Akkoord Cariforum en EU heeft zegen Suriname

0

PARAMARIBO, 16 jul – Suriname is ten volle bereid een overeenkomst voor economisch parterschap, Epa, te ondersteunen. Van minister Marica van Handel & Industrie mag Cariforum de overeenkomst met de EU zo gauw mogelijk sluiten. Weliswaar zijn er wat haakjes en oogjes.

Maar de Epa biedt wel degelijk ontwikkelingskansen, “als we zelf keihard gaan werken en de productie op gang brengen”, zegt Marica tegenover de Ware Tijd. Het enige voorbehoud is dat voorlopig alleen Surinaamse bedrijven mogen inschrijven voor lokale projecten. Alleen bij gebleken gebrek aan expertise, zullen openbare inschrijvingen opgesteld worden voor buitenlandse bedrijven.

De maatregel moet de lokale industrie helpen bevorderen. Wat het bananendispuut betreft, moet nog het een en ander besproken worden. Cariforum staat op bescherming voor producenten, waaronder Suriname. De Caribische staten die Cariforum uitmaken, zijn de enige regio binnen de ACP groep van ex-kolonies, die bereid is een Epa te sluiten. Afrika en het Stille Oceaan-gebied zijn nog niet zover.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.