Surinaams staatshoofd schrijft NPS ongaarne in

19

PARAMARIBO, 10 dec – President Ronald Venetiaan heeft zijn politieke partij, NPS, ingeschreven voor de komende verkiezingen, zij het met tegenzin. Venetiaan vindt het beleid van het toezichthoudend Onafhankelijk Kiesbureau niet kloppen. Als een politieke partij zich eenmaal heeft ingeschreven hoeft dat nooit meer.

“Het is nergens geregeld”, zegt Venetiaan. De NPS heeft dan ook tot laat gewacht, als stil protest eigenlijk. Volgens Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, was de exercitie nodig. Anders zat het bureau zonder overzicht van deelnemende politieke partijen. Nu staan in totaal vijfentwintig geregistreerd. “We zijn erg blij met hun medewerking”, zegt Van Dijk-Silos.

Eerder was aangekondigd dat deelnemen aan de verkiezingen niet zou kunnen zonder inschrijving. Venetiaan haalde scherp uit naar het bureau, omdat het besluit onwettig was. Uiteindelijk blijkt de verkiezingsautoriteit toch aan het langste eind te trekken. De meeste andere partijen hebben zonder merkbaar protest gehoorzaamd. Van Dijk-Silos vindt duidelijkere wetgeving wel nodig.

19 REACTIES

 1. Change!

  Venetiaan is zelfs te lui om zich eens in de vijf jaar als partij in te schrijven. Wat een soap zeg! De wetgeving bepaalt dat elke partij zich telkens voor iedere verkiezing in moet schrijven. Doodgewoon omdat er partijen verdwijnen en er nieuwe komen.

  De president geeft dan af op een instantie die onafhankelijk is omdat hij daar niet de macht over heeft. Pure Surinaamse jaloezie, afgunst en kinderlijke spraakzucht.

  Het probleem voor vele parlementariers is dat men de regels niet zo goed kent. Men leest er niet over en het wetboek staat in een kast ergens te pronken. Hoeveel fouten en vergissingen zijn er de afgelopen maanden niet gemaakt? Dan moet men terugkomen op de regel en is vertraging en oponthoud een feit.

  Er moet een verandering komen. Politici moeten eerst een cursus volgen waar veel van het Wetboek en de regels in het Parlement op de cursusagenda staat. Daarna kan men zich op de kieslijst plaatsen, eerder niet! Anders blijft het water naar zee dragen.


  Maak melding

 2. Ach vene. Hopelijk zullen de inmiddels zelfbewuste Surinamers ervoor zorgdragen dat de gang naar het kiesbureau voor het inschrijven van NPS voor de verkiezing van 2015 bespaard blijven, want als het goed is en met Godswil is dit de laatste keer dat jou geestelijk arme nps aan de verkiezingen mee doet.


  Maak melding

 3. ik heb een hekel aan een aantal figuren op dit forum die een zeer nare manier van discussieren of reageren hebben. zeker weten moet de president zich aan de regels en de grondwet houden zo is het en dat laat deze president ook zien hij heeft beloofd dat er verkiezingen komen op 25-5- 2010 en daar houdt zich ok aan, wat mij tegen het borst stuit zijn de mensen die mij hier van alles en nog toewensen als ik het over de politieke armoede van bouterse en de ndp en zijn aanhangers hebt lees a.u.b de reaktie op nummer 2 hij heeft over het wetboek over regels en het parlement allemaal democratische structuren die zijn vertrapt door de man die deze mensen hier elke dag verdedigen zelf waneer het gaat om de herdenking van de zwarste in de geschiedenis van onze republiek suriname zijn het deze zelfde figuren die mij hier van alles toewensen lees hun reaktie dan komt u tot een belangrijke conclussie, ze reageren dogmatisch en ze zijn inconsequent. en dit nog als DAS had gezegt dat iedereen met een strafblad of iedereen die de menserechten hebben geschonden en onze grondwet vertrapt dat al deze figuren nooit meer mogen meedoen aan de verkiezing zou ik dat verwelkomen, maar wat hij hier doet is water uit zee dragen met een baskita mi boi. ik ben mss niet (geschoold) als jou maar na denken kan ik wel.dus hou op met jou fromoe.


  Maak melding

 4. Vene kent zijn eigen wetten regels niet..

  Wat een lijder van de paramangs.

  Mensen schamen jullie je niet met zo één dorps hoofd..laatstaan als opperhoofd..

  Hij is toch op en top een rasist..

  Waarom maakt hij geen moderne wetten aangepast aan de huidige tijd..


  Maak melding

 5. du heeft een hekel aan mensen die zijn mening niet delen.
  oke ,desondanks ben je niet weg te branden op forums. we zullen of je wilt of niet toch met elkaar geconfronteerd worden.
  hoe goed of kwaad ,alleen door elkaar te accepteren met behoud van eigen mening, en een goede middenweg te trachten, zullen we als volk instaat zijn uit de verstrengeling te geraken,en zonder jou mening aan de ander op te dringen, instaat zijn de ander te verbeteren.stof tot nadenken mr/miss du!
  zoniet zal je voor altijd in jouw kamp zitten weg kwijnen


  Maak melding

 6. een zelfbewust mens is ook geintresseerd in de gang,gedachten en motieven van een probleem en kan de zaak goed nuanceren.klakkeloos de geschiedenis herschreven stelt niks voor,begrijpen wat de geschiedenis ons leert des te meer.


  Maak melding

 7. Du, spang je niet zo.
  Weet je, bijna elke post van jouw staat er iets over de revo in.
  Natuurlijk worden mensen er na een tijdje moe van. Iedereen heeft recht om commentaar te geven , zo jij ook. Daarom is het hier op waterkant leuk. Ben daar ook dankbaar voor.
  Take care Du.
  Power to the People


  Maak melding

 8. Du,

  Dan heb je mijn reakties de afgelopen maanden gemist of bewust overgeslagen. Of je reageert zoveel dat je geen tijd heb om dat van een ander goed te lezen.
  Het heeft niets met scholing te maken
  maar met tijd en respect.


  Maak melding

 9. wie moet het nieuw front combinatie gaan registreren.zijn dit de verschillende partij voorzitters.of gaan deze niet meer als blok de verkiezing in.


  Maak melding

 10. Natuurlijk kunnen “VELEN IN HET PARLEMENT”de wetsregels niet lezen want een aantal van hen de z.g “JURISTEN” met een MR. voor hun naam hebben toch met betaling van “steekpenningen” een diploma weten te bemachtigen.


  Maak melding

 11. Ik zal nooit iemand mijn mening opdringen en ik heb altijd respect voor ieder zijn of haar mening behalve waneer je leugens en halve waarheden inelkaar draaid om zo jou zogenaamde waarheid te vertellen.
  Waneer je verlies aan eenzijdigheid verlies je ook het doel.ik vind het een terechte opmerking dat het niveua van onze politicus ophoog moet, maar waar ik een groot probleem mee hebt is dat de mensen die dit hier roepen ook vinden dat de macht in suriname weer in handen moet komen van een beruchte mulo school leerling die in het verleden heeft bewezen dat hij lijd aan politieke armoede.


  Maak melding

 12. @ DU,

  Als niets anders te doen hebt, moet je maar de Ezel van Waterkant blijven.

  Laat je anders nakijken door een psychiater!

  Sterkte toegewenst door je vriend Neus.


  Maak melding

 13. Ik zeg gaarne de partij opdoeken….niet van of voor deze tijd….geestelijk leven die gasten NPS in de jaren 50/60…Hallo VHP ook…….doe het gaarne….weg ermee… teveel koloniaal denken en handelen..lijken wel zeer domme jongens en meisjes….daarom brengen zij land en volk in een hoop troep….zie het verkeer allen gekken op de weg…zie het gedrag van de mensen…kap/steek partijen/moord/roof…gif drinkers…brugspingers….als het zo doorgaat a heer kondri e kon law……WEG MET BLAAS LUCHT (stank ademlucht)POLITIEK weg ermee.
  Bigi moro din in je hoofd (gekheid of domme ezels)


  Maak melding

 14. is een andere mening hebben gelijk aan,aanhager /sympathisant zijn van deze of gene ??

  …… Zucht ……

  Sommige figuren hier,met hun ongenuanceerde en volstrekt misplaatste reacties valt niks te verwijten,echt niet.Educatie schiet mij te binnen,toch wel een voorwaarde om je te kunnen ontwikkelen.Als dat stukje mist in je leven ……

  Never argue with a fool; onlookers may not be able to tell the difference


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.