Surinaamse rijstexporteurs niet gerust over EPA

2

PARAMARIBO, 25 jan – Rijstexporteurs tasten in het duister wat betreft de gevolgen van de Economic Partnership Agreement, EPA, met de Europese Unie. Nog voor de inwerkingtreding begin dit jaar, is bezorgdheid geuit. Minister Clifford Marica van Handel & Industrie gaat alle zeilen bijzetten.

Tijdens de verdere besprekingen met de EU zal extra aandacht besteed worden aan de zorgpunten. Dit is de Vereniging van Rijstexporteurs beloofd. Onder meer is aangegeven dat de administratieve importregelingen van de EU niet duidelijk zijn. Ook is niet duidelijk wat er na 2010 zal gebeuren. In de EPA staat dat de Cariforum-landen vanaf dat jaar quotum- en invoerrechtenvrij mogen exporteren naar de EU.

Tot dan geldt een overgangsregeling. Het quotum voor 2008 is 187.000 ton en voor 2009 mag maximaal 250.000 ton aan rijstproducten invoerrechtenvrij de EU worden binnengebracht. Dit is alleen voor lidlanden van Cariforum, dat bestaat uit de Caricom-staten en de Dominicaanse Republiek. De exporteurs vinden ook dat geen rekening is gehouden met de Surinaamse traditie van twee keer per jaar rijst oogsten.

In de EPA worden drie seizoenen aangegeven voor het invoerrechtenvrij importeren. Ook tegen de garantiestelling bestaan bezwaren. De Europese importeur moet zes en veertig euro per ton padie betalen. Dat moet al maanden voordat de rijst wordt uitgevoerd. Nu wordt zes en veertig euro betaald per ton. Te duur, vinden de exporteurs. Onder meer de VS betaalt zeker dertig procent minder.


2 REACTIES

 1. Mijnheer Clifford Marica,
  USA importeurs betalen € 32,- per ton padie, en Euro betalen € 46,- per ton padie.

  Maar de Ver. van Exporteurs kunnen toch méér padie of rijst exporteren naar Euro-landen ???

  Wat is er met u aan de hand om 1 verschil van € 14,- te gaan bakkeleien ??? Verdienen jullie allen dan minder ???

  U jan beter blijven exporteren , dan te gaan zitte-mikke voor en over € 14,- , u lijkt allemaal op zeurpieten , zo’n kleinigheid, gewoon rapporteren, maar dan wel blijven exporteren.

  Als Jamaica of Sant Domingo méér gaat exporteren, zijn jullie je export-quota kwijt. Let op kleinigheden, niet te lang zeuren en over tot produktie en levering.

  Vriendelijke Groeten,…….


  Maak melding

 2. Ook voor mij is het vaag. De EU stelt qouta op voor de caricom. dan is het toch vooral zaak om binnen de Caricom te regelen hoe de qouta over de ldstaten verdeeld worden. Dat zal de EU een zorg zijn. En dat het in 3 perioden en dat SME maar 2 oogsten heeft moet toch ook geen probleem zijn. gewoon binnen de Caricom bij de toewijzing van de quota aan de individuele lidstaten / exporteurs rekening houden met die 3 tijdsluiken.
  Overigens zijn die exporteurs niet ook actief in andere Caricom landen?

  En de minimum prijs van 46 Euro. Met de huidige prijs ontwikeling zullen de prijzen van rijst alleen maar stijgen en uit het artikel begrijp is dat dit de huidige gangbare prijs in de EU was, dus die daalt echt niet. Of geven ze er de voorkeur aan om het voor 30% minder aan de VS te verkopen.
  en na 2009 dan is de import vrij. Dus wat valt er over die periode te zeggen. Niets lijkt mij, gewoon je best doen.

  Wie begrijpt het nog? Ik niet echt! Wat is hun probleem? is er wel een probleem? In elk geval niet met de EU lijkt mij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.