Johan Ferrier in besloten kring begraven

8

Johan Ferrier, de eerste president van Suriname die vorige week op 99-jarige leeftijd overleed, wordt vandaag (maandag) in besloten kring begraven in Oegstgeest. Eerder werd Ferrier door vele honderden mensen in Nederland herdacht.

Afgelopen vrijdag werd in de Surinaamse ambassade in Den Haag een laatste groet gebracht aan de oud-president. Bij het afscheid waren kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van Ferrier aanwezig. Zaterdag werd hij in Amsterdam herdacht als een groot staatsman.

Bij de herdenkingsdiensten waren onder meer premier Jan Peter Balkenende en de ministers Wouters Bos en Ernst Hirsch Ballin aanwezig.

8 REACTIES

 1. Deze soort ultieme momenten komen m.i. slechts de naaste familie toe, geen gedoe en gedram om te komen navertellen hoe lang of kort die kist wel was, etc..


  Maak melding

 2. Johan Ferrier
  Hoe zullen we deze voor de Surinaamse geschiedenis belangrijke persoon gaan herinneren. Wat herinneren we ons nog van datgene wat er zich in Suriname voor de onafhankelijkheid heeft afgespeeld.? Velen weten nog precies te vertellen over de gebeurtenissen over de onafhankelijkheid van Suriname. De oud gouverneur woonde al een hele tijd in Oegstgeest, Nederland. Oegstgeest is een groen en rustig dorp, centraal gelegen in de Randstad. Het ligt aan de A44 en het is bereikbaar via het centraal station van Leiden. Oegstgeest telt ruim 22.000 inwoners. In het centrum van Leiden wijst een bord de richting naar Oegstgeest aan. Een stille dorp bekend geworden door een Nederlandse schrijver. De stilte in het dorp is haast angstwekkend. Een bekend café daar is de Rhijngeest. De laatste gouverneur van kleurrijk-Suriname verbleef als dorpsgenoot in een Nederlandse polderdorp. Zijn eigen woorden zeggen dat hij ‘vertoeft te midden van de Oegstgeestenaaren’. Maar toch: de oud gouverneur bleef zichzelf. Hij had zich aangepast aan zijn nieuwe verblijf. Zijn hoofd en hart lagen aan de andere kant van de grote oceaan. De oud gouverneur was boven alles een zeer gelovig mens. God de schepper laat de zon schijnen en houdt een oog over alles wat we doen. Een bevlogen en bijzondere Surinamer die het lot in de handen van God had gelegd. De laatste gouverneur was begin jaren 70 op de STVS, de Surinaamse televisie de beminnelijkheid zelf. Hij had zijn taak verricht. -Varma R-


  Maak melding

 3. Geachte redactie,

  Wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya blijven van mening, dat Wijlen President Johan Ferrier, als ‘Eerste President’ van de Republiek Suriname, absoluut ten overstaande van het gehele Surinaams volk IN de Republiek Suriname, begraven had moeten worden. En beslist niet ergens in ‘besloten’ kring. Nota bene in het buitenland.

  WIJLEN JOHAN FERRIER HAD VOOR ZOVER WIJ WETEN, TOCH NIEMAND WAT MISDAAN, OM NA ZIJN OVERLIJDEN VAN DE ‘LAATSTE EER’ VAN ZIJN VOLK IN DE REPUBLIEK SURINAME TE WORDEN ONTTROKKEN?

  Dit overlijden had NIMMER een ‘elite’ kwestie mogen worden, maar een ‘volksgebeuren’.

  Vandaar dat deze merkwaardige en beschamende gang van zaken, GEEN enkele ‘Waarachtige’ Onafhankelijke Natie ’ waardig’ is!

  DE MAN WAS ‘VOLKSBEZIT’ EN GEEN ‘FAMILIE-EIGENDOM’!

  http://images.google.nl/images?gbv=2&hl=nl&q=president+KWAME+NKRUMAH&sa=N&start=200&ndsp=20

  Maar ‘Bewustwording’ is een langdurig proces. Dit zeggen wij in de hoop, dat men spoedig tot het besef mag komen, wat wij toen hardnekkig probeerden uit te leggen en/of probeerden te bereiken.

  http://www.youtube.com/watch?v=edt6yhdNFvc&feature=related

  Brada Johan Ferrier Waka bun.


  Maak melding

 4. aan buitenbewustzijnsbeweging eboiakadenyuede oftewel met je puur hollandse naam eduard buitenman je lult in de ruimte. Jij bepaalt dat niet de familie bepaalt dat en misschien heeft hij dat zelf gewild. Want ik denk dat wijlen president Ferrier achteraf heeft ingezien dat de onafhankelijkheid de grootse flop is geweest.
  Suriname glijdt nu af naar een afrikaanse staat.


  Maak melding

 5. No.6 je kan wel gelijk hebben dat de familie dat bepaald,maar dan moet men niet zo hoog van de toren blazen dat wijlen Ferrier een grote zoon van Suriname was of een Surinamer tot de laatste snik,want dat allemaal komt heel erg ongeloofwaardig over.De familie,die helemaal verhollands is weet dat het over grote deel van de Surinaamse bevolking Ferrier een “goede” President vonden of gouverneur en het volk was erg dol op hem en dat beetje respekt kon de familie opbrengen voor het Surinaamse volk om Men.Ferrier daar te begraven waar zijn koembatee ook is.Maar de familie heeft Nederland verheven boven hun roots,deze mensen hebben geen gevoel meer voor het land waar ze geboren en getogen zijn en op de kosten van de Surinaamse staat hebben gestudeerd.Ze kunnen het dak op men hun Nederlandliefde,1 ding kunnen ze niet veranderen ,hun boeba dat blijft Surinaams ook in de Nederlanders hun ogen.
  Maar goed ik laat het hierbij,mik a mang go ruste no,God Hebbe Zijn Ziel.


  Maak melding

 6. @Namens de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya

  Die man heeft al genoeg gedaan voor het land. En dan wil jij hem ook nog eens verplichten om op jouw manier begraven te worden. Denk je soms dat hij jouw slaaf is?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.