Modernisering landbouw Surinaams binnenland nodig

4

PARAMARIBO, 10 jan – Modernisering van de reeds eeuwen vrijwel identiek bedreven landbouw in het binnenland is dringend vereist. Dit zegt coalitieparlementariër Guno Castelen. Alternatieve methoden moeten meer dan alleen de afhankelijkheid verminderen van voedselvoorziening uit Paramaribo.

Het regelmatig terugkerende tekort aan voedsel onder Marrons en Inheemsen heeft vooral te maken met vergrijzing. Jongeren lijken maar matig geïnteresseerd in het overnemen van het landbouwbedrijf. Door de sector weer aantrekkelijk te maken als inkomstenbron zou hernieuwde belangstelling kunnen worden gewekt, vindt Castelen. Maar dan moet een omslag plaatsvinden.

De introductie van moderne technieken kan de productie opvoeren. Ook zal meer variatie moeten worden gebracht in het soort gewassen die geteeld worden. Totnogtoe wordt meer gericht op knolgewassen, gember en rijst. In het binnenland is landbouw traditioneel de vrouw toevertrouwd. Een groot deel van de landbouwers van het moment heeft reeds een redelijk hoge leeftijd bereikt, wat dus reden geeft tot zorg.


4 REACTIES

 1. daar gaan we dan !ik hebsinds mijn kindertijd in Suriname gehoopt dat dit idee verwezenlijkt zou worden.Dit is tenminste een oplossing voor de urbanisatie uit hun oorspronkelijk leefgebied tot gevolg zou heb
  ben. De mensen weten dat dit voor hun de oplossing is en ze hebben een blijvend middel van bestaan.Je houdt de mensen rustigen ze brengen zo zelf hun gebied productief op de kaart. Ga zo door!


  Maak melding

 2. ook. hlet maar maar op je zult horen dat er chinezen naar sur komen, en die zullen landgoed krijgen om het landbouw over te nemen. en dat is toch bekend suriname geeft graag alles uit handen. je hoort ze niets anders doen dan klagen en commentaar leveren op andere. en het is bijna in alle sectoren in suriname zo, goud olie hout vissen in de weg en waterbouw en ga maar zo door. word toch eens wakker mensen surinamers kunnen ook leren en mensen opleiden in welke sector dan et probleem is dat surinamers niet vies willen worden van werken. suriname heeft geen modernisering nodig maar de surinamers


  Maak melding

 3. let maar maar op je zult horen dat er chinezen naar sur komen, en die zullen landgoed krijgen om het landbouw over te nemen. en dat is toch bekend suriname geeft graag alles uit handen. je hoort ze niets anders doen dan klagen en commentaar leveren op andere. en het is bijna in alle sectoren in suriname zo, goud olie hout vissen in de weg en waterbouw en ga maar zo door. word toch eens wakker mensen surinamers kunnen ook leren en mensen opleiden in welke sector dan ook. het probleem is dat surinamers niet vies willen worden van werken. suriname heeft geen modernisering nodig maar de surinamers.


  Maak melding

 4. Su…een stukje paradijs op aarde….maar jammer het land zit vol met mensen, met zeer boosaardige kwelgeesten inzich.
  Die niks anders willen dan liegen, bedriegen, bedotten, verkwisten en verkwanselen.(om het zogenaamd beter te hebben dan anderen dus knechten/uitbuiten)

  Daarom is het voor velen zeer zwaar leven in Su.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.