vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijNationale Partij Suriname: geschiedenis kennen

Nationale Partij Suriname: geschiedenis kennen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 jul – Voor de huidige en toekomstige generatie Surinamers is het belang dat zij hun vaderlandse geschiedenis kennen. Zij moeten daarbij wel beseffen dat de Surinaamse geschiedenis anno 2014 nog in hoge mate vanuit een Eurocentrisch denken aan hun wordt voorgehouden. Dit stelt de Nationale Partij Suriname, NPS, in verband met de herdenking van de afschaffing van de slavernij. De partij is dan ook voorstander van het systematisch herschrijven van de Surinaamse geschiedenis vanuit Wan Sranan Denki. Ook

Ook is de NPS een groot voorstander van het uitgangspunt dat onderwijs de basis is voor de ontwikkeling naar sterke Surinamers. “Sterke Surinamers zijn mensen die geloven in hun eigen kunnen en bewust bereid zijn op te komen voor hun rechten op het gebied van werkgelegenheid, huisvesting, redelijke prijzen voor basisgoederen, redelijke inkomens en redelijke pensioenen. Op dit punt aangekomen is het helder voor eenieder dat de Nationale Partij Suriname gigantisch veel werk te verzetten heeft wanneer het er om gaat om het spectaculaire toekomstbeeld tot werkelijkheid te maken”, aldus de NPS.

Ruim honderd en vijftig jaar na de afschaffing is er immers nog veel te doen. “Grote aantallen nazaten van de vroegere tot slaaf gemaakten verkeren anno 2014 aan de vooravond van Keti Koti nog steeds in een zwakke tot zeer zwakke sociaaleconomische positie. Lage inkomens en grote jeugdwerkloosheid, slechte huisvesting, zij zijn de grootste groep in onze gevangenissen en nemen ook de hoogste plaatsen in op de negatieve sociale statistiekladders in ons land. De NPS heeft in het verleden aangetoond zich te bekommeren om het lot van de minst bedeelden. Zij zal vooral in de toekomst dit beleid continueren en hierdoor als anker voor de sociaal-zwakkeren in onze samenleving optreden.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

41 REACTIES
 1. Sranang Denkie? Wat mag dat den wel wezen? Denken als een marron? Is dat juist niet de oorzaak van alle ellende?

  De Surinaamse regering moet gewoon aangeven hoeveel artsen, advocaten, ingenieurs, economen, arbeiders, verpleegsters, winkeliers, bouwvakkers, gouddelvers, marktlui enz. het land de komende 10 jaar nodig heeft en waar dus de kansen voor de mensen liggen. Niet iedereen kan goed studeren en niet iedereen heeft een hoogbeleerde job nodig. Het gros van de mensen doet eenvoudig werk waar je met een middelbare opleiding genoeg verdient. Een goede regering geeft aan waar de ontwikkeling ligt en schept de voorwaarden voor opleiding van personeel in die richtingen, in samenwerking met het onderwijs en het bedrijfsleven. Wat doet Suriname op dit gebied? Misschien moet Suriname er aan denken om een soort arbeidsbureau op te zetten die als enige bevoegd is om vraag en aanbod van personeel bij elkaar te brengen. Met de kleine bevolking zou dat geen probleem moeten zijn.


  Maak melding
 2. “Ruim honderd en vijftig jaar na de afschaffing is er immers nog veel te doen. “Grote aantallen nazaten van de vroegere tot slaaf gemaakten verkeren anno 2014 aan de vooravond van Keti Koti nog steeds in een zwakke tot zeer zwakke sociaaleconomische positie.”

  De oplossing is zo simpel: minder feesten en harder werken en leren.


  Maak melding
 3. ik wil soevereiniteit…H.Arron
  toen ging het land failliet

  ik ben de Baas….DADA in 1982
  toen ging het land naar de……..

  ik ga bruggen bouwen…..Wijdenbosch
  toen ging wederom het volk failliet

  ai boi


  Maak melding
 4. @Henk Molenaar,

  Die Bolle moet wat minder feesten. Overal waar er een feest is duikt hij op mat miss latina. Is er niks, dan creeert hij z’n eigen feestjes. Die monstertjes Akalia, Azalia en Ahalia zijn intussen wel erge feestbeestjes geworden.

  Henkie, wat voor werk doe jij eigenlijk en hoe hard werk jij dan? Die kolonialen werkten overigens ook erg hard om zo veel mogelijk uit te buiten. Jij doet toch niet zoiets dergelijks? Ik vermoed van wel. Dus ik zeg tegen jou: ga eens wat meer feesten en wat minder hard werken (uitbuiten). Je wilt toch niet een burn-out oplopen? Volj de Bolle (niet alleen op Twitter).


  Maak melding
 5. Henk Molenaar,

  Omdat je te hard bezig bent en het te druk hebt met…… uitbuiten? En dus oogkleppen op hebt?

  Krijgt die vrouw van je een pakslaag als ze niet elke dag 9 roti’s voor je maakt?


  Maak melding
 6. De claim die een groep CARICOM-landen in het kader van herstelbetalingen inzake slavernijverleden wil indienen bij hun oud kolonisatoren, maakt geen enkele kans van slagen als dat gezamenlijk gebeurt. Het zou veel beter zijn als Suriname zelfstandig een claim bij Nederland indient.

  Dat stelt jurist Guno Rijssel, voormalig secretaris van de door president Desi Bouterse ingestelde Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS), aldus de Ware Tijd maandag 30 juni 2014.

  Vanwege dit standpunt is Rijssel in maart uit deze commissie gestapt. Hij kan zich niet verenigen met de gezamenlijke aanpak die CARICOM en in navolging daarvan de NRCS, onder leiding van de econoom Armand Zunder, voorstaat.

  Toch blijft hij betrokken bij dit onderwerp. Hij hoopt dan ook dat president Bouterse ooit zal gaan inzien dat het op deze manier niet gaat werken. De relatie tussen Suriname en Nederland is echt van een andere orde dan de relatie Engeland met haar voormalige koloniën. ‘Ik acht het uitgesloten dat Engeland ooit ook maar één cent zal willen betalen. Het gaat daar immers om heel veel landen, dus zou Engeland heel veel geld kwijt zijn.’

  Armand Zunder wil niet reageren op de uitspraken van Rijssel. Dat zou president Desi Bouterse moeten doen, vindt hij. Zijn commissie voert immers het beleid uit dat door CARICOM en Suriname is bepaald, aldus Zunder, die kennelijk geen standpunt vanuit de NRCS durft in te nemen.
  June 30, 2014

  Waarom mobiliseerd deze gek Zunder de nazaten niet om gewoon te gaan werken net als de rest van de surinamers ?!
  Waarom geeft hij de nazaten de hoop dat er geld te verdienen valt uit het lijden van hun voorouders?!
  Waarom luisteren de nazaten naar deze gek?


  Maak melding
 7. @Ray,

  Jij domme neger. Als hard werken alles is, waarom zijn de hard werkende ezels, de bezige bevers en alle andere harde werkers dan geen miljonair?
  Als leren alles is, waarom zijn de academici dan ook ziek, zwak en misselijk? Waarom werken ze dan in loondienst?
  Die Indiaan in het bos die geen opleiding heeft en slim (ipv hard) werkt, die kan overleven in het woud, maar jij met al je ijver en geleerdheid komt al na 1 dag om. Zoveel waarde heeft jij harde werk en geleerdheid dan.


  Maak melding
 8. De nazaten vd slaven zijn luie flikkers. Niet willen werken en leren maar wel lui achterover leunen en bedelen. Uitzonderingen nagelaten


  Maak melding
 9. Jesse, jij noemt Ray een domme neger….

  Ik denk dat Ray meer verstand en gevoel voor eigenwaarde in zijn linkerpink heeft dan jij in je hele lichaam.

  Blijf maar nog 10 generaties heerlijk in je slachtofferrol zitten. “How is that working for you so far?”


  Maak melding
 10. Hoeveel geld hebben de nazaten in Suriname opgehaald voor een monument voor hun voorvaderen???

  HELEMAAL NIKS!!!

  Zo veel respect hebben ze nu voor hun voorouders.


  Maak melding
 11. Jesse

  Henk Molenaar,

  Omdat je te hard bezig bent en het te druk hebt met…… uitbuiten? En dus oogkleppen op hebt?

  Krijgt die vrouw van je een pakslaag als ze niet elke dag 9 roti’s voor je maakt?

  het is niet voor niks dat de vrouwelijke nazaten op zoek naar zijn naar mannen van een ander ras. Stuk voor stuk kansloze losers met een grote bek en geen opleiding.

  Ga eens naar een diploma uitreiking. GEEN ENKELE MANNELIJK NAZAAT van slavernij die daar een diploma in ontvangst neem. ALLEMAAL VROUWEN!!


  Maak melding
 12. Beste Koos,

  net als jij maak ik mij weer boos over die kansloze losers .die toepen dat ze recht hebben op een schadevergoeding.


  Maak melding
 13. @Molenaar,

  Wie denk je dat die (geleerde) vrouwen van gelukszaad voorziet? Juist. Zit een zus van je er tussen, die gelukszaad van die mannen krijgt? Of een dochter? Vreest niet, komt nog wel.


  Maak melding
 14. @Molenaar,

  Was jij niet vorig jaar zwart geschminkt als Zwarte Piet op pad? Hoezo? Valt vies tegen om almaar blank te zijn, niet? Is nie prettig he? Altijd een uitbuiter te zijn?


  Maak melding
 15. Voor mij part hoeft er echt geen herstelbetalingen te komen naar Suriname hoor!!! We zijn een zelfstandig land en we kunnen goed ontwikkeld zijn als wij harder werken!!, maar ja….!!! Ik eist echt niks van een ander land! Slechts een goed samenwerkend verband hebben! Eer je voorouders die tegen elkaar hadden gevochten, uitgebuit en al niet met wraak en hebzucht maar vorm een eenheid en wees lief voor elkaar. we kunnen het beter doen dan onze voorouders!!! Fijne emancipatie!!


  Maak melding
 16. In veel van de reacties komt de rancune en de afgunst die onder de oppervlakkige buitenkant van de Surinaamse gemeenschap broeit naar boven. Jammer hoor!


  Maak melding
 17. Ik hoor graag een opmerking van Jesse die ergens over gaat zonder de woorden “koloniaal”, “pedofiel”, “Zwarte Piet” en”Uitbuiter”.

  Dus en zinvolle bijdrage ipv van je minderwaardigheids- complex hier ten toon spreiden met cliché opmerkingen.


  Maak melding
 18. En Jesse, die gediplomeerde goed opgeleide ( Creoolse) Surinaamse vrouwen zoeken iemand op hun niveau en met hun ambitie.

  . Update: die kunnen ze niet vinden. Wel mannen die de hele rondhangen in bars met ontbloot bovenlijf en naar jonge meisjes fluiten.


  Maak melding
 19. @henk molenaar,

  besteed geen negatieve energie aan een kansloze, hersenloze, werkloze, onopgevoede, ongemanierde, ongeletterde, onbeschofte, geindoctrineerde paarse strontvlieg als die randdebiel, dorpsidioot en kontlikker van een meervoudig moordenaar met de nickname Jesse.

  Bij deze revokleuter, zonder enig historisch besef, staan de striemen van de luiers nog in zijn reet. Dus geen partij voor een geciviliseert mens als jij.


  Maak melding
 20. @Jesse

  Kijk we hebben juist NIET GELEERDE parlementariers als bouta en brunswijk,en jij droomt dat deze oerstomme vleugels als deze 2 ons naar grotere hoogten zullen brengen ?!
  Neen wij zijn bij de afgrond beland,straks tuimelen wij met zijn allen in een grote donkere gat dankzij deze 2 broeders van je. Dan heb je misiekba,die speelt professor maar wiens zijde kiest hij ..juist de MOORDENAAR!!!
  Een ieder past zich aan aan zijn omgeving. Omgekeerd zal de indiaan het zijn die binnen in 1 dag zal omkomen in de stad Paramaribo. In Paramaribo moet je werken om te overleven en studeren hoort erbij !!

  Je bent ook een heel dom ding !
  Ben je toevallig ook een indiaan…?!


  Maak melding
 21. @Jesse

  Lees wat een niet geleerde brunsie allemaal doen kan

  ,Een voertuig van ABOP-leider Ronnie Brunswijk heeft het afgelopen zaterdag op staatskosten een servicebeurt gehad. Het zou gaan om de gele Hummer van Brunswijk. De kosten zijn voor rekening van het ministerie van Justitie en Politie.

  Het is niet de eerste keer dat voertuigen van ABOP-toppers en hun familie op staatskosten worden geserviced, vernemen wij. Bovendien worden de dienstvoertuigen van Justitie ingezet voor partijdoeleinden en privéaangelegenheden van minister Edward Belfort en overige ABOP-toppers.

  Familieleden van de minister rijden ook dagelijks rond in voertuigen van het ministerie. Voor de woning van de minister lijkt het op een automarkt met soms meer dan 8 dienstvoertuigen die voorop staan geparkeerd.

  Ingewijden zeggen dat er misbruik wordt gemaakt van hun machtspositie en wordt de Staat hierdoor benadeeld. Dit terwijl de regering meent een financieringstekort te hebben en de minister van Financiën diverse inkomstenverhogende maatregelen treft, terwijl er aan de andere kant staatsmiddelen worden verspild.

  Diverse pogingen om een reactie te krijgen van ABOP-voorzitter Brunswijk mochten niet baten.


  Maak melding
 22. @Henk Molenaar,

  Je hebt gelijk. De gemiddelde Surinaamse man kent geen verantwoordelijkheid. Zodra een vrouw en kinderen in het spel zijn wordt het te heet onder hun voeten.

  Dat verklaard meteen waarom veel Surinaamse vrouwen op zoek zijn naar ontwikkelde blanke mannen. Het is pijnlijk om dat te moeten constateren maar dat is zo. Zoek een willekeurige Surinaamse datingsite en het bulkt van dit soort oproepen.

  EN OOK DIT NOG

  Tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden in Amsterdam heeft dinsdagmiddag een groep van zo’n 20 personen gedemonstreerd. Ze lieten van zich horen vlak voordat vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher een toespraak wilde houden. “Lodewijk Asscher vertegenwoordigt de Nederlandse regering, dezelfde regering die de zwarte gemeenschap respectloos behandelt”, riepen ze.

  De betogers kwamen in ontbloot bovenlijf en deden zich voor als geketende en geboeide slaven. Ze droegen een bord bij zich met de tekst: Nog steeds geen excuses.

  Het moge duidelijk zijn dat deze hyena ’s alleen uit zijn op geld.
  Waarom wordt bij de Afrikaanse landen ook geen excuses geëist ? Waarom staan ze niet te schreeuwen bij de Ghanese of Nigeriaanse Ambassades ? Niet alleen de blanken waren schuldig aan moord en verkrachting. Diverse Afrikaanse stammen werkten graag mee aan deportatie van slaven $$$

  Kansloze paupers. Het zijn idd de revo idioten die anti koloniale retoriek de ether in slingeren. En maar blijven wijzen met het vingertje naar Nederland. Als of Nederland hier wakker van ligt.


  Maak melding
 23. @Jesse

  Ps
  De overlevingskansen van een indiaan vers uit het bos in de binnenstad van Suriname is NIHIL.

  De indiaan kan het niet overleven zonder een korjaal,pijl en boog,kasirie , een hangmat,,
  Je kan de indiaan wel uit het bos halen ,maar het bos niet uit de indiaan.
  En dan,
  ik ga mijn leven in de stad niet opgeven om tenmidden van de indianen uit het stenentijdperk te gaan leven. Ze moeten nog leren wat BESCHAVING is.


  Maak melding
 24. @Jesse, kruip a.u.b. onder die beerput waar je vandaan kwam. Je bent de zoveelste addergebroed die verblind is geraakt door de paarse evangelie. Kansloze pauper.


  Maak melding
 25. Het toekomstige geschiedenisboek van Suriname:


  08 – 12 – 1982. Een psychopaat en zijn moordzuchtige vriendjes doden vijftien prominente landgenoten, na hen eerst gemarteld te hebben. Door een gebrek aan kennis over ’s lands geschiedenis maakt het volk in 2010 deze crimineel tot haar president. Door haar fout wijs geworden besluit het volk in 2015 hem voor het presidentsschap uit te sluiten en wordt hij uiteindelijk voor zijn misdaden bij de rechter ter verantwoording geroepen, die hem een levenslange straf oplegt.


  Maak melding
 26. @Ray
  U bent niet eerlijk de Maron en Indiaan in het bos hebben hun eigen “andere” beschaving. Als zij daar naar leven weet ik het niet wie beschaafder is iemand uit het bos of iemand die op een straathoek in de stad hangt.

  Deze stadsmens verlangt regelmatig naar een hangmat ergens in het binnenland om tot rust te komen inplaats van uitlaatgassen op te snuiven en overal op te moeten letten en mij te haasten omdat ik zo nodig van alles moet.


  Maak melding
 27. Uit GeenStijl

  Iedereen houdt van roti, dus vier Keti Koti! Het had het motto van deze zonovergoten Slavernijherdenking kunnen zijn, want het Oosterpark was op de derde dag van de Ramadan doortrokken met de geuren van exotisch eten. Men zou haast vergeten dat het hier een ernstige zaak betreft, namelijk de Zwarte (sorry) Bladzij van de slavernij in ons gedeelde verleden en de erfschuld van alle witte Nederlanders. “Jullie kunnen wel zeggen, mijn voorouder was visser dus ik heb niks met slavernij te maken” hield een spreekster ons voor, “maar de hele Nederlandse maatschappij heeft geprofiteerd van slavernij.” Ja klopt, bedankt nog daarvoor he, en het uitkeringspercentage in de Bijlmer maakt tegenweurdig dan weer een hoop goed dus laten we het quitte noemen. De drukte op een doordeweekse dinsdag, moeten al die mensen niet werken?


  Maak melding
 28. nps jij moet het laatste woord .
  joe boto soengoe keba .
  de hoop van mijn land is de ndp onder bouterse nog altijd de sterke man van suriname .ik heb geloof in deze president ongeacht wat anderen ook zeggen .suriname is beter af zonder nederland en dat bewijst ook .nederland is welkom maar met wederzijts respect .wij bepalen onze president en niet nederland .


  Maak melding
 29. @Jojo

  Beschaving heeft een verscheidenheid van betekenissen met betrekking tot de menselijke ontwikkeling. Het kan verwijzen naar de algemene ontwikkeling van individuen of groepen, maar ook naar maatschappij met een bepaalde mate van complexiteit

  Ik heb het over beschaving zoals omschreven hierboven en niet wie beschaafd en wie niet beschaafd is.

  Hallo Jojo stadsmensen weten ook wat een hangmat is okay,maar gelukkig brengen wij ons leven niet liggend/slapend door in een hangmat,.


  Maak melding
 30. pero: “de hoop van mijn land is de ndp onder bouterse nog altijd de sterke man van suriname .ik heb geloof in deze president ongeacht wat anderen ook zeggen”

  Alleen zwakke mensen zonder ruggengraat en een eigen mening steunen een ‘sterke’president die is een massa moordenaar en een drugscrimineel is


  Maak melding
 31. @henk,

  Je bedoelt zeker dat die Surinaamse vrouwen die in Nederland een graad hebben behaald, met open ogen in de val zijn gelopen: ze zijn in de propaganda van de blanke man gestonken dat blanke mannen veel beter zouden zijn dan andere mannen. Immers, als die vrouwen gestudeerde mannen hadden willen hebben, dan zijn er genoeg niet-blanke, niet-creoolse gestudeerde mannen. Maar ze kiezen voor de blanken. Waarom? Omdat ze zwak van karakter zijn en geen weerstand konden bieden aan de propaganda van de blanken, die vanaf de kleuterschool tot aan de universiteit leert dat blanken superieur zijn. Ze leren dan ook dat wanneer je met een blanke trouwt, dat je dan vanzelf superieur wordt. Nou, ik denk dat deze vrouwen intussen wel erachter zijn (zoniet, dan komen ze er wel achter) dat een blanke hufter altijd een blanke hufter blijft, ongeacht wie hij trouwt. De minder geschoolde zwarte mannen hebben het voordeel dat ze de hele hersenspoelmachinatie van de blanke hufters niet hebben doorgemaakt. Je ziet vaak dat de gestudeerde zwarten (man en vrouw) vaker voor rrn blanke uitbuiter vallen dan de minder gestudeerden. Reden: in de studies zit verheerlijking van de blanken subtiel ingesloten. Alles wat niet-blank is, wordt verdacht gemaakt en als minderwaardig en als onderontwikkeld bestempeld. Het is dat je het NU weet, want blijkbaar heeft nooit eerder iemand dit aan jou (jullie) verteld.


  Maak melding
 32. @ Jesse.

  Geijk heb je in deze,kijk maar naar onze sportbroeders,stuk voor stuk getrouwd met een blanke vrouw !!!!
  Op zich niks mee,maar stel dat deze broeders geen sporters waren,dan : moni no dé, no money no love !!!!!!!!
  Ik kan me nog herinneren toen ik nog jong was, zei een buurvrouw altijd tegen haar zoon het volgende : Trouw met iemand die gladhaar heeft dan heb je mooie halfbloedjes als kinderen. Maar natuurlijk als je Academisch bent gevormd, dan wil je een partner hebben die bijna hetzelfde niveau heeft als jij hebt !!!!!!!! ( hoeft natuurlijk niet. )


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES