dinsdag, april 30, 2024
HomeFoto1 juli: Keti Koti viering in Suriname

1 juli: Keti Koti viering in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Kwakoe, het standbeeld in Paramaribo als symbool voor de afschaffing van de slavernij in Suriname op 1 juli 1863 (Keti Koti). Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag ook wel Dag van de vrijheden genoemd in Suriname. In Suriname heet deze dag officieel ‘Dag der Vrijheden’ ook wel manspasi (emancipatie) genoemd.

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. De dag wordt sindsdien als feestdag gevierd. Er kwamen circa 40.000 (Afrikaanse) slaven vrij.

Creoolse Surinamers en Antillianen in Nederland vieren de dag ook of herdenken de eerste juli in de kerk. In Nederland wordt Keti Koti sinds 2009 groots gevierd in het Oosterpark in Amsterdam. Hier staat sinds 1 juli 2002 het Nationaal Monument Slavernijverleden.

Het standbeeld van Kwakoe is een monument van Jozef Ludwig Klas (1923-1996). Het beeld staat op de hoek van de Zwartenhovenbrugstraat en de Dr. Sophie Redmondstraat, vlakbij ‘Ondrobon’. Premier J.A. Pengel onthulde de sculptuur onder grote belangstelling op 30 juni 1963 in het kader van het eeuwfeest van de slavenemancipatie op 1 juli 1963. Het beeld stelt een bevrijde slaaf voor die zijn ketenen heeft verbroken. ‘Kwakoe’ is de naam voor een man geboren op woensdag. De afschaffing van de slavernij viel op woensdag 1 juli 1863.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
  1. Reageerders, odi odi.

    Nog een prettige Keti Koti dag toegewenst.

    En waarom geen kranslegging bij het beeld van “KWAKOE”?

    Is die Armand Zunder thans op zoek naar wat US-dollars via Venezuela?

    Reparatiecommissie gedenkt gevallenen met kranslegging bij het beeld van Simón Bolivar.
    30/06/2014 (Bron-dwt.com)

    Voorzitter Armand Zunder van de Nationale Reparatie Commissie Suriname staat na de kranslegging een moment stil bij het beeld van Simón Bolivar.

    Maar weigert met zijn Nat. Reparatie Commissie Suriname een krans te gaan leggen zoals gebruikelijk bij het standbeeld van “KWAKOE”.

    Plotseling is Simón Bolivar in beeld gebracht i.h.k.v. de afschaffing van de slavernij in Suriname.

    Wat moet dit nu wederom voorstellen in Suriname?

    Wordt die Armand Zunder soms dement?
    Of heeft hij thans een Simón Bolivar TRAUMA overgehouden?


    Maak melding
  2. 1 juli is voor mij de dag om te laten zien dat we deel zijn van een samenleving. Je bent dan zichtbaar als minderheid, waar de meerderheid vaak tegen hun zin wel rekening mee moet houden. De geschiedenis leert ons dat voor de minderheid alleen individueel economisch succes geen garantie is dat de meerderheid rekening met je houdt. Je moet als groep je plaats in de samenleving afdwingen.


    Maak melding
  3. 01 juli 2014

    Voor Srika is het duidelijk. Hetzelfde beeld dat steeds weer terugkeert en het zwakste punt is bij de nazaten van deze slaven nl.,
    Blakamang no lobie blakamang !!

    En dit is juist wat anderen gebruiken om deze groep te blijven onderdrukken (en zichzelf te laten onderdrukken).
    Srika


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES