zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurAmerikanen vol vragen crash Suriname-missie 1943

Amerikanen vol vragen crash Suriname-missie 1943

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 3 mei – “Het was geweldig om de plek te bezoeken, maar tegelijkertijd ook heel droevig. Toch ben ik blij dat ik er ben geweest.” Dit zegt Betsy Cowan, kleindochter van de Amerikaanse legermajoor Eric M. Knight. Knight is in 1943 met dertig anderen om het leven gekomen tijdens een legermissie in Suriname. De nabestaanden zitten nog boordevol vragen.

Van de Amerikaanse regering is nooit opheldering verkregen. Onder meer de oorzaak van de ramp is zestig jaar later nog onduidelijk. Ook over het doel van de missie wordt geheimzinnig gedaan. Cowan en Judith Woodard, dochter van gezagvoerder Benjamin Dally, hebben nu een gedenksteen geplaatst in Bakkie. Tegenover de Ware Tijd zeggen beide vrouwen opgelucht te zijn.

Weliswaar is nog steeds niet bekend waar de lijken begraven zijn. Volgens plaatselijke bewoners liggen er noodgraven achter een voormalig politiestation in de buurt. Dat moet nog nagetrokken worden. De dames zijn naar Suriname gehaald door filmmaker Dave Edhard. Hij werkt aan een documentaire over Suriname’s rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die rol is nogal onderbelicht.

opening
Fernandes Express
BODO Party

2 REACTIES
  1. Heel goed zo’n documentaire. Hebben de surinamers iets om trots op te zijn als ze eindelijk te weten komen wat voor heldendaden hun landgenoten hebben verricht. De geschiedenis over deze periode wordt nog teveel gedomineerd door anne frank. Laten wij onze eigen helden eren. Ik durf de stelling aan dat Anton de kom in de tweede wereld oorlog veel meer gedaan voor nederland dan anne frank.


    Maak melding
  2. die vliegtuig was in het warapakreek gebied terechtgekomen. een oud visser thans 87 jaar woonde destijds in dat dorp. hij is de oudste levende persoon die daar ooit gewoond heeft. volgens hem kwam er donkere rook uit die vliegtuig. die man kent Bakkie sinds begin jaren dertig. hij luistert naar de naam baas Body. misschien weet hij nog meer te vertellen daarover.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES