Amerikaanse ambassadeur: Suriname goed op weg

27

PARAMARIBO, 20 nov – Suriname is goed op weg zich economisch en politiek sterk te ontwikkelen. Dit zegt de Amerikaanse ambassadeur, John Nay. De stappen die het land de laatste jaren ondernam, zijn werkelijk gigantisch. Toch valt nog veel te doen.

Transparantie en anticorruptie zullen veel meer merkbaar moeten zijn in het regeerbeleid. Dat betekent onder meer dat de pers alle vrijheid moet krijgen zijn werk te doen. “We hebben de media nodig als wij willen streven naar beter bestuur van het land”, zegt Nay. Ook het ondernemerschap moet zich ongestoord kunnen ontwikkelen. Zelf zullen ondernemers ook moeten aanpakken.

Het vrije ondernemerschap is immers de weg naar welvaart en welzijn voor de hele samenleving. Die rol mag niet uit handen worden gegeven, vindt Nay. Juist daarom moet corruptie te vuur en te zwaard worden bestreden. Corruptie vormt een bedreiging voor zowel het ondernemerschap als de democratie zelf. De handel tussen beide landen groeit gestaag.

27 REACTIES

 1. John Nay,

  Ruim eerst thuis je rommel alvorens hier te gaan blerren.
  Die onzichtbare corruptie in US is vele malen erger dan bij ons.
  Dit wisten we al en de minister doet zijn best.


  Maak melding

 2. Mister Nay, ga praten met de mensen die b.v. in Hannaslust, Abra Broki, Texas en meer van dat soort achterstandswijken wonen. Misschien dat u uw standpunt dan gaat bijstellen. U bent pas een maand in Suriname. En dan al dit soort uitspraken? Shame on you, sir.


  Maak melding

 3. LS;

  Zoals de de Amerikaanse ambassadeur, John Nay het zegt : “Het vrije ondernemerschap is immers de weg naar welvaart en welzijn voor de hele samenleving. Die rol mag niet uit handen worden gegeven, vindt Nay. Juist daarom moet corruptie te vuur en te zwaard worden bestreden. Corruptie vormt een bedreiging voor zowel het ondernemerschap als de democratie zelf” moet een teken zijn aan de wand. Er zijn 3 mogelijkheden om het te doen : 1. Men doet niets (helaas is niets doen ook een aktiviteit !). 2. Men bestrijdt het van hoog tot laag (alle vormen van corruptie). 3. Men wil het maar durft niet (Wie boter heeft op zijn hoofd moet niet de zon staan). De keus is aan jullie.

  Ik heb gesproken,


  Maak melding

 4. Dat horen jullie ook van een vreemde.
  deze ambassadeur gaat ook voor een betere samenwerking met suriname ik ben blij om dit te horen.ik ben met hem eens dat de pers heel belangrijk is in iedere democratie en dat ze ook alle vrijheid moeten krijgen om hun werk te doen want we hebben de media nodig en we mogen niet vergeten dat de media in suriname het heel zwaar te verduren heeft gehad tijden de militaire dictatuur van bouterse, daarom ben ik benieuwd wat de reaktie van amerika zal zijn waneer er een regering komt onderleiding van de man die alle persvrijheid in suriname zeer grof heeft geschonden iedereen weet wat er met kritische journalisten kranten en radio stations is gebeurd in de jaren 80.


  Maak melding

 5. “Transparantie en anticorruptie zullen veel meer merkbaar moeten zijn in het regeerbeleid.” Ok thanks from may 2010 we will take care of this. Want dit is al veel langer bekend en is onder front alleen maar erger geworden.

  Gewoon een bericht uit de krant van vandaag.

  Asycuda-schandaal sinds 2006 ontdekt
  ‘Onwil bij aanpak corrupte douaniers’
  Paramaribo – Remo Durnam is in 2006 de klokkenluider geweest van het geknoei met het geautomatiseerd invoerrechten- en accijnzensysteem van de douane. Durnam was toen douane-ambtenaar in Nickerie. De zaak is echter in de doofpot gestopt en hij is ontslagen wegens plichtsverzuim.

  Die goede mevrouw Lisle die klokkenluider is geweest en de mensenhandel kenbaar had gemaakt op het ministerie van JusPol is ook ontslagen wegens plichtsverzuim.

  Minister Tokkie verteld niets aan de media want die zou zgn geinfiltreerd zijn.
  Domme Sardjoe onze eige ekte vp praat niet met de media, want die zou te kritisch zijn.


  Maak melding

 6. Al die negatieve opmerkingen. Ik zou toch een keer willen kijken in de keuken van deze zwartkijkers. Wat een zielige mensen zijn jullie.!10 jaar geleden zag het allemaal anders uit.Opbouwende kritiek is doe je op een andere wijze.


  Maak melding

 7. Transparantie en anticorruptie!

  Dit mr. Nay, weten we al heel lang. U bent de 700ste die dit aan ons zegt. U moet het niet aan mij of aan dit forum zeggen. Zeg het rechtstreeks in een face-to-face gesprek aan Venetiaan. Be a man!
  Zeg hem dan gelijk dat je wil helpen om alle ministeries door te lichten om zo de corruptie te verdrijven. Desnoods op jouw kosten?
  En vraag hem ook om de vergunningverleners die aanstaande ondernemers duperen en kleineren of tegenwerken te ontslaan.


  Maak melding

 8. Dat Su bezig is zich economisch te ontwikkelen daar schuilt een kern van waarheid in maar dat heeft weinig met de regering te maken.
  Particuliere initiatieven ,buitenlandse bedrijven,offshoring. Ik ben blij dat een aantal sranangmangs een centje kunnen.
  verdienen.

  Corruptie is een heet hangijzer .Er is geen enkele partij die er echt rigoreus werk van wil maken het uit te bannen of in elk geval,tot in verhouding, beheersbare proporties minimaliseren.Kunnen de verschillende politieke partijen samenwerken om dit en andere issues aan te pakken ?

  Overal is er corruptie maar, als we naar de qua politiek beter georganiseerde landen om ons heen kijken,rollen er wel koppen van zodra het aan het licht komt dat bijv inbeslaggenomen coke gesmolten (gestolen?) is !!
  Politiek gezien zal dit land van 0 af moeten beginnen.alle oude politiekers in Asiana zetten.

  Meneer Nay ga lobyen voor goede handelsbetrekking met de US waar ons land “Zienderogen” beter van word.

  Al met al niks nieuws ,,zaken waar Surinamers zich allang bewust van zijn.


  Maak melding

 9. Voorbeeld hieronder van front transparantie:

  “”Twee A-Team-leden bevorderd

  door Fenny Zandgrond

  20/11/2009

  Paramaribo – Twee leden van het in opspraak geraakte Arrestatie Team (A-Team) zijn gistermorgen in politiebureau Nieuwe Haven bevorderd tot agent tweede klasse. De promoties komen enkele weken nadat bekend werd dat bijkans 90 kilo cocaïne uit de lokatie van deze elite-eenheid is gestolen.

  Bijna alle leden faalden bij het integriteitsonderzoek en vier manschappen werden op non-actief gesteld.”

  “De werkevaluatie wordt gepleegd door de directe chef, dus in dit geval van A-Team, de man die zelf niet door de polygraaftest kwam. ”

  Ok nu was het niet de chef waar tegen volgens tokkie een tuchtrechtelijk onderzoek loopt, enne hoezo bestaat A-team nog, dan.

  Het mooie is dat nog geen enkele A-team lid is ontslagen of gestraft, maar er zijn al wel twee bevorderd.

  Wie nog in front geloofd, is geen rijp voor een psychiater.


  Maak melding

 10. Een Amerikaans schouderklop
  De ambassadeur van de VS vertegenwoordigt President Obama en het volk van de VS. Obama, met een Keniaans achtergrond begrijpt dat wij in een overgangstijdperk leven. De hele wereld is aan het veranderen. Onze wereld kent geen overzichtelijke orde meer zoals ten tijde van de Koude Oorlog. Obama noemde een week terug China, een van Amerika’s betrouwbare bondgenoten. Obama is een verademing als je ziet hoe simplistisch het onder Bush was om al het kwaad te concentreren in de duivelse as van Iran, Irak en Noord-Korea. Obama probeert gelijk Venetiaan een ziekenfonds op te zetten voor de Amerikanen. Conflicten nemen in aantal en grootte sterk toe. Ook onder Obama en Washington kan ontwikkelingen nog wel initiëren maar niet meer alleen overal op aarde beheersen. Het is een verademing dat Obama in zo’n snel tempo op die geopolitieke situatie inspeelt. Hij haalt de banden met bondgenoten aan maar zoekt ook toenadering met vijandige regimes. In een ‘fractie van een seconde’ werd zijn nieuwe Afghanistan-strategie door andere NAVO-landen ondersteund. Obama’s buitenlandspreekbuis Hillary Clinton gaf in haar eerste memo al aan dat voortaan naast de militaire ‘hard power’ ook de ‘soft power’ van ingenieurs, onderwijzers en verpleegsters belangrijk zal zijn. Dat laatste zal zelfs de doorslag geven bij het behalen van succes in fragiele staten. Suriname kan een Amerikaans schouderklop best gebruiken.-Varma R-


  Maak melding

 11. Kan iemand een bril voor die man kopen..ik denk dat hij overal sterren ziet of hij ziet ze vliegen.
  U kunt het begrijpen weet jij wat het betekend als jij een domoor schouderklopjes geeft van jaja goed gedaan maar in werkelijkheid soso-ka..sjoka…. a man e leg e leg uit…echt wel sjoka.


  Maak melding

 12. Als je inderdaad ziet hoe Su 10 jaar geleden er voor stond en hoe het nu is, dan is het een wereld van verschil!!!! Weten jullie Suris nog dat de SRD 10 jaar geleden zowat waardeloos was vergeleken met nu!!! Je kan niet verwachten dat Su in 5 jaar tijd uitgroeit naar een 1ste wereld land maar de toon is gezet en is werkelijk veel progressie geboekt afgelopen 5 jaar!!!! De negatievelingen onder de Suris die anders beweren moet eerst naar zichzelf kijken alvorens kritiek te hebben op het beleid van het land!!! Verbeter de wereld en begin bij jezelf!!!!


  Maak melding

 13. je hebt een aantal super achterlijke mensen hier op dit net die zich niet schamen om het op te nemen voor iemand die verantwoordelijk is voor de meest verschrikkelijke periodes in de republiek suriname iemand die het volk heeft vernederd onderdrukt met zijn volksmilitie. bouterse zal heel lang moeten wachten op een schouderklop hij krijgt eerder een schop onder zijn kont die misdadiger die jullie hier aanbidden. wie in bouterse geloofd is landverrader eerste klasse.


  Maak melding

 14. Viva,

  10 jaar geleden zag het er in Suriname verschrikkelijk uit; dat is zo! Zo zag mijn keuken er toen ook uit. Maar ik heb mijn keuken inmiddels opgeruimd. Voor die muizen, kakkerlakken en oedoe losso’s heb ik BOG laten komen. Maar er zijn toch nog enkele ratten die me pesten.
  Kijk Viva, het leven in Suriname is beter dan 10 jaar geleden. Maar het gevaar ligt in berusting. Corruptie bestrijden doe je door er steeds op te wijzen en te hameren. En dat geldt ook voor transparantie. Jij mag tevreden zijn met de situatie nu in Suriname, maar ik niet! Ik ben niets van die ellende van toen vergeten, maar ik wil ook dat mijn kinderen later zonder corruptie in Suriname leven. Of wil je de corruptie laten voor wat het is? Ik denk het niet!


  Maak melding

 15. De straten in paramaribo zitten vol met gaten het is 1 grote kelere zooi.
  Toerisme is verkapt,de werkelijkheid is in de stad en plantage,s armoe en dingeu.
  Politie vol gevreten buiken ga zo maar door,
  gooi 1000 srd op tafel en je heb half paramaribo.
  Dank u


  Maak melding

 16. caupain
  …Kauwpin…a’sie yu…. jij bent een land en volk verkoper…(daarom Katibo tik unu door lummels domkoppen als jouw)men moet met je uitkijken yu gevaarlijk…domkop jij.


  Maak melding

 17. @Viva ( & DAS)

  Viva je hebt groot gelijk. Er is veel bereikt en ja we moeten krities blijven want er is no heel veel te doen. Maar het gebrab en de destructieve kritiek van een aanatl figuren hier op het net draagt daar beslist niet toe bij.
  En ja we weten allemaal wel uit welke hoek die kritiek komt. Uit een hoek die gespecialiseerd is in destructie en daar een lang geschiedenis in heeft.

  Jammer genoeg komen in elke groep zwarte schapen en idioten voor. De opdracht voor de komende jaren is er ondermeer in gelegen om hen niet onnodige speelruimte te geven, zonder dat grotere idealen als democratie, meningsvrijheid, etc. in het gedrang komen. Een moeilijk taak zoals we het afgelopen jaar mochten ervaren.
  Scholing en transparantie zijn daarbij top prioriteiten.


  Maak melding

 18. @neus & Viva,

  Het land gaat goed vergeleken met 10 jaar geleden dankzij de prijsstijging van grondstoffen, (Bauxiet, Olie en Goed).

  Het gaat goed ondanks front dus en niet dankzij front.

  Dat onze hallucinerede neus dat niet begrijpt ligt aan zijn denkvermogen.

  De bedelende en stelende front coalitie heeft niets goeds gedaan en zal dat ook nooit doen, word wakker.

  Constructieve kritiek is alleen handig als er wat mee zal worden gedaan, bij front weet je bijvoorbaat zeker dat het in de prullenbak verdwijnt, zelfs hun eigen aangestelde adviseurs kunnen geen potten breken en niet omdat ze geen kennis hebben maar omdat hun adviezen gewoon niet worden opgevolgd, en als je als adviseur te kritisch bent mag je lekker thuis zitten met je salaris.


  Maak melding

 19. hahahahahah ik moet soms echt heel hard lachen om die reraktie van na mi.
  vertel mij wat voor adviezen bouterse heeft gehad en wat hij ermee heeft gedaan, als je toen krtiek leverde op bouterse was je ten dode opgeschreven dus wat lul je, in de jaren 80 en 90 was er geen wereld crisis toch zag bouterse de kans om suriname in de grootste crisis ooit te dompelen,de mensen die nu aan macht zijn proberen met man en macht suriname weer op zijn poten te krijgen en gaat met vallen en opstaan best goed en toch heb jij kritiek ik snap jou niet meer.wat mij het meest verbaast bij jou is dat jij propaganda maakt voor de meest slechte perioden in de geschiedenis van onze republiek suriname dan moet er toch heel veel draden los zijn in jou KOP.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.