Surinaamse oorlogsveteranen woedend op Nederland

16

PARAMARIBO, 29 jun – De Federatie van Oud-strijders en Ex-militairen is woedend op Den Haag. De halsstarrigheid waarmee getracht wordt de bijdrage van Surinaamse veteranen tijdens de Tweede Wereldoorlog te erkennen, kan in Suriname maar slecht worden gewaardeerd.

Dat geldt al helemaal de opstelling van de Nederlandse staatssecretaris van Defensie, Jack de Vries. Volgens De Vries komen de veteranen niet in aanmerking voor erkenning en compensatie. Ze zouden geen deel hebben uitgemaakt van de Nederlandse krijgsmacht, maar gediend hebben bij de toenmalige gouverneur. “En dat vinden we een grove belediging”, zegt federatievoorzitter Fred van Russel tegenover de Ware Tijd.

Er is toen gestreden voor het Nederlandse belang in en buiten een Nederlandse kolonie. Van Russel. Het kan er dan ook niet in dat De Vries erkenning weigert. De federatie heeft intussen afgezien van deelname aan de activiteiten van veteranen in Nederland. Dat was de laatste jaren traditie. “We hebben hard ons best gedaan als echte Nederlandse onderdanen. We willen dit niet zo laten”, aldus Van Russel.

16 REACTIES

 1. TROTS op Nederland, waar moeten wij dan
  trots op zijn? De tweederangs nederlanders
  dienden de gouverneur. Wie diende de gouverneur op zijn beurt dan? Het is
  tijd om een achterstallige bauxietrekening in te dienen. Ook bij de kampioen democratie.


  Maak melding

 2. Het gedrag van deze oud-strijders is onderhand een militair onwaardig! Sleep dat land maar voor het gerecht of laat het maar over aan de geschiedenis.

  De oprechte militair springt overigens niet voor tegenprestatie in de bres voor land en volk.

  U bent of was immers toch geen huurlingen.


  Maak melding

 3. Met alle respect, maar volgens mij is meneer van Russel blijven steken in de jaren ’40 en ’50. Hebben de Surinaamse oorlogsveteranen ooit erkenning gehad van Nederland? Zover ik heb kunnen nagaan niet. Als je in bijkans 60 – 70jaar geen erkenning hebt gehad van jouw diensten denk ik niet, dat men nu over de brug zal komen.


  Maak melding

 4. de nederlandse politiek is een ss klasse houding naar alles wat anders is dan het blanke kleur. dom en geen interesse tonen naar anderen en alleen de kont likken van amerikanen zijn zij goed in..


  Maak melding

 5. @ Nood: Ik heb nu drie reacties van je gelezen over diverse onderwerpen. Geen van allen gingen over het onderwerp. Werk voor de moderator derhalve. Bovendien: probeer het eens in het Sranantongo of het Engels, want je Nederlands is absoluut niet te lezen en te begrijpen. Ook bovenstaande reactie van je getuigt nauwelijks van enig niveau. IK begrijp er in ieder geval niets van. Ik zou me als ik jou was maar eens laten herscholen en vooral de geschiedenisboeken nog maar eens doornemen. En als er nog tijd over is: Vooral je nederlands gaan ophalen.


  Maak melding

 6. Voor een Nederlander ben alleen belangrijk als je nog iets voor hem kan betekenen, denk maar aan je werk ofzo, anders wordt je gewoon gedumpt als grofvuil.

  Is niks nieuws.


  Maak melding

 7. Geachte heer J. De Vries,
  U stelt dat de Surinaamse veteranen in dienst waren van de Gouverneur. Wie was toch deze Gouverneur? Hij was de de vertegenwoordiger van de Nederlandse Kroon. En de Koningin was en is hoofd van de Nederlandse regering. Alhoewel zij onschendbaar is/ was. Het is/was dus overduidelijk dat de Surinaamse veteranen in dienst waren van de Nederlandse regering en te strijden voor het belang van Nederland. Hun leven hadden zij in handen gelegd van Nederland. Ook toen Harry Vos zich eerst had laten omwikkelen in een rood-wit-blauwe vlag en daarna dan zich liet fusilleren, onder het uitroepen van :”Lang leve de Koningin”, was hij in dienst van de Nederlandse regering. Destijds was Suriname een kolonie van Nederland en alle Surinamers waren Nederlandse onderdanen e/o Nederlanders. Elke Surinamer was dus in dienst van de Nederlandse regering.
  Ik hoop u hiermee voldoende uw geheugen te hebben opgefrist en ik vertrouw erop dat u de beledigende en denigrerende opmerkingen spoedig zal herzien.
  Hoogachtend,
  Persadi


  Maak melding

 8. Nou, staats secretaris,wel schandalig.

  Goed zou zijn om een bejaarden tehuis voor alle oud militairen te bouwen, net als ik hier gewend in Ned. gewend ben.

  Met alle voorzieningen en een samenwerkings verband onderling bewerkstelligen tussen mensen die over en weer bereid zijn,tijdelijk te werken in een Suriname onder het moto bejaarden verzorgers/gezondheidswerkerkers en interculturalisatie op locatie,in afwachting op wat u uit eindelijk gaat besluiten over de diensten bewezen van onze burgers in oorlog, sommigen nu wijlen,maar goed.

  U moet minister wel vinger aan de pols houden ,met uw geld uitgeven,want de revolutie van raven die stelen is nog steeds aan de gang.


  Maak melding

 9. De militairen worden uiteraard vanwege financiele redenen
  grofweg in de schlemielenhoek geplaats. Een hoek waarin ons
  land, maar ook wij Surinamers sinds het bestaan van Suriname, zitten. Sur’s begrijpen de logica van de Vries niet, maar reken maar dat het Kabinet deze wel zal begrijpen. Het is nl. ook heel normaal in Ned. dat burgemeester Cohen en consorten kransen bij het Bevrijdingsmonument gaan leggen op 1 juli, terwijl bijna alle Surinamers op hun werk zitten!! Niet te geloven, maar waar!!. Een vrije dag zit er niet, dus dan maar na je werk even gaan kijken. Een zeker geen excuses voor alle gruweldaden.

  Nu haak ik even in op de naam Cohen. Uit heel veel Suri’s kun je een jood” schudden”. Slavenbezitters, die slavernij in hun geschiedenis kenden en jaarlijks de uittocht uit Egypte herdachten. Persoonlijk vind ik het des te bitter dat juist de Joodse gemeenschap nog niet het fatsoen getoond heeft
  zich te verontschuldigen voor de gruwelijke daden die zijn verricht door de Joodse gemeenschap aldaar. Het zou ze sieren.
  Waarom was er zo weinig weerstand tegen de slavernij van een gemeenschap die zelf de slavernij jaarlijks herdacht en herdenkt?
  Dat het the sign of the times was , is een onacceptabel excuus.
  Het was hebzucht door alle grenzen heen en ik hoop daarom in mijn leven een officieel excuus uit de Joodse kring te horen.
  Mijn joodse kant zal zich ook opgelucht voelen, want het wringt
  ontzettend …


  Maak melding

 10. Ik moet zeggen dat ik ben geschrokken van de reactie van staatssecretaris Jack de Vries.

  Mijn vader heeft in Indonesie gevochten onder de Nederlandse vlag( KNIL). Voordat Suriname onafhankelijk werd heeft toemalig minister – president Joop Den Uil gezegd: wie in suriname blijft gaat over in (het nog te vormen) Surinaams leger en wie naar Nederland vertrekt blijft onder de Nederlandse vlag dienen.

  Mijn vader die is overleden zou zich in zijn graf omdraaien door de woorden van de Vries.

  Bij deze zal ik niet meer in Nederland stemmen.
  Meer woorden maak ik er niet aan vuil. Mi ati e broedoe.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 11. Veel “oorlogs” veteranen hebben nooit een echte oorlogssituatie aan den lijve meegemaakt; er werd soms wel eens wat geschoten of zo. Dus laat dat “oorlogs” weg. Ook die andere veteranen verdienen erkenning. Al was het alleen al omdat bijvoorbeeld een dienstplichtige Surinameganger ruim een jaar van huis was, vaak onder primitieve omstandigheden, en voor een grijpstuiver.
  Peter


  Maak melding

 12. Niet meer ouwehoeren, gewoon algehele erkenning voor hen die onder de NL vlag mee-dienden, of je nu uit Nederland zelf komt/kwam, of uit 1 van de overzeese gebiedsdelen vallend onder het koninkrijk der nederlanden, als je hebt meegestreden, dan verdien je erkenning en waardering.Of je geweest bent in wo2 Indonesie, Korea, Nw Guinea, of latere missies, je bent veteraan en verdient erkenning en waardering.
  Erken alle oudstrijders en vredes-militairen, ze waren soms lang van huis en haard, en herdenk diegenen die het hoogste offer hebben gebracht.

  Wim


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.