Moet Suriname zitten op zijn rijkdom of niet?

13

PARAMARIBO, 30 aug – De regering en het parlement hebben zich zowaar geworpen op de vraag of Suriname zijn natuurlijke hulpbronnen zoveel mogelijk moet ontwikkelen of niet. Moet er gewacht worden totdat Surinamers zelf alle technologie beheersen om de rijkdom uit de bodem te halen of moeten buitenlanders erbij gehaald worden? Voor president Venetiaan is de hele discussie overbodig.

Het is zo klaar als een klontje: de technologie is er (nog) niet, maar er is geld nodig voor onderwijs, gezondheidszorg en sociale hulp. Dus kiezen voor de idee van niet exploiteren wat je zelf niet kan doen, is not done. “Deze regering gaat het volk niet oproepen om op de plaats rust te maken, terwijl de rest van de wereld zich verder ontwikkelt”, zegt Venetiaan. En de waarde van toegevoegde waarde?

De oppositie vindt dat juist hier Suriname het laat afweten. Er wordt alleen maar geleverd, de grondstoffen worden weggedragen. Een goed voorbeeld is het Canadese Cambior wiens dochterbedrijf Rosebel Goldmines goud mijnt zonder behoorlijke controle. “Door Cambior gaat alleen de Canadese economie vooruit, terwijl wij achterblijven”, zegt Jiwan Sital van A 1.

Suriname moet zijn natuurlijke hulpbronnen maar verantwoordelijk gaan ontwikkelen. Dus meer controle op multinationals en waar mogelijk nalaten. Venetiaan gelooft meer in evenwicht. “Elke regio, elk district moet zich realiseren dat het zitten op je natuurlijke hulpbronnen een strategie kan zijn, maar geen ontwikkelingsstrategie is.” Ontwikkeling vergt nu eenmaal offers.


13 REACTIES

 1. Wie wil bestolen worden. NIEMAND

  Baas V, zorg dat er geld komt om de bovengenoemde zaken te laten draaien of blijf je, je ogen dicht houden ( dit is geen wiskunde) maar dom denken. let op mi boi
  alleen Su en bevolking verliest. Daarnaast bestaat Su. niet alleen uit Par’bo.(denk)

  Suri’s wees wijs laat je niet uitbuiten.
  en loop nooit van je leven achter Redi Musu denkers.

  Goudzoeker of houthakker


  Maak melding

 2. Dat is dat ding toch.
  In het verleden voor 1975 moest een ander voor jou beslissen (Su). Al zat je toen op de goede weg met mogelijkheden voor (SU), werden deze afgewezen, afgehouden enz. Puur om voordeel in handen te houden.(Ned).
  Maar je nu te laten uitbuiten, is land en volk verkopen. No doe.

  Suri blijf je rijkdom in de gaten houden.
  geef de niet willende mensen geen kans de boel te laten voor onnodigheid.

  Aboikoni tegen Nowanidiekrong


  Maak melding

 3. Ondernemer als Surinaams ambassadeur in China
  zaterdag, augustus 19th, 2006
  PARAMARIBO, 19 aug – De ondernemer en stedelijk planner Michel Sjak Shie is voorgedragen als ambassadeur in China. Dit meldt parlementsvoorzitter Paul Somohardjo en leider van coalitiepartij Pertjajah Luhur, PL. De voordracht moet nog goedgekeurd worden door president Venetiaan. Maar als het aan Somohardjo lag, zat Sjak Shie al op zijn post in Beijing.

  Van ondernemer (tuinman )is Shaksjie nu een Ambassadeur !!
  Ik vind het heel goed en zo zie je dat deze regering geen waard heeft .
  Boeven zijn jullie .
  Wat weet Shaksjie in hemelsnaam ????


  Maak melding

 4. Als bedoelt wordt moet de Surinaamse overheid of het Surinaamse bedrijfsleven zelf haar natuurlijke hulpbronnen ontwikkelen, dan is de uitgangsgedachte fout. Het gaat erom dat een deel van de natuurlijke hulpbronnen in Suriname ontwikkeld dienen te worden tot eindproducten. Om dit te bereiken dienen afspraken met investeerders (of het nou locale of externe zijn), in te houden dat een deel van de betrokken grondstof op termijn in Suriname verwerkt dient te worden tot eindproducten. Eventueel in samenwerking met het Surinaamse bedrijfsleven.
  Suriname met een relatief kleine bevolking zal nooit instaat zijn om het totaal aan natuurlijke hulpbronnen zelfstandig te ontwikkelen. Het gaat dus om het vinden van een juiste mix tussen zelf ontwikkelen en export van grondstoffen.
  Met het stijgen van de vraag naar grondstoffen vanwege de opkomst van ondermeer China en India is het logisch te verwachten dat prijzen zullen gaan stijgen.
  Zitten op natuurlijke hulpbronnen kan dus zijn voordeel hebben. Maar als dat tot gevolg heeft dat je stil blijft staan, dan blijft de afhankelijkheid ten aanzien van extern kapitaal en know how bestaan.
  Bovenal gaat het dus om een juiste mix van opties (mix export/zelf ontwikkelen/reserveren in de bodem).
  Uitzondering op het bovenstaande zijn onze waterbronnen. Naar mijn gevoel moet deze hulpbron absoluut in Surinaamse handen blijven. Dus geen grote watertankers van externe bedrijven die middels pijplijnen naar waterwingebieden voor een paar centen het water wegdragen.
  De beleidsmaker die hiertegen een wet weet aangenomen te krijgen, zal in de toekomst de redder van Suriname blijken.


  Maak melding

 5. Dit is typisch een Vene gedachte; Het land verkopen met al zijn bezit aan de blanke man, terwijl er mogelijkheden zijn om het in huis te ontwikkelen. Waarom is Vene persoonlijk tegen het dual citizenship. Van Ned. mag het wel! Mag het van Vene? Nooh.. We hebben (in mijn surinaamse groep) ir s op alle vakgebieden, architecten, planologen, economen, juristen enz.. enz. Deze mensen verdienen het grote geld voor de blanke multinationals en hebben heel veel ervaring op het gebied van technologie en ontwikkeling. Wij hebben al jaren geleden een brik gevraagd, want Su had kader nodig, maar wilde absoluut geen garanties afstaan. Meneer Vene en consorten we willen echt niet schandelijk rijk worden, we willen gewoon ons steentje bijdragen en lekker in ons land leven. We hebben in Ned. een eigen huis, autos, cariere en aanzien. Dit willen wij opgeven om in ons land te zijn en verder te ontwikkelen. Landbouw, bouw, chemie , metaal smelterijen etc. etc.. we hebben alle kennis in huis. Wat doen jullie om de deur voor ons te openen?? Waarom wordt de bakra (z.a. Doorwin) wel warm onthaald en worden wij geschoffeerd op Zanderij?? Waarom moet ik iedereen omkopen als ik computers wil schenken, maar krijgen alle bakra instanties heel veel aplaus in de pers voor hetzelfde?
  Waarom zoveel barieres in mijn land?? Waarom heb ik dat niet in India?? Wat is dat hele ding van sranamangs?? Waarom zijn we zo afgunstig en gunnen we elkaar neks. Dan maar liever weggeven aan de bakraman. Je kan op je bodemschatten blijven zitten en toch genoeg eten hebben voor het volk. Wij hebben landbouwgrond bij uitstek, vraag het maar aan de bakras en Wageningen Univ. Wij hebben visgrond waar je u tegen zegt. vraag het maar aan de jappen en koreanen. We hebben mooi zand, klei en olie om huizen te bouwen. Begin dat zelf te exploreren, maar verkoop je goud en je bauxiet niet. Want ooit zullen ze er een record bedrag voor neertellen. Wat ons betreft die mes snijd langzaam door die navelstreng heen en dat doet heel veel pijn.
  Ooit zullen we grote dingen doen voor de wereld behalve voor ons land Suriname.


  Maak melding

 6. Laat de regering zich informeren door de Arabische landen als Bahrein, Koeweit, Qatar & Ver Arabische Emiraten hoe natuurlijke rijkdommen het beste geexploiteerd kunnen worden zodat de welvaart ten goede komt aan de hele bevolking.


  Maak melding

 7. We zitten op een gouden bank en toch zijn we bedelaars!!!
  Zolang de regering opuit is op eigen belang verandert er niets. Dit is niet iets van nu maar bestaat al héél lang. Verandering van mentaliteit moet eerst plaatsvinden dan kan SU zelf profiteren van zijn/haar rijkdom.
  Voorlopig na begie torie hoe hard het ook is !!


  Maak melding

 8. Suriname ontbeert dus het kapitaal en know how om de ontwikkeling zelfstandig te realiseren.

  Vraag: wat kost het? Hoeveel zou Suriname nodig hebben om bijv. het goud en bauxiet zelfstandig ter hand te nemen?

  Gisteren zag ik een reportage over Het Nigeriaanse zwarte goud en de dubieuze rol die Shell daar speelt. Walgelijk!


  Maak melding

 9. Hooggeachte: Meneer V.

  Ik heb een ding geleerd “BID en WERK” soms moet het hard werken zijn of zwaar arbeid.
  Maar gaan zitten wachten tot dat mana uit de hemel komt vallen, bestaat niet meer.

  Op anderen gaan zitten wachten” je weet ze komen niet zomaar, meestal liegers, bedriegers of slimmeriken”. Wachten totdat je eigen mensen het kunnen,(Suri’s )kan waarschijnlijk na 200 jaar. Nu beginnen Suri’s op te leiden binnen 20 jaar effect.

  Waarom dit, Meneer V. dit omdat Suri’s geen Joekoe (valuta)of voor U en aanhang geen groot georganiseerde feesten geeft, uitstapjes buitenlandse reisjes. SU heeft vele nadelen van corruptie gekent, het gaat maar door.
  Jammer maar helaas deze mensen(politiek) zijn niet meer te stoppen.

  VAARWEL SU IK ZAL JE NOOIT VERGETEN.

  droevig


  Maak melding

 10. Klaar als een klontje zegt hij (V.tje). Ohlala !!!
  Vraag: hoe kwamen(komen)de boys incl. Brazilianen in SU aan al het goud, behoorlijk veel(tover of zo)Geen kennis van technologie. Maar goud was(is) er, en hout ligt er gewoon bij.

  Dus de firstman in Su, dhr V.is blind.
  Hij draagt een bril om zich te verblinden.
  Voor wie, dat weten wij niet de toekomst zal ons leren, maar dan is het waarschijnlijk te laat, dan zitten wij (Su) met een kontract van enkele (25 tot 50)jaar aan een buitenlandse onderneming vast.
  Begrijplijk” Land” verkocht :daarom zoveel politieke liefhebbers van domeingrond.

  V.tje. vertel de waarheid.


  Maak melding

 11. oke surinaamers met melly heb je het te doen nu. ik hou zo veel van mij land. wat ik niet begrijpen kan is dat wij mensen niet van elkaar houden.als wij donkere mensen over de wereld niet uit elkaar gedreven waren verstoort. in wat god heeft laten leven en leven wij door elkaar.oneningheid .haat.valsegedachtens.niet vrij willen leven het land inzijn waarde laten begroeien blind zijn voor het goede.oke mellyboy. ik zal het veranderen als ik de kans krijg. van moeder suriname. ik zal je komen geven wat mijn mensen niet onder ogen kunnen zien geven in het paradijs. eerst heeft suriname zelf het land moeder suribo.haar kind weer thuis nodig. mensen. ik praat niet zuur maar het wordt zeker wel zoet. in suriname. als moeder haar boy. nu wel echt thuis wilt houden . ik kom er aan suriname. ik hou te veel van U suriname.ik kan de mensen daar niet kwalijk nemen. als je er in bent. zie je niet wat jij echt hebt. dus ik ben daar geboren ja ik zie nu heel goed wat ik daar heb achter gelaten .het zal mijn mensen pas zeker lukken als zij eerst van elkaar gaan houden . stoppen met haten . voor elkaar klaar staan. samen met elkaar leven vertrouwen.het land geven wat hij zij nodig heeft. en dan is het de PARADIJS die ik wensen wil met haar zijn rijkdommen. ik zie het zo alle donkere mensen zijn even rijk als suriname. maar dat zal verandere mensen ik hoop het in dit leven dat ik nog leeft. hoop ik het mee te kunnen maken. dat mijn mensen 1 kunnen zijn. oke kijk uit naar Do the Done. in paramaribo. sweet sranang. ik kom je veranderen moeder.blijf cool. ik zal een teken geven als ik daar al acktief zal zijn . en dat is mensen . kijk naar de dag uit .dat het 1dagje licht zal blijven in suriname. dan heeft moeder haar jongen weer bij haar thuis gehouden.. en dan is suriname .van DO the Done. en al al al mijn donkere rijke mensen. ik weet wat delen geven samen leven is mensen .dat alles verzin ik niet maar aan alles kan je bijna komen . maar behalve aan de tijd mijn mensen.ik hou zeker van mensen. en meer van donkere zwarte rode gele gamaardoor , ik hou van mensen. mensen zijn het rijks wat in het leven bestaat. dan komt. wat het land je geeft. tog lieve mensen.kijk uit, zeker naar verandering. ja . ik kom jullie allemaal daar in paramaribo bevrijden ja. mijn lieve mensen daar . president het is tijd nu te gaan rusten.u bent al oud ouder dan oud.geen goede vader van het land. tot nu toe.maar goed dan .


  Maak melding

 12. heeft suriname rijkdom.dat is vreemd.
  ik zeg vreemd. om dat de gemiddelde surinamer geen wc kunnen bouwen. ja je hoord het goed.mischien denken jullie wat stom.
  maar een mens moet toch een goede voor zienning hebben. betreft sanitair.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.