zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieMultinational verwacht goede deal met Suriname

Multinational verwacht goede deal met Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 sep – Een goede deal waar beide partijen zich in terug kunnen vinden, is best haalbaar. Dit zegt Frank Plantenberg, chef Operations voor Zuid-Amerika van BHP Billiton. De aanstaande onderhandelingen over de bauxietvoorraden in West-Suriname kunnen met een gerust hart optimistisch tegemoet worden gezien. Zelfs de hardste noot kan gekraakt worden.

Tot die harde noten behoort de Surinaamse eis voor een geïntegreerde industrie. Het bauxiet moet lokaal verwerkt worden, zodat meer toegevoegde waarde achterblijft. “We zijn met de regering aan het onderhandelen over hoe het verder moet met de raffinaderij te Paranam”, zegt Plantenberg. Op zich is het openhouden van de raffinaderij al een hele opgave, zeker in logistiek opzicht.

Tussen de mijnen in West-Suriname en Paranam zullen honderden kilometers afgelegd moeten worden. Eerder hebben BHP Billiton en partner Alcoa aangegeven geen been te zien in het opzetten van een raffinaderij bij de nieuwe mijnplaats. Desondanks overheerst het optimisme. “Ik denk dat het in het belang is van de regering, het volk van Suriname, BHP Billiton en Alcoa dat we gemeenschappelijk tot een akkoord komen”, aldus Plantenberg.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

8 REACTIES
 1. Wij kunnen alles zelf doen. Arbeiders doen het werk en niet die buitenlanders. Weten we niet meer hoe we alminium moeten verkopen. Al die jaren heeft BHP Billiton en Suralco veel geplunderd. Weten jullie dat in bauxiet heel veel goud in zit. Hoeveel ton goud is al weg gevoerd. Marrons kunnen veel over vertellen. Voor 1960 in Albina namen de Marrons van stilstaande vrachtauto’s wat bauxiet aarde. Bauxiet aarde werd verhit en zo vonden ze een goud klompje. Marrons verkochten het in Frans Guiana. Op passen jongens doe alles zelf en word zelfstandig.


  Maak melding
 2. Het moet kunnen dat de plant van Paranam verplaatst wordt dichterbij de mijnlokatie.

  Dat moet dan voor rekening van de vergunningsplichtige zijn. Deze vergunningsplichtige hoeft niet de mijn-exploiteur te zijn. Het kan best 1 Surinese ondernemer of onderneming zijn. Heb je gelijk de kontrole over goede verloop en goede produktie-kontrole.

  En daarmede ook 1 goede kontrole over de inzet van Surinese arbeiders en loontrekkenden. Zeer goed voor de Staatsinkomsten en werkgelegenheid.

  Welisiwaar zal de mijner ,Alcoa of Bhp , reglementen hieraan verbinden, voor de concurrentie en compitatitoren, maar goed , niet geschoten is altijd mis. Weten jullie allen ook.

  Vriendelijke Groeten,………..


  Maak melding
 3. Heyyy Henky,

  Wat bedoel je met compitatitoren? Als ik dat woord uit moet spreken krijg ik nog een tongfractuur. hahahahhahaha
  Ik heb dat woord opgezocht in de dikke Van Dale, maar a no sabeng.
  Wat je argumenten betreft. Ik kan me daarin vinden en ik ondersteun je ook daarin, maar dat woord compitablabla ken ik niet.
  Is het een surinaams nederlands woord???


  Maak melding
 4. niet tevroeg juigen, men heeft altijd een grootte mond,bijna alle bedrijven dat door sur, of de overheid gerund word, heeft altijd een slechte einde , zie bv banen, glas, suiker enz, en zo een groote bedrijf als billiton, zelf slm kunnen jullie niet aan 1 vliegtuig met bijna duizende arbeiders.


  Maak melding
 5. Geen enkel verkoop van rijkdommen.
  We weten hoe je vis kan drogen.
  Weten we nog niet hoe je bauxiet moet drogen.

  WE moeten het drogen en gewoon verkopen.
  Alle opbrengst is dan voor Suriname.
  Als Alcoa of BHP daar wil blijven.
  Vraag hun wat ze willen betalen voor een ton bauxiet en verkoop het aan hun.
  Als ze het dan willen meenemen, smelten of wat dan ook, is het hun probleem.
  Maar ze moeten niks meer krijgen.

  L:aten ze eerst al het afval die ze gestort hebben in uitgemijnde gebieden opruimen.

  a.u.b.
  Surinaams regering.

  Niet doen.

  Barca


  Maak melding
 6. Het woord compatitor is door mij verkeerd geschreven. Mijn excuses hervoor.

  In dat verband dient gelezen te worden
  COMPATITOREN = CONCURRENTEN
  Met vriendelijke groeten ,……..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES