Valutahaas

6

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Van de week toog ik naïef naar mijn bank omdat ik honderdvijftig euro nodig had voor de huur. Kreeg ik gewoon te horen dat je alleen valuta kan ‘kopen’ als je kan aantonen dat je om ‘medische redenen’ naar het buitenland moet. “Niet eens voor tickets meer”, werd er benadrukt. Ik had al eerder van een ondernemer gehoord dat hij bij de Centrale Bank slechts eenmalig tweehonderdduizend dollar kon kopen. Bij zulke bedragen kon ik me nog een zekere voorzichtigheid voorstellen, maar nu schrok ik toch wel.

Ik was ook verontwaardigd. Gewoon slappe hap die geldwolven in Suriname, inclusief banken, die niet eens een lousy honderdvijftig euro aan je durven te slijten! Ik kon er geen begrip voor opbrengen, maar moest me neerleggen bij de wrange realiteit. Even kreeg ik het claustrofobisch benauwd. Lichtelijke paniek. Helpie! Gelukkig vond de verhuurder het prima dat ik dat bedrag in SRD betaalde. “Maar dan wel tegen de hoogste koers.” Ik kreeg mijn tweede schrik, maar ze bedoelde de hoogste cambiokoers. Ik dacht de hoogste straatkoers.

Het antwoord op abstracte macro-economische vragen zit in Suriname soms heel concreet dicht bij je. Is er nou stabiliteit of niet? Is de SRD hard of niet? Vanwaar die koersstijgingen, terwijl de eurokoers wereldwijd keldert? Ineens was daar dus het antwoord. Als mensen lokaal angstvallig al hun valuta vasthouden, dan krijg je ‘schaarste’. Maar waarom die angst? Het Nieuw Front gaat er immers prat op dat monetair een behoorlijke ‘speklaag’ is opgebouwd en dat de SRD voor ‘150 procent’ is gedekt. Of zou er dan toch sprake zijn van ‘kunstmatige stabiliteit’?

Woensdag was een verkiezingsdebat van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Ik erheen, in de hoop nog meer concrete antwoorden te krijgen. Lijsttrekker Dilip Sardjoe van de BVD/PVF was een van de vier inleiders. Best cool zoals hij cijfermatig elk spatje economisch optimisme uit je praatte. “Ik doe het echt niet vanwege die zogenaamde vette pot”, beweerde Sardjoe over zijn politieke ambities. “Want die ‘vette pot’ is er gewoon niet.” Sardjoe, in meerdere opzichten de Dagobert Duck van het land, zei dat hij puur als ‘ondernemer’ stond te redeneren. Hij wees erop dat 30 procent van de overheidsuitgave opging aan de vage post ‘Overige’. Nou, als je zo zou boekhouden in een bedrijf dan wordt je eruit geknikkerd, aldus Sardjoe.

Hij rekende voor dat we een begrotingstekort hebben van 1,1 miljard! “En dan heb ik nog niet eens over de buitenlandse schuld”, benadrukte hij. “Een land kan niet failliet gaan, maar het volk wordt wel armer.” Het kon niet anders, insinueerde Sardjoe, ook deze regering zondigt zich aan ‘monetaire financiering’; geld bijdrukken. Zo verklaarde hij die koersstijgingen. Het was natuurlijk ook rekenkundige demagogie van een sluwe zakenman. Een land is nu eenmaal geen bedrijf. Maar Sardjoes visie was tenminste onderbouwd. Minister Humphrey Hildenberg, die namens Nieuw Front een inleiding hield, kon op zijn beurt overtuigen dat het toch wel goed zat met de SRD. “Ik spreek liever van kasdekking dan van kasreserve”, zei Hildenberg, “anders gaan sommigen denken maar onbeperkt te kunnen halen.” Hij maakt daarbij van die subtiele graaibewegingen.

Nu we toch onder economen waren, hield ik mijn oren ook open in de wandelgangen, en ving een ander plausibel antwoord op. De Mega Combinatie (MC) – met als kopstukken Desi Bouterse en Jules Wijdenbosch – gaat megagoed in de peilingen. En daar is menigeen met kapitaal of spaartegoeden toch wel nerveus over. Volgens Winston Caldeira, inleider namens MC, heeft Suriname ‘geen financieel’ probleem maar een ‘financieringsprobleem’. “Dus zullen we het geld buiten gaan zoeken.” Zie je het voor je: “Hallo, ik ben Winston Caldeira en ik kom namens het clubje rondom Bouterse en Wijdenbosch, dat al driemaal eerder het land bankroet heeft overgedragen aan Venetiaan, even 600 miljoen dollar op jaarbasis lenen.” Je weet natuurlijk nooit hoe hij die valutahaas vangt. Maar tot die tijd, wat ik zo vernam, heerst vooralsnog valuta-angst.

Iwan Brave


6 REACTIES

 1. niet klagen maar dragen.dit is eenmaal de realiteit.liegen en bedriegen door de regering venetiaan is de normale zaak van de wereld.

  wie niet horen wil moet keihard voelen,valuta is alleen beschikbaar voor de heer telting met zijn front vrienden.

  stem frontaal en massaal op nieuw front voor een betere valuta markt.want meneer iwan brave liegt gewoon voor de regering venetiaan.ik vraagt mij af of dit geen haatcampagnes is.wat meneer brave wilt bereiken met zijn leugencampagnes komt op een zeer ongelegen moment.

  desalniettemin moet de waarheid gesproken worden.de domme massa bij de n p s gezien hun achterlijkheid zal de woorden van iwan brave tegen spreken.


  Maak melding

 2. Iwan,kan je niet proberen deze erge vorm van eigen valuta miskenning(SRD)daar aan de kaak te stellen?
  Suriname is geen €*land nog een USA*$ land, maar praktisch alles vragen ze $ of €.Dat kan toch niet?
  Dat de minister van financien daar niets aan doet kan ik niet begrijpen,zo lopen ze toch een hoop geld mis,want reken maar dat het zwartgeld wordt.
  Huis met perceel kopen euro`s of usdollars
  Vakantiehuis huren euro`s of USdollars,Auto`s huren een tripje naar het binnenland,zelfs tv`s computers ea € of $.
  Je zou zweren dat je in Europa of Amerika bent beland,als je de krant openslaat in Suriname te koop,te huur met euro`s of us-dollars.
  Dus Iwan kaart het aan bij de machthebbers daaro,KOP het als voorpagina-item:Blijkbaar is de SRD niets waard.


  Maak melding

 3. het is duideljk dat de NDP mooie verhalen verkoopt aan zijn aanhagers broodjesaap gaan als water over de toonbank en als het zover is geven de de blanken en nederland de schuld dat hun plan niet heeft gewerkt en die domma massa geloofd dat ook.in suriname stoten ezels zich meedere malen aan één steen.


  Maak melding

 4. Micky Mouse!

  Beste Sage v/d B.,
  In een trots land hoort ook een trotse munteenheid. De Surinaamse gulden is na een beroerde periode in de ’80ers de Surinaamse dollar geworden. Even heette het Micky Mouse Money, maar die naam zijn we ontgroeid.

  Wat de overheid moet inzien is dat je als trotse Surinamer ook wel trots wil zijn op je munt. Met je SRD moet je alles en overal kunnen betalen in Suriname. Geen enkel lokaal bedrijf, instantie of reisorganisatie mag je verplichten om met buitenlands valuta te betalen. Zeker je huisbaas niet. Niemand in het land ontvangt valuta van zijn/haar baas dus houdt de overheid deze geldzwendel zelf in stand. Met welk voordeel? Geen!

  Verbod moet komen op alle winkels, bedrijven en anderen die hun spullen in buitenlandse valuta prijzen. Wij hebben de SRD en daar moeten we trots op zijn.

  De handelaren zoals Sardjoe die menen dat ze valuta nodig hebben om in het buitenland zaken te doen moet je verplichten om met de officiele banken zaken te doen en zo langzaamaan de honderden Gambio’s wegwerken.

  Als de honderden Gambio-eigenaren hun valuta vasthouden kan het land in een onschuldige financiele crisis terecht komen en kunnen zelfs de banken geen kant op.
  Meneer Telting zal voor overheidsbelangen in het buitenland valuta moeten opkopen bij de Gambio’s bij een verschrikkelijk hoge koers.

  Met de nadering van de verkiezingsdatum komt de macht van de buitenlandse valuta in zicht.
  Iedereen houdt zijn of haar valuta stevig vast in geval van anarchie in het land kort na de verkiezingsuitslag. Als de uitslag tegen zit dan willen er weer meer mensen de benen nemen naar veiliger oorden, ook Iwan.
  Iwan moet zelf beginnen om zijn huisbaas in SRD te betalen en niet in Dollars of Euro’s

  Weg met alle Gambio’s en weg met alle in een vreemde valuta geprijsde artikelen. Velen sluizen de vreemde valuta onbelast weg naar het verre buitenland waardoor de staat nog meer verlies lijdt. Ook meneer Sardjoe.

  Een trots land is trots op zijn munt. Straks vraagt de overheid ook valuta voor een nieuw paspoort, dan heb je pas de valuta poppen aan het dansen gekregen.


  Maak melding

 5. Hoe komt het dat onze munt is gedevalueerd
  1) wat zijn de oorzaken
  2) wie zijn de schuldigen
  3)de mensen die dit alles op hun geweten hebben reppen daar met geen woord over sterker nog ze staan op de poduim met hun circus.


  Maak melding

 6. Suriname heeft geen geld er komt haast niks binnen.(wij genereren niks en ook niks)denk niet dat visa verkoop ons gaat redden b.v. uit China of uit Amsterdan(consulaat)of verblijf vergunning aan Braziliaan.
  Dit is importeren van mensen en zal tot zeer ernstige situatie’s lijden(u zag zelf Papatam)is vragen naar narigheid.

  Maar uit de door NED. ooit tegengehouden ontwikkelings hulp heeft Front later tot enkele maanden geleden ons mooie bloemetjes kunnen voorhouden.

  Kijk maar, zoek maar, vraag maar, waar komt geld vandaan om de schreeuwen Stabiel.

  Laten wij eerlijk zijn wij hebben hoop één hoop en het begon ook als hoop Staatolie.(jaren 80)

  Maar als wij met zijn allen van Staatsolie willen gaan staan vreten dan breken wij staatolie de nek….Het kapot maken als zeer Stabiele Rand Debielen.

  Daarom vind ik het heel erg van Front typische NPS de boel bedonderen lopen vertellen hoe anderen slecht zijn

  Maar eigen slechtheid zien zij niet tot de coup van ’80 zaten deze lieden gewoon geld weg te gooien niemand en ook niemand weet wat deze mannen in 3 jaar tijd met 2 miljard Nfl hebben gedaan…ik zelf denk gewoon in het bos gegooid.

  Maar laten wij eerlijk zijn Staats olie houdt de SRD stabiel.
  I’am Gold maakt het heel zaakje Labiel.
  Meer kan ik niet van zeggen Front bestaat uit een stel zeer Stabiele Rand Debielen…daarom de naam SRD…..valuta meneer.(duidelijk munt van oorsprong.) Yu dink mi law.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.