maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijOnthulling Surinaamse 'wall of fame' in Paramaribo

Onthulling Surinaamse ‘wall of fame’ in Paramaribo

-

Does Travel - naar Suriname

Portretten van acht Surinaamse voorbeeldfiguren en helden uit de geschiedenis zijn vanaf dit weekend te bezichtigen bij lunchroom/gallery Zus en Zo in Paramaribo. Deze Surinaamse ‘wall of fame’, is een initiatief van Dave Edhard en Brian van ’t Kruys en gemaakt door de Amsterdamse top graffiti-art kunstenaar Matthijs. Op zaterdag 26 januari wordt de muur, in het bijzijn van de makers, officieel onthuld.

Met de muur willen de makers een aantal Surinaamse prominenten en voor hun voorbeeldfiguren uit de geschiedenis, in de schijnwerpers zetten. Met behulp van een beamer zijn de portretten op de muur geprojecteerd, daarna beschilderd en vervolgens is de achtergrond met graffiti bewerkt.

Portretten zijn gemaakt van onder meer; Dobru, Lieve Hugo, Louis Doedel, Anton de kom, Albert Helman, Jules Chin a Foeng, Papa Touwtjie en Sophie Redmond. Het gaat om een dynamische muur waarbij de komende tijd nog meer Surinaamse voorbeeldfiguren geprojecteerd zullen worden.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Wat voor voorbeedfiguur was papa touwtjie?
  Wie is die man? Welke heldendaden heeft hij verricht?
  De overige namen zijn volgens mij wel terecht gekozen.


  Maak melding
 2. Die zullen er ongetwijfeld zijn geweest. Echter te beoordelen naar de gang van zaken in den lande zijn deze nobele figuren onvoldoende bij machte geweest om ordinaire zakkenvullers ervan te overtuigen dat het om een groter ideaal gaat dan puur sang het eigen en of enge groepsbelang. Thans vliegen wij elkaar in de haren, liegen en het loopt voor geen meter!


  Maak melding
 3. geweldig initiatief. Wij surinamers hebben meer positieve rolmodellen nodig. Vooral onze jeugd. Eigenlijk moet iedereen ernaar streven dermate te presteren in hun leven dat zij uiteindelijk ook op die muur terechtkomen.

  dat zou nog eens mooi zijn.


  Maak melding
 4. Wanneer komt iemand op de proppen met het verhaal over dhr Louis Doedel? Een prominente vakbondsleider die in conflict raakte met een koloniale gouvernuer. Dokter Spong nam het op voor die koloniaal en nam dhr Doedel zonder medich noodzaak op in LPI. Als je niet gek bent, wordt je het(gek). Die heeft tot z`n dood opgesloten gezeten tussen echte gestoorden. Er moeten toch mensen zijn die dit onrecht boven water kunnen halen?!


  Maak melding
 5. In 2004 heeft het comite,Eer Herstel Louis Doedel,officeel aan die Bavi Vene een verzoek gedaan voor ondersteuning van volledig eerherstel aan Luois Doedel,daarna heb ik er nooit meer iets over gehoord of gelezen,wat schetste mijn verbazing,Aron krijgt een standbeeld,wat heeft deze man voor Suriname betekend?
  Louis Doedel was een vakbondsman voor het volk en werd door de kolonisator voor goed in LPI gestopt,die arme man is ,na 43 jaar gevangenschap daar gestorven in 1980.
  LOUIS DOEDEL is de langst in psychiatrische gevangenschap gehouden VOLKS-EN VAKBONDSLEIDER ter wereld.
  Het comite is ook van mening dat Suriname moreel verplicht is,Louis Doedel een grote voorvechter van speciale rechtvaardigheid en vakbondsman van het eerste uur in Suriname de plaats te geven die hem evenals ,alle andere grote strijders ter wereld toekomt.

  Maar ja als men nog steeds hangt aan de kolonisator,zal deze GROTE VAKBONDSLEIDER ,voor de Surinamers UNKNOWN blijven.

  Ik kreeg er kippevel van om te lezen dat Louis Doedel`s naam eindelijk genoemd wordt.


  Maak melding
 6. de man die ons meer over louis doedel zou kunnen vertellen is niemand minder dan de heer henk herrenberg.als ik mij niet vergis heeft deze man vaak over doedel geschreven.

  en niet te vergeten een heel korte man,met de naam themen.deze man heeft zich toen kosteloos veel bezig gehouden met de sociaal zwakkeren binnen de gemeenschap met zang lessen te verzorgen aan de jeugd.en een zeer bekende,dat op zeer tragische wijze om het leven is gebracht.is onze justius balai


  Maak melding
 7. Van mij kunnen ze Desi Delano Bouterse erop zetten, want hij is een held voor Suriname. Hij heeft Suriname gered van de domme Bush Negro Brunwijk. Bouterse is in alle opzichten beter dan Somo en Brunsie. 100%. Daarom verdient die man ook daar neergezet te worden.


  Maak melding
 8. Op 13-06-05 hoorde ik in een winkel dat Touwtjie kwam te overlijden door z’n eigen broer. Het nieuws deed me toen niet zoveel.
  Die tijd wist ik niet wie Touwtjie was.

  Later begon ik muziek van touwtjie te downloaden en beluisterde ze.
  Ik begon een beetje fan te woorden van zn groffe teksten.
  Het begon allemaal bij het nummer Dis respec.
  Nog nooit had ik een nummer gehoord met groffe surinaamse teksten.
  Langzamerhand begon ik meer interresse in de muziek van touwtjie te krijgen en downloade als maar nog meer, en mer en meer en meer.
  .. na een tijdtje stopte ik met het luisteren van touwtjie zn muziek en luisterde weer (kas)KaWina.

  ‘Begin 2008 nam ik een trong om weer naar Touwtjie te luisteren. Dit keer werd me alles duidelijk, tot de puntjes op de i, wat Papa touwtjie is. in de tussentijd 2006 2007 was mn passie en begrip voor muziek gegroeid.

  NU pas begin ik te voelen wat de dood van touwtjie met ons gedaan heeft.
  Ik besef ook dat het eigenlijk touwtjie z’n tijd was om weg te gaan.

  Ik merk dat touwtjie ook in heel z’n muziek carierre al zn boodschappen heeft gegeven.

  Rust zacht TOUWTJIE


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES