Multinational nept Suriname’s bananenproducent

11

PARAMARIBO, 11 jan – De stichting Behoud Bananensector Suriname, SBBS, voelt zich voor het tweede achtereenvolgende jaar beetgenomen. Afnemer Univeg koopt onredelijk laag op, meldt de Ware Tijd. Dat is tegen alle afspraken in.

De laatste barrière op de weg naar een betere marktprijs is juist weggemaakt. De twee plantages van SBBS voldoen nu aan de hoogste voedselstandaarden van Europa. Dus werd verwacht dat Univeg meer zou neertellen. Nu dat is uitgebleven worden de bakens verzet. De samenwerking met Univeg gaat nog wel door. Maar voor meer evenwicht komt er een nieuwe marktpartner bij.

SBBS wil nu eindelijk winst maken na ruim tien jaren van draaien op verlies. Het moet de overgang van staatsbedrijf naar particulier bezit vergemakkelijken. In naam van privatisering is de laatste vijf jaar ruim dertig miljoen euro geïnvesteerd door de regering en de EU. Volgens bestuursvoorzitter André Brahim is nog ministens evenveel geld nodig. “Als je kijkt naar de economische betekenis, is het bedrijf het redden waard.”

11 REACTIES

 1. Die bananen-sector ook he? Het voegt geen waarde toe aan de Surinaamse pot. Er wordt altijd wel gerommeld in die sector. Of het management nept de staat en de multinational of de multinational nept de hele meute.

  Die bakba-sector is verre van transparant!


  Maak melding

 2. Omdat wij sme’ers een schijt volk zijn moeten wij accenteren alles wat een blanke ons voorschrijft..
  We hebben begie begie manieren onderdanig zijn aan die wit-mang en dat maakt ons kapot..

  Waarom kunnen wij het initiatief niet nemen..
  Waarom kunnen we niet kijhard onderhandlen met die ka wit-mang..

  We laten ons omkopen voor wat kruimels v.b. een gratis ticket of een paar duizend us$.

  Stop al die leveringen van gratis goud bauxiet hout bakoven en zie hoe die win-mang onze ballen komt zuigen..

  Verstevig je onderhandelings positie door geen levereingen meer te doen..

  Wat hebben we immers te verliezen..

  Wij bezitten de grondstoffen en zij moeten betalen,en toch pinaren wij leven lang al..

  Het bewijs is duidelijk,, de afgelopen tachtig jaar heeft suralco billiton het land niks opgelevert..
  Evens eens die bakoven opkoper..

  Niet te spreken van golden-star, wat heeft sme tot noch toe verdient met die gratis goud terwijl deze zelfde mat.pij miljarden us$ heeft verdient..
  Nu betaald suralco ook geen cent meer voor die bauxiet ..

  Dus corrupte regerings-leden jullie dragen het faillietsement van het land/volk op jullie gewetenen en je familie..


  Maak melding

 3. De stichting Behoud Bananensector Suriname, SBBS, voelt zich voor het tweede achtereenvolgende jaar beetgenomen. Zie daar de Multinationals hebben de apen weer beetgenomen……….en notabene met bananen en voor de tweede keer.De samenwerking met Univeg gaat nog wel door.Op naar de derde keer “EZELS”
  wanneer houdt dit een keertje op? Ik hoop na 25 mei…..


  Maak melding

 4. Die meneer brahim is niet goed wijs. De staat moet nog 30 miljoen euro in het bedrijf stoppen om het voor een appel en een ei te verkopen. Hoeveel denkt hij dat de staat terug gaat verdienen bij een directe verkoop?. Teminste dan 100 miljoen euro? als dat zo is mag de staat nog eens 30 miljoen investeren. Meneer Brahim moet gewoon opstappen en plaats maken voor iemand die het bedrijf wel winstgevend kan runnen. Hij moet niet denken dat het bedrijf terwillen van zijn eigen belang staande gehouden gaat worden met onze belasting gelden.


  Maak melding

 5. Tra fasie ” wij in Suriname eten graag de banana maar ook de europeanen eten graag onze banana”
  3 keer scheepsrecht een bodemloze put terwijl het wordt gevuld met euro’s stroomt het van onderen weg in andermans corrupte zakken.
  Niets geleerd uit het verleden dan maar heel gauw vergeten denk ik zo.


  Maak melding

 6. Weet je wat. Er moet eens opgehouden worden over die witte. Sta op uit je soel sranan mannen en vrouwen en bundel je krachten en ga handel drijven. Wacht niet wat venetiaan gaat doen want die vult alleen zijn zakken maar en laat jullie arm. Neem het touw in eigen handen en je zal zien dan gaat het heel veel beter met suriname en de bevolking.
  dit uit het hart van een witte die getrouwd is met een lievdevolle surinaamse vrouw.
  Me Lobby Sranan


  Maak melding

 7. Hier ligt een gouden kans voor de s.l.m…

  Gebruik die 747-300 als cargo toestel en vervoer alle producten die sme kan leveren ook die bacoven naar holland dagelijks een volle lading en verkoop het zelf in a’dam..

  Zie dan hoeveel je zelf kan verdienen,maar dan moet er ook gewerkt worden..het probleem met ons is ,, het werk,,want wie wil dat nou doen..

  Komop sme’ers.doe wat moet..

  Jesserun denk even na die soestel ligt toch te verroten in de woestijn..


  Maak melding

 8. Ter Informatie Bradas,
  Surinaamse bananen staan hiet hoog op het boodschappen lijst van de consument (EU).
  Uberhaupt de euro consument kent nauwelijks onze producten.
  De 2 meest verkochte bananen merken zijn Turbana en Chiquita. Zelfs Max Havelaar met zijn prijs die 2 keer hoger is komt er ver boven uit. Hoe cru het ook klinkt we kunnen niet tippen aan Bolivia en Columbia.
  Zelfs de plantain (groene banaan) is niet voldoende aanwezig op de markt.
  Dit keer wel een taak van de regering om de bana sector te promoten en contracten binnen te halen. EU promoot alsnog om er maar van af te komen zodat zij hun subsidie zo snel mogelijk kunnen stoppen. Niks anders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.