woensdag, mei 8, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname kan niet meer om informele sector heen

Suriname kan niet meer om informele sector heen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 jun – Suriname kan het zich niet permitteren de informele sector te negeren. Dit zegt universiteitsdocent en sociaal onderzoeker Jack Menke. De economische neergang in de formele economie drukt iedereen weer eens met de neus op de feiten. De teloorgang van de honderden informele jobs in de bauxietindustrie spreken nog het meest voor zich.

Vanuit de overheid is door de jaren heen nooit echt aandacht besteed aan het fenomeen van informele banen. Dat wreekt zich nu. “De ontwikkeling van lonen is er gebrekkig gebleken door te weinig aandacht vanuit het beleid”, zegt Menke. Ook de bescherming van de arbeiders is nooit optimaal geweest. Daardoor konden deze zonder al veel omhaal worden ontslagen.

De bauxietmaatschappijen Suralco en Billiton zijn totaal niet aansprakelijk te stellen. “De arbeiders zijn niet bij hen in dienst. Er is een dienstovereenkomst met een contractor (onderaannemer, red.) en die heeft weer arbeiders in dienst. Deze manier van informeel werken is enorm gegroeid”, aldus Menke. Het is een niet te onderschatten ontwikkeling. Bij een goede aanpak kunnen de werkgelegenheid en staatskas er beter van worden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
  1. Als Universitair docent behoor je te weten dat de informele sector een begrip is dat gebruikt wordt voor de zgn “zwart werkers”.
    Als je dan als docent begint over contractors ga je de fout in. Immers de onderaannemer die een legaal bedrijf zonder zwart werk heeft is geen onderdeel van de informele sector.

    Het fenomeen dat bedrijven zich meer gingen richten op de core activiteit en allerlei onderdelen gingen afstoten – het zgn outsourcing – troffen we overal in de wereld aan en heeft geen relatie met de huidige malaise.
    Kijk in het westen. Bijna alle bedrijven huurden hun ICT-ers in. Nu is er een crises en worden er geen nieuwe projecten meer opgestart. Gevolg alleen de echt goed ICT-er hebben op dit moment werk.

    Omdat het ondernemers vrijstaat om te beslissen welke activiteiten ze in eigenbeheer doet en welke ge-outsourced worden is er geen enkel Westersland dat daar een specifiek beleid op heeft gevoerd. Waarom stellen we aan SME dan wel een onmogelijke eis?

    En daarmee komen we op het tweede punt de echte informele sector, de sector die geen belasting betaald, etc.
    Welke beleid had Menke hier dan wel op gewild? Schijnbaar een heel represief beleid met een belasting ambtenaar in elke boom (behalve Manja’s).
    Nee hoor de meeste politicie zullen daar nooit aan beginnen uit electorale overwegingen. En misschien maar goed ook. Wat hebben we aan een nog groter en duurder ambtenaren aparaat op die grijpstuivers binnen te halen? Weet Menke overigens niet dat juist de informele sector een broedplaats voor ondernemersschap? Dat juist dankzij die informele sector vele starters een bloeien bedrijf opzetten dat daarna stransformeerd in een legaal bedrijf met meerdere werknemers en een nette belasting afdracht?

    Is Menke eigenlijk wel docents? of is hij soms eerste jaars?


    Maak melding
  2. Mogelijk zijn sommigen nu pas aan het ontwaken dat al die weelde zonder noemenswaardige produktie of export van gerede goederen, op cocaine na toch ergens vandaan moet zijn komen?


    Maak melding
  3. Als de basis, de 15 jarige frontregeerders en president erbij niet stevig is,wordt het voor onderschikten makelijk om zich ook niet aan regels betreft van alles en nog wat te houden.

    Weer een voorbeeld van een regering dat integriteit niet nastreeft.
    Het is toch simpel bepaalde zaken aan de kaart te stellen, met elkaar praten over dit uit de handgelopen boeverij.
    op de agenda, keiharde afsprake maken en maatregelen nemen tegen al diegenen die zich niet aan arbeidrechtelijke afspraken houden.

    De overheid in Suriname vaart geen duidelijke koers als het gaat om integriteit.


    Maak melding
  4. ik vraag me af wanneer die leidershap opstaat die zelf onze bauxiet gaan ontginnen en daarmee alle andere rijkdommen van mama sranan mee neemt in het uitbannen van armoede in ons swietie sranang.
    wie er niet in gelooft kan het ook niet maar als wij een raffinaderij hebben kunnen op zetten moet het ontginnen van bauxiet een peulen schil zijn.alleen de wil daartoe ontbreekt.onze geesten zijn behept mijn eigen voordeel en niet in het belang van land en volk.dit eigen voordeel gedrag manifesteert zich al meer dan 50 jaar in onze politiek.
    zo laten we alle mogelijkheden het land en daarmee onzelve ook te verrijken aan het buitenland.
    broeder jharap is niet arm omdat hij staatsolie heeft opgezet.
    het staatsolie receptuur bant de armoede binnen 5 jaar.
    zo is mijn mening


    Maak melding
  5. Aan welk fenomeen is er vanuit de ovrheid wel aandacht besteed dan Menke ?

    Wie me als eerst daarop een antwoord kan geven krijgt een koekje.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES