Gevangenisbewaking minst ontwikkeld korps Suriname

14

PARAMARIBO, 10 dec – Gevangenisbewakers of penitentiair ambtenaren, PA’s, vormen Suriname’s minst ontwikkelde korps. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Andere zoals het Korps Politie Suriname weten precies die voorwaarden te scheppen die vooruitgang garanderen. Bij de PA’s verloopt alles zoveel moeilijker.

Zowel het personeelsbeleid als de werkomstandigheden zijn dan ook lang niet wat die wezen moeten. Aan het beleid kan het niet liggen. “Er is zoveel geld beschikbaar voor het korps, maar het loopt niet echt”, zegt Santokhi. Slepende conflicten met de vakbond trekken een zware wissel op het uitvoeringsvermogen. Veel projecten stagneren dan ook door gebrek aan medewerking.

Modernisering en betere omstandigheden voor ook de gevangenen blijven uit. De staking die de vakbond nu weer voert, zal dan ook niet veel opleveren. Weliswaar is er druk overleg. “Er zijn lichtpunten. Ik hoop dat de vakbond tot het inzicht komt dat er geen reden is voor actie”, aldus Santokhi. Door de staking kunnen gevangenen niet naar de rechter en is ook de resocialisatie nihil.

14 REACTIES

 1. Het korps is een overheidsinstituut en staat alszodanig niet op zich. Derhalve kijkt de bewindsman letterlijk in een spiegel met een dergelijke vaststelling.

  De staat moet naar de PA’s toe faciliterend optreden. Stelletje wijsneusen.


  Maak melding

 2. LS;
  Als ik dit lees, ontstaan er een aantal vragen. Volgens de minister ligt het niet aan het beleid. Dat kan waar zijn maar het opstellen van een beleidsplan en het uitvoeren daarvan zijn 2 verschillende zaken.
  Voor beide heeft men kennis en kunde nodig.
  Ontbreekt dit bij de uitvoering dan is het beleidsplan gedoemd te mislukken. Een goede moet ruimte bieden om onvoorziene knelpunten te kunnen omzeilen, die tijdens de uitvoering zich voordoen. Daarnaast is de medewerking van diegenen waarvoor het beleidsplan van toepassing is noodzakelijk en ontbeerlijk. Zij moeten de attitude hebben om het plan te ondersteunen. Bij het ontbreken hiervan moeten ze gemotiveerd worden met betrekking participatie en bewustwording.

  Ik heb gesproken


  Maak melding

 3. Training!

  De bond moet akkoord gaan met een lichte salarisverhoging en verplicht bijwonen van een cursus/training van enkele weken van de bewaarders. Scholing en training gaan gepaard met salarisverhoging. Je kan niet op hetzelfde lage niveau blijven presteren en dan een hoger salaris willen.
  Degene die de cursus volledig en voldoende hebben afgerond krijgen dan een extra procentje plus promotie. Zo stimuleer je de bewakers onderling.


  Maak melding

 4. hey santhokie is toch zelf minister van de cipiers hij moest de staking toch zien aankomen?En santhokhie is toch schoonzoon van N.V ROEP die duizenden mensen had opgelicht met die pyramide spel alleen hoor je nooit erover dat zulke zielige mensen het land moeten besturen en trouwens zijn vrouw heeft een huis gekocht van miljoenen van een crimineel die in amsterdam doodgeschoten was maar je hoort voor de rest niemand erover praten.Surinamers leven nog steeds in een bange wereld daarom al die dieven ijzer in elke huis.Surinamres moeten echt alles schoonvegen het gaat tijd nemen maar je moet ergens mee beginnen.


  Maak melding

 5. “Zowel het personeelsbeleid als de werkomstandigheden zijn dan ook lang niet wat die wezen moeten. Aan het beleid kan het niet liggen.”

  hahahahaha bovenstaande zegt dus de leidinggevende, “straatje schoon vegen” heet dit. heeft de mini-ster wel een moment gedacht dat het beleid misschien niet goed is? Mini-ster jij bent de eindverantwoordelijke, wat een grapjas is die man toch ook.


  Maak melding

 6. de splinter in ander mans ogen zie jij wel maar die GROTE balk in jou gezicht niet.
  goede beredenering de eindverantwoordelijkheid licht bij de minister logisch redenering vind ik klopt als een bus, maar als ik deze zelfde redenering toepast bij bouterse dan klopt het volgens jou niet, een rare manier van denken na mi, jij bent handtje de voorste hier kan jij mij uitleggen hoe dat zit met de verantwoordelijkheid van bouterse als het gaat om de moorden het vernietigen van onze economie onze geld waarde het vermoorden van onschuldige burgers zwangere vrouwen kinderen te moi wana.de mening van de man van de straat.


  Maak melding

 7. Gevangenisbewaking minst ontwikkeld korps Suriname…dan wat wil Santi taktaki…zand in de ogen strooien……dat men op hem moeten zitten wachten totdat hij terug komt als Min….om de boel weer te bedonderen….ai boi ze zijn GEK !!!!!!!!!!!..Boi luku taktak sang yu wannie…..maar ik laat geen druppel zand in mijn oog vallen…LAAT DIT DUIDELIJK GEZEGD ZIJN.


  Maak melding

 8. hey DU waarom vraag je niet aan Santhokie om bouterse dan als verdachte aan te houden als je bewijzen heb van moi wana en dergelijke.die harry menz was zelf een coke smokkelaar die op schiphol was aangehouden.harry menz van de mensen rechten die over moi wana opkwam ken je die nog?maar misschien was het brunswijk wie weet?dus als je geen bewijzen heb zeg dan ook niet iets zomaar slaat nergens op.


  Maak melding

 9. Komt ervan als ze geen gekwalificeerde personeel aannnemen.Vroeger werd er een antecedentenonderzoek gedaan van hier tot ginder.Je werd niet zomaar,politieagent,douanier,of gevangenisbewaarder.Nu neemt deze Frontregering van alles maar aan,vooral Brunswijk zijn soort,ook Somo zijn zijn soort wordt onrechtmatig goed bedeeld.Santoki predikt steeds een hoop shit omdat de verkiezingen naderen,maar het volk van tegenwoordig laat zich absoluut geen zand meer in de ogen strooien.
  In de jaren `60- ’70 was het ondenkbaar een boslandcreool als politie-agent ,douanier of cipier tegen te komen,vraag het maar na aan oud gedienden van de genoemde korpsen.Maar sinds Front aan de macht is stikt het van ze,dat zou niet erg zijn maar het merendeel is ongeschoold,dus ze zijn absoluut niet goed gescreend.
  Santoki doet nu alsof zijn neus bloedt,hij heeft geen zeggenschap wie aangenomen wordt,dat is zo geregeld omdat Brunswijk dat eiste ,voor zijn deelname aan het duivelse pact met vene.


  Maak melding

 10. Beste Surinamers,

  Wat een gepraat? Zijn de PA’s wel de minst ontwikkelde ambtenaren? Waar zijn de statistieken. Is dit echt zo dan zal er iets mee gedaan moeten worden. Wil dit wel komen doen vanuit Nederland. Heb hierin veel ervaring. Laat het mij maar weten of ik iets voor Suriname hierin kan betekenen.

  Groet George


  Maak melding

 11. Geachte Lezers,

  Ik zie dat er hier staat dat meneer santokhi schoonzoon is van NV Roep.dat is helemaal niet waar.En NV Roep is Failliet gegaan doordat wij als beleggers al het geld hebben uitgekeerd gekregen door middel van 10% rente per maand.Het is Bedrijfseconomisch nooit haalbaar waarook ter wereld om zo een hoge rente uit te keren! Bellegers Hebben grote peperdure Auto”s en Villas vergaard met deze uitgekeerde rente.Ik Ben tenminste eerlijk!

  Richard
  Econoom


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.