vrijdag, april 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameParlementariër: Suriname te afhankelijk van hulp

Parlementariër: Suriname te afhankelijk van hulp

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 aug – Suriname is nog te afhankelijk van donorhulp. Dit zegt coalitieparlementariër Frankel Brewster. De staatsbegroting die bij het parlement is ingediend, geeft weinig nieuws te zien in dit opzicht. “Donorhulp is welkom en nodig, maar onze ontwikkeling is teveel afhankelijk van externe factoren,” aldus Brewster.

Als er toch donorhulp binnengehaald wordt, dient die maximaal benut te worden. Onder meer de agrarische sector zou meer exportgericht gemaakt kunnen worden. De bijdrage van het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, is nog veel te gering. Een aandeel van tien procent in het nationaal inkomen, geeft aan hoe onderbenut de mogelijkheden in de sector zijn.

Dit is voor een belangrijk deel te wijten aan het noodlijdend bestaan van parastatalen, die onder meer gespecialiseerd zijn in de productie van melk, garnalen, rijst en bananen. Daarom mag privatisering niet al te lang meer vermeden worden. Mogelijkheden moeten worden bekeken voor uitbreiding van de productie van niet-traditionele gewassen, waaronder soja en maïs.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. ach man, kom toch met iets nieuws. Dit kan elke idioot voorspellen. Jullie doen geen ene fuck voor het land en de mensen. En als er een buitenlandse investeerder komt dan strijkt het land maar ENKELE percentages binnen. En zo worden de rijkere landen nog rijker. En niet te vergeten de individuele ambtenaren in Sur., die door deze investeerders zijn omgekocht. Suriname, mijn land ik heb nooit hoop gehad dat het iets met je zal worden. Veel succes met die corrupte beesten.


  Maak melding
 2. Haal uit de zogenaamde donorhulp(landen) wetenschap/techniek
  dat direct toepasbaar is in Su.
  Geld aannemen betekend hoer zijn. Geld aannemen voor fam. en mooie dingen kopen.
  Verder niks.

  Haal koni in huis


  Maak melding
 3. Geachte redaktie,

  Dit is gewoon het zelfde liedje m.b.t. ‘Ondernemerschap’. Een ondernemer moet weten hoe geld te maken voor zijn onderneming (Suriname),om zijn personeel te kunnen uit betalen (het Volk).

  Hij of zij moet creatief kunnen denken. Een neus voor zaken moeten hebben. Voor langertermijn moeten kunnen plannen en denken en doen, vooral doen.

  Ondernemerschap is een vak. Micro en Macro ondernemingen vereisen in deze tijd vakkundige en gespecialiseerde managers.

  Maar als die ondernemer geen manager is, zelfs nooit geweest is, zelfs geen affiniteit heeft met zijn eigen onderneming, lak heeft aan zijn personeel (het Volk). Slechts beleid maakt of laat maken om de vorm. Infeite een ordinaire hosselaar is. Wat verwacht je dan anders van zo’n vent.

  Op den duur wordt bedelen een levenshouding, maar zo is de opvoeding ook geweest. Dit m.b.t. de ontwikkelingshulp. Velen zijn niet opgeleid tot managers, maar tot kleingeestige bedelaars en hosselaars.

  Dus eingelijk kunnen ze het niet helpen. En je wil ook nog je tijd gaan verdoen om hen op oude leeftijd te gaan transformeren ? Hoe dan.

  Laten wij heel veel met de jongeren doen. Laten we onze jongeren goede lees- en studieboeken geven, goed onderwijs aan het verzorgen, goede trainingen geven zoals gebeurd is met de pas afgestudeerde brada Misiekaba (alsnog gefeliciteerd), dan zal je zien hoe je die gasten kan laten piepen.

  Trouwens, hoorde je het al(een voorbode), die discussie tussen de afgestudeerde Misiekaba en Vene ?

  En die jongeman had gelijk. Je kan als voorbeeld, s’morgens geen vent zijn, en s’ avonds weer travistiet. Je moet wel consequent zijn in je houding, anders maak je op mij een gespleten indruk. En wat moeten wij daarmee.

  Dus wat ben je: President of Partij-Voorzitter. Vertegenwoordig je het gehele Volk of slechts een deel van dat Volk. Namens wiespreek je op een bepaald moment. Wie ben je, wie wil je zijn, zeg Misiekaba.

  En ja hoor, meneer wordt dreigend boos: “Misiekaba, ik waarschuw je jonge-jeugd”!!!! Ik waarschuw je nogmaals!!!!
  Typisch het conservatisme.

  En Misiekaba, met zijn respect voor oudere mensen, laat de kwestie maar rusten. Maar zeg ik, als de jongeren het nu niet doen, het nu niet wagen te doen, wij hen die kansen niet bieden, het heft nu niet in eigen hand laten nemen, wanneer dan wel.

  Misiekaba proficiat!!!!

  Waka bun.


  Maak melding
 4. Dit is nieuw, een coalitie parlementarier die durft kritiek te leveren op zijn “eigen” regering.

  Frankel Brewster, die naam moeten we gaan onthouden. Als alle assembleeleden echt hun werk naar behoren zouden doen, dan staat Suriname binnen de kortste keren er veeeel beter voor.

  De assemblee is namelijk de baas van de ministers!


  Maak melding
 5. ik neem aan dat de sur. politici ook ons commentaar lezen. Moeten ze zich dan niet schamen. Of denken ze van, laat ze in Ned. maar lullen.
  Zoals de eigen woorden van Bosje: laat ze maar kletsen, ik heb mijn zakken gevuld. Dat zij hij ooit een keer met zijn DRONKEN KOP. Weet je dat nog Bosje. Het was een keer in Almere. Ik hoop dat je dit leest.


  Maak melding
 6. Hahahha de politici jullie commentaar lezen, (Buitenman en Sekrepatu,buiten gesloten)nou dan worden jullie uitgekotst.
  Gaan jullie eens leren gezonde en opbouwende kritiek te leveren,ipv dat overloze gezwam.

  Geen WOORDEN MAAR DADEN, zij die denken nodig te zijn in Suriname,niet hier koeterwals komen typen.


  Maak melding
 7. ik zegt het nogmaals.als je geld heb moetje ook geluk hebben.geld zonder geluk is niks aan.kijk naar sur bijv die overheids gebouw. dat was gemaakt door de nederlanders.suriname met zo veel geld bedeld nog steeds.ik heb een beetje de neiging te zeggen dat donkere mensen laag zijn. ze kunnen zijn eigen huis niet bouwen.er komt zo veel geld in sur maar het verdwijnt.het geld komt maar zonder geluk.mischien moeten de leden van de overheid gaan bezinnen.om dat ze geen geluk hebben.


  Maak melding
 8. ondanks zo veel rijkdom in suriname.
  toch loopt de heer venetiaan en sardjoe te likken.in het buitenland vooral.
  geachte sur parlements leden.wanneer gaan jullie stoppen met likken en pikken……,
  de sur moeder aarde heeft jullie genoeg gegeven.zorg vuldigheid is vereist……..,


  Maak melding
 9. die leiders op de hele werld zijn dronken van macht. ze zijn hun verantwoordelijk heid vergeten. als ik een leider zou zijn. dan zou ik natuurlijk ook in de verleiding kunnen komen.maar gezien de colegas zou ik mijn er uit halen van die groep. ik zou zelf standig werken. want ik heb liever dat ik veel doet voor de mede mens.want ik ben niet bang voor mensen maar wel voor de hoge.want ik geloof best dat er een baas is.anders zou de machte loosheid niet bestaan. de armoede zou ook niet bestaan. de verschillen.de dood en geboorte. arm en rijk. voor de ene is rijk de gewoonste zaak van de werld en voor de ander is het een droom. sommige mensen dromen alleen voor een huis. en de andere voor eten. als ik rijk zou zijn.dan zou ik armen helpen. voor al een leider kan veel mensen helpen.een leider hoefd met zijn eigen geld mensen niet te helpen. nee. een leider kan met de balsting geld mensen helpen. en wat doen de leiders. ondanks een redelijke baan en salaris. toch stelen ze van de aller armste. ik zou zeggen. denk dat jij een keertje dood moet. in je eentje. en ik geloof zeker dat de straffen niet kwijt gescholden zullen worden.ik geloof dat iedereen zijn straf krijgt. wat men wil vertellen aan mensen van probeer gewoon te doen. wij hebben alle maal fouten gemaakt. maar doe het niet bewust. anders krijg je die straf honderd procent zeker. kijk zelf maar op de werld. hoeveel ellende er zijn. maak je toekomst niet erger dan het is. ik geloof dat deze aarde is om te leiden. dat staat ook in de bijbel. maak geen fout bewust. de duivel probeert ons te verleiden zo dat wij op dit aarde blijven hangen. je ziet het toch hoe zwaar het is op dit aarde. nu heb je het mischien beter.maar als je in de volgende fase in een arm gezin geboren word dan kan je niet terug. als je vandaag iemand uit buit dan ben je de volgende keer aan de buurt om ook uit gebuit te worden. als je het goed heb steel dan niet van de armen. dank zij het luie en stelende beleid in suriname. verkopen meisjes hun lichaam om te eten. is het dan geen fout van de leiding. met minder dan een half miljoen mensen in een rijk land. jullie surinaamse leiding gevende. jullie hebben de verantwoordelijk heid op zich genomen en maakt misbruik. jullie hebben vandaag geen respect voor de moraal. daar om zal de moraal geen respect voor jullie hebben als jullie hem nodig hebben. iemand die bewust misbruik maakt. zal niet rekenen op vergeving.je zal het moeten betalen. je oost watje zaait. gevoels matig kun je dit ook zien. kijk maar…. onderzoekt het zelf en ondekt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES