Surinaamse leraren: “Regering intimideert ons”

17

PARAMARIBO, 4 mei – “De regering bedreigt en intimideert.” Dit stelt voorzitter Wilgo Valies van de Bond van Leraren, BvL. De aankondiging van maatregelen om de lerarenstaking te breken, is vragen om problemen. De spanning tussen partijen wordt er niet mee opgelost.

De regering zou beter moeten weten. “Een leraar die gedwongen wordt terug te gaan naar school, zal niet goed presteren”, zegt Valies. Hij ziet het allemaal niet goed aflopen als de huidige weg van confrontatie niet wordt verlaten. De regering komt met maatregelen om vooral het schooljaar te redden. De reeds weken durende acties van de leraren kunnen juist het tegengestelde opleveren.

Onder meer wordt een kortgeding overwogen. De leraren blijven erbij dat niet geluisterd wordt naar hun argumenten voor beter waardering en beloning. “Als de situatie niet wijzigt, zal de overheid merken wat het antwoord van de bond is. We blijven ons verzetten tegen de nieuwe beloningsstructuur”, aldus Valies. Hij ziet de leraren ook niet goed presteren als hun vakbond vleugellam wordt gemaakt.


17 REACTIES

 1. De leraren wiilen teveel. Ze vragen heel veel voor bijlessen te geven aan leerlingen en dan nog in de lokalen van de school. dus van de overheid. betalen ze huur daarvoor nee. dit is gewwon diefstal. overheids gebouwen gebruiken voor prive doeleinden en dan nog tegen dezelfde instantie gaan staken. Dit is toch te gek voor woorden.


  Maak melding

 2. Dat slavernij en uitbuiting heeft bestaan is gewoon een feit. De slavernij is afgeschaft en de mensen hebben in ruil een land gekregen die ze konden opbouwen en na de onafhankelijkheid hebben ze miljarden gekregen. Dus de kolonisator heeft veel goed gemaakt, het moet duidelijk zijn dat slavernij nooit goed te praten is.

  De mensen die een land hebben gekregen hebben geen moer gedaan om hun land op te bouwen.

  Zelf verheerlijking en elkaar de hemel in prijzen met standbeelden dat is goed wow!

  Als men eist dat Balkenende excuses aanbiedt voor de slavernij eis ik namens de Surinaamse bevolking excuses van alle politieke partijen en politici in het bijzonder voor de ellende en de verpaupering waar ze het land, volk en Suriname hebben ingestort.

  Elke regering in Suriname is er een die currupt is, manipuleert, bedriegt en tenslotte de zielige speelt om er onder uit te komen.

  Mensen laat je niet voor de gek houden.

  sari


  Maak melding

 3. Deze zelfde venetiaan liep eind jaren ’60 voor de PNR (Partij Nationalistisch Republiek van Eddy Bruma)in de voorste gelederen tijdens de lerarenstaking voor een betere beloning enz.enz.Tenslotte zit de SPA,die voor de werkenden moet opkomen,zelf in de regering ook al heeft die niet veel zeggenschap.In 1990 had wijlen Fred Derby met zijn SPA een algehele staking georganiseerd waaronder Haven en Loodswezen.Later zat hij zelf in de regering!!!!!!!!


  Maak melding

 4. Leerkrachten zijn bij uitstek referentiefuguren, die je hoegenaamd niet met een hongerloon de woestijn in mag sturen. Het zijn de ontwikelingspeilers van elke ontwikkeling. Zij dienen voldoende equiped te zijn om in allerlei opzichten representatief voor de dag te kunnen komen.

  Het goede voorbeeld doet immers ook goed volgen.


  Maak melding

 5. Ach Wilgo ziet de leraren niet goed presteren. Tenminste een keer iets terecht gezien hee.
  Maar door blijven vragen om meer van de belastingcenten van het volk dat zich wel kapot werkt.


  Maak melding

 6. Het is vrij duidelijk dat die Valies een geheime agenda heeft die steeds meer wordt bloot gesteld.
  Het is jammer dat hij daarvoor die arme onderwijzers gebruikt en zij schromen er niet voor ook de arme studenten te duperen.


  Maak melding

 7. Suriname wordt geregeerd door alfa’s/gamma’s, en gaat daaraan ten onder.
  De politiek zijn het in de eerste plaats die het onderwijs aan de rand van de afgrond hebben gebracht en de ellende veroorzaakt.

  Van Vene valt niets te verwachten
  Alleen nog meer onzinnige plannen, nog meer afbraak.


  Maak melding

 8. Wie houdt nou wie voor de gek? De regering heeft de BVL nu voor de rechter gedaagd. En wie is de dupe? De leerlingen, want zij zijn weer een lesjaar kwijt, met alle gevolgen van dien. Op deze manier, als de leerlingen niet eens de kans krijgen onderwijs te volgen, zal Suriname altijd een onontwikkeld land blijven! Deze Mugabe-trucs zijn we al ontgroeid, heren!


  Maak melding

 9. Hee Lalu (9)
  Venitiaan is van huis uit Leraar en zijn vakgebied is Wiskunde (dus eerder een Beta dan aphpa/gamma). Het lijkt me wel dat hij weet wat van belang is in het onderwijs.


  Maak melding

 10. Ik vindt dat de leerkrachten toch wel gelijk hebben. Wat verdient een gemiddelde leerkracht? Misschien ongeveer srd 1000-1500.
  De kosten heden ten dage:
  HUUR: VANAF 200 EURO= SRD 800
  RIJST: SRD 70
  GASBOM: SRD 45
  ELECTRA NORMALE HUISHOUDENS: SRD 30 P/MND
  DAN HEB JE NOG VOEDING, TRANSPORTKOSTEN, ETC…
  EN…..GEZINNEN MET 4-8 KINDEREN.
  ZEG ME DAN HOE ZE UITKOMEN!!!


  Maak melding

 11. @14:je vergeet dat staken een grondrecht is en het dezelfde venetiaan was die zoals een eerdere poster al aankaarte eind jaren 60 staakte. Ik vind het zorgwekkend en cru dat de regering de mensen dit recht wilt ontzeggen omdat het leerkrachten zijn. Te nimmer en nooit moet een regering dat doen.

  En die rechtszaak is lariekoek want de uitkomst ervan brengt geen oplossing. De regrering probeert weer zand te strooien in de ogen van het volk. je wilt die gasten hun salaris stop zetten ?Ik wil al jaren de salarissen van de hele regering stop zetten omdat ze geen moer uitvoeren.


  Maak melding

 12. Staken kan wel een grondrecht zijn maar het is ook een uiterste middel en je bent verplicht om eerst een goed overleg te voeren.
  Goed overleg wil ook zeggen dat je je eisen vanaf het begin duidelijk en open op tafel legt. Hier lijkt het er op dat er elke week weer iets anders is en dat er elke week gelijk naar het stakingswapen gezocht wordt.

  En grondrecht. Leerlingen hebben ook (grond) rechten. Maakt Valies wel een goede afweging?
  Ook de andere bewoners in SME hebben grondrechten zoals de garantie dat de jeugd goed onderwijs krijgt. Houdt Valies hier rekening mee?
  Kan DWT misschien een staat je maken met daarin de dagen dat gestaakt is door he tonderwijs en wat de aanleiding was. Ik ben in elk geval het overzicht volkomen kwijt en Valies waarschijnlijk ook.


  Maak melding

 13. laten wij nou een keertje eerlijk wezen.wij weten met ons allen dat de heer venetiaan niet iemand is van oplossingen maar van confrontatie en chantage dit is die man zijn instinkt.iedereen in suriname dat voor zijn of haar rechten opkomt wordt direct uit gemaakt als te zijn een vijand van de regering venetiaan.
  dit is juist andersom hij is de vijand van het surinaamse volk.
  mr.hardtime is reeds onderweg het zal niet meer lang duren of de genadeslag zal heel snel toeslaan.
  die half miljoen us dollar bij de centrale bank is chicken feed. op een bevolking van een half miljoen zielen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.