Suriname wil maximale halen uit bauxietoverleg

14

PARAMARIBO, 10 jan – Suriname gaat absoluut voor het maximale bij de onderhandelingen over het mijnen van de laatste restjes bauxiet. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Hoewel de bauxietmaatschappijen aandringen op een overeenkomst, is de regering niet te vinden voor overhaaste besluitvorming.

Het gaat meer dan wat ook om “het maximale veilig te stellen voor Suriname, naar alle redelijkheid en billijkheid”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. Het heeft dan ook geen zin druk uit te oefenen. Suriname beseft voldoende dat Suralco en BHP Billiton in tijdnood zitten, nu hun concessies vrijwel uitgeput zijn. Aan de andere kant wordt ook begrip verwacht voor het Surinaamse standpunt.

Negentig jaar bauxietwinning heeft voldoende lessen opgeleverd. Als het tot een overeenkomst komt voor het mijnen in West-Suriname, moet dat meer opbrengen dan alleen maar wat belastinginkomsten. “Als je meer inkomsten wilt dan alleen standaardbelastinginkomsten, ga je met aandelen actief mee moeten deelnemen in de investeringen”, aldus Rusland. Dat is al op tafel gelegd.


14 REACTIES

 1. Laaat het bauxiet in de grond zitten.Als men gaat mijnen wordt de grond een onvruchtbare maanlandschap als het uitgemijnd is.

  Investeer liever in de landbouw sector.Gebruik het grond liever voor de landbouw. Als men de juiste landbouw technieken toepast kan men tientallen jaren lang op dezelfde grond landbouw bedrijven.

  Als men bauxiet uit de grond gaat mijnen profiteer je maar 1 keer van die opbrengst.En je verpest het milieu en je zorgt ervoor dat het grond permanent onvruchtbaar achterblijft. Mijn stelling is dat Suriname de bauxiet voorraden rustig in de grond moet laten. Het blijft in waarde stijgen. In de verre toekomst wanneer het veel waard is kan het dan gemijnd worden.

  Van de landbouw kan men het hele land voeden.


  Maak melding

 2. Is belangrijk dat Suriname niet meer zoals vroeger onzorgvuldig met haar grondstoffen omspringt. De prijs van alle onvervangbare grondstoffen zal alleen maar blijven stijgen. Zie de goudprijs van $860 per troy ounce en de aardolie prijs van meer dan $100 per vat.


  Maak melding

 3. Willen jullie nu pas het maximale halen uit onse grondstoffen nu het allemaal al die jaren gratis is weggegeven ,wat een grote grap van de minister die er ook niks kan doen als haar voor gangers voor hun eigen zakken keken ze hebben altijd de buitenlanders hun gat gelikt om een goede naam te hebben bij de uitbuiters die suriname leeg hebben geroofd en nu daar we niks meer te bieden hebben willen we het uiters halen uit het klein beetje die we nog over hebben de surinaamse regering zou zich moeten schamen dat ze het land al die jaren hebben verkocht aan uitbuiters die zich hebben verrijkt ten koste van de surinaamse bevolking die hart moest knokken on brood op tafel te zetten voor hun gezin en wat krijgen ze vandaag aan de dag voor terug 0,0 het verwonderd mij daarom niet waarom suriname het zo moeilijk heeft omdat we altijd met onse pet naar gesmeten hebben we hebben nooit naar de jaren voor ons gekeken ,de nederlander die het al door had heeft daar van GRETIG gebruik van gemaakt ,waarom zou je denken ,omdat we niet verder denken dan onse neus lang daar om rijd de de koningin vandaag in een gouden koets die van onse goud is gemaakt denk hier maar over na .


  Maak melding

 4. Ik vraag me steeds af waarom we iemand kiezen om onse belangen te behartigen en dat die zelfde persoon zoveel beloofd tijdens de vrkiezingen en wanner ze hun reet al op die stoel hebben geplaats dat ze alleen maar aan zich zelf en hun eigen mensen denken ,niks verkeerd daarmee maaaaaaar denk ook aan het arme volk die jou op die stoel heeft bezorgd maar ja het staat niet op hun voorhoofd geschreven dat dat zal gebeuren ,suriname heeft VERJONGING nodig die jonge ideeien hebben we nodig en die hele ouwe gaarde moet gewoon opdonderen omdat zij het juist verpesten voor de surinaamse gemeenschap het beste is dat ze elk van hun dat ze een jongere uit kiezen en hun ervaring over brengen dat zij (jongere) met die ideeien als bagage de overheid gaan runnen,omdat ik van overtuig bent dat er behoorlike en potetieele jongeren zijn die het heel goed kunnen doen in su geef ze de kans en stop met spelletjes spelen, het is mooi geweest maken jullie plaats voor de jongeren geef ze de kans om te bewijzen wat zij in huis hebben ,ze kunnen het beter doen dan velen in het parlement ,en liefs jongeren die niet met justitie in aanmerking zijn gekomen ,zoals de VOORZITTER van het parlement GOGOHARDJO een bekende van de POLITIE die veel heel veel troep aan zijn handen heeft kleven en dan nog VOORZITTER wat een SCHANDE vandaar dat het buitenland suriname niet serieus neemt,vandaar dat ze de spot met suriname drijven,vandaar dat ze ons leeg roven met medewerking van bepaalde ministers die wij op die stoel hebben gezet WAT EEN GROTE SCHANDE .


  Maak melding

 5. Zienswijze en juridisch commentaar inzake onderhandelingen bedrijven.

  Door Doctor BIGI SKRIFI AND THE BAD MEDICINE

  Bij het aanvaarden van zijn opdracht had de top onderhandelaar en zijn team zich afgevraagd of ze zich nu””als een bekwaam leider of een regelrechte idioot””moest beschouwen, en ik hoop niet dat voorgevoelens in de toekomst bewaarheid worden.

  Ze hebben van het volk genomen wat hun werdt toegestaan.Zij hebben hun verboden geld mee te nemen naar het buitenland. Zij hadden de invoer zo beperkt dat die bijna was verdwenen. Ze hebben ze op rantsoen gezet. ALLES TERWILLE VAN DE OPBOUW VAN HET LAND.

  Herstrukturering is absoluut noodzaakelijk. Maar herstrukturering is slechts een eerste stap op weg naar het doel het volk tevreden te stellen. Herstrukturering is geen doel opzichzelf. Ik wenst geen herstrukturering om politieke reden of om andere volkeren te onderdrukken, maar slechts omwille van de vrijheid van het volk.

  Mensen ik geloof in goede internationale verstandhoudingen. Dat is de reden dat men probeert op te bouwen. Wij zijn zwak, overgeleverd aan de genade van de wereld. wat voor nut heeft het mee te spelen in het concert der volken, als wij alleen maar op de triangel mogen spelen?

  Ik zal duidelijk zijn””SOMMIGE MENSEN BUITEN HET LAND ZIJN HARDHOREND.

  ZE LUISTEREN ALLEEN ALS ZE KUNNEN STELEN.

  Wij zullen ontwikkeling krijgen. We hebben geen boterberg en hambugers, MAAR IK VRAAG U:WAT HEB U LIEVER, BOTER OF DIEVEN?

  ZULT U SPEK OF DIEVEN INVOEREN?

  GELOVEN IN DE RECHTCAARDIGHEID VAN LAND EN VOLK, MOET IEDEREEN VAN ONS ZICH INZETTEN.

  DE VEILIGHEID EN WELVAART VAN LAND EN VOLK EN VRIJHEID VAN DE BURGER HANGEN AF VAN HET OPTREDEN VAN IEDER VAN ONS (MET NAME TE NOEMEN “”DE POLITIEK””)OP DEZE BELANGERIJKE MOMENTEN VAN LAND EN VOLK.

  HET LAND HEEFT EEN GOEDE:
  1.BESTUURSWETGEVING NODIG
  2.FISCALEWETGEVING NODIG
  3.ECONOMISCHEWETGEVING NODIG

  Ook moet een speciale onafhankelijk controle ,onderzoek en advies centrum komen voor economische en fiscale delicten van grote ondernemingen.

  STOF TOT NADEKEN VOOR DE GRASS ROOTS

  DE GENADE EN ZEGEN VAN GOD EN CULTUUR VOOR U.

  Groet, Doctor BIGI SKRIFI


  Maak melding

 6. Doctor Bigi Scrifi,

  Ik zal duidelijk zijn””SOMMIGE MENSEN BUITEN HET LAND ZIJN HARDHOREND.

  ZE LUISTEREN ALLEEN ALS ZE KUNNEN STELEN.

  Wij zullen ontwikkeling krijgen. We hebben geen boterberg en hambugers, MAAR IK VRAAG U:WAT HEB U LIEVER, BOTER OF DIEVEN?

  ZULT U SPEK OF DIEVEN INVOEREN?

  GELOVEN IN DE RECHTCAARDIGHEID VAN LAND EN VOLK, MOET IEDEREEN VAN ONS ZICH INZETTEN.

  In u reaktie merk ik dat u het verschil niet kent tussen onderhandelen en stelen.
  Er zijn diverse onderhandelingstechnieken die je je zelf kunt aanleren om het maximale uit je onderhandeling te halen.

  Degenen die deze technieken hebben bedacht , kunnen heel goed ermee omgaan. Dat in Suriname dit niet van toepassing kan zijn is duidelijk. Het overgrote deel van het volk zijn minder goed opgeleid.

  De politici weet precies hoe hij het volk om de tuin kan leiden. Er is tot nog toe in de geschiedenis van Suriname geen goede deals gesloten waarbij het volk voordelen aan heeft.

  Om een ander te verwijten, moeten we eerst naar ons zelf kijken, bestuderen en analyseren.
  De onderhandelaar bestudeert een hele hoop voordat hij aan tafel komt zitten met jouw om te gaan onderhandelen. In dit geval bedoel ik de samenleving, cultuur , politici van een land etc.

  Zij weten precies dat onze politici hongerig zijn aan geld( zelfverrijking). Dit is het uiterste middel dat gebruikt worden in ontwikkelingslanden zoals Suriname om goedkopere deals te kunnen sluiten.Het aannemen van een gift.

  Het volk kan daar niet veel aan doen. De academici vertrekt naar het buitenland om daar zijn kwaliteiten te gebruiken.

  Een heel simple voorbeeld is de kwestie DNA- voorzitter. Wat heeft Suriname en het Surinaamse volk aan zo iemand?
  Hoe zal hij zich opstellen bij een onderhandeling?
  Is hij niet al van te voren bestudeerd op zijn zwakten?
  Hoe steld hij zich op aan de onderhandelingstafel (lichaamstaal)?

  Een westerse onderhandelaar is daar goed op voorbereid. En daarom kunnen ze heel gemakkelijk een deal sluiten waar het volk niks aan heeft.

  Dat is inderdaad om bij stil te staan.
  Mensen met een criminele achtergrond die gaan onderhandelen waar miljarden op het spel staan. Voor een Westers bedrijf is 250.000 euro heel weinig geld. Daarmee kunnen ze miljarden terug verdienen. Wij zijn hardhorend en bij ons hangt de tong naar buiten voor het geld.

  En dit is wat wij aan hun laten zien. Ditgene zie je niet van de andere partij. Het is er wel maar men laat je nooit en te nimmer zien.Dit noemt men geen stelen maar een goede deal sluiten voor een zachte investering.

  Succes met Suriname onderleiding van Somo.

  Snekie-tere


  Maak melding

 7. We hebbeb de multinationals niet nodig.
  Bauxiet van west-suriname ligt aan de opervlek.
  Het is de meest makkelijke mijnbouw wat mogelijk is om het weg te halen, te drogen en te verkopen.
  Wie wat ermee wil doen, is zijn of haar probleem.
  We moeten aan niemand meer concessie geven om het te mijnen.
  We moeten zelf mijnen en verkopen.
  Geen onderhandeling nodig.
  Gewoon op veiling verkopen.
  We hebben binnen 90 jaar veel geleerd hoe je om moet gaan met bauxiet.
  Waarom staat iemand van Suralco en/of Billiton van surinaamse afkomst niet op om zich aan te bieden om dit karretje te trekken.
  De energieprijs gaat straks heel erg omhoog, en als je dit bauxiet gaat koppelen aan productiekosten en winst uit het eindproduct wil zien kan het behoorlijk tegen vallen.
  Ik bang dat de productiekosten zo hoog zullen oplopen dat men alleen belastiggeld in valuta gaat ontvangen en de rest kan fluiten.
  Dus laten we voor een keer ons bauxiet zelf verkopen.

  A.u.b.
  Wordt wakker.

  Papo


  Maak melding

 8. Mooie woorden Rusland,er is een zeehaven op Apoera,70km lange spoorlijn naar Bakhuys, treinen,treinhallen,machinepark,Apoera zou een 2e stad worden Brynzeelwoningen,hotel en ga zo maar door,dit direkt na 25 november 1975,er was toen heel veel geld.Wat is hiermee van terecht gekomen?,nada,njet,nothing,niets,noti.Alles is nu weg,weggesloopt en verhandeld naar de buurman.Oja er is ook een studie gemaakt in opdracht van de toenmalige regering voor het bouwen van een stuwdam in het boven kabalebo gebied,toen ze klaar waren kloppen ze bij de wereldbank,die zeg neen ,want wij hebben een grens conflikt met Guyana.Alsof dit niet genoeg is,zien ze achteraf dat de corantijn niet diep genoeg is voor zeeschepen,maar de zeehaven is al gebouwd.Van de meer dan 3miljaard nf die SME had gekregen is meer dan de helt in west suriname gestoken.Er is geld,en a moes keba.Ja hoor,het is tijdens de nps/vhp/ktpi regering onder aanvoering van Aaron,de toenmalige vz van Venetiaan.Zo zijn er nog een heleboel om op te noemen hoe ze met dat geld gesmeten hebben.Sardjoe ex vz had ook een brug voor nf 1,-gekocht in Nederland,achteraf zitten ze in de miljoenen schuld,en van de brug is nooit meer van gehoord.Wanneer is het einde in zicht?.


  Maak melding

 9. Ik durf te wedden dat klein/midden schalige goudwinning meer opleverd dan, dat hele stront Front troep van I’am the gold mine’s.

  Kleinsteeds gedrag van Front.


  Maak melding

 10. Antwoord van Doctor BIGI SKRIFI voor Sneki – Tere.
  12 januari 2006

  Geachte, Sneki – Tere

  Hierbij zal ik u herinneren aan de juridische gronden” onrechtmatig verkregen”.
  Werwijzend naar Brussel, waarbij de staat Nederland en Nederlandse bedrijven onrechtmatig gelden hebben verkregen en terug moeten betalen.
  Resenter; de zaak MICRO SOFT, die een boete kreeg opgelegt van de europese unie. ect. ect.

  U zeer gewaarde opmerking dat ik verschil niet weet tussen onderhandelen en diefstal neem ik u niet kwalijk bij ontwetendheid op juridisch gebied. Onderhandelingstechnieken zijn voor de schoolbanken. Onderhandelingsstrategie is voor het echte werk. Zeer gewaarde Sneki Tere ik neem de vrijheid u te verwijzen naar het wetboek, europese verdragen en internationale verdragen voor wat betreft overeenkomsten.

  HET ONTBREKEN VAN BELEID ZORG VOOR VERWARING EN ONRUST.

  DUIDELIJKHEID VEREIST BIJ DE BEOORDELING VAN HET CONTRACT.

  CONCLUSIE;
  NU VASTTAAT DAT DE POLITIEK GEEN BELEID, ALTHANS GEEN KENBAAR BELEID ALS BEDOEL VOOR ZULKS SOORT ZAKEN(BAXIET DEALS)HEEFT VASTGESTELD OMTRENT DE INHOUDELIJKE AFHANDELING VAN GENOEMDE CONTRACTEN KAN DIT AL SPOEDIG LEIDEN TOT WILLEKEUR.
  HET POLITIEK BELEID IN DEZE ZAAK DIENT KENBAAR TE ZIJN EN DAARDOOR TOESTBAAR TE ZIJN HOE IN HET INDIVIDUEL GEVAL DE NAAR VOREN GEBRACHTE OMSTANDIGHEDEN ZULLEN WORDEN GEWOGEN ALSMEDE WAAROM DEZE, OPZICHZELF EN ONDERLINGE SAMENHANG BEZIEN, NIET AFGDOENDE ZIJN OM OVER TEGAAN TOT HET SLUITEN VAN HET CONTRACT. “Haastige spoed is zelden goed”.

  JE KUNT NIET TWEEMAAL IN DEZELFDE RIVIER STAPPEN.

  LAAT DE VERANTWOORDELIJKEN HUN HANDTEKENING NIET ZETTEN ONDER””ONGELIJKWAARDIGE OVEREENKOMSTEN DIE HUN PIJNLIJKE SPOREN VOOR LANGE TIJD GAAN NA LATEN IN DE NATIONALE EIGENWAARDE.

  Zeer gewaarde Sneki Tere ik neem aan dat u in het vervolg niet over de regels heen leest en neem ik hierbij de vrijheid een welgemeende advies te geven;
  dat u zich meer verdiep in de juridische wetenschap.

  Met de vriendelijke groet,

  Doctor BIGI SKRIFI


  Maak melding

 11. Gewoon participatie in de netto-opbrengst.

  Niet méér en niet minder. Per tijdsdeel de opbrengst van de verkoop van aluminium delen met elkaar. Dus vandaag vergunning aan Alcoa,
  na verkoop van aluminium door Alcoa ,de afrekening per kilo-aluminium.

  Willen zij niet, wil China best wel. En Billiton Nv mag ook ophoepelen , deze hollanders hebben ook jarenlang net als de amerikanen alle bauxiet van dichtbij opgeslokt en te gelde gamaakt.

  Zo is Holland en Amerika verrijkt, met andermans veren pronken, en nu hun “wil aan ons opleggen”??? No way…

  Per kilo-aluminium per verkoop-deal, de opbrenst delen, desnoods als aandeelhouder, want zo kan het met China. Dan maar met China verder.
  Verandering van exploiteurs brengt werkgelegenheid voor het Volk. Nie tvan amerikanen of Hollanders ,dit hebben wij de laatste 50 jaar achter ons liggend gezien.
  Vriendelijke Groeten,…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.