Corruptie in Suriname niet afgenomen in 2008

16

PARAMARIBO, 24 sep – Suriname is in 2008 niet minder corrupt geworden. Dit stelt corruptiewaakhond Transparency International, TI. Het land blijft de 72ste plaats behouden op de prestatielijst van honderd en tachtig landen. De score is weliswaar iets beter dan in 2007.

De Corruptie Perceptie Index, CPI, van Suriname is 3,6, even hoog als Mexico, China en Peru. In 2007 werd nog 3,5 gescoord. De CPI is gebaseerd op waarnemingen van analisten en zakenlui. Onder de landen die nog minder scoren bevinden zich Brazilië, Jamaica en Argentinië. Buurland Guyana komt niet verder dan de honderd en zesentwintigste plaats.

In de Amerika’s neemt Suriname de veertiende plaats in op een lijst van tweeëndertig landen. Volgens TI komen de landen in deze regio niet boven een score van 5 uit op een schaal van één tot tien. Dit wordt als zorgwekkend aangemerkt. Het komt erop neer dat de kans op armoede alleen maar zal toenemen. Reeds schaarse middelen voor ontwikkeling kunnen immers steeds minder effectief besteed worden. Ook Suriname slaagt er niet in te ontkomen aan deze trend.

16 REACTIES

 1. It comes from the top to the bottom m.a.w.als onze gezagdragers zo corrupt zijn, wat verwacht je dan van het volk.
  1.Een Balesar die in opspraak kwam met corrupte handelingen.
  2.Een Gilds die betrokken was bij wit-was praktijken.
  3.Een Brunswijk met een behoorlijk bagage aan wangedrag.
  4.Een Somo die in samenwerking met Jong Tjin Fa met onze gronden sjoemelt.
  5.Een Santokhie die geen koekje is.
  6.Een president,die ondanks hij zo’n grote bril draagt,de dingen ziet en toch doet als struisvogel en nooit reageert.

  Het volk:
  1.Het vaak voorkomend ondro-tafra of tjoekoe gedrag bij de meeste overheidsinstellingen.
  2.Vriendjes politiek, vooral bij sollicitaties. Mensen met een gedegen kennis worden niet vaak in dienst genomen, maar mati’s en compe’s
  Etc……


  Maak melding

 2. De corruptie zal nooit uit suriname verbannen kunnen worden, wanneer mensen als Somo, Brunswijk, Bouta en anderen nog door het volk gekozen worden om plaats te nemen in de regering. Surinamers moeten met elkander samen spannen om een wet tegen de corruptie in het leven te roepen. Bij corruptie moeten deze mensen na het amts termijn vervolgt kunnen worden, als zij tijdens het amts termijn onschenbaar zijn.


  Maak melding

 3. Corruptie zie ik inderdaad als een van de belangrijkste redenen wat armoede veroorzaakt. De armoede zal alleen maar toenemen, omdat het staatskas en land door de machthebbers wordt leeggeplunderd. I.p.v. te gebruiken voor ontwikkeling.

  Grootste voorbeeld is Somohardjo die zoveel stukken gemeenschapsgrond heeft gestolen en/of overgeschreven aan vrienden en zichzelf. Maar hij is niet de enigste.

  Suriname is een rijk land maar helaas alleen de eliten plukken hier de vruchten van, vaak ook door corruptie.


  Maak melding

 4. Hoe naief moet je zijn om te denken dat de corruptie van ons land zal afnemen. Integere mensen worden vanzelf corrupt als ze in de regering komen, dus slapen jullie maar zacht lieve mensen. Lees de objectieve kranten maar. Je moet die handelingen van ze wel niet aan de kaak stellen, anders word je door de rechter teruggefloten. Want zelfs die doen eraan mee.


  Maak melding

 5. Suriname heeft corruptie nog nooit serieus aangepakt in haar geschiedenis…

  corruptie is inderdaad 1 v/d belangrijkste reden van armoede in Suriname…

  het zit als een gezwel vastgeroest in onze samenleving, het is een onderdeel van de Surinaamse samenleving & cultuur geworden, eerder regel dan uitzondering…

  de oplossing kan alleen geboden worden door totale hervorming v/h huidige politieke staatsbestel en deze te structuren en transparant te maken…


  Maak melding

 6. Niets nieuws onder de zon,het is alleen maar een onderstreping van wat iedere nuchtere surinamer reeds weet:DE KOENOE van SURINAME,Dat zijn dus onze poltici,en deze koenoe is zeer besmettelijk.Vaak zijn het integere jongens en meisjes die de Politieke arena betreden met frisse moed om zaken te veranderen,maar na enige tijd dezelfde corrumptieve symptomen gaan vertonen.


  Maak melding

 7. Beste mensen, cooruptie is even oud als de mensheid zelve. wat kan je doen om corruptie te voorkomen? 1)radicaal ingrijpen zoals een staatsgreep? Helpt niet;hebben we ondervonden.Want binnen de korste keren kwamen de nieuwe machthebbers toen onder invloed van de economische machten en vervielen in het “oude”systeem van corruptie, vriendjespolitiek en favoritisme terug.
  2)nieuwe verkiezingen en zo de coalitie wegstemmen? helpt ook niet; want de nieuwe coalitie zal natuurlijk,via het oude patronage systeem, natuurlijk cadeautjes verdelen aan hun politieke sponsers,die hun overwinning ,mede mogelijk hebben gemaakt.
  Ik pleit niet ervoor om corruptie niet aan te pakken.Maar er moet een systeem komen, zodat de figuren, die op de belangrijkste posten worden gezet,in de gaten worden gehouden; bv. zoals er in de jaren 80 gebeurde onder Chin A Sen: bij aanvang van je ministerschap werd er geregistreerd,wat je bezittingen waren; aan het eind werd het weer gecheckt. Na de decembermoorden verviel alles en toen kreeg je wat er tot op heden aan de gang is: wie er ook aan de macht kwam(met of zonder verkiezingen); het bleef een corrupte bende;de een nog gieriger dan de andere;ze overtroffen mekaar in het graaien;of het nou Front of NDP(Wijdenbosch) was; het was en bleef een corrupte bende.
  En de huidige president werd afgeschilderd als de man met 10 schone vingers:maar men vergat zijn vuile nagels. Een voorbeeld ervan: de Directeur/eigenaar van City Center,die ook hoofdbestuurslid is de NPS, is al jaren benoemd tot President/Commissaris van EBS. En kijk wat er gebeurd:coalitiegenoten en hun projectontwikkelaars krijgen voorrang bij aanleg en aansluiten van energievoorziening;zie ook City Village.Zijn voorganger was eerst DC in Commewijne en is toen door Wijdenbosch benoemd bij EBS.
  En zo zijn er tal van voorbeelden te noemen en dat is niet bevordelijk voor de jeugd, die geen goede rollmodels heeft in de poltiek/bestuurlijke sfeer.Weet u hoe frustrerend het is, als een Muloleerling van 13 jaar tijdens de Geschiedenisles aan je vraagt,waarom hij moet leren,als je meer geld kan maken met hosselen.etc.? Dus u ziet het. De hele samenleving is geïnfecteerd erdoor.
  Time will tell; wij benne en blijve benieuwd,kondrmangs!!!


  Maak melding

 8. Corruptie is ziekte nummer 1(één)jammer genoeg dat het niet dodelijk is.
  Anders was Suriname leeg,ik bedoel de hele aardbol…ook!
  God creëert een nieuwe schepping zonder godsdienst/religie=uitvinding van de mens) en danheb je paradijs op aard.
  Karmo..groet


  Maak melding

 9. Deze front kunus hebben al twee termijnen een meerderheid in de assemblee en nog kunnen ze hun eigen beloofde anti-corruptie wetgeving niet aannemen of op z’n minst ter stemming brengen.Het moge duidelijk zijn dat deze dieven geen enkele wetgeving gaan aannemen waarbij ze zichzelf de das gaan omdoen. Die vette kluif moeten ze blijven delen in de bacovenwinkel. Front nieuwe slogan ‘Een ieder voor zich, God voor ons allen’, en ‘na ons de zonvloed’.


  Maak melding

 10. als ik dit alles lees,heb ik dan 1,2,3,4 of veel vragen…. vraag;hebben corruptie ook invloed op mij, nu ik in nederland woond.

  2de vraag; is corruptie een andere woord voor liefde of het land voorruit/achteruit helpen.

  3de vraag; zijn de mensen dom,die het doen of willen zij de domme mensen zo helpen…anders zouden deze mensen nooit iets kunnen berijken,
  waar ligd de grens,als zij 1 miljoen hebben,of is dat juist de reden om deze mensen blijven te helpen.

  ik denk,de corruptie is bedoeld voor arme mensen en domme mensen te helpen,….en die het doen zijn ook dom.[de gever.]


  Maak melding

 11. Ach, ze doen alsof de inwoners hun serieus moeten nemen. Recentelijk is wederom door een uitspraak van mr. Anandkoemar Charan gebleken dat hij als rechter de grootste crimineel is. Deze rechter pleegt overleg met criminelen en heeft op 16 februari2010 een uitspraak gedaan dat geheel nietig is omdat er in zijn geheel niet is gekeken naar de feiten. De rechter vond een privé gesprek met de oplichters voldoende om een oordeel te nemen zonder dat hij naar de bewijzen heeft gekeken.

  Mensen, willen jullie alstublieft dit soort praktijken aan mij melden?

  Samen staan we sterk en kunnen we deze rechter en de gezaghebbende van hun plek zetten..

  Groetjes,

  eerlijkheid duurt het langst!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.