zondag, februari 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname schendt importregels Caricom uit nood

Suriname schendt importregels Caricom uit nood

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 9 mei – Suriname schendt importregels van de Caricom uit pure noodzaak. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie. De import van broodmeel uit andere dan Caricom-landen moet wil de broodprijs stabiel blijven. Dat Suriname nu ter verantwoording wordt geroepen, moet maar op de koop toe genomen worden.

Het standpunt dat er weinig keus is zal kenbaar worden gemaakt tijdens de komende bijeenkomst van de Coted, de Raad voor Handel en Economische Ontwikkeling. “Daar het de overheid is die de broodprijs bepaalt, wil ze dit vooralsnog niet laten afhangen van meelimporten die negatief zouden kunnen inwerken op de prijsvorming van brood”, zegt Marica tegenover de Ware Tijd.

Volgens de meelproducenten van Jamaica, Barbados en Trinidad & Tobago wordt oneerlijke concurrentie in de hand gewerkt. Ook lokale importeurs en bakkers vinden dat het liefst uit de regio geïmporteerd kan worden als dat mogelijk is. Zolang ontheffingen worden aangevraagd van de verplichte voorkeur aan Caricom-producten, zal de regionale ontwikkeling achterblijven.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

10 REACTIES
 1. Ik heb me altijd afgevraagd of graan voor de productie van brood in suri kan worden verbouwd. Naar eigen conclussie wel want als we graan die in andere caraibische eilanden wordt verbouwd importeren kan het ook in suriname want we hebben dezelfde klimaat. Graag een reactie van een landbouw deskundige.

  Met vriendelijke groet


  Maak melding
 2. Geachte redactie,

  Wanneer de Republiek Suriname het nu reeds presteert om CARICOM-importregels ‘uit pure noodzaak’ te schenden, dan schept zij ruimte voor andere CARICOM-landen om dat ook (weleens) te doen. Maar het probleem zit veel complexer.

  Deze jonge Republiek Suriname, zit zoals je dat ook merkt bij democratische Afrikaanse Republieken, vanaf haar geboorte in 1975 opgescheept met een politiek van ‘verdeel en heers’, dat nogsteeds gedomineerd of beheerst wordt door slechts enkele rijke landen, waaronder de Verenigde Staten van Amerika en het Koninkrijk der Nederlanden.

  Dit is niet vreemd wanneer je kijkt naar voormalige koloniën in de wereld, die lang na hun zogenaamde ‘politieke onafhankelijkheid’ nogsteeds opgescheept zitten met culturele resten als gevolg van jarenlange koloniale en neo-koloniale onderdrukking, waarbij de Zwarte Holocaust beslist niet onderschat moet worden. Beslist niet!!!

  Een politieke meerderheid van een Surinaamse Front-regering (coalitie) bijvoorbeeld, betekent in de regel dat de politieke minderheid (oppositie)infeite niet mee mag regeren, voor een regeerperiode van vier of vijfjaar is uitgeschakeld, soms nog langer (vb. Republiek Zimbabwe).

  In de praktijk betekent dit, gezien de wijze hoe het politiek kader geschoold is geworden vanuit het kolonialisme en neo-koloniaal denken, dat de massa onder het mom van democratie, infeite gedwongen wordt te kiezen voor een ‘dictatoriale meerderheid’.

  Nog meer wil dit zeggen, dat het politiek kader van de minderheid, hoe veel die ook aan kennis beschikt of hoe innovatief die ook moge zijn, infeite jaren opgezadeld zit met haar kennis, die zij politiek niet tot uiting kan brengen, zolang de coalitie het voor het zeggen heeft, OMDAT dat de politiek cultuur is die het land al voor haar onafhankelijkheid is opgelegd (koloniale hebi). En elk vogeltje piept uiteraard zoals die gebekt is.

  Dus dat waar diverse regeringen zoals in Afrika, latijns- en Zuid-Amerika, waaronder de Republiek Suriname, mee te maken krijgen wanneer zij politieke macht te verwerven krijgen, is gebrek aan gekwalificeerd kader.

  En dus niet omdat die niet in het land zelf aanwezig is, maar omdat de politiek cultuur zoals ons dat vanuit het voormalig moederland opgelegd is, ons gebiedt dat bij een verkiezingsoverwinning, volgens hun interpretatie van de democratie, het kader van de oppositie doodgezwegen, zelfs uit alle sectoren van de samenleving zelfs in het buitenland (ambassades), ‘uitgerookt’ behoord te worden.

  Dat deed Venetiaan toen hij aan de macht kwam, dat deed Bosje toen hij door de NDP gedwongen werd tot aftreden, het is een politiek levenshouding waar Suriname moeilijk vanaf kan komen. En eerlijkgheid gebied mij te zeggen dat alleen de NDP onder leiding van Desi Bouterse, poging gedaan heeft om deze houding te doorbreken, nog zonder noemenswaardig succes, omdat dat ‘beest’ diep gegraven ligt.

  Met als gevolg dat een betrekkelijk kleine groep kaderlieden van een ‘politieke meerderheid’, hun handen vol hebben aan regeren en alles en nog eens alles in het werk stellen een land draaiende te houden en met het uitsluiten van een andere groep kaderleden, die zitten te popelen om mee te willen doen.

  Maar het is niet anders als met het racistisch verminkt standbeeld van Anton de Kom in Amsterdam-Zuidoost. Zolang men het racisme niet ziet, zal dit racistisch standbeeld op zijn sokkel blijven staan.

  En een ieder mag zelf raden wie tot dan toe, de lachende derden zijn en wie de verliezers.


  Maak melding
 3. Jawel… gewoon brood op de plank…men wil geen.. gron njang.. dus het moet lux…kost geld …dus…jawel…a betri mi matie mandie mi boto no boro.

  Een Chinees verkoopt brood, maar geef het hem te eten…let op…niet doen..hij verslikt zich en stikt erin.


  Maak melding
 4. Wat heeft caricom Suriname te bieden dan allen maar frisdranken t zou beter zijn te kiezen voor export economie om die te stimuleren onze markten worden overspoeld met chips koekjes frisdranken uit de caricom t is gewoon verliezen van inkomsten er zijn mogelijkheden zat in Suriname voor graan


  Maak melding
 5. Een opmerkelijke dispuut van “E buitenman” mbt su-politiek!
  De boeren in Nederland zaten te smikkelen van de onrechtmatig verkregen landbouwsubsidi van Brussel en in den haag deed alsof hun neus bloed,toch?


  Maak melding
 6. Het is toch wat! Een eventuele handelsovertreding van Suriname binnen de Caricom, is weer eens aanleiding voor de heer Buitenman het te hebben over kolonialisme, onderdrukking,racisme en wat dies meer zij. Hoe zou je dit syndroom kunnen omschrijven? Help! Ik zou het niet weten. Maar goed; nu hij het er toch over heeft, wil ik hierover het volgende kwijt: De heer Buitenman heeft het over het doorgaans doodzwijgen van de oppositie door de coalitie; uitgezonderd de heer Bouterse, die heeft gepoogd deze houding te doorbreken. Ik vraag mij af hoe je iemand zo’n kwalificatie kunt toekennen, die thans wordt vervolgd, omdat hij het uiterste middel heeft gehanteerd, om zijn oppossanten het zwijgen op te leggen.En dan nog even dit meneer Buitenman, toen de heer Bouterse aan de macht was, bestond er al helemaal geen oppositie.


  Maak melding
 7. Brada, noso sisa Tang-Boeng (Tan-Bun = ‘het ga je goed’ in het Sranan),

  Bewust heb ik voor deze invalshoek gekozen, omdat ik deze kwestie op die manier aanvoelde.

  Maar wat ik bedoelde te zeggen is dat, vanwege de politieke cultuur welke in Republiek Suriname infeite geimporteerd is geworden vanuit het voormalig moederland, deze jonge Republiek nog opgescheept zit met een houding die, welke voor zo’n grootland als Suriname dat op ontwikkeling staat te popelen, funest kan zijn.

  Gekwalifiseerd kader is er wel, maar mag (voor straf) niet ingezet worden, omdat die van een ander concurerende (oppositie) partij zijn.

  Dus wat krijg je; de verkeerde mensen op de verkeerde posten, verkeerde beslissingen met alle gevolgen van dien. Kijkt u, nood breekt wet, maar de vraag is, kan dat hier op deze wijze zo opgaan ?

  Is dit incidenteel of structureel.

  Je hoeft alleen maar naar de omvang van Amsterdam te kijken of Utrecht bijvoorbeeld.
  Kijkt u naar de gebouwen, de wegen, de infrastructuur. Weet u hoelang dat geduurd moet hebben om dit alles voor mekaar gekregen te hebben. Hoeveel kader of deskundigheid aan te pas moet zijn gekomen, om dit zo prachtig in mekaar te hebben getimmerd.

  En vergelijk dit met de omvang van de Republiek Suriname, een land ongeveer 5x zo groot als Nederland. Weet u hoeveel mankracht eerder reeds vanwege politieke en economische redenen uit het land vertrokken zijn. En wat je nodig zult hebben om qua infrastructuur enigszins in de buurt van Utrecht te komen.

  Wel, ik denk dat wij geen tijd te verliezen hebben en dat alle mannen en vrouiwen aan dek behoren te staan. We kunnen ons als ontwikkelingsland, niet die luxe permiteren dat kennis buitenspel wordt geplaatst om wat voor rede dan ook, dat is ‘intellectuele- kapitaal’ vernietiging.

  Maar dat gebeurt nu nog in Suriname, mede als gevolg van nepotisme, vriendjespolitiek, ONWETENDHEID, waarbij mensen beslissingen nemen waar zij niet competent voor zijn.

  Dan ontstaat er ‘nood’ en die breekt vervolgens ‘wet’ en tenslotte ‘schending’ van regels of afspraken.

  Kijk, de realitiet is momenteel dat een deel van het kader (coalitie), een land 5x zo groot als Nederland, let wel 5x zo groot als Nederland, het liefs zelfstandig, dus ALLEEN welvarend wil maken.

  Terwijl het ander deel van het kader, maar uit z’n neus mag gaan vreten, “voor straf”.
  Maar wordt hier infeite gestraft?

  En nogmaals; kunnen wij ons als ontwikkelingsland, die luxe wel permiteren ?

  Vandaar dat ik het OOK had over ‘verdeel en heers’ politiek in deze, met dien verstande dat de Republiek Suriname tot het 17de rijkste land ter wereld behoord met een bevolking van nog geen 500.000 zielen.

  Kijk naar wat er gebeurt met Irak en Iran als voorbeeld, met hun miljoenen inwoners en rijk aan olie. Kijk wie jacht op hen maken.
  Maar dit was al hee lang van te voren reeds voorbereid hoor, vergis je daat beslist niet in.

  Dus, wat doen wij hieraan, tenzij wij de essentie van mijn verhaal begrepen hebben.

  Wie zullen of willen de winnaars zijn en wie de verliezers, op langer termijn natuurlijk.

  Tan bun.


  Maak melding
 8. Suri’s moeten een ding in de gaten houden….Feiten…Kernpunten….en niet al te vaak details bijvoegen of met gevoelens aankomen…het gaat hierom.. nood breekt wet of a betri mi matie mandie mi boto no boro…..leer het een keer lobie wan.

  Anders richting wazig…dus let op aub.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES