zondag, maart 3, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieAangifte na dood 43-jarige Surinaamse gedetineerde

Aangifte na dood 43-jarige Surinaamse gedetineerde

-

De Nationale Carrierebeurs

Twee advocaten, waaronder de bekende strafpleiter Bram Moszkowicz, hebben bij justitie aangifte gedaan wegens het overlijden van de 43-jarige Surinaamse gedetineerde Tjan Chotoe. De gevangene overleed maandag plotseling in gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard. Volgens de advocaten is er sprake van dood door schuld omdat er niet adequaat gereageerd is op klachten. Hij zou zijn overleden aan hartfalen.

De gevangenis zou totaal niet gereageerd hebben op medische klachten van de overleden man. Hij klaagde in Zuyder Bos namelijk al langere tijd over ademhalingsproblemen en een verhoogde hartslag. De krant citeert een woordvoerder van de afdeling waar de overleden man zat: ”De medische dienst negeerde de klachten. Hij moest gewoon aan het werk. Vrijdag moest de werkmeester hem echter van de werkzaal sturen, omdat Chotoe niet meer kon. Hij had de kracht in een arm en een been verloren en een hartslag van 170.”

”Zaterdag werd hij gevonden terwijl hij op de grond in een badcel lag. Een te hulp geroepen GGD-arts deed de klachten af als spanningen. Een andere arts, die op zondag een vluchtig onderzoek verrichtte, zei dat er niets aan de hand was,” aldus de woordvoerder van de gedetineerden. Maandag moest een GGD-arts op de cel de dood van de gedetineerde constateren, nadat reanimatie tevergeefs bleek.

Tjan Chotoe, afkomstig uit Suriname, was in Amsterdam een bekend uitbater van cafetaria Smulhoek en een autowasstraat op het industrieterrein Amstel. Ook van de uitgaansgelegenheid Powerzone was hij de baas. De succesvol ondernemer werd echter schuldig bevonden aan het opdracht geven voor een moord en veroordeeld tot 12 jaar celstraf.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

20 REACTIES
 1. Dit gebeurd vaker men laat jouw, aan je lot over.
  Als u wil, hoeft u dit niet te geloven..het is een bende hol van beulen bij mekaar.

  Met rechten verhaal…mensenrechten verhaal en Suri’s geloven.

  Ieder jaar sterven meerdere Suri’s in de bajes maar de media krijgt niks te horen en de buitenwereld ook niet.


  Maak melding
 2. dat is tog die hindostaanse man die zijn beste vriend heeft laten afmaken omdat hij de powerzone voor hem aleen wou hebben en smulhoek hij was stinkent rijk en nu is hij toch d pijp uit zo zie je maar geld maakt niet gelukkig kijk hoe hij dood is gegaan in de doucheruimte vand de gevangenis met al het geld wat hij had is hij toch dood


  Maak melding
 3. Het gaat hier niet om het feit hoe de man zijn rijkdom heeft vergaard, maar om het feit dat hij niet serieus is genomen wat zijn medische klachten betreft.
  Die man had strafbare feiten gepleegd, waarvoor hij in de bajes zat.
  Elke gevangene heeft het recht op medische behandeling en daarin is de betreffende bajes uit Heerhugowaard in gebreke gebleven.
  Reactie nummer 3 slaat dus nergens op.

  Ben benieuwd naar de afloop van deze zaak.
  Maar ja, het gaat om een allochtoon, dus zal
  het wel met een sisser aflopen en zal er ook niemand van die gevangenis worden ontslagen.


  Maak melding
 4. De omstandigheden waaronder de heer Chotoe is overleden doen me onwillekeurig denken aan de strafzaak tegen de bekende crimineel Willem Holleeder. Deze mega strafzaak heeft de landelijke pers gehaald en dankzij de pers konden we meemaken toen Holleeder plotseling ziek werd en meteen werd afgevoerd naar het UMC in Leiden om cito te worden geopereerd.
  Terugkomende op het geval Tjan Chotoe bekruipt mij toch de prangende vraag waarom de leiding van de gevangenis in Heerhugowaard, Justitie en de GGD niet op eenzelfde voortvarende wijze hebben geanticipeerd zoals bij Willem Holleeder en de heer Chotoe hebben behoed voor het sterven aan een hartinfarct.
  Heeft de nonchalante houding van de betrokkenen te maken met het feit dat de heer Chotoe niet zo beroemd/bekend was als de heer Holleeder en/of omdat hij een Surinamer was?
  Ik vind het terecht dat advocaat Moskowitz aangifte heeft gedaan.


  Maak melding
 5. Doen jullie niet…. dom… het gaat niet om een man die wat uitgehaald heeft…of, een of, ander Hollee.. maar feit is dat het vaker voorkomt..dus let aub.. waar u het over heeft.

  Ook een politie cel kan dodelijk zijn. ra-ra hoe komt dat….zitten wij toch zonder dat wij het weten in een derde-wereld of laten zij jouw aan het lot of noodlot over….of door beulen mentaliteit.


  Maak melding
 6. Bert,
  Ik ben het helemaal met jou eens je hebt een goed punt!
  Ernie(4) is deze site dan alleen voor degene die de nederlandse taal goed beheersen?!
  Hou toch op …waardeer het toch dat iedereen ook zij van wie de ned taal niet hun moedertaal is hun zegje willen doen.Het gaat trouwens om de inhoud…wat ik bij jou toch wel mis!!


  Maak melding
 7. ik wil weten wanneer zal de media stoppen met etiket of benaming Chotoe heeft een Nederlandse paspoort waarom surinaamse gedetineerden wil weten als hij de winnende doelpunt voor oranje zal schoren hoe zou je hem benoemen


  Maak melding
 8. Met nummer 6 Saya, nummer 7 Pedro en nummer 14 tafano ben ik het helemaal mee eens.

  Die man zat vast voor dingen die er waarschijnlijk gebeurd zijn,ik ken hem niet.
  Als iemand medische klachten heeft en dat aangeeft, dan maakt het niet uit waar diegene zich bevind of het nou in de gevangenis of ergens in de woestijn zit, moet hij serieus genomen worden en heeft die recht op behandelingen door (ervaren) artsen.

  Inderdaad waarom bij Holleerder wel en nu niet???Als ik zijn familie was had ik ook de discriminatie lijn gebeld als die bestaat.

  Zelfs een normale burger die geen crimineel is als Holleerder moet misschien maanden zoniet jaren wachten op zo’n een behandeling als wat hij heeft gekregen, en de andere laten ze gewoon sterven,belachelijk!!!

  Die advocaten hebben gelijk dat ze aangiften hebben gedaan, als zij een foutje maken worden zij ook op het matje opgeroepen.Ze moeten doorgaan tot het einde. De medische klachten waren bijna heel de dag via de media te volgen,ik ben benieuwd of we over deze zaak nog iets gaan horen.

  Bert moet maar ergens op msn gaan zitten ouwehoeren of anders terug gaan naar Sesamstraat.

  Zou er ook gezegd worden “een van oorsprong Nederlandse gedetineerde”??


  Maak melding
 9. Bert is het paprika of de paprika?
  Is het geitelul of geitenlul?
  Als hij iemand van jou directe familie was zou je dan anders piepen.
  Het betoog van Saya getuigt van niveau een heldere uitleg van een niet transparante samenleving.

  Sesamstraat


  Maak melding
 10. weet je wat het is heel deze staat is door en door verrot de een kan meer als de andere en dat is het verschil hier blanke krijgen voorrang en zwarte staat in de wacht vind je het vreemd dat ze beginnen te moorden en te doen anil


  Maak melding
 11. Laat overlijden van Tjan Chotoe niet voor niets zijn

  Steeds meer tekenen wijzen er op dat de 43-jarige Tjan Chotoe is overleden zonder dat er door de bevoegde instanties, lees medische dienst van de gevangenis, een adequate diagnose is gesteld. Al eerder werden er vraagtekens gesteld bij het functioneren van de medische dienst in de bajes waar Holleeder verbleef. Willem Holleeder bleek hartklachten te hebben die hem bijna fataal werden. Het lijkt er nu op, getuige de uitspraken van Chotoe’s advocaten dat zijn klachten niet serieus zijn genomen terwijl bij een zorgvuldige diagnose de longembolie goed te behandelen was geweest.

  De opmerkingen van Chotoe’s advocaten liegen er niet om. “Onze cliënt had al drie weken zijn gezondheidsklachten gemeld bij de medische dienst van de inrichting. Alle artsen die hem zagen, dachten dat het probleem tussen zijn oren zat. Ze adviseerden hem met een psycholoog te gaan praten. Geen van allen dacht dat het echt serieus was.”

  “Bij ons bestaat de angst dat het als gedetineerde moeilijk is om serieus genomen te worden bij gezondheidsproblemen.” Uit de onderlinge uitwisseling van ervaringen is gebleken dat het vaker voorkomt dat gedetineerden blijvend letsel overhouden aan klachten die door inrichtingsartsen genegeerd worden, aldus advocaat Aalmoes.

  Het is algemeen bekend dat gedetineerden bovengemiddeld een beroep doen op de gevangenisarts en medische dienst, vaak niet gefundeerd, maar dat mag en kan geen beletsel zijn om gedetineerden anders te behandelen. Een bezoek aan een medische dienst en/of arts is ook vaak een uiting van het gebrek aan zorg en aandacht die, gezien het feit dat het er in het huidige gevangenissysteem (lees niet of nauwelijk geen activiteiten en meer uren opgesloten) geen tijd is voor een humane bejegening zoals we die in de jaren negentig kenden. Laat staan dat een gedetineerde wordt voorbereid op terugkeer in de maatschappij. Een gedetineerde is bovendien in toenemende mate afhankelijk van de medische dienst binnen de gevangenis en kan niet snel een beroep op een arts van buiten doen. Zo hij/zij al weet dat die mogelijkheid er is.

  Hopelijk krijgt de familie van Tjan Chotoe snel te horen hoe de vork in de steel zit en indien blijkt dat er fouten zijn gemaakt de verantwoordelijken hun straf niet zullen ontlopen. Verder zou het een goede zaak zijn dat er landelijk onderzocht en geïnventariseerd wordt hoe zorgvuldig men met klachten van gedetineerden om gaat, een onderzoek waar gedetineerden zélf bij betrokken worden.
  En wellicht dat de politiek het zich kan aantrekken om de brokstukken (lees onverantwoorde bezuinigingswoede) van vorige kabinetten te lijmen en het gevangeniswezen weer het humane gezicht (terug) geeft die het ooit had in Nederland en daar buiten.

  De familie van Chotoe krijgt hem er niet meer mee terug maar wellicht is zijn dood dan niet voor niets geweest.

  R.I.P. Chotoe

  http://www.crimesite.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=3813&mode=&order=0&thold=0


  Maak melding
 12. tjan, ik ken hem wel persoonlijk, had je ook niet geholpen of naar je geluisterd, hij is slachtoffer van zijn eigen karakter. toch gun ik hem dit absoluut niet en wens zijn vrouw en dochter alle sterkte met het verwerken van zijn dood.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES