dinsdag, april 30, 2024
HomeOnderwerpenEconomieIs het water in het meer van Suriname of Alcoa?

Is het water in het meer van Suriname of Alcoa?

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 nov – Is het water in het stuwmeer in Brokopondo nu van Suriname of van multinational Alcoa? Geen vraag waar je direct een afdoend antwoord op zal krijgen in Paramaribo. Van de president al helemaal niet. Die liet het parlement onlangs weten dat Suriname nog een “enorm probleem” heeft aan het bepalen van het mijn en dijn.

Dat is dan in de onderhandelingen over meer energie vanuit het stuwmeer annex krachtcentrale. Daar is het TapaJai project voor. Water uit de Tapanahony en de Jaikreek zal worden omgeleid. Suriname betaalt, maar als het water het meer instroomt is het van de multinational. “Dat staat met zoveel woorden in de Brokopondo-overeenkomst”, zei Bouterse in het parlement. De overeenkomst regelt het winnen van bauxiet. Maar parlementariër Radjkoemar Randjitsingh (Nieuw Front/VHP) wees erop dat nergens hard te maken wat Bouterse beweert.

Het staatshoofd wist het toen ook niet zeker meer: “Ik praat namens mijn deskundigen.” Een topman van Alcoa zei laatst ook: ‘U heeft daar een punt’, toen Bouterse de ‘aanspraken’ aansneed. Zo’n reactie moet toch ook als aanwijzing gelden? Randjitsingh is niet overtuigd. Hij wil toch dat de regering aangeeft waar de aanspraken van Alcoa vandaan komen. “Als het niet zo is, zal ik blij zijn. Maar als het wel zo is hebben we samen een enorm probleem”, aldus Bouterse.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
  1. Randjietsingh heeft de afgelopen 15 jaar niet naar de brokopondo overeenkomst gekeken en wil nu politiek komen scoren.

    Gelukkig snapt het Surinaams volk dat dit soort politici ons land geen stap verder gebracht heeft.


    Maak melding
  2. Overeenkomstig!

    De overeenkomst, getekend door welke regering danook, maakt deel uit van een samenwerkingsrelatie. Bij dit soort relaties horen elementen niet bij.
    Niemand kan zeggen dat de voorbij komende wind van hem/haar is. Met welk recht?

    Alcoa dient onze Staat te betalen voor het water dat ze gebruikt om energie op te wekken die ze voor veel geld aan de Staat verkoopt. Het water hoort bij ons land en ons land hoort bij de Staat.

    Los hiervan zijn er toch plannen om een eigen stuwmeer te bouwen om het Goud mijnen te Lelydorp van energie te voorzien? Of waren dat weer grote beloftes?
    Indien we dat kunnen bewerkstelligen dan hebben we Alcoa’s energie niet meer nodig toch? Stuur ze dan naar huis terug.


    Maak melding
  3. Volgens mij is dit geen discussie, dat Randjietsingh het snapt verbaasd mij al helemaal niet, wat snappen deze fronters precies nog.

    Meer water in het stuwmeer, betekend meer energie. Als Suriname meer energie afneemt, zal Suriname Alcoa meer moeten betalen, van wie is het water dan precies??

    De discussie moet anders gevoerd worden met Suralco, nl het Stuwmeer wordt van Suriname, met een gegarandeerde gratis levering voor nog 20 jaar aan Suralco.


    Maak melding
  4. Het meer is van de amerikanen.Ik zie ze niet een hydro centrale bouwen zonder zich te verzekeren van water.Sinds bout van de trap is gedonderd,is de logica zoek bij hem.Trouwens moet bout zich ook niet achter deskundigen schuilen.Het zijn zijn deskundigen geweest die ervoor gezorgd hebben dat wij met een energie tekort zitten.Inplaats van een waterkracht centrale hadden ze bout aangeraden om houtskool te produceren en het geld van de centrale in eigen zak te steken.

    Cobie.


    Maak melding
  5. Het gaat er helemaal niet opm of het water van Suralco-Alcoa is. Ze hebben het recht om met het water in het meer een hydro-plant te exploiteren. Dat betekend feitelijk dat ze het recht hebben om het binnenstromende water (input)om te zetten in uitstromendwater en electra (output).

    De discussie over Alcoa moet dan ook gewoon gaan over de vraag: al SME extra water levert als input tegen welke prijs wil Alcoa dat omzetten in stroom, of te wel hoeveel stroom tegen welke gereduceerde prijs leveren ze daarvoor?


    Maak melding
  6. Maw, het Nieuwfront en met name de VHP weten van toeten noch blazen mbt deze Brokopondo overneenkomst !
    Nu blijkt dat zelf het Surinaams (regen en bron)water richting stuwmeer in handen is van de Amerikanen, en nimmer heeft het Nieuwfront dit geweten !!!!

    Deze Ranjidsingh is ongeschikt als leider van een echte Surinaamse politieke partij, want nu blijkt hij niets ten voordele van Suriname weet te behalen.

    Meneer Bouterse ik zou u willen adviseren om dit gegeven internationaal voor te leggen en aan de landen in het Westen te vragen of dit anno 2012 nog mogelijk is.


    Maak melding
  7. Milton Fleur,
    yere no,het spel in de grote wereld wordt niet zo gespeeld als jij in je eenvoud schijnt te denken.Toen Guyana haar bauxiet nationaliseerde,wilde geen land meer bauxiet uit dat land.Gadaffi zei tegen Berlesconi nadat hij hem gezoend had dat europa hem maar jaarlijks vijf miljard euro moet geven anders laat hij de arme en ongeschoolde afrikanen op europa los.Gadaffi werd uiteindelijk[niet lang daarna] in een riool ge-excuteerd.
    Toen China dreigde de us dollar te dumpen en euro’s te kopen,werd er een euro crisis ge-creerd om de dollar te beschermen.Wat denk je dat gaat gebeuren als Sur naar Den haag stapt om haar water?

    Cobie.


    Maak melding
  8. Op school heb ik geleerd dat de overeenkomst een BOOT is, wat wil zeggen dat we in 2033 weer de volledige eigenaar zijn van het stuwmeer, maar volgens eerdere discussies kunnen wij het termijn ook verkorten. punt is het water is van ons…


    Maak melding
  9. Milton Fleur,
    Wanneer het jullie uitkomt dan wordt er internationale hulp ingeroepen maar wanneer de slachtoffers van jou misdadige president dat doen dan is er stront aan de knikker.


    Maak melding
  10. @Milton Fleur

    Dat verdrag is ergens kort na 1940 gesloten. Sukkel. Je loopt alleen maar te schreeuwen maar weet zoals gewoonlijk totaal niet waarover je praat. Je lijkt DDB wel.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES