Meerjarenplan zal Surinaamse economie opkrikken

10

PARAMARIBO, 12 aug – Het Meerjaren Ontwikkelingsplan 2006-2010, MOP, kan de Surinaamse economie beslist ten goede komen. Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos. Als de sociale partners elkaar weten te vinden en hun beleid goed afstemmen, is er veel gedaan.

Ontwikkelingsstrategieën kunnen dan meer het gewenste effect sorteren. Iedereen wordt daar beter van. Ook is een culturele omslag vereist. Denken dat je het kunt houden op het verbouwen van pinda, terwijl de rest van de wereld er zoveel van produceert, zal geen vooruitgang brengen. “Onze economie zal blijven stagneren, als dat het enige is dat we kunnen”, zegt Van Ravenswaay.

Niet dat de pinda nu maar vergeten moet worden. Suriname zal zijn cultureel erfgoed moeten commercialiseren. Wat je gewend bent te doen, gewoon beter doen, veredelen. “We moeten pinda’s gaan produceren met toegevoegde waarde”, aldus Van Ravenswaay. Rijke opties zoals de vele zuivere drinkwaterbronnen in het land, moeten tegen dit licht gehouden worden.


10 REACTIES

 1. Zal en kan zijn twee verschillende dingen.
  Het artikel begint met “zal” en vervorgt met de minster zegt “kan”
  En kan heeft de minister gezegd en dus hoeft het ook niet.
  Vervolgens heeft de opposite weer aangegeven dat er geen geld is voor de plannen van de minister ,maar dat de plannen gebaseerd zijn op “als dat geld er eens is” en “nou dan maar de belastingen verhogen”.Deze plannen zijn fantasien van de ministers.


  Maak melding

 2. Een belangrijk aspect van het Meerjaren Ontwikkelings Plan zijn initiatieven die moeten ontstaan vanuit het bedrijfsleven. De overheid kan tenslotte alleen stimuleren. De initiatieven van het bedrijfsleven moeten gericht zijn op export en import vervanging. Het jammere is dat Surinamers niet te boek staan als producenten maar meer als op import gerelateerde handelaren. Dit terwijl er enorme kapitalen beschikbaar zijn onder de Surinaamse financiele elite. Kapitalen die makkelijk en succesvol ingezet zouden kunnen worden in op export gerichte productie. In vele andere landen zie je dat er risicodragende investeringsfondsen ontstaan ten behoeve van ideeen/plannen van vaak jonge/startende ondernemers. Dit soort fondsen betekenen vaak een enorme spinoff voor de betrokken economie.
  Het jammere in Suriname is dat er nog steeds een handjes ophou mentaliteit naar de overheid toe bestaat. Dit is te merken in de vele opienies die steeds worden geuit. Deze opienies zouden beter gericht kunnen zijn naar Surinaamse rijken die veel uit het land hebben gehaald, maar er niets in terugstoppen. Schattingen leren dat er ten minste 2 miljard dollar beschikbaar is van Surinaamse rijken op buitenlandse rekeningen. Een 10% investering hiervan in investeringsfondsen ten behoeve van succesvolle plannen van startende ondernemers in Suriname (bv afgestudeerden ADEK), zou erg heilzaam voor Suriname zijn.


  Maak melding

 3. Het Meerjaren Ontwikkelings Plan (MOP), waarin het regeringsbeleid voor de komende regeerperiode staat vervat, is in concept vorm eind maart 2006 gereed gekomen. Het document geeft de beleidsrichtingen die enerzijds verbonden zijn aan lange termijn doelen en anderzijds te vertalen zijn in jaarplannen. Verwacht wordt dat thema’s als de modernisering van de overheid, de sanering van de staatsbedrijven e.d. daarin aan de orde komen. Het MOP dient zijn weerslag te vinden in de jaarbegrotingen.

  Heel opmerkzaam weer. Het MOP is niet wat je denkt,opmerkzaam.


  Maak melding

 4. Deze plaat begint zo langzamerhand eentonig te worden.
  West-suriname plan zou evenals de stuwdam ook ten goede komen van suriname.
  De revolutie zou ook ten goede komen van suriname evenals het resultaat van de laatste verkiezing.
  Soso KA


  Maak melding

 5. Ik wil hier absoluut geen discussie van maken Lafu. Het MOP bevat diverse onderdelen gericht op economische ontwikkeling, sociale ontwikkeling (onderwijs, huisvesting etc.), rechtmatige verdeling (rechtstaat en veiligheid, goed bestuur en participatie etc.), cross cutting issues (milieu, gender etc.), partnerschappen (relatie bedrijfsleven, vakbeweging etc.) en zo meer. Dit vat ik samen onder de noemer voorwaarde scheppend ten aanzien van een gezonde economische ontwikkeling. De drijfveer voor economische ontwikkeling (zo ook in het plan) zal het bedrijfsleven dienen te zijn. Zonder verhoogde staatsinkomsten als gevolg van toenemende bedrijvigheid in de private sector loopt het plan naar mijn bescheiden mening spaak. Dat is ook de reden waarom ik mij graag richt op het verantwoordelijksheidsgevoel van onze Surinaamse rijken die overigens goed zullen varen bij succes van het plan.

  Als je zonodig commentaar op mij wil leveren lafu, dan wil ik je adviseren om zaken wat grondiger uit te zoeken. Ik laat het voor wat betreft dit onderwerp hierbij.


  Maak melding

 6. Dat is ook de reden waarom ik mij graag richt op het verantwoordelijksheidsgevoel van onze Surinaamse rijken die overigens goed zullen varen bij succes van het plan.
  maw de rijken worden rijker!! velen zullen je straks hier over uit schelden.

  Schattingen leren dat er ten minste 2 miljard dollar beschikbaar is van Surinaamse rijken op buitenlandse rekeningen.
  Het schijnt dat rijken dus geen enkele redenen hebben het geld naar Suriname te brengen,terwijl ze er al duidelijk goed bij varen met hun 2 miljard extra,dus als ze plannen hebben kunnen ze die zelf financieren.Het probleem is dat de staat geen geld heeft.

  Nu is het zo dat de regering het MOP baseert op de belasting drager!!! Dus welke rijke gaat nu geld brengen zodat de belasting dienst het zonder tegen produktie komt ophalen.!!! Geen een.
  Verder is MOP ook al eerder niet uit gevoerd ,de oppositie heeft willen evalueren maar het Front wil daar niks over weten.In ieder geval het vorige MOP is niet uit gevoerd.En deze zal ook niet uit gevoerd worden.Wat wel zal gebeuren is dat er belastingen ,meer belastingen betaalt zullen worden voor plannen die niet gerealiseerd zullen worden omdat men na het geld geint te hebben zal zeggen … het is nog steeds niet genoeg voor de financiering voor het MOP.Dit spelletje gebeurt ook bij de EBS, de mensen betalen nu bij de kassa voor een stroom aansluiting en maanden later is er nog geen stroom omdat de ebs beweert dat er geen geld is voor de aansluitng..waar voor je betaalt hebt?!!! waar is je geld naar toe?De ebs heeft geen antwoord.
  De belasting betaler zal betalen en niks zal gebeuren anders dan dat CLO geld gaat zoeken voor de arbeiders ,de ambtenaren.
  Dit is gewoon een stunt om geld binnen te halen om die huige situatie te continueren.Ambtenaren betalen voor het niks doen kijk zelf maar.
  Deze MOP zou volgens ministerie van buza in een commique naar het buitenland gaan over sanering van het ambtenaren apparaat.Ze zochten geld bij het buitenland dus mooi praatjes opschrijven, toen de donoren toch niet gereageerd hebben, is het maar weer geschrapt.Ze zouden het al schrappen endat weet he buitenland inmiddels.Maar heb je een assemblee gehoord over dat saneren?Wanneer en hoe?Nee.maar men heeft geld nodig ze te betalen .waar gaat het vandaan komen? de vermeende 2 miljard van de rijken misschien, die belasting moeten gaan betalen.Dus de rijken kennen dit spelletje ze varen er al goed bij en deze regering zal ze niet pakken om hun geld hier te komen afdragen.Vooral niet als de regering nadat je dat geld ook hebt binnen gebracht poltseling MOT begint te spelen en je geld wilt af pakken.

  KIjk is mooi wat je schrijft ,maar het is een fantasie.De regering is niet instaat haar eigen huishouden te doen en wilt met belastingen geld er voor voor zoeken en zal dus redenen verzinnen belastingen te verhogen.Ze wiegeren te laten zien waar het geld van de vorige MOP naar toe is is gegaan en zullen in de teokomst ook weer weigeren.

  Maar ook al verhogen ze alle belastingen over 5 jaar hebben ze niet alle geld bij elkaar geraapt en is het MOP tijd schema overschreden en dan is het dus ook niet uitgevoerd maar geld is wel in hun zak verdwenen.


  Maak melding

 7. Even proberen het op jouw niveau van denken uit te leggen Lafu.
  Waarschijnlijk heb je veel waardering voor iemand als Bill Gates die de rijkste man ter wereld is, maar als tegenprestatie heeft gezorgt voor honderdduizenden belasting betalende banen in eigen land.
  Ik zou een aantal van zulke kaptains of commerce (lees zakelijk inventieve en gedreven persoonlijkheden) van harte welkom willen heten in Suriname. En dan mogen ze van mij best multi-milionair worden. Het liefst heb ik dat deze personen onze eigen Surinaamse broeders en zusters zijn die in het verleden wat geld hebben verdient met handel drijven (valuta transacties ed).
  De enige voorwaarde die er moet zijn, is dat ze hun extra geld (mag miljarden zijn)verdienen met export en niet met import, want daar hebben wij al voldoende van.
  En natuurlijk moet de overheid er zorg voor dragen dat de ondernemingen van deze mensen moeten kunnen beschikken over voldoende gekwalificeerde werknemers (lees goed onderwijs), goede transport mogelijkheden,etc. En uiteraard moet de overheid ook zorgdragen voor goede huisvesting etc. Alleen denk ik dat als mensen voldoende verdienen (lees economische groei) dan kunnen ze hun eigen woningen naar eigen smaak bouwen, hetgeen weer werk creeerd voor mensen in de bouw.

  Uiteraard zijn er nu al Surinamers die bezig zijn met de export (Para Springs etc.), dus geheel zwart/wit is de situatie niet. Alleen biedt Suriname met haar natuurlijke hulpbronnen, geografische ligging en hechte relatie met een geindustrialiseerd land, veel meer potentie dan tot nu toe wordt benut voor export expansie naar vooral de caricom.
  En natuurlijk moeten Surinamers in het algemeen veranderen van zwartkijkers naar mensen die de kansen kunnen herkennen en weten te benutten. Want dat is denk ik het grootste probleem in ons mooie Suriname. Dus, de schouders eronder en niet steeds zeuren.
  Ik wil in dit kader verwijzen naar landen die vanuit een veel slechtere uitgangspositie op zowat elk gebied, maar wel met ondernemers kracht, economisch sterke gemeenschappen hebben gerealiseerd (bv Vietnam (personen beneden armoede grens 15% t.o.v. Suriname 60%).


  Maak melding

 8. aah je probeert weer mensen te beledigen opmerkzaam.
  op jou denkniveau zie je niet dat je onnodig gewichtig doet en steeds probeert derden te beledigen terwijl je niks zinsvol vertelt.
  je begint gewichtig weer anderen woorden in de mond te stoppen.Heeft lafu ies over bill gates gezegd? nee, waarom stop je met “waarschijnlijk” die woorden zogenaamd in zijn mond.Jij vind bill gates geweldig dus haal je de man aan. Vertel je verhaal van uit jou stand punt. De rest van je verhaal klopt niet slaat op niks.de zoveelste keer post je heel gewichtig gekheid.


  Maak melding

 9. Ik denk dat Lafu mans genoeg is om zelf te reageren Bananenrepubliek. Hij gooide de handschoen in de ring en ik pakte het op.
  Ik denk niet dat hij/zij jou nodig heeft als spreekbuis.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.