Grote handelsmerken op jacht naar nep in Suriname

19

PARAMARIBO, 25 jan – Een handjevol gerenommeerde wereldmerken willen in Suriname de strijd aanbinden tegen namaak. Chinese handelaren vormen het voornaamste mikpunt. Het advocatenkantoor DISOSA is door onder meer Unilever en Proctor & Gamble losgelaten op de importeurs van nep.

DISOSA, gespecialiseerd in onder meer merkbescherming, is een campagne gestart. Er worden bezoeken gebracht aan vermoedelijk betrokken Chinese handelszaken. Het management wordt dan getrakteerd op een schriftelijke aanmaning. Nep Nivea, Dove, Zwitsal en AmbiPur moet met de meeste spoed verwijderd worden. “De Surinaamse consument heeft recht op kwaliteit”, zegt DISOSA-vertegenwoordiger Louis Comvalius.

Gedacht wordt aan schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Maar ook het bedrog op zich moet niet kunnen. Of ook gehoor gegeven zal worden, valt nog te bezien. Suriname is weliswaar partij bij het Internationaal Merkenrechten Verdrag, maar volgens Comvalius wordt weinig medewerking ondervonden van overheidsinstanties. Vaker wordt tegengeworpen dat de schadelijkheid niet bewezen is.

Voorlopig wordt de campagne beperkt tot bezoeken aan de grotere bedrijven. Aangestuurd wordt op het weren van nep op de haven. “Verwijderen ze de producten niet, dan zullen we er niet voor schromen alle rechtsmiddelen in te zetten om deze bedrijven op de knieën te krijgen. Als er op dit moment nog niet voldoende beleid is bij de douane, beginnen we de groothandel aan te pakken”, aldus Comvalius.


19 REACTIES

 1. “De Surinaamse consument heeft recht op kwaliteit”, zegt DISOSA-vertegenwoordiger Louis Comvalius.

  Eindelijk maar liever te laat dan nooit. De importeur / producent verdienen grof hieraan omdat de koper denkt een merk artikel te kopen. Ook de kleren en tassen zaken in Suriname verkopen nep producten zoals versace, Eve Laurant Tommy etc. en de overheid heeft al die tijd dit oogluikend toegelaten.


  Maak melding

 2. Laat die Surinamers met rust multinationals. Als de winkels de originele producten gaan verkopen worden de winkels in Suriname alleen maar duurder. Ik heb vertrouwen in de chinese goedkope zeep, soap is no rocketscience. Proctor & Gamble is alleen maar uit op meer winst en deze Amerikaanse bedrijven hebben al genoeg winsten weggedragen!


  Maak melding

 3. Waar denk je dat die grote handelsmerken hun producten laten maken. Juist ja in China. Daar laten ze hun producten spotgoedkoop maken en omdat ze daarna later een merk eroverheen plakken verkopen ze die produkten voor minstens 50 maal de productie waarde.

  Kom op zeg wie probeert de grote handels merken voor de gek te houden.
  Als iets goedkoop is dan koop ik dat, ik heb er geen problemen mee als het nep is omdat ik geen verspilzuchtige merk-freak bent.

  En al dat gelul over de schadelijkheid van neppe chinese produkten is schromelijk overdreven. Het is gewoon negatieve propaganda bedacht en verspreid door de grote handelsmerken omdat die ervan balen dat hun omzetten kleiner worden.


  Maak melding

 4. het kan niet zo blijven gaan met die namaak produkten van de Chinese in Suriname elke 10 meter in Paramaribo heb je alle merken in huis, terwijl onze regering doet alsof hun neus bloedt zelfs supermarkten verkopen van televisie tot koelkast.Waarom geven deze winkels nooit een maand garantie op hun produkten het is gewoon oplichterij van de Surinaamse bevolking door deze importeurs. k praat niet over kleren en schoeisel die na 2 weken aantrekken weer losgaan.


  Maak melding

 5. het is wereldwijd bekend dat er nep-merken op de markt is.Iemand die een beetje hersenen heeft gaat er niet van uit dat wanneer je zo’n schoen of kledingmerk goedkoop in Suriname aanschaft,dat dit niet echt is.In heel Azie kan je MerkJeans,CD’s DVD’s, hologe’s en noem maar op krijgen.De arme man die het zich net kan permiteren is ook weer blij als hij een Gucci of een Diesel kan dragen.Dankzij het tourisme en de investerende Chinezen gaat het weer de goede richting met de economie en kan de kleine man toch iets betaalbaars krijgen dan alleen maar dure inport spullen.En dat willen we nu de kop indrukken door het aan te pakken.Er zijn veel belangerijkere dingen om aangepakt te worden in Suriname.Kijk om je heen, pak de zandwegen aan en ga niet nodeloos Paramaribo volstoppen met rotondes.Het geld kan beter besteedt worden.


  Maak melding

 6. Goedkoop(goedkoper)maar degelijk mag… moet zelfs…..Maar goedkoop, maar rotzooi laat die schurken dat soort troep in China achterlaten.
  Donder deze boeven op !!!! schurken/domoren.

  GRIJP ZE IN DE NEK VEL !!!!!!!!!!!


  Maak melding

 7. He he, eindelijk gaat men optreden tegen die chinese rommel en troep die ze daar verkopen. Als je een artikel in suriname koopt, moet je niet naar het merk kijken. Want er kan net zo goed vogelpoep of hondepoot op staan. Er moeten mensen bij de overheid zitten die geld hieraan verdienen, want niemand zegt wat, terwijl men suriname overspoelt met die goedkope chineze rommels. En hebben ze nog lef om die grote merknamen te gebruiken voor hun troep. Gelukkig dat men in suriname inmiddels het verschil wel kent of herkent.


  Maak melding

 8. Goedkoop en goed dat wil een ieder, maar alle chinese ondeugelijk rotzooi wordt gedumpt in Suriname. Speelgoed waarvan de verf afgeeft als je het aanpakt, dan zeggen we niets over als er wel of niet vergif inzit. Schoenen die na een uur al stuk zijn. opzouten met die gasten en hun rotzooi.


  Maak melding

 9. Het salaris is al om niet naar huis over te schrijven dan nog krijg je voor jou zuur verdiende centen troep in je handen gedrukt.

  Tal van look alike goederen/onderdelen, die geen lange levensduur beschoren zijn.


  Maak melding

 10. ach water naar zee dragen hoor
  hahaha we hebben het wel over Suriname Lekker belangerijk als het nou echt of nep is als we het maar kunnen betalen
  dus besteden jullie je financien beschikbaar aan andere zaken
  want laten we eerlijk zijn kom op Suriname men!! Love it…….


  Maak melding

 11. Niks is nep! Alles komt uit de zelfde fabriek. Kinderarbeid, kinderen werken voor merkprodukten en verdienen niks. Ik draag geen merk, omdat het stinkt. Wie van merk houdt, moet zelf gaan kijken hoe mensen als slaven worden gebruikt. Ik werk in een Nederlands bedrijf, waar de stikker geplaats word. Als je ziet waar het vandaan komt, made in China. Alles is China. Belazer jullie je zelf niet met merk.


  Maak melding

 12. Palulu, ik heb respect voor je mening ken je t verschil van goedkoop en oplichterij. Voorbeelden:me neeft heeft een dvd speler gekocht heeft 2 weken garantie erop na een maand is die kapot teruggebracht naar de winkel kreeg te horen moet een nieuwe kopen onderdelen is er nergens te vinden,heb zelf een schoen voor me nichtje gekocht aan de domineestraat halve dag aangetrokken is losgegaan,kleren in de was doen na die gaan ze helemaal los, terwijl de handelszaken verdienen er dik mee met deze praktijken.Iedereen weet Suriname heeft een lange weg te gaan, maar dit is gewoon oplichterij van de kleine man, als CHM en FERNANDES kwaliteit produkten verkopen waarom lukt bij de anderen niet hun geven een jaar garantie ik vergelijk Suriname niet met t buitenland die van alles garantie geeft die je koopt,maar de regering moet nu maatregelen nemen tegen deze oplichters van importeuren.Ps Palulu doe zelf inkopen bij de chinese winkel met je spaargeld, dan zal je anders erover praten,waarom gaan de kwaliteit produkten van China naar Europa en Amerika en dumpprodukten naar de derde wereldlanden,ofwel je ziet jezelf als een dumpprodukt.


  Maak melding

 13. de minister verdien behoorlijk aan deze praktijken, en zal alles doen om het zo te laten door gaan, net als overal, zolang er schurken aan de macht zijn, zal het altijd zo gaan.


  Maak melding

 14. Vroeger toen ik nog in SU woonde kon ik niet bij Ramakers of Gerritsen voor merkkleding. Ik liet het op maat maken bij Lincoln en goed koop al gingen ze niet langer mee dan wat Ramakers enz.aanboden. Maar het was betaalbaar. Dus niks mis mee met nep.Mijn moeder maakte ook een overhemd voor me en ik liet haar een merk op stikken. Het is wel kwalijk te nemen als ze een merk op plakken en duur verkopen. Dat is oplichterij. Dat moeten ze wel hard aanpakken ja!


  Maak melding

 15. Alles Okay maar die buitenlanders moeten de Suri’s niet komen uitbuiten.

  Niet met goedkoop, dat later duurkoop blijkt te zijn.

  Ook niet met echt, maar uitbuiten de Suri’s.

  Allemaal schurken streken, daarom van deze beide de nek breken, ander breken zij ons nek.


  Maak melding

 16. LAten ze alsjeblieft Turkije en die andere landen aanpakken die ook gewoon al die neppe producten verkopen-Suriname is al Nep gewend -al jaar en dag weet men dat je godkoop en duurkoop hebt in Suriname -De regering is zelf de grootste boef van de burgers -dus om nou advocaten in te zetten om nep te gaan bestrijden is je reinste geld verspilling.
  De echte merken zouden er beter aan doen betere prijzen te hanteren zodat nep niet nagemaakt wordt -Burgers moeten minder om dure merken geven en wat mij betreft een kleermaker in Suriname dure modellen gewoon te laten copieren als ze dat mooi vinden..dan hoeft china dat ook al niet meer te doen..want Surinaamse kleermakers zijn nog te betalen en maken als je goede stoffen en garen geeft prima kwaliteit-Suriname moet ook meer doen aan eigen productie maar door deals die corrupte ministers sluiten met buitenlandse vampiers , kost een sinaasappel uit Suriname nog duurder dan die uit lets say brazil..dus het is 1 groete poppekast in Suriname en ik weet niet waarom dit zo blijft doorgaan..geld gaat toch niet boven eer en geweten??
  Jammer voor Suriname-is en blijft een kut bestuurd land !


  Maak melding

 17. natuurlijk heeft een ieder recht op kwaliteitsgoederen,maar dan moet je ook bereid zijn om veel geld neer te tellen.en aangezien de middelen ontbreekt om de dure dingen aan te schaven komt het deze goed uit om te pronken met een nep merk product.maar by the way hoe staat het met die afgedankte spullen uit nederland naar suriname.


  Maak melding

 18. het gaat dat bedrijf niet on namaak/nep kleding & schoenen enzo. Het gaat ze om dingen die we gebruiken en waarvan we ziek kunnen worden, wie wil moet maar eigenwijs blijven en denken dat het goedkoopst kopen ook nog zonder gevaar is. Een hoop van die orginele producten worden ook in China gemaakt maar dan wel onder controle van de echte producent…..,het zijn de belangen in Suriname die weer eens een rol spelen in dit verhaal, er wordt bijvoorbeeld meer koffie geimporteerd dan Suriname in 2 jaar kan gebruiken ….waar blijft dat??? Er wordt meer Johny walker geimporteerd dan Suriname in 4 jaar kan opdrinken als we allemaal 1 fles per dag drinken WORDT WAKKKER ER IS IETS AAN DE HAND HIERZO!!!!!!!


  Maak melding

 19. Spullen uit China zijn ook nog levensgevaarlijk…vaak ook nog geld over de balk gooien ……de overheid…landsbestuur…wat doen zij voor het volk…..tjoekoe nemen..dat weten zij.
  Land verkoop… dat weten zij.
  Volk van Su. het is en blijft een boevenbende.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.