maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname gaat schuldenlast vastbesloten te lijf

Suriname gaat schuldenlast vastbesloten te lijf

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 16 jul – De schuldenlast wordt resoluut aangepakt. Dit zegt vicepresident Ramdien Sardjoe. In het beleid is voldoende ruimte ingebouwd om met name de buitenlandse schuld terug te brengen. De verbeterde rating door kredietwaakhond Fitch is dan ook niet echt een verrassing.

“Het beleid is daarnaar gericht”, zegt Sardjoe tegenover de Ware Tijd. Met de grootste schuldeisers, Brazilië en de Verenigde Staten van Amerika, wordt druk onderhandeld over betalingsregelingen. Met name minister Hildenberg van Financiën heeft de afgelopen jaren gestaan op een strakke betalingsdiscipline. Niet zelden heeft dit geleid tot ontevredenheid bij collega’s.

Die hebben niet altijd evenveel succes bij het aanvragen van financiering voor benodigde diensten en aankopen. “Ministers klagen soms dat ze onvoldoende middelen beschikbaar krijgen”, aldus Sardjoe. Vooral de grote schuld bij Barzilië en de VS werkt remmend op Suriname kredietrating. In regeringskringen wordt dit maar al te goed beseft. “We hebben nu enkele trajecten uitgezet om ons aangezicht bij deze twee landen te verbeteren.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

15 REACTIES
 1. De Amerikanen en Brazilianen plunderen Suriname legaal en illegaal leeg! Nog heeft Suriname grote schulden bij deze landen.

  Er wordt vrijwel niets gedaan om in onder andere de goudsector de onderste steen naar boven te halen. We worden zwart gebakken in onze eigen grondstoffen.


  Maak melding
 2. eingelijk mis ik nog wat hoeveel de schuld is en waarvoor is er zoveel geld geleend en welke regering zoveel geld heeft geleend zodat de gemeenschap weet welke schurken schuldig zijn voor dit beleid.


  Maak melding
 3. ha ha ha, als het komt om terug te betalen dan is het met de billen knijpen.
  natuurlijk hebben ze dan geen geld meer. en wat me verbaasd dat het alleen nog maar twee landen zijn. what about china……
  en waarom word er niet vermeld hoeveel er terug moet betaald worden.dat word een probleem voor de komende generatie.
  suriname kan nooit zijn schulden afbetalen, de volgende regering gaat ook bedelen en zich zelf verijken.

  suriname of anders gezegd surinamers sterkte, jullie zullen het heel zwaar krijgen behalve de staatsrovers dan.

  langa


  Maak melding
 4. Nee Paraman, het is de schuld van het beleid van de achtereenvolgende regeringen in Suriname. Het is hetzelfde als met het bestedingspatroon van de gemiddelde Surinamer: uitgeven wanneer het niet kan en jatten wanneer het wel kan. @ 3 heeft gelijk. Toen de voorganger van IamGold in Suriname zijn concessie kreeg, had de Surinaamse regering de keus tussen 6% in cash of 25% in aandelen. Men kwam toen met 60 miljoen US$ naar Su. Waar koos men voor? Juist, ja: cash, want dat is makkelijker te verdonkeremanen dan aandelen, nog afgezien van het feit dat het huidige moederbedrijf 160 MILJARD US$ waard is. Eenvoudig rekensommetje, Suriname had met een beetje meer doordacht beleid uit dit geld (die 25% aandelen dus) zijn schulden kunnen afbetalen. Het is maar één voorbeeld uit een lange rij. Maar ja, men is sinds 1975 dom gebleven en er is sindsdien niets bijgeleerd!


  Maak melding
 5. Die man Sarasara is ziek in zijn hoofd….elkedag komt hij met een of ander leuk verhaal…vandaag hoor jij Pres. morgen vice Pres…dan een van Handel…enz…enz….zij blijven draaien en draaien…uit de duim gezogen verhalen….maar wezen jullie wijs..din man disi e zuku fu draai sma idi…alleen maar leugens…….liegen en bedriegen.


  Maak melding
 6. Brazilie en USA krijgen de schuld ,dat is gemakkelijk gezegd/een stok is zo te vinden om iemand ermee te slaan!Maar what about de andere schuldeisers??China,India,Ned.Belgie en Japan??Deze landen moeten hun geld terug zien.Hoe kan Su ooit terug betalen?
  Errst komende generatie zullen nog onder die lastendruk leven en werken..Wiens schuld? Juist Ja!


  Maak melding
 7. Blaka Bakra i fara.

  Dit bedoel ik nou.
  Men geloof wat men ziet.
  Raw cash kan je zien aandelen is voor hen gebakkenlucht op papier.
  Zijn er nog meer mensen met reken visie?


  Maak melding
 8. en ja Blaka bakra U heeft gelijk en ook Paraman, echter zal een specificatie vanaf 1975 met heel veel moeite achterhaald kunnen worden.Dit gezien het gesjoeml over dievoorgaande jaren binnen het Minsterie van Financien en de centrale bank van Sur ook het clad werd later buiten spel gezet en niet te vergeten onze REKEN KAMER vraag maar aan drs Parde en Pres chin a chen.
  Wat zien we nu dan het zogenaamde megablok zit nu weer te hokken om de staatskas over te nemen.
  Surinamers stem bewust, let op Uw zaak.
  Awara.


  Maak melding
 9. Neem schulden betalen,dan hebben ze hun zak om mee
  te vullen,vandaar dat (ze) de geweldige regering in Suriname met die afgedankte bongro,s onder hun neus gesmeerd worden,de regering kan zijn schulden niet aflossen,de Brazilianen plunderen Suriname leeg,De Amerikanen eisen een grootdeel van Surinaams grondgebied op,want ze staan bloot,voor terroristen,men zal gek zijn te vertellen hoeveel ze terug moeten betalen.derest is voor onderonsjes


  Maak melding
 10. De schuld bedraagt circa 800miljoen(tenminste wat ik laatst las).

  Sardjoe wil de schuld saneren om meer te kunnen lenen.Waarvoor tja weet god alleen want van enige vorm van begroting,verantwoording is er geen sprake.


  Maak melding
 11. Surinaamse politici zijn kneusjes. En vooral in suriname je ervaring opdoen om het land vooruit te krijgen: dit wordt nooit wat, vanwege gebrek aan de juiste ervaring.

  Tips:
  1e uitdaging voor alle regeringen is zorg voor transparantie.

  2 koop expertise in want die hebben ze zelf niet.

  3 wees integer naar het volk en laat het recht zegevieren. geef een signaal af door de boeven uit de vorige regeringen te veroordelen tot kaalpluk en de cel. pak bijv ook de grond van soemita en brunswijk af.

  4 leer strategisch denken en huur bijvoorbeeld kasparov in: die kan heel veel setjes vooruit denken hoor. het was in de jaren 90 onder beursanalisten bekend dat er een tijd zou aanbreken dat commodities (goud, olie, coffie, rijst etc) zou accelereren net als de it-aandelen. daar hadden die domme surinaamse politici, ook de drs onder hen, op moeten wachten.

  En nog iets anders: wees vriendelijk naar vakantiegangers en koop een drugshond. Opdat ze de juiste mensen arresteren op zanderij ipv op vage gronden onschuldige mensen mee te nemen die na 3 uur oponthoud weer mogen vertrekken. ik kom voorlopig niet naar Su, zolang ze geen drugshond hebben op Zanderij. Echt achterlijk!

  getekend,
  iemand die suriname het beste gunt.


  Maak melding
 12. de vorige regering van bosje heeft overal geld geleend om zijn wanbeleid te financieren laten wij dat niet vergeten die schulden in brasil zijn voor wapens voor het revo leger van toen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES