dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politiePlotse ziekte piloot oorzaak crash Blue Wing toestel

Plotse ziekte piloot oorzaak crash Blue Wing toestel

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 jun – De plotseling verslechterde fysieke toestand van de piloot is de oorzaak van de crash van een Blue Wing toestel in 2010. Dit staat in het in december 2011 uitgebrachte rapport van een door procureur-generaal Subhas Punwasi ingestelde commissie. Het rapport is nooit gepubliceerd.

Waarom dit niet gebeurde is niet duidelijk. De Times of Suriname wist de hand te leggen op een exemplaar. “De vermoemoedelijke oorzaak van het vliegtuigongeval het gevolg van ‘sudden pilot incapacitation’ van de gezagvoerder, met name dat hij plotseling fysiek onwel koet zijn geworden en daardoor niet in staat was het vliegtuig te besturen”, meldt de commissie in het rapport. Om tot deze bevinding te komen is onder meer een technisch onderzoek verricht op de motoren en propellers.

Ook de flight data recorder en de cockpit voicemail recorder zijn onderzocht. Er was ook nog een tactisch onderzoek. Volgens de commissie was de bevinding al kenbaar gemaakt in een tussenrapport van januari 2011. De plotselinge uitval van de piloot wordt aangemerkt als enige oorzaak. “Vanwege de ontstane noodsituatie in de cockpit heeft de piloot niet, dan wel niet in voldoende mate de controle over de besturing kunnen krijgen” aldus de commissie. Bij de crash van de Antonov-28 kwamen alle negentien inzittenden om.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
 1. 30 juni 2014

  Een Blue Wing an-28 wordt door twee piloten bestuurd.
  Als een onwel wordt, kan de besturing door de andere piloot voortgezet worden.

  In dit item doet men voorkomen dat er een piloot in de cockpit zat, onwel werd en de besturing niet meer aankon. Gevolg: een crash!!

  Het bedoelde toestel steeg die dag op van Godo Holo, oosten van Suriname, met passagiers richting Paramaribo. Een aantal getuigen hoorden bij het opstijgen van dit vliegtuig een abnormale harde geronk van de motoren. Hierna stortte het vliegtuig neer.

  Srika kijkt al jaren en heel vaak naar Flight Investigation, op tv.

  Dit type toestel, an-28, is ook wel eens langsgekomen. Het zwakke punt bij dit toestel was volgens de onderzoekers de dunne stalenkabels die het staartgedeelte, waar het richtingsroer, hoogteroer, stabilo, enz. zit, moet bedienen.

  Bij slecht onderhoud kunnen deze dunne kabels, door de wrijving en metaalmoeheid, uiteindelijk doorsnijden. Het vliegtuig wordt onbestuurbaar, raakt in een rol of duikvlucht en stort dan neer.

  De piloten zullen proberen door meer vermogen aan de motoren te geven – getuigen hoorden dit als een harde luide geronk – het toestel toch stabiel in de lucht te houden. Jammer genoeg helpt dat niet meer.
  Althans, dit heeft Srika kunnen zien en leren bij Flight Investigation.

  Heeft men de kabelresten, in het staartgedeelte, van het neergestorte toestel goed bestudeerd?

  Verder praat het rapport over 19 doden. Maar dat was toch in 2008 en niet in 2010? Worden hier misschien twee gevallen door elkaar gehaald?

  Wie helpt Srika hieruit?

  Misschien Ray, Henk Molenaar, Koos de Jong of Neus ?
  Srika


  Maak melding
 2. Dit is lariekoek. De piloot is dood en kan zich niet verweren. Blue Wing vliegt met verouderde Antonov vliegtuigen, die vaak malheur krijgen en neerstorten.

  Is uw leven u lief, vlieg dan nooit tegen Blue Wings dodentarief.


  Maak melding
 3. Deze vliegende dookisten werden met goedkeuring van het Front het land binnengesluisd.
  ;
  Boze tongen beweren dat functionaris(sen) van de toezichthoudende instantie ook belangen had binnen Blue Wing.
  ;
  U snapt het al, “de voortdurende kontrole op de luchtwaardigheid van het toestel was zwaar klooooten”!


  Maak melding
 4. Wie in hemel en hel verwacht nou een ander commentaar van Paranam? Deze NDP’er is een neef van Rashied Doekhie in Nickerie. Iedere vraag die je aan Doekhie stelt, mondt uit tot hetzelfde antwoord. “Ja, het Front, het Front.” Een journalist vroeg laatst aan Doekhie waarom de criminaliteit in Guyana zulke schrikbarende vormen aanneemt. Guess wat zijn antwoord was, “Venetiaan.”


  Maak melding
 5. @srika,

  Denk je soms dat je een expert bent omdat je naar een tv-programmatje kijkt? Aangezien je zoveel weet, kun je dan vertellen welke aviaton expert deel uitmaakte van de onderzoekscommissie?
  Vraagje aan srika: hebben ze in de lucht links verkeer of rechts verkeer?


  Maak melding
 6. Ik ben het gedeeltelijk eens met Srika. Vind het merkwaardig dat dit rapport niet naar buiten is gebracht en dat niet wordt uitgelegd wat de piloot mankeerde. Vaak worden piloten onwel. Ik las zelf een verhaal dat de gezagvoerder eens een hartaanval heeft gehad en stierf maar dat het vliegtuig wel gewoon veilig is geland dankzij de co- piloot. Maatschapijen die hun zaken goed op orde hebben trainen hier op. En daarbij komt nog kijken dat piloten altijd medisch gekeurd moeten worden. Dus dit is best moeilijk te geloven. Ik hou het in ieder geval op een slecht beleid van Blue Wings.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES