan de woede over deze misdaad.
  Indonesië heeft veel te verduren gehad van Nederland. Bij hun onafhankelijkheidsoorlog hebben de Nederlandse de wreedste oorlogsmisdaden begaan. Hele dorpen zijn uitgemoord met vrouwen, kinderen en babies. Raymond Westerling, een beruchte commandant die zonder problemen had kunnen doorgaan voor een nazi-officier, heeft duizenden executies laten uitvoeren. In totaal hebben de Nederlanders 150.000 doden op hun geweten in hun poging om de onafhankelijkheid van Indonesië tegen te gaan.

  In de geschiedenisboeken van Nederland – en afgeleid daarvan ook van Suriname – is er geen enkele aandacht voor deze misdaden.

  Een beschrijving van een militair die tijdens een perang poepoetan de leiding had over een eenheid werd indertijd in de Tweede kamer voorgelezen. “Achter hem de knetterende vlammen van zijn poerie: de vorst nadert, terwijl om hem heen zijn strijders sneuvelen, tot op 20 meter onze troepen, zonder door een van de duizenden kogels te zijn geraakt. Nu drukt hij, in het zicht van zijn belagers zich in zijn volle lengte oprichtend, zichzelf een kris in het hart. Een paar honderd vrouwen krissen zich rond zijn lijk, de dood verkiezend boven het vallen in de handen van hun belagers. Nieuwe drommen mensen stormen aan, aangevoerd door de 10-jarige zoon van de vorst. Allen sneuvelden. Welk treurig tafereel is daardoor in de Nederlandse geschiedenisboeken op te nemen. Onze soldaten deden bij deze overwinning geen enkele juichkreet horen. Daarom wil ik deze vorst vanuit het Nederlandse parlement mijn tol van eerbied niet onthouden voor de fierheid van karakter, die hij heeft getoond en voor de heldendood die hij is gestorven. Een heilige plicht blijft op ons rusten om vergeving te vinden voor die vreselijke feiten die ik zou willen wegwissen uit onze historie…”.

  Op de overgrote meerderheid van de Tweede Kamer maakte zijn relaas geen enkele indruk, schrijft een bron. En dat is zo gebleven. Wie heeft in Nederland en daarvan afgeleid in Suriname nou van de Perang Poepoetan gehoord?


  Maak melding

 36. Ronald heb je eindelijk door dat je dagen geteld zijn, a kaba,ga je nu wartaal praten
  Brunswijk of Bouterse, wil je het weten, dan ga ik voor Bouterse, die is een stuk slimmer
  en beter geschoold als die andere. Volgende
  week zullen we het weten. Ai spang now, kondre mang dape, oeng flogo jere, prakseer fosi!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 37. waarom Roger khan wel en brunswijk en bouterse niet¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿.

  Is het misschien omdat brunswijk en bouterse tot je eigen soort behoort venetiaan?????

  Ze hebben toch beide een internationaal opsporingsbevel!!!!!!


  Maak melding

 38. Wie het moraal achter het verhaal kan vergoeilijken moet dan ook begrijpen waarom naar mijn mening de stelling van de president een zeer discutabele stelling is en dat mede door hem en de volgers,Suriname, in ontwikkeling zal blijven stagneren.
  Wie blijft volhouden dat Bouterse, zonder boycot wel degelijk het land had met behulp van goede politici uit eigen land en het buitenland had kunnen ontwikkelen is gewoon gehersenspoeld door de kracht van massa media,diezelfde massa media die vol drogredenen zit zal ooit het tegendeel bewijzen wanneer de tijd is aangebroken en het volk echt in opstand komt zonder dat Bouterse, ermee te maken zal hebben.

  Jammer en helaas, dat een land als Suriname, het volk in onzekerheid laat over hun toekomst, daar waar politici het meer dan goed hebben, een ware misdaad.


  Maak melding

 39. @ pinto
  yu o go na LAWMANG-OSO me boi
  jullie van de ndp leven in waanwereld die op 25 mei uiteen zal spatten,
  ik heb een mooie list van bouterse gelezen hij verteld aan die olie domme massa dat zij moeten uitkijken voor FRAUDE de man die jaren lang verkiezingen heeft verboden in suriname de man die alle democratische waarden in suriname heeft geschonden en hij gaat nog verder hij verteld die olie domme massa dat het een schande is dat en volk met zoveel rijkdom in armoede leeft hoezo armoede bouterse is zijn tijd vergeten toen hij suriname in een militaire houd greep had toen was er echte armoede in suriname maar ja je kan zien wie in die sprookjes van bouterse geloven allemaal mensen die laaggeletterd zijn zieke geesten mensen die totaal de weg kwijd zijn die kijken op tegen iemand die ze gouden bergen beloofd.pinto vergeet één ding niet mijn volk slaapt niet dat hebben ze bij vorige verkiezingen laten zien de ndp zal afgestraft worden voor hun leugens en bedrog.


  Maak melding

 40. Goed zo Vene!!!! OVERTUIGEND ZEG JE DAT BOUTA IN 1982 AANTAL MENSEN HEEFT VERMOORD.

  Dommer en stommer dan jou heb niemand horen zeggen!! Jij bet de Pesident van SME!! heb jij geen stem??? waarom bestraft jij hem dan niet? Ben je ook bangeschijterd voor hem???

  Ga met Ronnie in zee want die man kan niet eens Nederlands praten en onbeschoft als ik weet niet wat!!! Je zou hem toch een Opvoedkunde les aanbieden en hoe zit daarmee dan???
  Neem je zich zelf in de maling???? Ga je dan ook met drugscriminelen in zee??? De ene vuile hand wast met de andere!!!


  Maak melding

 41. Als je Venetiaan, zijn motivatie en argument goed door tot je laat dringen dan herinner ik een ieder aan de woorden van Venetiaan, in 2005.
  Venetiaan, zou de Nederlandse veroordelingen van zowel Bouterse als Brunswijk,nader onder de loep nemen.
  Helaas constateren wij in 2010, dat hij doch alleen partijdigheid in eigen belang als leidraad wil zien en het volk zand in de ogen gooit.
  Zo Niet zijne excellentie dan hoop ik dat u verbroedering zal gaan propageren in de toekomst want op 25 Mei, zal u de verkiezing verliezen.
  U had kunnen winnen door in broederschap te gaan leven en regeren, dat zou u een ongekende krediet opleveren.
  Aangezien u nu al te laat bent behoeft u niet na uw nederlaag op 25 Mei a.s toch een poging te wagen want ik persoonlijk en anderen die wachten zullen dat niet meer accepteren.
  Alleen mensen zonder verstand kunnen niet inzien dat u dekking bij Brunswijk, zoekt zoals Somohardjo, en alleen om die reden al is de VHP huiverig om samen met u te werken, helaas zijn de drie mannen wiens naam met een S beginnen hypocrieten van jewelste.
  De slimste in de NPS, is dhr.Rodgers, hij weet er aan komt en vertrekt daarom ook om van zijn rust te genieten terwijl u openlijk een vuurtje bezig is te stichten.
  Een boodschap aan u is dat hoewel Brunswijk lijkt het front de hand te schudden, weet Brunswijk,ook wanneer hij eieren voor zijn geld zal moeten kiezen.

  Drie keer S zal uw straf zijn terwijl ik altijd hoopte dat u vrede zou stichten, ijdele hoop.


  Maak melding

 42. Vene, wil je ajb oprotten met je opmerking.
  Een crimineel is een crimineel; een rover is en blijft een rover; een moordenaar is en blijft een moordenaar. Sterker nog; de decembermoorden zijn het gevolg van pure wanbeleid van mensen van jouw politieke organisatie. Hiermee wil ik de decembermoorden niet goed praten, in tegendeel. De daders moeten berecht worden. Ook daarin bent u schuldig. U had alle middelen in handen om een eerdere onderzoek te laten plaatsvinden. Bijna 30-jaar daarna wilt u dit als een politieke issue gebruiken. Bovendien moet u zich schamen om sowieso in zee te gaan met een crimineel. Sterker nog; u zou moeten aftreden als president van het land. Hoe kunt u in hemelsnaam een regering vormen met moordenaars, rovers en verkrachters? Hoezo schone handen? Bobo Sjuleke moet zich nu in zijn graf ronddraaien, want zo een suffert was hij niet. U moet zich gewoon schamen om uw uitspraken.


  Maak melding

 43. interessante betogen, hierboven.
  what about het volgende while we talking politics : het is gewoon een signaal naar somo > “kon esi baka, mi mooi lobi…”, want opa ziet zich al in de oppositie-banken, uiteraard zonder de o zo verslavende voorrechten van pres.! en zonder somo gebeurt dat wel ; dus begint hij de eeuwige loopjongen van somo al te paaien, in de hoop somo te doen weerkeren.


  Maak melding

 44. NO.42,de mensen zien het absoluut in,let op 25 mei as,het volk zal deze hypcriet een afstraffing van jewelste geven.Die Baviaan heeft niets eens door dat hij,in het luchtledige loopt te brallen.


  Maak melding

 45. ps, daarom kiest het volk massaal voor Bouterse,omdat de 1(Brunswijk) net zo een misdadiger ,wordt omarmd door Vene en ook door Santoki,want die vertikt het om in het Marowijne/commewijne gebied aktie te ondernemen tegen Brunswijk zijn soort die in die omgeving dagelijks roofovervallen plegen met soms dodelijke afloop,nooit is er iemand gearresteerd,ze moeten durven Brunswijk gaat ze mores leren.
  Bouterse heeft het voordeel dat ie goedopgeleid is in Nederland,en dus zijn fouten toegeeft,maar die Brunswijk die is zo dom en idd ongemanierd en nog steeds zijn criminele aktieiteiten bezigd dat alles wat hem niet zint ,nog steeds met geweld probeert zijn gelijk te halen.Weg met deze oerOngeletterde,welkom Bouterse.


  Maak melding

 46. Veni heeft het goed gezegd.

  Met iemand die schuldig is aan grootschalige martel en moordpartijen, en aan genocide kun je nooit of te nimmer een democratische regering vormen.

  Alle onzin van de broodsschrijver zal daar nooit verandering is brengen. De feiten zijn gebeurt en worden spoedig afgestraft.


  Maak melding

 47. De definitie van genocide is wat massa media je inprent en niet wat ze zelf op hun geweten hebben.
  Alleen de Surinamer weet het beter en kauwt het en slikt het, tot hij zich erin gaat verslikken en wie weet ook stikken.
  Broodschrijvers roepen ze allemaal en als de wind hun kant op waaid dan is het goed,maar wie doet de wind waaien en waarom??!!
  Velen die zwoeren nooit meer naar Suriname te gaan sterven ook omdat ze mama sranan uitscholden,ongeacht of ze hun huis hadden afgebouwd, no kosi na kondre, na katibo mek a tan so.

  tan bun


  Maak melding

 48. Doctor Bigi Skrifi.

  College voor de arme bevolking en de jeugd.

  De partij leider en grote broer voelt soms, dat de invloed van het arme volk en de jeugd en ander mensen op hem groot is, misschien doordat de partij leider en grote broer zich veilig voelt bij alles wat tussen mensen kan gebeuren, misschien ook doordat de partij leider en grote broer, de arme bevolking en de jeugd van dit gegeven gevangen zitten in het web van politieke samenzwering, haat, wrok en pesterij en veel geleerd hebben.

  Ik vermoed dat de partijleider en grote broer gezag heeft bij andere mensen. Niet omdat de partij leider en grote broer een formele macht bezit, maar omdat veel mensen zich geborgen voelen bij de partij leider en grote broer bij hem zoals hij zich veilig voel bij hun.

  Gezag heeft voor mij daarom iets van kracht en zwakte. Vooral echter heeft het iets te maken met overgave om de partij leider en de partij te verniegtigen. Hiervan ben ik, de arme bevolking, de jeugd, de partij leider en grote broer niet bang voor, hoewel deze kracht vaak met macht verward wordt en dikwijls ook onhenkenbaar verweven is met de politieke macht die haatdragende en wraakzuchtige politieke toppers vernedert.

  De vraag dringt zich zelf op of wraakzuchtige en haatdragende politieke macht zonder iedee mogelijk is. Anders gesteld; ik geloof niet dat er een wraakzuchtige en haatdragende politieke macht is zonder een idee van samenzwering tegen de partij leider en grote broer, een neutrale macht is, die een voorkeur heeft van verniegtinging van de partij, geen richting en geen doel heeft.

  Zo een lege haartdragende en wraakzuchtige politieke macht zou zich evntueel laten gelden in de samenzwering tegen de partij leider en grote broer, MAAR WAT MOET ER UITGEVOERD WORDEN? Er is geen lijn.

  In zekere zin heft de haatdargende en wraakzuchtige politiek zich zelf op, omdat zij zichzelf tegenwerken. Het is de vraag zelfs of er dan nog sprake is van landsbelang, volksbelang en politieke machtsmisbruik, veeleer ben ik geneigd dan te spreken van een politieke domme kracht, die haatdregend en wraakzuchtig is, die nog neutraal is en klaarligt om gebruikt te worden, doch pas macht wordt door de idee van samenzwering tegen de partijleider, de arme bevolking, de jeugd en het landsbelang.

  Niet de politieke krachten van haat en wrok zijn gevaarlijk voor land en volk, maar de uitvoering tegen de achtergrond van een idee van de uitroeing van de partij, de arme bevolking, de jeugd, de partij leider, de politieke stabiliteit en de vooruitgang van het land en de samenzwering en wordt gevaarlijk.

  De geschiedenis van de samenzwering, haat en wrok heeft hier vele voorbeelden van te zien gegeven. De uitspraken van;
  DE CRIMINELEN EN HET UITSLUITEN VAN DE PARTIJ? Men heeft zich zelf ontmaskert en versproken.

  Krijg maar de colectieve politieke kiespijn.

  DU en NEUS graag een reactie over de samenzwering tegen de partij. Doe geen ongecontroleerde uitspraken stelletje bokke poten.
  Ga maar boter kopen en zeep oprapen in jullie geestelijke gevangenis.

  Het land heeft rust, vrede, vergiffenis en vooruitgang nodig en geen politieke smeerlapperij.

  zorg goed voor de arme bevolking, de jeugd en iedereen die het goed meent met het land.
  Haat en wrok is de ondergang van het land.
  Niemand is God en Cultuur.

  Stof tot nadenken voor de grass roots.

  Genade en Zegen van God en Cultuur.

  De vriendelijke groeten van,

  Doctor BIGI SKRIFI.


  Maak melding

 49. het moet niet gekker worden, bouterse is goed opgeleid daarom geeft hij zijn fouten toe welke fouten geeft hij toe ?? bouterse heeft nooit toe gegeven dat die hele zogenaamde revo voor niets is geweest sommige mensen hier gaan echt over lijken met hun leugens en bedrog.
  bouterse heeft de mulo school gehaald voor de door hem vurige gewenste opleiding aan de Sportacademie was zijn mulo-diploma onvodoende.hij vervulde zijn militaire dienstplicht, en tekende vervolgens bij om zich tot onderofficier te laten opleiden niets meer en niets minder. wat je wel kan constateren is dat hij een menselijke opleiding in nederland heeft genoten en in suriname is veranderd in een onmens.sommige gaan zo ver in het adoreren van een massamoordenaar dat zijn alle werkelijkheid voorbij streven het lijkt wel een mythe.


  Maak melding

 50. Eem menselijke opleiding,typt een slaaf?
  Sinds wanneer zijn de blanken menselijk?Was het menselijk wat ze geflikt hebben met de Negers(Afrika),de Indianen in noord en zuid-Amerika,de Indonesiers,de Hindustanen?
  Ja zulke soort negers als DU,adoreren dat soort onmenselijkheid.
  O ja en nog steeds worden er militairen “menslijk”opgeleid om te gaan doden in Afganistan en Irak,een vuile oorlog die NIET het Volk en Vaderland dient.En door dit soort negers als DU die alles wat de blanken doen goedkeuren en wat de negers doen afkeuren,blijven de negers voor eeuwig een slavenmentaliteit behouden,de intelligente negers uitgesloten.Btw,genocide
  hebben de blanken uitgevonden.Of wil men anders beweren?


  Maak melding

 51. lees reaktie van en complex neger op nummer 54. iedere blanken is in zijn ogen schuldig aan wat er 300 jaren geleden is gebeurd, maar als je het hebt over de man die verantwoordelijk is voor volkerenmoord en massamoord is suriname dan mag dat niet omdat het 30 jaren geleden heeft plaats gevonden hij laat zich zelf kennen die pannenlikker.


  Maak melding

 52. IK ben geen NEGER,maar goed,dat jij het niet wil lezen en wegdrukt moet jij weten,maar dan gaan we 60jaar terug,wat hebben de BLANKE militairen voor wreedheden gedaan in Indonesie?
  Als ik zou moeten kiezen voor een NEGER en een Blanke,dan kies ik voor de Negers,want die hebben en lijden nog steeds wat hen is aangedaan door de blanken.
  Let wel ik haat niemand.
  Jij DU,refereert altijd wat er in Afrika(idi Amin)Cuba(Castro) Zimbabe(Moegabe)gebeurt,maar ik heb nog nooit gelezen dat jij de blanke massaslachtingen,Indianen,Hindostanen,Indonesiers,Afrikanen,tot voorkort onderdrukt zonder vorm van proces vermoord zijn in ZuidAfrika,onder MENSEN hebt veroordeeld.Jij doet het voorkomen alsof de coup in Suriname het ergste van zijn soort is en daar reageer ik onverdroten FEL op tegen.Jij slaafje DU,ziet de splinter in de ogen van de Negers ,maar die BALK in de ogen van de Blanken zie jij niet.


  Maak melding

 53. ps, ik lijd gelukkig niet aan complexen,maar jij laat weer duidelijk blijken dat je het over je zelf hebt,jij bent het die met een complex rond zeult.


  Maak melding

 54. DIT bedoel ik nou als jou een complex neger noemt je ben dom en onwetend daarom worden jullie heel makelijk gemanipuleerd.
  pure je ben een ezel ga lekker met jou soort genoten discusseren en niet met mij. alles leggen deze koeien zwart wit uit je zit met complex jongen ga hulp zoeken dat geld voor velen van jullie die hier op dit net reageren.de manier hoe jullie reageren is dom en achterlijk omdat er slavernij was mag ik de massamoorden van bouterse niet afkeuren, omdat nederlandse militairen tekeer zijn gegaan in indonesie mag ik niets zeggen over moi wana pure je ben ziek ik reageer voor het laats op jou flauwe kul ik ben tegen iedere vorm van mensen rechten schending waar ook ter wereld.ik weet dat een groot deel van dit land tegen de apartheid was en dat was te merken aan het de ondersteuning van het verzet door blanken in nederland zelfde geld voor de vroegere rhodesie nu zimbabwe. ik kies voor de mensheid. niet iedere blanke is mijn vijand en niet iedere zwarte is mijn vriend ondhoud dat goed . jij zegt iets opmerkelijk als jij zou moeten kiesen tussen een blanke en een neger dan kies jij voor een neger, want die hebben nog steeds te lijden wat hen is aangedaan door de blanken, dit zegt alles hoe jij in elkaar zit pure ik weet nu met wie ik te doen hebt. ik kies niet voor hitler ook niet voor bouterse. ik leef nu en niet 300 jaren geleden en als jij beweerd dat in jou ogen negers nog steeds last hebben van 300 jaren gedelen dan ben jij geestelijk niet in orde.voortaan wil niet meer met jou in discussie gaan want jij bent een labiel persoon . ik wens jou veel sterkte toe .


  Maak melding

 55. hahahahahahhahah slaafje-DU,je typt maar een eind weg met je belabberde Nederlands,en weer typeer je hoe je zelf in elkaar steekt.
  Blijf maar in je blanke gelik,ze zien jouw toch niet eens staan,neger blijft immers neger,al lik je hun hol tot je ZWART ziet,hihihihi.


  Maak melding

 56. Mr Vene, het verwonderd me niet dat je niet met Bouterse wil samen werken, omdat BOUTERSE de dingen zegt zoals ze zijn, hij DOET als hij iets zegt, WAT JIJ VENE NIET KON DOEN IN 6 JAAR HEEFT BOUTERSE GEDAAN IN 2 JAAR,VENE KAN NIET NAAST BOUTERSE STAAN GEZIEN HIJ(VENE)EEN LOOP JONGEN IS VAN NED MAAR BOUTERSE NIET, WAT IS D.D.B ZIJN MOTTO ALTIJD GEWEEST: GELOOF IN EIGEN KUNNEN, EN DAT BEWIJST HIJ NU EN HET ZAL OOK ZO BLIJVEN, MR VENE


  Maak melding

 57. Meneer de ex-president!
  Probeer eerst eens orde op zaken te stellen binnen de eigen NPS.
  Geef de huidige partijleider zijn welverdiende granie en laat hij zich profileren buiten jou schaduw. Er is werk aan de winkel voor de NPS, want eerste een grote verkiezing winst behalen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.