dinsdag, april 30, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘Indirecte deelname in Surgold voordelig voor staat’

‘Indirecte deelname in Surgold voordelig voor staat’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 okt – Het afzien van rechtstreekse deelname in de grootschalige goudwinning van Surgold, heeft voordelen voor de overheid. Dit stelt het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, NH, in een bericht. Staatsolie is een goede vervanger.

Met voordelen. “Het niet rechtstreeks participeren van de staat Suriname in het Merian Goudproject heeft als voordeel dat de Staat geen additionele buitenlandse lening hoeft aan te gaan. Voorts heeft de Staat hierdoor een gegarandeerde inkomstenstroom uit de goudparticipatie”, stelt NH. Immers, de staat is enige aandeelhouder in Staatsolie. Het bedrijf neemt de vijf en twintig procent aan aandelen over.

De staat heeft hierdoor dan ook een “gegarandeerde inkomstenstroom uit de goudparticipatie.” Geschat wordt dat deze inkomstenstroom minimaal gelijk is aan de royalty inkomsten. Volgens het oorspronkelijke plan zouden de royalty’s worden gebruikt om leningen af te lossen. Het betreft dan leningen voor het aankopen van de aandelen. Nu hoeft alleen maar te worden gerekend op een goede goudprijs en de solide organisatie van Staatsolie zelf.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
  1. “Het niet rechtstreeks participeren van de staat Suriname in het Merian Goudproject heeft als voordeel dat de Staat geen additionele buitenlandse lening hoeft aan te gaan.

    De werkelijke reden hiervoor is:
    Omdat de overheid het niet voor elkaar zou krijgen het benodigd bedrag te lenen tegen een gunstig rentetarief.
    Suriname heeft al zoveel leningen waarbij de terechte vraag is “hoe zullen zij dit kunnen betalen als ze zelfs binnenlandse schulden niet kunnen betalen”
    ***********
    De staat heeft hierdoor dan ook een “gegarandeerde inkomstenstroom uit de goudparticipatie.”

    Het enige wat gegarandeerd binnenkomt is de ingehouden loonbelasting op de werknemers.
    Op de salarissen van de top komt niets binnen omdat deze op de loonlijst staan in het buitenland en worden doorberekend als een management fee en of als doorberekende beheerskosten
    Zelfs importen zijn vrijgesteld van invoerrechten.

    Vraag
    Wat heeft Suriname nou uit de deal met IAM Gold ontvangen????????


    Maak melding
  2. Om een idee te geven hoe volatiel (beweeglijk) de spotprijs van goud is hieronder enkele noteringen in usd:

    8/8/14 high 1322,37 low 1306,78 en close 1309,71

    8/10/14 high 1220,42 low 1205,34 en notering 1222,25 (21.57 u)

    In 2 maanden is de koers als een rollercoaster usd 100 gezakt in prijs.

    Neem je de middellange termijn dan heeft de low van maandag 8/10/14 ( 1183,26) een steun geraakt van 28/6/13 (1181,37) en ook die van 31/12/13 ( 1185,29).

    Afwachten of deze 3 dubbele steun het houdt. De markt is erg nerveus, die verwacht een pull-back tot de vorige weerstand op 1322,37, maar als dat niet houdt dan zakken we door deze sterke steun en koersen we rechtstreeks af op de volgende steun op 1032. DIt moet voor de korte termijn het belangrijkste steunpunt zijn, anders gaan we dwars door de psychologische 1000 punten grens richting de 864 , daarna 682 (okt 2008) en laagste koers van 550 (2006).

    Ik denk zelf dat de koers voldoende steun krijgt bij 1032 om weer tijdelijk op te veren richting 1200, waarna een volgende daling de koers in een klap terugzet richting de 680.

    Als de geo-politieke spanningen afnemen ( Oekraine, Syrie en Irak) dan is de huidige steun rond de 1180 eind van het jaar al niet meer houdbaar en kan de koers sneller richting de 1000 gaan.

    De tijd zal leren of de minister en de president nog steeds op hun borst kunnen slaan over deze onverwachte ontwikkeling.


    Maak melding
  3. Ondanks de wetenschap van al de Waterkant economen, incl hun analyses, ben ik van mening dat de president 100% juist heeft gehandeld.
    Staatsolie als de Generator van de Surinaamse economie, is een zeer goede zaak !
    Hebben jullie inmiddels door dat er opeens veel geld vrij komt op de komende begroting, aangezien de kostenpost van deelname in de Nassau/Merian Goldmine niet meer nodig is.
    Deal with that !

    Let wel, Staatsolie is ook al bezig met een groot Ethanolproject in Nickerie maar daar hebben al deze (Waterkant)economen geen weet van ! They are running around in circles on Waterkant.net, en missen de werkelijkheid.

    Ook al zou Staatsolie de rijstindustrie of een ander exportproduct financieren heb ik daar helemaal geen moeite mee, want we moeten uiteindelijk naar het totaalplaatje kijken.

    Zelf Nederland c.q. de NOS/NPS heeft in haar onlangs uitgezonden vuilspuitprogramma over Bouterse, toegegeven dat het heel goed gaat met Suriname met Bouterse aan de macht.

    En dat deze Hollandse programma makers Santokhie en enkele redie musu journalisten hebben kunnen strikken om wat negatieve uitspraken te doen, hadden wij kunnen verwachten.

    Eén tip aan de Suri overheid, regering en politiek is om nooit en nimmer Nederlandse journalisten te woord te staan, en hen gewoon en direct weg jagen als men om een interview vraagt.


    Maak melding
  4. Milton, de surinaamse overheid is skeer en met staatolie heeft men een nieuwe melkkoe gevonden. Tijd begon te dringen voor Bouta. Dit is een noodgreep.


    Maak melding
  5. @ Milton

    ” Staatsolie als de Generator van de Surinaamse economie ”

    Ik hoop niet dat hetzelfde staat te wachten als met de EBS generatoren !

    Geen geld om achterstallig onderhoud te plegen. Kapitaal nodig om diepte investeringen te plegen zijn verdwenen in de diepe zakken van het management en politici.

    Staatsolie houdt de Surinaamse bevolking overeind en participeert in allerlei projecten die de samenleving aangaan.

    Als er zand komt in deze generator is de Surinaamse bevolking overgeleverd aan giften van liefdadigheidsinstellingen.

    Misschien moet Sinterklaas met zijn zwarte pieten dit jaar een bezoek brengen aan al die stoute politici van het land Suriname.


    Maak melding
  6. De huidige Sranang leiders hebben helaas niet gehoord
    van de noodzakelijke diversificatie vd economie !
    Sranang moet in GEEN geval ALLE kaarten zetten op de mijnbouwindustrie !
    Zie hetgeen met de Afrikaanse landen gebeurt ! Die zijn zelfs
    de zeggenschap over grondstoffen kwijtgeraakt door hun
    sjinese leningen !

    Staatsolie draait redelijk en er zijn vooruitzichten, tracht
    wanneer staatsolie, zonder risico, in staat is andere
    sectoren bij te staan, dan te kiezen voor activiteiten buiten
    de mijnbouwsector !

    Trouwens goede opbrengsten en vooruitzichten staatsolie zeggen niets als de regering en de president verkeerde strategieen en inzichten hebben.
    Zie bijvoorbeeld de toestand in Venezuela waar meer dan genoeg inkomsten zijn uit de olie-industrie, maar waar de regering een semi-communistisch uitdeelsysteem (gratisbeleid) voor haar medestanders wenst uit te voeren !

    Dan kelderen jouw munt en jouw economie heel erg snel !

    PS : De door de president-“met veel inzicht”-, aangekondigde verhogingen van de uitkeringen, blijken “per ongeluk’ nog niet
    in de begroting van 2015 te zijn opgenomen !
    Zullen zeker ook door staatsolie betaald worden ???


    Maak melding
  7. Milton, net als de andere ‘economen’ hier op WKN heb jij niet voldoende informatie om te kunnen beoordelen of deze ontwikkeling goed is voor Suriname, Wat we wel kunnen constateren is dat de president plotseling met de mededeling gekomen is dat niet de staat maar Staatsolie het benodigde geld zal opbrengen om te participeren in de goudmijn van Surgold. Het maakt niet uit of deze handeling in de toekomst slecht of goed uitpakt voor Suriname, het hoort in een goed geordende maatschappij niet dat een president zich gedraagt als een ordinaire hosselaar, die ad hoc beslissingen neemt op basis van wat hem plotseling komt aanwaaien, hij pleegt zomaar, zonder de rest van de regering goed te informeren of samen met het parlement te overleggen wat de voordelen of nadelen van deze deal voor Suriname zullen zijn, zeer ingrijpende handelingen. Je kan een hosselaar, die ooit dubieuze blaadjes aan de man bracht, omhangen met een presidentiële sjerp en keten, maar dat wil niet zeggen dat hij geen hosselaar meer is. Het lijkt me heel onverstandig om het lot van het hele land in handen te leggen van een ordinaire hosselaar, die bovendien van zichzelf denkt dat hij en hij alleen de wijsheid in pacht heeft.


    Maak melding
  8. Minister Hok vergeet te vermelden, dat met deze actie Staatsolie financieel helemaal wordt uitgekleed.
    En laat Staatsolie nu 1 van de weinige Surinaamse bedrijven zijn, die het wel goed doen.
    In feite leent de regering niet bij externe geldschieters, want dat kan ook niet meer gelet op de hoge rentekosten op eerder afgesloten leningen, maar bij zichzelf
    Van het hele verhaal van minister Hok klopt dan ook helemaal niets.
    Linksom of rechtsom komen de participatiekosten in Surgold altijd voor rekening van de Surinaamse overheid.
    Het is alleen jammer, dat dit ten koste gaat het het best draaiende Surinaamse bedrijf, dat we hebben.
    Daarom is mijn pleidooi ook altijd, dat je goed lopende staatsbedrijven zo snel mogelijk moet privatiseren, want anders kom je nooir van die staatsbemoeienis af.


    Maak melding
  9. Indien Staatsolie verlies lijdt op de deelname in de goudsector, dan houdt ze weinig over voor nieuwe investeringen. De staat speelt hier dus met vuur!


    Maak melding
  10. In vind, dat Michael een heel duidelijk beel heeft gegeven van de risico’s van deze stap van de regering en dat Milton te weinig verstand heeft van economie om daar zinnig over mee te praten.
    Sorry Milton, maar je schiet jouw redenering direct helemaal aan flarden .
    Verder ben ik het helemaal eens met Ickenoom, die stelt dat de regering hiet met vuur speelt.
    Lenen bij jezelf gaat altijd ten koste van een andere interne partij, in dit geval Staatsolie.
    Zoals Koos zegt: schoenmaker blijf bij je leest.
    Dit is geen handige zet van de regering, maar een noodsprong.


    Maak melding
  11. Deze regering is niet in staat om de benodigde USD 400.000.000 op de Internationale Kapitaal markt aan te trekken.

    Dus iemand op het kabinet van de president, dacht creatief te zijn toen deze de voorlopige halfjaarcijfers van Staatsolie zag en dit dan maar direct door te sluizen en aan te wenden voor Surgold.

    Gevolg zal zijn dat wanneer Staatsolie zelf weer geld nodig heeft voor het doen van investeringen de Internationale Kapitaal markten dit zullen zien als een aanvulling op de begrotingstekorten van de Staat Suriname … en dit bedrijf verder uitgesloten zal worden voor het aanvragen van grote leningen.

    Daarbij zullen de banken die geld hebben geleend aan Staatsolie terughoudend en kritischer tegenover dit bedrijf komen te staan en dit land echt zien als een bananenrepubliek.


    Maak melding
  12. Milton, jij vond zeker ook dat Bouta 100% gelijk had toen hij, samen met Bosje, Staatsolie wilde verkopen. Gelukkig waren een heleboel andere Surinamers het niet met jullie eens en bleef het bedrijf in Surinaamse handen. Bouta is alleen goed in het stopzetten of willen stopzetten van goed doordachte projecten, denk maar aan Tapajai, Kabalebo, de Ethanolfabriek en niet te vergeten Staatsolie zelf. Het is dus niet aan Bouta zijn wijsheid gelegen dat hij nu mooie sier kan maken met het geld dat door Staatsolie verdiend wordt.


    Maak melding
  13. gezien het aantal leningen dat suriname nu heeft afgesloten, wens ik dat bouterse weer president wordt en de betaaldatum aanstaande is. hup hup ndp!


    Maak melding
  14. Sommigen zijn te dom voor woorden en met name Afu…..

    De huidige regering had een deviezenvoorraad van meer dan 800 milj. usd overgenomen van haar voorganger Front.
    De huidige regering heeft een groot deel van goudvoorraad, zie de cijfers na 2010/2011, verkocht met een niet gespecificeerde bestemming, waarschijnlijk om de staatskas te steunen middels leningen en de deviezenvoorraad aan te vullen.

    Op een bepaald moment dit jaar heeft de CBvS zelf in een bericht aangegeven dat de deviezenvoorraad was gedaald tot 700 milj. usd en in een bericht 2 jaar geleden heeft de CBvS aangegeven dat de goudvoorraad voor een groot deel zou worden verkocht met onbekende bestemming.
    Als je enig kennis hebt van het lezen van een jaarverslag dan weet je dat de toename in de internationale reserves (deviezenvoorraad) van CBvS in 2010 met name zichtbaar zal zijn in het daaropvolgend namelijk jaar 2011.

    Uit de cijfers van de CBvS blijkt ook overduidelijk dat de Frontregering in 2000 een lege staatskas had geerfd. Dit doemscenario is in de toekomst met de huidige regering niet denkbeeldig .


    Maak melding
  15. Beste Dre,

    Ik ben het helemaal met jou eens.

    Van mij mag de heer D.D. Bouterse hierna weer president worden, om zijn eigen rommel op te ruimen … want de regering die de volgende periode aan de macht komt, zal een een lege staatskas aantreffen en een heleboel impopulaire maatregelen moeten nemen om de boel weer op de rails te kunnen krijgen …

    Dit mag hij dan lekker zelf doen …


    Maak melding
  16. En de eerste die het land zal uitvluchten … is onze zeer overgewaardeerde Gillmore Hoefdraad.

    Zal mij niet verbazen dat de cijfers over de voorraden van de Centrale Bank van Suriname totaal niet kloppen en maar uit de duim gezogen zijn om de rust in het land te bewaren (mark my words).


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES